mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.07.2024 : 07:22:07

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 149756 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #840 : petek, 18.04.2008 : 15:05:20 »

Moje mnenje je, da je treba prebrodit začetna leta in potem gre. Malo discipline, malo reda in veliko ljubezni pa se pes le navadi, kaj sme in česa ne. si ne predstavljam, da bi ga imela zunaj. Ko je smrček prvi na vratih, da te pozdravi dan za dnem se ti zdi skoraj nesprejemljivo, da bi lahko bilo drugače  Smiley
Logiran
Miss Teja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.261


« Odgovor #841 : petek, 18.04.2008 : 15:27:19 »

Tudi jaz psa ne bi nikoli imela v pesjaku. Vsi psi potrebujejo družbo človeka  in mislim, da bi bilo škoda, da kupite labradorčka potem pa ga imate v pesjaku.  Kot je že king-roy povedala obstajajo takšne kletke in pes se v njih prav vredu počuti, če je navajen že od samega začetka nekaj časa preživeti v kletki. Naš Oskar sam včasih oddide v svojo sobo, da ima mir.
Je pa res lepo, ko prideš domov, da te pozdravi pasja šnoflja in pa repek, ki miga 100/h in nihče ti ne more ljubezni povrnati tako, kot jo lahko pes.
lp Teja
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #842 : petek, 18.04.2008 : 15:59:28 »

Mi imamo našo Bello v stajici (120x120 cm-nisem ziher za mere) da ne bi kaj uničila. Naši so najprej hoteli narediti za psa pesjak (zunaj) pa sem bila odločno proti.
Pes je družbeno bitje ki mora biti ves čas z gospodarjem.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #843 : petek, 18.04.2008 : 16:05:01 »

Mi imamo našega zunaj (no jaz ga na skrivaj spustim v hišo-psssst, da oče ne izve Tongue ). Imamo vse zagrajeno in se mi ne zdi da bi mu kaj manjkalo. Bi bil pa res srečnejši noter v to sem prepričana, vendar ima daljšo dlako in parket imamo po tleh pa se oče boji, da bi ga s kremplji spraskal, kar bi zagotovo ga. Sem pa jaz precej s psom, pa ne samo jaz, vsi člani družine se z njim ukvarjamo. Ima pasjo kočo, not pa deko pa rjuho, tako da ga ne zebe. Če ga spustim v hišo je zelo vesel, vendar je po 15 minutah že naliman na vrata, ker mu je vroče in hoče ven. In pa takrat, ko sosedovi psi lajajo, se mu mudi preverit kaj se dogaja. sram Ker je čuvaj Cool (ja pa ja Grin )
Logiran
NusaInKlaj
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #844 : petek, 18.04.2008 : 16:18:27 »

Gre se tudi za to, kako je pes navajen od malega. Najin spi zraven naju v svoji pojstli al pa pri nogah in, kadar smo pri mojem očetu mora bit na balkonu, ker mu oče ne pusti v stanovanje (baje zaradi dlak  Tongue ). Je prav zanimivo, ko ga zaprem na balkon- začne tiho cvilit, čeprav drugače nikoli ne, začne se trosit, čeprav je zunaj nad 5 stopinj celzija... Norc pasji.. točno ve, kdaj se mi bo zasmilil, čeprav je zelo rad zunaj, ampak nikakor sam.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.347


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #845 : petek, 18.04.2008 : 16:46:00 »

Thar, jaz bi te pa vprasala, cemu zelite imeti psa?
To je kljucno vprasanje pri odlocitvi, kaksnega boste kupili in kje bo pes bival, pa tudi za vse ostalo, kar spada k vasemu bodocemu skupnemu zivljenju s psom.

Ce je problem pri odlocitvi za izbiro med "zunaj" in "notri" samo pri unicevanju pohistva, res ni kaj razmisljati, temvec je treba stopiti v kaksno bolje zalozeno trgovino za zivali in si ogledati najvecji hisni boks, kar jih imajo, lahko pa aluminijastega narocite po narocilu tako velikega, kot ga lahko stlacite v stanovanje. Ce ga naredijo za nemske doge, bo dovolj velik tudi za labradorca. Ena od krasnih priloznosti, da si ogledate psa v boksu je ta vikend (sobota in nedelja), ko sta na Celjskem sejmiscu dve razstavi psov vseh pasem. Tam bodo psi vseh mogocih velikosti v boksih.

Najvec unici mlad pes takrat, ko mu je dolgcas, ko ne ve, kam sam s seboj. Predvsem je to v casu "odrascanja", nekatere pasme odrascajo do 2. ali 3. leta starosti (bokser odrasca celo zivljenje Grin, unicuje pa tam do kaksnega 3. leta, ce mu das priloznost). Prepreciti je veliko bolje, kot postaviti psa v pesjak zaradi nase lastne nesposobnosti razumeti potrebe mladega psa.

Ce iscete psa zato, da bo vsaj naslednjih 10 let kosmati prijatelj cele druzine, oz. bo vkljucen v vase vsakodnevno zivljenje (tudi na obiskih, dopustu ...), razmisljanja o tem, da bo pes v pesjaku, sploh ne bi smelo biti.
Ce iscete psa zato, da boste sli 3x na dan z njim na spancir, sicer se pa z njim ne boste pretirano ukvarjali, oz. bo ostali cas v pesjaku, je bolje, da si ga ne umislite. Cela druzina se lahko sprehaja brez njega, namesto obiskovanja pasje sole pa lahko greste v kaksen drug tecaj.

Pomen posedovanja psa bi moral biti v nasi lastni potrebi po druzbi kosmatinca. Samevanje 20 ur na dan v pesjaku (24 ur minus 2 povprecna in en dolg sprehod), ko bi lahko lezal nekje v stanovanju in z enim ocesom in enim usesom Smiley spremljal vsak nas korak, pa ceprav dolocen cas iz hisnega boksa, ne bi smela biti usoda nobenega od psov, ki naj bi bil kupljen / pridobljen za hisnega prijatelja.

Torej, razcistite v druzini, za kaj zelite imeti psa in kaj ste pripravljeni z njim poceti. Pa malo se sprehodite po razstavi ter po kaksni fajn trgovini za zivali in videli boste, da je tudi mnogo tehnicnih resitev za "uspesno" skupno bivanje s psom. Da pa je treba v pasjega mladica vloziti eno leto ali vec trdega dela, katerega sadove potem zanjemo nadaljnih 10 let, smo povedali ze na samem zacetku teh debat.

Pa srecno pri odlocanju. Vasemu morebitnemu psu zelim predvsem, da bo del vase druzine in ne osameli bevskac za mrezo.
Logiran

Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #846 : petek, 18.04.2008 : 17:37:06 »

Bom na vse tole dodala se eno anekdoto  Wink

Znanci so se odlocali za prvega psa. Prebrali so vso mojo pasjo knjiznico, obiskovali razstave, brskali po internetu, kontaktirali lastnike, ki so imeli pasme, ki so prisle v ozji izbor in na koncu izbrali pasmo, ki jim je bila vsec tako karakterno kot vizuelno. No, zataknilo se je pri hisnem redu. Glava druzine je sklenil, da pes ne bo smel v spalnico, da niti slucajno ne bo v kuhinji, ko bodo jedli, da ne bo smel na kavc... v glavnem, ob vseh teh prepovedih sem jih vprasala, ce so se odlocili, da bo pes moral bivati na pragu pred stanovanjem. "Neeeee", je bil odgovor: "Le nocemo imeti razvajenega sceneta, kot ga imajo sosedi in mu je dovoljeno vse in se vec. Njihovo stanovanje pa zgleda, kot bi ga napadli termiti. Nas pes bo priden, vzgojen in cisto nic razvajen." Ob tej izjavi sem si mislila svoje: "Pa da vidim vse te spartanske prijeme, ko bo pes prisel."
In pes je prisel v obliki malega cartanega pikca, z neznimi ocki. Vsakic, ko so se jim po glavi zacele motati te Spartanske variante vzgoje in zahteve po popolni poslusnosti, jih je milo pogledal in ni bilo dolgo, ko se je pretegoval po kavcu, spal v njihovi postelji, sedel ob mizi, ko so obedovali in sploh mu je bilo dovoljeno vse in se vec.
Danes ni ne duha ne sluha o tistih idejah o 100% poslusnem in poniznem psu. Danes je ta pes druzinski clan z vsemi pravicami in obveznostmi, ki priticejo taksnemu polozaju. Nikogar ne moti, da je treba malo veckrat posesati, da ima ena omara zaobljen vogal in da jim peso sledi na vsakem koraku.
Danes pravijo, da bi veliko zamudili, ce ne bi imeli psa in da je za njih nepogresljiv clan druzine.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #847 : petek, 18.04.2008 : 17:45:18 »

Ja, saj. :-)

Nikoli ne bom pozabila stavka, ki ga je izrekla naključna sprehajalka s psom, ko sva malo podebatirali o najinih psih;
"Moj prvi pes je. Nemogoč, trmast, uničuje, ne uboga. Z njim in na njem sem naredila vse napake, ki jih sploh lahko narediš. Sem se učila na lastnih napakah. Ampak tako ga imamo radi!"

Dodala bi samo še, glede na to, da se odločate za pasemskega psa, seveda pri dobrem vzreditelju. Naj vam pomaga izbrati pravega glede na vaša pričakovanja in želje. Kljub vsemu ni vse samo v vzgoji, to lahko potrdim iz lastne izkušnje.

Imate že kaj "ogledanega", ste sicer že vzpostavili kakšen kontakt?
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #848 : petek, 18.04.2008 : 21:13:31 »

Ja res je. In tistko ko pravijo, da pes mora biti zunaj, pesjak, nič noter... to je preteklost  Smiley
Vsak se odloči po svoje, ampak vseeno se mi zdi, da občutiš psa in njegov karakter šele ko je s tabo in te spremlja, ko kuhaš kosilo, ko se seliš iz prostora v prostor... Ko ti spremljaš njegove gibe, kako se loti ene pike na steni in dela ob tem čudne izraze na obrazu ker pika enostavno ne gre dol  Cheesy  Ko ti zjutraj porine glavo pod kovter, ker je čas za spreeeeeeeeeeeeehod Smiley 
Na nekem sprehodu z eno priijateljico sem že od daleč opazila irskega setra. Seveda jaz kot jaz ne morem mimo, če ne sledi "ja kužaaaaaaaaaaaaaa". In še lepše je, če se veselo odzovejo. Pes je bil tako vesel mojega pozdrava, da me je pozdravil nazaj, seveda s svojimi dolgimi tačkami. Malo me je pohodil in na koncu sem imela tačke po adidaskah, hlačah, malo po rokavu... Skratka pač se zgodi. In če znaš to sprejet, da te kuža pač malo umaže, ti kaj raztrga, te naredi to samo bolj potrpežljivega. Pa sej to ni tako slabo. se pač umiješ in kupiš nove hlače. Kaj pa je vse to v primerjavi z zvestim pogledom in mokrim smrčkom na tvojem obrazu ob 5 zjutraj, ker se mu mudi ven  Smiley 
Thar, upam da se prav odločiš. Vem pa, da ne boš samo ti dajal ljubezen, ampak da se ti bo to tisočkrat povrnilo iz pasje strani  Smiley   
Logiran
Thar
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #849 : petek, 18.04.2008 : 21:30:27 »

Uf, spet sem nekam dregnil......... Huh
Pa mi ni žal! Sem dobil odgovore kot se šika! Hvala  za argumente vsem. Resnično ne poznam boksov - si jih bo ogledal v Celju.  Jana, upam da te nisem preveč razjezil...(ma  saj nisem tako grozen, kot je mogoče zgledalo).
Lp
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #850 : petek, 18.04.2008 : 21:39:12 »

Ja res je. In tisto, ko pravijo, da pes mora biti zunaj, pesjak, nič noter... to je preteklost  Smiley
Jap res je. No moja je kakor kdaj kje in tudi kadar je na vrtu, ni vedno v pesjaku in ima dostop tako do vrta kot pesjaka. Vsekakor ni rada sama in je rajši v družbi ljudi, vsekakor mene. Edino na kavč, pojstlo to pa ji je prepovedano in ne gre tja nikoli, ker ve to...lp
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #851 : petek, 18.04.2008 : 22:43:35 »

Mislim, da uničevanje ni povezano samo z ukvarjanjem s psom oz. pomanjkanjem ukvarjanja.
Saj nisem rekla tega. Pravim, da je prvenstveno to odvisno od posameznega psa (saj vem, da je moj pozitivna izjema Wink), pa tudi od ukvarjanja (mišljeno je bilo: če se z aktivnim psom premalo ukvarjaš, bo delal škodo).

Lp, 5ra
Logiran
lovethor
odvisnež
*****
Sporočil: 516


« Odgovor #852 : petek, 18.04.2008 : 23:40:20 »

Ja, saj vem, sem samo želela poudarit, da so še tudi drugi razlogi. Že moja dva sta kot noč in dan, kar se uničevanja tiče Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.347


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #853 : sobota, 19.04.2008 : 00:35:31 »

hehe, Thar, nikakor me nisi razjezil. Sem celo zelo vesela, da nam napises kaj o svojih razmisljanjih in dilemah, ker je tako lazje argumentirati odgovore, oz. se sploh fokusirati na pomoc.

Sama imam navado napisati naravnost, kje je zacetek problema, oz. o cem je treba najprej razcistiti, potem se usmerja naprej. Ker si dal moznost, da bo pes zunaj zaradi unicevanja vasih dobrin, sem te vprasala, cemu zelite psa. Ko boste izhajali iz te zelje (ob zavedanju, kaj vas caka predvsem na zacetku), bo odlocitev o bivalnem prostoru povsem preprosta. Ne moremo pa se mi odlociti namesto vas, lahko vas le usmerjamo v pravo razmisljanje in vam kazemo smernice naprej. Razmisljate sami, odlocate se sami. Ja, in ziveli boste s psom vi sami. Zato se morate cim bolj prav odlociti. To pa lahko storite tako, da se cim bolj seznanite s tem, kaj vas caka, kaksne so resitve (tudi tehnicne) za probleme, ki se vam trenutno zdijo neresljivi in podobno.

Moj nacin odgovarjanja je morda res kdaj precej direkten, pa zato ne mislim ali vam zelim nicesar slabega. Wink Smiley

Do konca zagovarjam stalisce, da so psi za med ljudi, torej za zivljenje z druzino oz. svojim gospodarjem. Kako boste to zivljenje organizirali, da boste imeli vi cim vec od psa in pes od vas, pa je odvisno samo od vas (vseh clanov druzine, ce gre za vkljucevanje otrok v oskrbo psa). Ce vi menite, da je to pesjak, se morate ob tem zavedati vseh pasti in neizpolnjenih pricakovanj, ki se vam lahko zgodijo. Kot pasji lastniki zacetniki boste imeli v hisi sicer se vedno vse stvari na svojem mestu, imate pa precej manj moznosti, da boste psa uspeli vzgojiti v to, kar najbrz zelite - zvestega in vzgojenega kosmatega druzinskega prijatelja. Zato moja pripomba, da je v tem primeru bolje, da psa ne kupite.

Psa, ki zivi z vami, vzgajate vsak dan in vsak trenutek, ko ste z njim (tudi, ko je zunaj dez, mraz, vrocina ..., med kuhanjem kosila ga opozorite, cesa ne sme ali mu date nalogo, da mora sedet ali lezat na dolocenem prostoru ...), kar je zagotovo vec casa, kot ce je pes v pesjaku in si vzamete cas za ucenje le nekajkrat na dan, ostali cas pa prodaja dolgcas. Sicer bo dolgcas prodajal tudi v stanovanju, ko ne bo nikogar doma, vendar bo ta cas zelo kmalu zacel izkoriscati za spanje, saj se mu bo med prisotnostjo druzinskih clanov ves cas kaj dogajalo. Ce ga navadite, da med vaso odsotnostjo pocaka v hisnem boksu, tudi nevarnosti za unicevanje ni vec toliko. Boste videli, da bo najvec oslarij naredil tik za vasim hrbtom Tongue Grin. Vsi druzinski clani se boste, kot bi trenil, navadili pospravljati daljince, telefone, casopise, ocala, torbice ..., zapirati vrata ..., pospravljati hrano ... Smiley in prestopati cez zgrizene plastenke, obdelane pasje igrace ... Na koncu ostane samo veselje, ko vidimo, da nam je uspelo z osnovami poslusnosti in lahko gremo s psom na ulico brez bojazni, da nam bo izpahnil ramo ali zgrizel prvega, ki bo prisel mimo. Ostalo so le se zabavni spomini na nekdaj zelo cenjene, pa v resnici proti pasjemu prijateljstvu precej brezvredne materialne dobrine.
Logiran

Rossy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.658



« Odgovor #854 : sobota, 19.04.2008 : 09:46:37 »

Jana, kako lepo si napisala in res je, jaz sem svojo tiste male trikce, kot so daj tačko, prosi, bum.. naučila v ravno v kuhinji.  Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61 62 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines