mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.07.2024 : 23:17:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 150030 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #420 : torek, 18.10.2005 : 18:36:22 »

Sploh ni nujno, da bi labradorec potreboval daljše sprehode kot zlati prinašalec. Sicer nimam čisto 'domačih' izkušenj s to pasmo, tako da bi bilo fino, če bi še kdo čisto iz prve roke povedal in bi potem verjetno lažje primerjala. Oba, tako zlati prinašalec kot labradorec potrebujeta kar veliko gibanja, predvsem pa zaposlitve. Ker sta oba delovna psa, labradorec ima pa morda še bolj izražen temperament jih je treba temu primerno zaposliti, ker si drugače sama poiščeta zaposlitev. Če imaš namen delat lovsko delo, so mogoče boljši temperamenti labradorci, če pa bo to tvoj prvi kuža, ki bo s tabo tudi veselo ležal na kavču bi bila morda boljša kakšna psička zlata prinašalka. Čeprav to nikakor ne pomeni, da zlatega prinašalca ne moreš narediti za vrhunskega psa, ali da se labradorec nebi z največjim veseljem skupaj s tabo valjal po postelji. Bolj se mi zdi pomembno, kakšen karakter je tebi všeč-bolj ali manj temperamenten. Zlati prinašalci znajo bit včasih tudi precej zamerljivi, zaenkrat imam izkušnje, da so bolj zamerljivi kot labradorci. Ampak spet-tudi labradorec lahko krasno zameri ali pa zlati prinašales sploh ne zameri...
Morda potem lahko pogledaš še malo na zunanjost, kaj ti je na pogled malo bolj všeč, daljša, krajša dlaka (zlate prinašalce je treba strišt in vsake toliko časa prečesat dlako, ko jo menjajo jo je ogromno, enako velja za labradorce). Pa morda je dobro razmislit tudi, kje bi kuža živel-labradorec vsekakor ne more prebivat zime v pesjaku, zlati prinašalec nekoliko lažje (čeprav je za oba psa najboljše, če sta čimveč časa z družino oziroma lastnikom).
Psi so malo bolj zahtevni, predvsem v obdobju pubertete znajo zelo preizkušat živčke in če nimajo dovolj utrjenega odpoklica odit tudi na kakšen potep. Običajno so bolj temperamentni, treba jim je dopovedat, da ne morejo bit vedno oni glavno. Z lepo vzgojenim samcem je pa življenje krasno Smiley
Psičke so običajno bolj nežne in nekoliko lažje za šolanje, znajo pa bit nekoliko bolj zamerljive. Znajo biti tudi bolj poslušne, je pa treba bit zelo previden v času gonitve. Če psička ne bo imela mladičkov, se mi zdi najboljša opcija, da se jo da sterilizirat-sama sem dala svojo Lizo pri štirih letih in mi sploh ni žal.
Logiran
irenca
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #421 : sreda, 19.10.2005 : 14:31:17 »

Jaz nameravam imet kužka za družbo, sprehode, izlete,... kakšne razstave pa to me ne zanima preveč. Nameravam iti v malo šolo, da bom lahko šla potem s psom brez skrbi med ljudi, kaj več pa zaenkrat ne.
Pa tud glede pesjaka- čez noč naj bi bil pes zunaj, v pesjaku (no ampak najbrž bomo tud mal popustili, ko bomo kužka enkrat videli  Smiley ).
Po zunanjosti mi je pa zaenkrat malce bolj všeč labradorec. Skrbi me koliko več je dela z daljšo dlako, pa tudi ko menjajo dlako...
Če bo psička jo bom sigurno dala sterilizirat, pa me zanima kdaj je najprimernejši čas za to in vsaj približna cena.   
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #422 : sreda, 19.10.2005 : 15:11:00 »

irenca, tukaj imaš o sterilizaciji kar veliko napisano: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4832.0.html
na splošno pa je najbolje dati psičko sterilizirat pred prvo gonitvijo (recimo pri 6 mesecih), cena pa je odvisna od teže psa (oz. psičke).
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #423 : sreda, 19.10.2005 : 17:42:11 »

irenca, z dlako goldna je zelo malo dela. Treba jih je redno krtačit v času menjavanja dlake, da je ne puščajo povsod, drugače pa mojih skoraj ne češem.
Ko menja dlako, jo je res precej, odličen način je, če ti pes dovoli, da ga 'posesaš', ker tako odstraniš ogromno odmrle poddlake. Puščata pa dlako oba, tako labradorec kot zlati prinašalec. Razlika je le v tem, da so dlake zlatega prinašalca daljše in jih je mogoče zato lažje odstranit.
Logiran
irenca
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #424 : sreda, 19.10.2005 : 19:22:55 »

Zdej morm pa mal prespat vse skupaj pa premislit, res ne vem...bi kar eno zlato prinašalko pa eno labradorko Wink ne sej to bi bilo pa malo prehudo. Se moram še s starši pogovorit, še niso tako navdušeni kot jaz Cry, se še malo pogajamo, če bomo sploh imeli psa.
Ko se mi pojavi kakšno novo vprašanje se spet oglasim Smiley 
Hvala za pomoč Smiley Smiley Smiley
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #425 : petek, 21.10.2005 : 14:39:45 »

Irenca, ko sem se jaz odločala za zlatega prinašalca, sem na koncu kupila kraško ovčarko.  Cheesy Cheesy Cheesy Samo to bi rekla: dolge dlake se ne boj kot ti je že rekla Liza. In vsem kosmatim živalim odpada dlaka. Pri sesanju stanovanja je vseeno, če sesaš kratko dlako ali dolgo. Česanje kužka je pa lahko tudi zabavno, vsak meni je, ko me psička skuša dobiti na finto in mi uiti. Je pa dejstvo, da so za bivanje zunaj bolj primerni psi z daljšo dlako, ker jih le ta ščiti pred mrazom in vročino. Se pa meni osebno zdijo zlati prinašalci po karakterju bolj živahni, labradorci pa bolj umirjeni in preudarni, kolikor jih opazujem v pasji šoli. Upam, da sem ti pri odločanju kaj omagala, vendar skrbno preveri še tiste slabše lastnosti obeh pasem. Mogoče boš se pa ti tudi na koncu odločila za ta tretjo psamo! Wink Grin Grin Grin
LP!
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #426 : petek, 21.10.2005 : 14:50:02 »

Pri sesanju stanovanja je vseeno, če sesaš kratko dlako ali dolgo.

Hehe.. to pa ni čsito res, lažje je sesat za dolgodlakim psom, ker se kratke dlake bolj zataknejo ob npr. preproge, obleke... to govorim iz izkušenj. Geri (papillonka) ima dolgo dlako, pa samo skrtačim obleko če pusti kaj dlake gor, za Žanom (whippet) pa moram dlako po dlako pobirat iz volnene majice Smiley. Tako da če ti je bil to problem potem vzami raje zlatega prinašalca, saj se lažje čisti kot za labradorcem ko se dlake skrijejo v vsako luknjo Wink.

Lp, Mojca
Logiran
klovn
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.994


« Odgovor #427 : petek, 21.10.2005 : 14:59:51 »

Irenca, predlagam ti, da narediš seznam lastnosti (tako fizičnih kot psihičnih) za obe pasmi. Nato naredi pluse in minuse tako, kot bi tebi odgovarjale lastnosti. Na koncu sešteješ, katera pasma ima več plusov in minusov.....

IN SI PRIVOŠČIŠ NEMŠEKGA BOKSERJA.
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #428 : ponedeljek, 24.10.2005 : 08:46:42 »

Hehe.. to pa ni čsito res, lažje je sesat za dolgodlakim psom, ker se kratke dlake bolj zataknejo ob npr. preproge, obleke... to govorim iz izkušenj. Geri (papillonka) ima dolgo dlako, pa samo skrtačim obleko če pusti kaj dlake gor, za Žanom (whippet) pa moram dlako po dlako pobirat iz volnene majice Smiley. Tako da če ti je bil to problem potem vzami raje zlatega prinašalca, saj se lažje čisti kot za labradorcem ko se dlake skrijejo v vsako luknjo Wink.

Lp, Mojca

No, celo tako! Mnogo ljudi si omisli kratkodlakega psa ravno zaradi  lažjega čiščenja. Cheesy Grin Grin Grin Je pa res, da pes ni mucek in se dlaka lažje počisti kot za muckom, tako da jaz pri izbiri psa zaradi dolžine dlake ne bi imela skrbi. Karakter je pomemben, na primer nemški bokser je živahen pes, če si želiš bolj umirjenega, je kraški ovčar pa ta pravi. Wink Grin:D;D Grin
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #429 : ponedeljek, 24.10.2005 : 09:28:26 »

Mene p azanim aod kje vam ideja, da rabi labradorec več gibanja kot zlati prinašalec?
meni pa se zdijo prinašalci bolj "gibljivi" in bol delovni.
Labradorci, predvsem razstavni primerko so ene "safalade"  Grin
Ne zdej pa res  Roll Eyes- vzemi kar ti je bolj všeč , kaj pa ti je bol všeč boš najlaže izvedela, da greš na ene par reševalskih treningov- tam imajo obilo psov obeh pasem in tam boš dobil apravoidejo ,p atudolahko s epozanimaš od kje imajo pse, da se lahko odločiš za linijo oz vzreditelja.
Glede dlake se pa ne vznemirjaj- sesat boš morala za vsakim, če ne zaradi dlake pa zaradi drugeaga ampak sesat je še najmanjši problem.
Logiran
irenca
novinec
*
Sporočil: 11


« Odgovor #430 : ponedeljek, 24.10.2005 : 10:42:36 »

Deteljica kje pa majo te treninge, pa kdaj?  Ker sm tud sama že premišljevala,  da bi blo dobr, če bi šla kaj takšnega pogledat. A pa ne bi blo nč čudn, če bi kr tja uletela sram
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #431 : ponedeljek, 24.10.2005 : 11:16:05 »

Deteljica kje pa majo te treninge, pa kdaj? Ker sm tud sama že premišljevala, da bi blo dobr, če bi šla kaj takšnega pogledat. A pa ne bi blo nč čudn, če bi kr tja uletela sram
V ljubljani vem za Šmarno goro, drugje po slovenji pa poglej po temah,kjer se pogovarjajo o reševanju.
Nič ne bi bilo čudno ,da kar uletiš, še bolje pa da se prej  najaviš (da bo trening res ,da ne boš šla zastonj in da izveš v katerem terminu je največ primerkov ,ki te zanimajo)-obrni se na tiste ,ki pišejo o teh temah.
Jaz vse,ki si izbirajo pasmo raje napotim na tečaje in treninge kot na razstave.,Ker več vidiš vedenja in uporabnosti, pa reakcije in navadno lahko tudi malo stika vzpostaviš , se malo poigraš, probaš kaj narest po navodilih lastnikov s posameznim psom, pa počasi dojameš kaj ti je bolj všeč. Obnese se tudi ogled malih šol in začetnih tečajev- tam najbolj vidiš prirojen karakter pasem.
Na razstavah je vse nekam izumetničeno, vidiš samo zunanjot, večina ki je tam tudi vzreja in ti "prodaja" svoje potomce.
verjemi , splača se vzet pot pod noge in čim več "navadnih" primerkov osebno spoznat.
Pri vsem času,ki ga boš porabila za psa ni nekaj dni ali tednov za obisk raznih šol nič. Pa še malo spoznaš šole in se lahko odločiš kje se boš kasneje vpisala in kaj boš s psom delala- predvsem zadnje je pomembno da veš,še preden kupiš psa. Da ne govorimo ,d abi bilo itak najpametnje da vsak ,ki prvič kupuje psa obiskuje malo šolo en tečaj prej in gleda druge kako delajo. Tako reši vsesorte težav š epreden nastopijo, pogosto pa povsem spremeni svoj pogled n aizbiro pasme in bodočo dejavnost s psom.
Preizkušeno na sorodstvu in res so se jim še pravočasno odprle čisto druge dimenzije.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #432 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:37:39 »

Meni se zdi večja razlika med različnimi tipi znotraj pasme, kot pa med labradorcem in goldnom na splošno. Razstavni "safaladasti" labradorci so enako neuporabni kot pretežki goldni, ki so jih nekaj časa forsirali na razstavah (ne vem, če jih še, sem malo izgubila stik) Se mi pa zdi, da je med goldni več lenih psov z netipičnim karakterjem kot med labradorci. Zlasti v zadnjem času se da na tečajih videti veliko goldnov, ki ne samo da ne marajo vode, tudi prinašati se jim niti najmanj ne ljubi. tako med goldni kot med labradorci je precej netipično agresivnih do drugih psov. tako čisto na splošno pa se mi zdi, da so labradorci za spoznanje temperamentnejši.
Torej: izberi si pasmo, ki ti je bolj všeč, potrudi se in najdi leglo od psice, ki ti po značaju najbolj ustreza, vzemi si čas pri izbiri mladiča iz tega legla. vsekakor vzemi samico, samci tako od labradorcev kot od goldnov so precej težji zalogaj (nagnjenost k potepanju, rangiranje z drugimi psi...)
Pri sprehodih in pri negi ne vidim neke bistvene razlike. Mimogrede, meni po temperamentu bolj kot ti dve pasmi odgovarja flat coated retriever.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #433 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:50:19 »

ja še bi se našlo pasem...kdo ve,če je izbor do teh dveh naključen, ali res preštudiran Wink
Ljudje nekako nimajo "domišlije", velko jih "zaglavi" na goldnih,oz labijih in westijih in maltežanih pa bi v resnici želeli čisto kaj drugega Roll Eyes
nočem s tem rečt ,da je kaj narobe z odločitvijo za te pasme  Smiley
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #434 : ponedeljek, 24.10.2005 : 12:56:19 »

Mimogrede, meni po temperamentu bolj kot ti dve pasmi odgovarja flat coated retriever.

Jaaa, Irenca!  Cheesy Ne spreglejte flatov! Morda vam je pa prav ta pasma pisana na kozo!?  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines