mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 18.08.2024 : 01:23:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 151448 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
Thar
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #720 : sobota, 05.04.2008 : 08:02:15 »

Yo, hvala.
Deklica je stara 13, deček 10 let - torej niti nista tako mala. Imaš morda v mislih kakšno konkretno pasmo?  Smiley
Logiran
slick
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 85


« Odgovor #721 : sobota, 05.04.2008 : 08:48:29 »

ŠE več takih, ki se takole umirjeno podajo v nakup psa!

Thar vsa čast, upam da dobro izberete.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #722 : sobota, 05.04.2008 : 09:11:19 »

Za takele linke pojma nimam, če se tule lahko limajo ali ne  Tongue Novi lastniki mogoče celo ne vedo, kaj vse se morajo vprašati, kak pes bi jim ustrezal, zato vsem priporočam tale link
http://animal.discovery.com/breedselector/dogselector.do
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #723 : sobota, 05.04.2008 : 10:59:54 »

Zoia,
odlocanje za pasmo na podlagi taksnih vprasalnikov (ki btw ne dela) je povsem brez veze, zelo neosebno in kar se mene tice so izdelani na podlagi razmisljanja nekoga drugega, ki pa ni nujno enako mojemu.
Nekoc sem za hec izpolnila taksen vprasalnik in ven je vrglo pasme, ki jih nikoli ne bi imela, saj mi ne lezijo v nobenem pogledu.

Thar,
velikost psa je resnicno nepomembna. Imam tri pse... eden ima 73 cm plecne visine, drugi 54 cm, tretji pa je se mladic in zivimo v stanovanju. Ce verjames ali ne, najmanj opazen in najbolj miren je najvecji pes.

Otroci resda niso vec tako majhni a vseeno ne dovolj stari, da bi lahko racunali na njih kar se tice skrbi za psa (mislim na sprehode, hranjenje, cesanje ipd.). Na zacetku bosta oba skakala okoli psa in se na vse pretege trudila skrbeni zanj a scasoma bosta vso skrb za psa prenesla na vaju z zeno. V 99% je pac tako. V tem ne vidim nic slabega, saj otroci nekako se niso dovolj zreli, da bi razumeli kaj pomeni popolna odgovornost za zivo bitje. Zato je prav, da pes pride, ko sta starsa pripravljenja nanj in ne zaradi tecnarjenja otrok.

Ne poznam nezahtevnega psa, zato se nekako ne morem strinjati z izjavami nekaterih, da so nekatere pasme povsem nezahtevne. Morda so nezahtevne v smislu nege dlake. Nekatere pasme so manj podvrzene boleznim in so nezahtevne v smislu letanja okoli veterinarjev.
Kar se pa tice nezahtevnosti, ki jo imate v mislih vi pa je povsem odvisno od vas kje boste psa kupili, kako boste psa vzgajali in kasneje solali. Bistveno je, da najdete pasmo oziroma bolje receno psa, ki vam "lezi".
V enem leglu je vedno cela paleta razlicnih karakterjev od tistih mirnih, ki vecino dneva prespijo in do pravih zivcev, ki ne morejo biti na miru niti sekundo.
Dejstvo sicer je, da pasemske posebnosti seveda obstajajo. So pasme, ki bo bolj nagnjene h cuvanju svojega teritorija, imajo zelo izrazen lovski nagon, imajo predispozicijo za ostrost ipd. a vse to se da uravnati s pravilno izbiro mladica in vzgojo.

Ko smo ze pri zlatih prinasalcih, ki vsi po vrsti veljajo za zelo prijazne pse. V resnici ni cisto tako, saj poznam kar nekaj primerkov, ki so zelo popadljivi. A tega nekako ne morem pripisati pasmi, vzrok temu je nekontrolirana vzreja in nepravilna vzgoja konkretnih psov.

Kmalu bo mednarodna razstava v Celju. Priporocam, da si jo ogledate, saj bo tam kar precej razlicnih pasem. To bo tudi priloznost, da se pogovorite z lastniki teh psov. Ti ljudje ponavadi pasmo opisejo taksno kot je, torej ne skrivajo njene "negativne" plati.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
lejca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 599


« Odgovor #724 : sobota, 05.04.2008 : 11:20:19 »

Tudi jaz bi vam svetovala, da greste na razstavo in si ogledate pasme in se pogovorite z lastniki. Meni osebno se zdi tudi velikost pomembna. Imam dva psa, eden je 5 kg, drugi pa 22. In ko kam gremo je velika razlika. Večji pes potrebuje večji box in posledično je v avtomobilu manj prostora. Je tudi razlika, da sem z malim zaželjena skoraj povsod, medtem, ko z velikim nisem.
Logiran
Thar
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #725 : sobota, 05.04.2008 : 18:22:34 »

Hvala vsem za spodbudne besede (človeku se pač dvigne samozavest!). Wink
Odlično! V Celju se bomo zanesljivo udeležili razstave (mislim da je razstava 19. in 20. aprila ??). Šli bomo tja, si ogledali pse in se posvetovali z lastniki (...otroka že gledata na koledar).  Upam , da bomo takrat bliže odločitvi. Vsekakor bomo zelo veseli  vaših dodatnih predlogov in izkušenj.  Smiley
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #726 : sobota, 05.04.2008 : 18:37:25 »

Kar se zlatih prinašalcev tiče-se strinjam z Drejči. Sestrin je sicer zelo prijazen, je pa zelo svojeglav in veliko težje vodljiv kot moj,ki je "lovec".
Jaz bi vam tudi svetovala obisk razstave-še prej si oglejte kakšno knjigo o pasmah psov (opisov karakterjev ne vzemite za 100%resnico  Wink ),da malo zožite izbor pasem,ki so vam všeč karakterno in vizuelno. Nato se o tem pasmah lahko podrobneje pozanimate pri vzrediteljih in razstavljalcih.
Glede predlogov je pa zelo težko kaj predlagati-mogoče kakšen španjel,..........
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #727 : sobota, 05.04.2008 : 18:44:06 »

Thar, ste ze "predihali" Natasin clanek Ali sem pripravljen na psa?
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #728 : sobota, 05.04.2008 : 18:58:27 »

Dodala bi se to, da se je ne glede na izbrano pasmo potrebno zavedati vseh obveznosti vzgoje in nege psa v prvem letu njegovega bivanja pri nas. Prvo leto je odlocilno za nasa nadaljnja uspesna in zadovoljna ali neuspesna in nezadovoljna leta sobivanja. Psa kakrsnekoli pasme lahko v tem obdobju krasno vzgojimo ali pa naredimo ogromno skodo in nam po neuspesnem vzgajanju pocasi preide v napoto in breme.

Ste pripravljeni vecino svojega in druzinskega prostega (pa tudi drugega) casa vsaj eno leto posvetiti kosmati mrcini?

Racunajte na solanje in studij otrok v drugem kraju, ko skrb za psa povsem preide na pleca starsev. Racunajte, da pes zivi 10 ali vec let.

Pred razstavo si naredite okviren spisek pasem, ki jih zelite videti in o njih izvedeti vec. Brez nekega nacrta bo vsega prevec (psov, pasem, razstavljalcev, vzrediteljev, dogajanja ...), predvsem pa se boste premalo osredotocili na pasme, ki bi vas morebiti zanimale.
Logiran

Thar
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #729 : sobota, 05.04.2008 : 20:19:33 »

KIng-roy, tudi jaz sem že slišal podobne zadeve glede zlatih prinašalcev (za samčke). Prijatelji so me zato opozorili, da naj se pri nakupu psa raje odločimo za psičko, ki so baje lažje vodljive, bolj poslušna, manj svojeglave, poleg tega pa tudi bolj vdane od samčkov, ki se morajo vedno dokazovati.
Jana, hvala lepa za obsežne odgovore. Super - hvala!
Vizualno nam je nekako blizu celotna skupina retrieverjev. Od teh se je morda potrebno najbolj ukvarjati z dolgodlakim prinašalcem, najmanj pa pri labradorcih, kjer pa je potrebno paziti za druge zadeve (npr. požrešnost)Huh Tako domnevam iz razgovorov z drugimi, res pa ne poznam nobenega lastnika dolgodlakega prinašalca.  sram
Logiran
alexy
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.308



WWW
« Odgovor #730 : sobota, 05.04.2008 : 20:28:17 »

Thar sama imam doma 7-mesecno labradorko in ti lahko povem, da ce te motijo pasje dlake, si nikar ne omisli labradorca. Imajo pa toliko drugih dobrih lastnosti, da te odtehtajo vse slabe (beri sesanje na 2 dneva Wink).

Meni ni zal, da sem se odlocila za labradorca in ceprav je moja zelo hiperaktivna (pa se dominantna je bila v leglu) niti za sekundo ne obzalujem svoje odlocitve.  Cheesy
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
*****
Sporočil: 583


« Odgovor #731 : sobota, 05.04.2008 : 20:40:34 »

Thor,

 o labradorcih ti lahko veliko pove Popo, pri katerem zivi cokoladna labradorka. Pa je verjetno na forumu se veliko drugih lastnikov labradorcev  Smiley.

Lahko ga povprasas o znacilnostih labradorcev. Vzreditelji radi povemo vse o nasih pasmah, tudi take stvari, ki jih v knjigah ne najdes Smiley. Je veliko lazje preprecit napacno izbiro pri nakupu, kot pa resevati tezave po napacni odlocitvi.

Na forumu bos zagotovo nasel informacije, ki vam bodo pomagale pri odlocitvi.

lp
Logiran
Thar
novinec
*
Sporočil: 35


« Odgovor #732 : sobota, 05.04.2008 : 21:30:50 »

Hvala!  Wink
Bom pobrskal po forumu še za drugimi informacijami. Ja, za probleme s ščetinami sem že slišal (tudi za druge pasme, npr. pri dalmatincih).  Ali je labradorec primerna pasma za začetnika brez izkušenj? Na kaj je potrebno paziti pri nakupu (se razume, da z rodovnikom , ker s tem odpade določeno tveganje glede zdravja psa...).  Kakšni problemi se eventuelno pojavljajo pri labradorcih?
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #733 : sobota, 05.04.2008 : 22:04:21 »

Thar, mnogo so ti zapisali že drugi, sama bi rada dodala le nekaj o psih in otrocih.  Sama sem bila stara 12 let, ko sem dobila svojo prvo psičko kokeršpanjelko in sem jo redno vozila ven, jo popolnoma sama izšolala, več let tekmovala v agilitiju, "prebolela" z njo puberteto, mnogo dopustov in se z njo na koncu tudi odselila k partnerju ( je dobil akcijo 2 za 1).

Otroci lahko veliko postorijo okoli psa, če sta odnos in želja taprava. Ampak razmisliti je treba, da 12 leten otrok  npr. labradorca težje pelje na sprehod, se igra z njim, ga šola  in ga popolnoma obvlada, kot pa mogoče kakšnega manjšega psa.

Samo toliko v razmislek. Jaz bi družini  s toliko starimi otroci ( s predpostavko, da želijo biti otroci aktivno vključeni v vzgojo in šolanje psa) priporočala kaj manjšega.
Logiran
mavrica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 411


« Odgovor #734 : sobota, 05.04.2008 : 22:27:49 »

Da še enkrat pristavim "svoj pisker".
Sama sem stara 12 let in moj čivavko bo kmalu dopolnil eno leto. Razstavljam ga, narejeno ima malo šolo, trenutno pa obiskujeva tečaj agilityja. Niti enkrat v dobrih devetih mesecih odkar sva skupaj se mi ni zazdelo, da mi je odveč ali da bi bilo bolje da ga nebi bilo. In to govorim čisto iskreno. Če je želja "tista taprava" in volja "železna" se da vse. Ne glede na starost in kot sama še posebej rada povdarjam, pomembna je zrelost, ne starost.  Seveda tukaj ne smem pozabiti svojih staršev, ki mi veliko, predvsem finančno pomagata. In še moje mnenje o "otrokovem psu". Na staršu je, da v tem primeru presodi ali je otrok dovolj zrel za psa. Popolnoma sam noben otrok, tudi če je nevem kako zrel ne more skrbeti za psa, že iz finančne plati ne. Jaz delim svoje vrstnike, ki bi radi psa na dva "tipa". Na tiste, ki jim je to modna muha in tiste, ki si psa resnično, resnično želijo in so priprevljeni naj počakati in se zavedajo vsek dobrih in slabih strani lastništva psa. V vašem primeru - ko ste na forumu starši in ne otroci je to malo drugače, saj si tudi vi dejansko želite psa (otroci, ki pridemo na forum starše običajno prepričujemo v to). Kot nekateri pred mano vam svetujem obisk razstave v Celju, pogovorite se s čim več lastniki in vzreditelji in konec koncev poiščite pasmo, ki vam tudi vizuelno, predvsem pa karakterno ustreza ustreza. Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 44 45 46 47 48 [49] 50 51 52 53 54 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines