mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 13.07.2024 : 08:10:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Strani: 1 ... 58 59 60 61 62 [63] 64 65 66 67 68 ... 84   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako naj se odločim  (Prebrano 149445 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #930 : torek, 18.08.2009 : 10:46:14 »

bi rada izpostavila še en zelo močan kriterij, po katerem bi izbirala svojega bodočega psa. Kaj pričakujem od svojega psa oziroma kaj želim z njim početi?

Podpis. No, saj to itak tesno povezano (tudi) s pasjim karakterjem.
Logiran
Alba
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.517


« Odgovor #931 : torek, 18.08.2009 : 11:12:33 »

Pri meni bi prvo avtomatsko odpadli vsi resasti, ogromni, majhni. Pa ne toliko zaradi videza, ampak v večini zaradi mojega načina življenja. Si ne predstavljam, da bi nek njufek tekel z mano 15 km v hrib. Pa so mi prekrasni psi.

Husky je težek karakter, ampak meni je pisan na kožo. Ona ima enako kot jaz željo po nenehnem gibanju, po domače obe imava molje v riti.

Želim si še enega psa malo drugačnega karakterja, ne glede aktivnosti, temveč glede učenja in udeležbe v pasjih športih.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #932 : torek, 18.08.2009 : 11:35:03 »

Citat
Ironija No. 5 je torej ta, da psa v koncni fazi izberejo na podlagi njegovega obnasanja in ne videza.
ravno zaradi te ironije - ko v končni fazi prevlada intuicija pred razumom, je res hudih katastrof presenetljivo malo (bilo, dokler se je dalo psa izbirati iz legla. Če dobiš v roko kar enega pri neki garaži, ne moreš izbirati prav nič.)

Kako sem nazadnje izbirala psico iz legla? Pravzaprav sem šla leglo gledat z nekom, ki je izbiral mladičko zase - in mu je bilo všeč točno nasprotno kot meni. Se mi je pa zdelo leglo zanimivo, in če bi bilo kaj izjemnega... Bilo je 7 bab, vse so bile v redu, nobeni ni prav nič manjkalo. Takrat so bile še premajhne, da bi lezle za tabo in odvezovale šnirce in te vlekle za hlače in ščipale v prste ali celo tekale za žogico. Želje glede videza: ne prevelika, čimmanj medvedasta in čimmanj kosmata. Tako sem hitro ugledala. Ampak bistveno je bilo pa vprašanje vzrediteljici: katera je najbolj tečna, katera vas ponoči največkrat zbudi in katera odbluzi najdlje od psice. Na moje izredno veselje se je vse poklopilo v eni psici. Takoj sem jo rezervirala in ji za vsak slučaj, da se ne bi slučajno zamešala, odstrigla tak šop dlake, da je vzrediteljica samo žalostno zavzdihnila. Ja, da zdaj se pa ne bom mogla več premisliti, pa če bi tudi zrasla v najbolj milo in pridno mladičko.
(opozorilo: hotela sem vražičko in dobila sem vražičko. Zelo zadovoljna. Ampak priznati moram, da se mi je v času njene pubertete enkrat kar malo stožilo, ko sem videla njeno milo, angelsko sestrico)
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #933 : torek, 18.08.2009 : 12:08:02 »

lanabela,
res je... ce imajo to sreco, da vidijo leglo in celo izberejo  Undecided
Zaradi vse vecjega prakticiranja, kot pravis, garazne prodaje pa zal vse preveckrat pridemo do teme OGOLJUFAN KUPEC PSA. Ceprav se tu postavlja eno resno vprasanje, kdo je tu pravzaprav ogoljufan. V mojih oceh je ogoljufan le pes. Najprej zato, ker je moral na svet priti samo zaradi denarja, ker ga je stepar oropal otrostva in v vecini primerov tudi zdravja ter nevedni lastnik normalnega pasjega zivljenja, saj ljudje zaradi svoje nevednosti psu premnogokrat povzrocajo povsem nepotrebne travme (ga zacnejo zanemarjati tako in drugace), ker revez ni imel priloznosti, da bi normalno zazivel zaradi izkrivljene cloveske predstave o idealnem zivljenju s psom.

Ja, saj vem, da ni vedno tako, ampak prenatrpanost zavetisc, mnozica zanemarjenih psov na ketnah in pa tistih, ki pozabljeni zivotarijo po pesjakih... te stevilke govorijo same za sebe. Res je, da se stanje izboljsuje, pa vendar kaj to pomaga tistemu revezu, ki osamljen zdi v najbolj skritem kotu in caka, da se bo kdo spomnil nanj. In vse samo zato, ker se ni izkazal za tisto, kar si je nadebudni lastnik predstavljal ob evforiji, da mu za popolno sreco v zivljenju manjka samo se pes.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #934 : torek, 18.08.2009 : 15:40:31 »

Lažje je pri pasemskih psih, kaj pa pri mešancih ? Pri določenih pasmah točno vemo, kakšni naj bi bili psi, ko odrastejo, pri mešancih pa ne moreš vedet.  Undecided Nikakor ne moreš niti predvidevat njegovega značaja, ali pač ?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #935 : torek, 18.08.2009 : 15:52:37 »

Lahko. Če imaš dar opazovanja seveda. In lahko mladičke in njihovo mamo  večkrat vidiš in se z njimi tudi nekaj časa ukvarjaš. Pri pasemskih lahko približno predvidevaš, kakšni naj bi bili, ne da bi jih prej videl. Pri mešancih pa nikakor.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #936 : torek, 18.08.2009 : 16:06:06 »

Jaz imam pa takšne izkušnje, da se posameznik ki je v svetu kinologije neznan in neuveljavljen sploh ne more sam odločiti katerega mladička bi rad, ker vzreditelj sam določi komu bo dal katerega psa. Npr. če kupuješ kavalirja in to pasmo poznaš točno veš kaj se dobro ocenjuje na razstavah, vzreditelj pa obdrži najlepšega psa zase, potem so na vrsti še ostali priznani vzreditelji in na koncu jaz. Potem pa pridem na razstavo kjer mi 'raztrgajo' psa in mi povejo, da ta kuža, kupljen kot show quality nikoli ne bo šampion, ker ima to in ono napako. Tako da priti do vrhunskega psa je precej težko. Vsaj meni.

Zato sem se zdaj odločila, da bom naslednega psa kupila v Sloveniji, ker se mi zdi da imam tu še največje možnosti, da dobim kvalitetnega razstavnega psa, poleg tega pa mladičke večkrat lahko obiščeš, jih vidiš v živo, težje je npr. iti na sever Nemčije samo zato da si boš ogledal mladička.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #937 : torek, 18.08.2009 : 16:23:25 »

Jaz imam pa takšne izkušnje, da se posameznik ki je v svetu kinologije neznan in neuveljavljen sploh ne more sam odloèiti katerega mladièka bi rad, ker vzreditelj sam doloèi komu bo dal katerega psa. Npr. èe kupuješ kavalirja in to pasmo poznaš toèno veš kaj se dobro ocenjuje na razstavah, vzreditelj pa obdrži najlepšega psa zase, potem so na vrsti še ostali priznani vzreditelji in na koncu jaz. Potem pa pridem na razstavo kjer mi 'raztrgajo' psa in mi povejo, da ta kuža, kupljen kot show quality nikoli ne bo šampion, ker ima to in ono napako. Tako da priti do vrhunskega psa je precej težko. Vsaj meni.

Tole je pa prav zanimivo in me res zanima kako je s tem, saj bomo nekega dne kupovali rodovniškega psa.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #938 : torek, 18.08.2009 : 16:34:38 »

Lynn, ne moreš pričakovati, da ti bo tuj vzreditelj, ki te ne pozna in ki o tebi ve samo to, da si mlada punca, ki dotlej ni razstavljala, ne vzrejala, bi pa mogoče malo probala, iz legla dal najbolj perspektivnega mladiča, še zlasti, če so starši uspešni in je po mladičkih povpraševanje med vzreditelji in resnimi razstavljalci. Vzreditelj ima vsekakor pravico najboljšega psa v leglu obdržati doma. Pri tem se samo postavlja vprašanje, ali ti je vzreditelj dal vedeti, točno kaj ti je prodal, se pravi drugo, tretjo ali četrto izbiro. Poleg tega se dosti napak pri psu pojavi pozneje med odraščanjem (ugriz itd.) in ne takrat, ko je mladič še v leglu. Seveda lahko tudi v Sloveniji dobiš kvalitetnega razstavnega psa, je pa to seveda odvisno od pasme. Poleg tega moraš vedeti, da se razstavna moda menja, da obstaja več različnih razstavnih tipov znotraj ene same pasme, ki so recimo bolj uspešni v določenih državah ali pri določenih sodnikih. Nekateri uspešni razstavni tipi so tudi v marsičem navzkriž s pasemskim standardom in so celo manj primerni za vzrejo.

zalarjeva, vse je odvisno od tega, kako jasno poveš svoje želje. Če nanje dobiš jasen odgovor, ki ne ustreza tvojim pričakovanjem, greš vedno lahko drugam.

Vzrediteljev, ki bi namenoma nategnili kupca, pa je malo - oziroma, prej se je treba pozanimat, pri kom psa kupuješ.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #939 : torek, 18.08.2009 : 16:40:26 »

Kalsang, hvala! Pa je pri vseh vzrediteljih tako, da ti psa izbere vzreditelj in ne ti sam?
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #940 : torek, 18.08.2009 : 17:03:43 »

To pa ni res da nisem razstavljala in da bi samo nekej probala! Jaz sem hodila z Bonijem tri leta na razstave in ni nikoli dobil več kot odlične ocene, pa sem rekla vzrediteljici da bi rada razstavljala.
In s samojedom sem ravno tako šla na razstave, pa še slike od Bonija iz razstav sem poslala vzrediteljici v tujino, da bi vidla da imam resne namene z rastavljanjem.

Ne vem pa, zakaj če si mlad in nimaš izkušenj vsak misli da nisi resen. Vsak mora nekje začeti. Jaz imam res malo izkušenj s psi in z razstavljanjem, samo si jih pa želim pridobiti, in želim si psa ki bo tudi kdaj stal na stopničkah.

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #941 : torek, 18.08.2009 : 17:06:28 »

Zalarjeva, ne gre za to, da bi ti ga izbiral vzreditelj, ti pa vzreditelj svetuje glede na to, kaj si želiš.

Npr., če želi vzreditelj enega mladiča obdržati, ti to pove, pove ti tudi, katerega oziroma med katerima/i se še odloča (odvisno od tega, kako majhni so) in ta mladič potem ni na voljo. Potem mogoče si iz tega legla želi mladiča tudi lastnik samca, in tudi ta mladič ni na voljo. V teh primerih so to perspektivni mladiči za vzrejo in/ali razstavljanje. Potem pa je odvisno od tebe. Če poveš, da nameravaš razstavljati/vzrejati, ti vzreditelj svetuje, kateri mladič iz legla bi bil primeren. Če teh ambicij nimaš, jih imajo pa na primer drugi interesenti, ne moreš pričakovati, da ti bo svetoval razstavno perspektivnega psa, temveč ti bo povedal, kateri mladiček bi bil v tem primeru primeren. Fer je tudi, da ti pove, zakaj po njegovem mnenju ta mladič ne bi bil za razstave, ker se potem odločiš, ali te ta hiba moti ali ne. Mogoče sploh ni hiba, ampak je recimo mladič nekoliko drobnejši, mogoče ni tako lepo obarvan itd. Potem so tu še drugi kriteriji: tvoja pričakovanja glede značaja in učljivosti / kinoloških športov. Nekateri imajo raje drobnejše/močnejše pse. Glede na to, ali bo šel mladič v družino z otroci, bo vzreditelj svetoval primernega mladiča, ki bo po njegovem mnenju mirno prenašal otroško razposajenost.

Seveda pa govorim o idealni situaciji, ko je leglo dovolj veliko, da lahko izbiraš. Če v leglu ni veliko mladičev ali če ni veliko samcev/samic, se ti zgodi, da ne moreš dosti izbirati. Prav tako, če so drugi mladiči že rezervirani in je na voljo samo še eden.

Vsekakor je pomemben dialog in iskrenost s strani vzreditelja in kupca.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #942 : torek, 18.08.2009 : 17:10:03 »

Lynn, preden si kupila Bonija, nisi razstavljala, kajne? Wink

Veliko je možnih razlogov, zakaj nista bila uspešna, samo ti veš, kakšne opise je pes dobival in kako se znajdeš v ringu.

Sicer pa, zelo malo je tistih, ki že s prvim svojim razstavnim psom pobirajo BIS titule. Vsak začne od začetka in si počasi nabira izkušnje, ki ga pripeljejo do uspehov. Ni vse odvisno od psa, velikokrat pes ostane brez titule zaradi nespretnosti razstavljalca ali ker ni ustrezno pripravljen na razstavo.

Ni vedno za razstavne neuspehe kriv samo vzreditelj.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #943 : torek, 18.08.2009 : 17:19:33 »

Aha torej moram jaz že vnaprej zagotovo vedeti ali želim recimo razstavljati ali ne, razumem. Samo kaj pa v primeru, da si želim predstavnika pasme, ki je brez hib, ki bi se na razstavah super odrezal, a na razstave z njim ne bi hodila (ali pa mogoče enkrat, ravno toliko, da vidim kakšno oceno bi dobil?) ? Samo sprašujem, za enkrat sem samo glede karakterja odločena kako in kaj.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #944 : torek, 18.08.2009 : 17:19:54 »

Ja no, sej to je pa res, pred Bonijem sem imela mešančka. Je pa morda krivo tudi to, da čeprav sem šla na tečaj razstavljanja in se trudila po svojih najboljših močeh, sigurno nisem znala psa predstaviti tako kot to zna vzreditelj ali nekdo ki razstavlja veliko let. Je pa treba nekje začeti in jaz nameravam vztrajati. Smiley
Logiran
Strani: 1 ... 58 59 60 61 62 [63] 64 65 66 67 68 ... 84   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Kako naj se odločim
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines