mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 02.09.2024 : 00:18:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 27   Dol
Natisni
Avtor Tema: Epilepsija  (Prebrano 121407 krat)
0 članov in 15 gostov pregleduje to temo.
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #135 : četrtek, 26.01.2006 : 20:20:59 »

Čao Boštjan!
Žal ti moram potrditi, da gre pri tvojem pesjanu za tipičen epileptičen napad, ki se običajno res zgodi v spanju. Prav zato je vsem veterinarjem blazno čudno, ker ga moj pes vedno doživi med aktivnostjo in nikoli v spanju. Nisem zasledila pasme in starosti tvojega psa....Ti pa polagam na srce...ne začni prehitro z dajanjem phenobarbitona, kužka pelji na testiranje jeter in ščitnice, predvsem pa naredi zanjj vse, da do naslednjega napada ne pride nikoli več....
p.s. tudi nisi napisal ali je bil kuža med napadom v nezavesti, je prenehal dihati?
Logiran
smrcek
rad pišem
****
Sporočil: 263


« Odgovor #136 : četrtek, 26.01.2006 : 22:52:12 »

Kuža je labrador star štiri leta in pol.
Ni bil v nezavesti, dihanje je pa bilo očitno zelo oteženo saj je sunkovito sopihal
in med izdihi je ves čas bljuval peno in žolč.
Kolka je verjetnost, da je bil to edini napad ?

Boštjan
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.389


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #137 : četrtek, 26.01.2006 : 23:12:48 »

Pri nas se je najprej zgodil en tak napad, potem nekaj let nic.
Maks je pri dveh letih fasal boreliozo, dobil intenzivno kuro antibiotikov, napad se mu je cez pol leta enkrat ponovili, spet doza antibiotikov, potem pa o tej bolezni nic vec ne duha in ne sluha.
Nekega dne je po nakljucju prisel do nekaj pozirkov piva in kaksne pol ure po "pijancevanju" dozivel nekaj podobnega kot Aron. Pravijo, da boreliki ne prenesejo alkohola, saj dobijo po zauzitju hude glavobole in jih pestijo se razne druge tezave. Maks je kot izgleda dobil epilepticni napad.
Pri nas je bilo po tem prvem napadu mir, bil je nekaj let povsem normalen, brez vsakrsnih zdravstvenih ali drugih tezav. Proti epilepsiji ni jedel nobenih zdravil. Tako smo nekako v podzavest spravili ta napad, smo se pa zavedali, da se lahko nekega dne ponovi.
Pri devetih letih in pol je na mrzel oktobrski vecer dobil najprej prvi zelo hud napad, pol ure po prvem drugega in tako vso noc. Po pregledih je bilo ugotovljeno, da ima agresiven tumor na pljucih, ki se ga ni dalo operirati, bil pa je za operacijo tudi presvoh in prestar. Po preiskanih in prebranih materialih mi je bilo jasno, da Maks ni bil cisto pravi epileptik, temvec je imel obliko, po kateri neka druga bolezen sprozi napade.
Na tvojem mestu bi dala Aronu preventivno pregledati vse mogoce organe, saj se v takem primeru, kot ga je imel nas Maks, lahko napadi preprecijo z zdravljenjem izvorne bolezni. Ce bi jo odkrili dovolj zgodaj... Cry

Vsekakor vama zelim, da bi bil ta napad za Arona tudi zadnji.
Logiran

oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #138 : petek, 27.01.2006 : 17:56:24 »

Hm...moj kuža ima boreliozo, ves čas že dobiva homeopatske kapljice na alkoholni bazi, pa zaenkrat s tem nimamo težav...Je pa res mogoče da je bil to edini napad, čeprav glede na moje izkušnje z epileptiki, se redko zgodi, da je napad eden in edini...žal. Imaš pa pasmo, ki je že tako ali tako nagnjena k epilepsiji...
Logiran
oxy
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


WWW
« Odgovor #139 : četrtek, 09.02.2006 : 23:47:25 »

Zdravo! v torek zvečer je tudi moja kora doživela epileptični napad.....jaz sploh nisem vedela, da imajo tudi psi lahko napade tako, da sem bila čisto panična( skoraj sem še jaz doživela napad) mislila sem, da umira.....trajalo je nekaj sekund potem je še nekaj časa ležala na tleh in normalno vstala in hodila.....bila je zelo utrujena,.....ali je bil napad lahko zaradi njene grozne preteklosti? pred tem se je igrala s psom, ko smo pa prišli v klet je pa padla po tleh in se je zgodil napad,.....upam,da se to ne bo več ponovilo,...ali se to začne pri starosti? kora je stara 5 let?lp
Logiran
smrcek
rad pišem
****
Sporočil: 263


« Odgovor #140 : sreda, 22.02.2006 : 19:51:20 »

Jahhh na žalost točno mesec kasneje se je našemu Aronu napad ponovil.
Naju ni bilo doma. Vendar so znaki po stanovanju pričali o dogodkih.
Očitno, ga je dobilo v spanju. Pred posteljico je bilo pokakano
kar dva neenakomerna kupčka, polno sline in po tleh razmazana slina
kot da bi se valjal v njej.
Nato pa sledi vse do shrambe z briketi , ker je spet napadel hrano,
ki jo je zvlekel na sredo.
Na srečo ni vse požrl  sram

Smo pa naročeni za pregled, kajti nekateri pravijo, da je lahko
kaj drugega. (diabetes, srčne težave)
Vsekakor si želim zaradi peseka priti zadevi do dna.
Poročam.

Boštjan


Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #141 : sreda, 22.02.2006 : 20:10:02 »

Naredi vse preiskave, ki jih bo svetoval veterinar, res so lahko tudi druge stvari. Upam, da najdejo vzrok  bolezni, potem bo  tudi zdravljenje lažje.
Logiran
briketi
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #142 : ponedeljek, 13.03.2006 : 10:43:37 »

pozdravljeni!
na žalost imamo tudi mi izkušnje z epilepsijo! v soboto zjutraj (vsi smo takrat še spali, ob pol 6ih)je imel naš terje (zlati prinašalec, 3 leta) prvič epileptični napad.
k sreči ta ni bil tako hud in terje je kmalu prišel k sebi. ker se nam je zdej v redu, smo odšli na krajši sprehod. vse je bilo navidez OK, to da sedem ur po prvem napadu je sledil še drugi, ki pa je bil nekoliko močnejši, čeprav še vedno kratek (2-3 minute). takrat smo kontaktirali veterinarja, ki je rekel, naj počakamo. v primeru tretjega pa naj ga takoj pokličemo in pripeljemo psa v ordinacijo.
terje je imel po napadu silen tek in bil je tudi zelo žejen. k sreči smo podolgem in počez preko dneva brskali po netu in našli, tudi po zaslugi tega foruma  Smiley ogromno koristnih informacij.
no zvečer je sledil še naslednji napad (vsi so bili približno v razmaku 7 ur). takrat smo ga odpeljali k veterinarju, ki ga je sice na hitro pregledal, dal mu je valium (le ta naj bi ga umiril za 12 ur), toda na žalost se terje nihotel umiriti. dobili smo podatek, da valium lahko pri nekaterih psih povzoči kontra učinek - terje je postal hiperaktiven, ker se ni hotel prepustiti valiumu in ni hotel zaspati. to naj bi bil odziv pri nekaterih psih (tako nama je dejal vetrinar, ki sva ga poklicala ob polnoči - ja res je bil prijazen!). dodatno sva mu dala še tabletko valiuma in končno se je terje umiril in zaspal. v nedeljo sva mu dala še 3 tabletke valiuma. k sreči v nedeljo ni bilo nobenega napada več.

naš terje se je začel drugače obnašati. postal je zelo živahen (kar je bil seveda tudi prej, ampak je bila ta živahnost zmeraj omejena na  sprehod). terjeta se sicer zelo rad sprehaja - minimalno 2 sprehoda na dan.
non stop voha (predene je doživel napad, je vohal, njegov pogled je postal zamaknjen in nato je padel skupi - zato sva se z ženo bala,d a bo doživel ponoven napad).
od danes naprej ne dobiva več tablet in seveda sedaj čakamo kaj bo. v primeru ponovnega napada, nama je veterinar priporočil terapijo z tabletami.

zanima me ali so se tudi vaši psi po napadu začeli vesti drugače (naš se očitno vede drugače - precej je nervozem, mogoče je to od tablet  valium)?
ali je dobro, da čimprej delaš s psom tako kot ponavadi: sprehodi kot običajno ali rajši krajši, manj obremenjujoči?
kaj pa glede discipline? namreč ne upam si preveč ''ukazovati" psu naj gre poleg in ostalih reči...

še enkrat hvala vsem, ki ste zaupali vaše izkušnje, ker so nama le te prišle izredno prav v zadnjih dveh dneh!
Logiran
scabba
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #143 : ponedeljek, 20.03.2006 : 14:42:59 »

Zdravo!
Moj prvi post. Prebrala sem vse vaše poste glede epilepsije in sem našla veliko zanimivih informacij. Imam pa eno prošnjo za vse vas, ki imate izkušnje z epilepsijo pri psih. Delam seminarsko za poklicno maturo - vet. tehnik o epilepsiji pri psih. Vendar se mi zdi, da je ta bolezen zelo malo raziskana vsaj pri nas se mi zdi, da veterinarji nimajo kaj dosti znanja o tej bolezni. V bistvu že imam napisano polovico seminarske na splošno o epilepsiji vendar bi rada še kaj več napisala o zdravljenju. Zelo me zanima zdravljenje z akopunkturo in homeopatskimi kapljicami. Vendar nikjer ne najdem kaj dosti gradiva.
Za to seminarsko sem se pa odločila, ker imam tudi sama psičko, ki ima epilepsijo. Moja psička je mešanka manjše rasti. Vzela sem jo v azilu. Stara je 2 leti . Prvi napadi so se začeli že zelo zgodaj okrog enega leta. Na srečo nima takšnih hudih napadov. Napad traja kake 3 minute in psička se samo trese in ima "prazen pogled" ...včasih ji teče slina in tudi žolč. Vedno pred napadom nas opozori s tem, da zajoka. Že po prvem napadu sem jo peljala k veterinarju, ki mi ji na moj opis napada dejal, da je to epilepsija ampak ji ni vzel nobenih vzorcev krvi. Predpisal mi je tablete Phemiton, ki sem jih dajala nekaj dni nato sem s tem prenahala, ker je psička postala "zadeta". Moram povedat, da nima pogosto napadov čeprav zadnji mesec jih je imela v povprečju na 6 dni. Zdaj jo ne zdravim z ničemer.
Hvaležna bi vam bila za vaše nasvete in za kake linke kjer bi lahko dobila kakšne zanimive informacije o tej bolezni.


lp
Logiran
majc
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #144 : torek, 28.03.2006 : 11:21:22 »

Ojla!

Počasi bo naokoli leto, ko bom morala psa cepiti proti paravirozi in vsem ostalim, sploh pa ga še nisem cepila proti steklini. Zanima me, ali sploh cepite psa epileptika ali ne?

Sem pa prebrala nekaj zadnjih postov in bi rada podala samo nekaj mnenj. 
Oks ali se pri tvojemu psu še pojavljajo napadi?
Smrcek upam, da ste že opravili preiskave in da ste našli vzrok.
Briketi če se pes po napadih vede drugače, je lahko vzrok v zdravilih, ali pa pri njemu obstaja nek primarni vir teh napadov, ki zdaj po napadih tudi vpliva na obnašanje. Do psa se morate vesti tako kot ste se vedli pred napadom. Bi ti pa priporočila, da poiščeš mnenje še kakšnega veterinarja. Mi smo pri Nomu naredili vse preiskave, nismo odkrili primarnega izvora napadov in se zato odločili za terapijo zdravil, ker je bil Nom že na koncu z močmi in nam je neki dan skoraj umrl. Kmalu bo minilo pol leta odkar mu dajemo zdravila in od takrat je stanje super. Nom je živahen, v pol leta ni doživel še nobenega napada in zame je cilj dosežen.   Smiley
Scabba ali se ti ne zdi, da so napadi na 6 dni zelo pogosti in da to škoduje psu?

Veliko uspeha pri zdravljenju vaših psov in seveda tudi veliko veselih uric z vašimi kosmatinci!
 Cheesy
Logiran
baguSka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 742


« Odgovor #145 : torek, 28.03.2006 : 19:10:03 »

Lep pozdrav vsem skupi.

Zgrožena sem brala vaše poste, ob spoznanju, da je toliko kužkov nagnjeno k tej bolezni. Zakaj sem sploh brala tole temo!? Ker je tudi moj dobro leto star francoski buldog pred štirimi dnevi doživel epileptični napad... Cry U bistvu smo enega že imeli, ampak tistega pač ne morem primerjat s tem, ker je bil popolnoma drugačen. Zgodil se je že pri njegovic cca 10-ih tednih, ko sem ga nesla ven lulat, ga postavila na tla, in namesto da bi stopil in se postavil na tačke, se je zgrudil na tla in obležal. Par sekund, ker sem ga seveda takoj v paniki zagrabila v naročje in je bilo potem vse ok. Na tole zadevščino sem nekako 'pozabila', ker sem upala, da je bilo to zgolj naključje, ki se ne bo več ponovilo. No, pa se je. Kot sem že napisala, štiri dni nazaj. Zgodilo se je ponoči, ko sem se naenkrat zbudila, ko sem ga sredi postelje zagledala, kako ga sili na bruhanje. Hitro sem ga postavila na tla, kjer sem ga v miru pustila, da bi bruhal do konca. Iz njega je šla slina in žolč in od napenjanja se je zgrudil na tla in se ob tem tudi močno treščil v glavo (v tla). Sicer sem ga že prej prijela, ker mu je pač na parketu drselo, vendar je bila njegova teža silna in postal je ves trd. Imel je odsoten pogled in ni mogel dihat. Na silo sem mu v gobček porinila prst (na silo zato, ker je imel tudi gobček ves trd) in mu potisnila jezik navzdol, da je prišel do sape. K sreči je potem takoj zadihal, se pobral, vendar sem opazila, da je povsem nemočen, prestrašen, utrujen in odsoten. Tudi njegov vonj se je spremenil. Ker ni hotel (mogel) potem sam na posteljo, sem ga dala sama, vendar je ležal čisto tako kot sem ga poležala in sva tako zaspala. Takoj sem vedela, da gre verjetno za epileptično napad, čudno mi je (bilo) edino to, da se ni tresel, ampak ga je le zagrabil krč!? Moram povedat še to, da je mali ravno na antibiotikih, ker imamo probleme še z alergijo, vendar verjetno ni tukaj vzrok. Jaz osebno mislim oz. sem bila prepričana, da je napad povzročilo bruhanje, vendar sem ob branju teh postov ugotovila, da je bruhanje del napada... Cry V soboto imamo kontrolo alergije in bom omenila še tale napad. Vem da nas čaka najhuje, vendar sploh ne vem če bi šla v kakšne tablete. Vsaj do zdaj nisem sem bila prepričana, da se mi zdi nesmiselno, glede na to, da je bil tole drugi napad v enem letu. Je bil pa ravno v začetku februarja tudi cepljen proti steklini. Verjetno se bodo tudi mnenja ostalih delila, kot se mnenja delijo tukaj na forumu in tako kot se deli tudi moje mišljenje. Vsaj po vseh teh prebranih postih. Sem v totalni dilemi in pojma nimam kaj naj... Meša se mi ob misli, da bi bilo z njim lahko kaj narobe in da trpi... Cry In glede na to, da njegovi napadi (za in do zdaj) niso bili tako intenzivni, me skoraj bolj vleče na to, da počakam. Kaj mi svetujete vi?? Undecided

Vsem ostalim tukaj na forumu in drugje pa želim čimmanj napadov oz. NIČ.
Logiran
baguSka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 742


« Odgovor #146 : torek, 28.03.2006 : 19:17:48 »

Aja še to: ta drugi napad je tudi trajal le nekaj trenutkov - največ pol minute, če govorim le o krču. Z začetkom bruhanja, se pač situacija malo podaljša. Undecided
Logiran
majc
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #147 : torek, 28.03.2006 : 19:53:51 »

baguSka moje mnenje je tako, da ce si sigurna, da je bil to sele 2. napad, potem ne začni z zdravilmi, ker tudi veterinarji predpišejo zdravljenje šele po treh napadih.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #148 : torek, 28.03.2006 : 21:28:48 »

Majc, me veseli, da je Nom OK. A bo vedno dobival zdravila? Do konca zivljenja?
Logiran
majc
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #149 : torek, 28.03.2006 : 22:26:24 »

Bina, naj bi bilo do konca življenja ja. Če bo po dveh letih vse vredu, mu bomo lahko počasi zmanjševali dozo in upam, da bomo mogoče kdaj prešli na 1x dnevno dajanje zdravil. Sicer pa je tako, da dokler ni napadov, mi ni problem vstajati in skrbeti za to, da redno dobiva zdravila.
Nekateri mislijo, da sem nora, ker se ubadam z zdravili in tem, samo tisti, ki so ga videli na dan, ko je doživel tri napade, lahko rečejo, da se je splačalo oditi h veterinarju in da danes Nom lahko veselo teka po travnikih in gozdovih.   Smiley
Žalostno mi je to, da se nekateri kljub temu, da vedo, da bodo zdravila pomagala, odločijo za evtanazijo, ker se jim pes potem zdi prevelika odgovornost.   Angry  Ali ni pes že sam po sebi odgovornost?

Lastniki epileptikov prosim ne obupat nad njimi, ker vam bodo večno hvaležni, da lahko živijo svoje pasje življenje!  Wink

Lep pozdrav,
Maja
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 27   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Epilepsija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines