mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 17.07.2024 : 00:52:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija  (Prebrano 66992 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #75 : petek, 30.07.2010 : 08:23:58 »

Če nihče drug ne vpraša, bom vprašala jaz, ker me zanima že dlje časa, ampak nisem imela j*** vprašati iz enostavnega razloga, da se ne usuje nepotreben plaz napada in tudi iz razloga, da me je malo sram vprašati. Ampak ok, ta tema je kot nalašč. Pa še en manjši uvod v vprašanje: slednje ni zlonamerno, nima namena kazati s prstom v nobeno smer in nimam ne namena ne volje manipulirati z odgovorom.
Zanima me, če ima reševanje mačjih mladičev (dudarjev in malo manj dudarjev) konkreten smisel v luči splošne mačje problematike oziroma, bolj po kmetavzarsko vprašano: v vsej poplavi letošnjih objavljenih mačjih legel, za katere je potrebna oskrba (nisem jih štela, razumem pa da gre vsaj za desetine muc) - dejansko obstaja možnost najti jim posvojitelje? Vsem? In če se vsem tem malčkom ne najde posvojiteljev, kaj bo z njimi? Se bodo prišteli leglom, ki se še morajo skotiti? Kako? Se bodo kasneje evtanazirali? Spustili? Razumem, da se posvojitelji iščejo naprej in naprej, ampak nekje obstaja neka meja, ko se tudi posvojitve ustavijo iz enostavnega razloga, da je skotenih mačk najbrž več kot primernih posvojiteljev. Čisto resno sprašujem, ker mi ni jasno, kaj in kje je cilj. Pa štekam tisti prvi, primarni cilj rešiti življenje v tem trenutku, da ne bo nepotrebnih čudnih pogledov. Hvala za pojasnilo, v vsakem primeru.
Preden oddam - vidim da damayanti sprašuje podobno Smiley


Mislim, da tole malo tudi nas sprašuješ.
Mačja problematika je ena taka zapletena zadeva, ki jo vpleteni vidimo vsak iz svojega zornega kota in na svoj način. Cilj je jasen, poti do tja vidimo različne. Če se MH kam uvršča se recimo med "drevesnegozdičarje" al kako bi temu lahko rekli. Delamo z dreveščki in obenem urejamo gozd ne le s tem, da skrbimo za dreveščka, ampak ves čas aktivno delamo na urejanju gozda.
Sami imamo pri skrbnikih okrog 10-15 % takih, kateri so pri nas že od lanskega leta in ta procent ostaja isti.
Oddal se bo kateri od teh, kakšen letošnji nam bo ostal dalj časa.
Meni se zdi vsako leto enako, upam, da bo učinek viden na dolgi rok.
Cilj? Urejene lokacije prostoživečih mačk, odgovorno skrbništvo, kaznovanje kršiteljev in/ali mučiteljev, posledično vsekakor zmanjšanje populacije. 
.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #76 : petek, 30.07.2010 : 09:02:12 »

Jst sem razumela, da sprašuješ zakaj podaljševati (v čem je smisel) čez zakonski rok, tudi če imaš možnosti, ker nekoč (vedno) pridejo novi, ki jih je treba oskrbet in jim zagotovit mesto. Jst pravim zato, ker mogoče rabi žival več kot 30 dni (čeprav je zakonsko trajanje "spremenljivo", vseeno omenjam), da pride fizično in psihično k sebi, zato ker se bo pa vendarle v podaljšanem času mogoče našel posvojitelj. Ta podaljšan čas je pač riziko - lahko traja 14 dni, pa si samemu sebi samo podaljšal agonijo in otežil odločitev za t61, lahko pa traja nekaj mesecev in vsaj za pse ni vrag, da se za večino v tem času najde primeren posvojitelj. Torej, če imaš žival v zavetišču samo zato, ker ti zakon ne pusti, da ji pošlješ smrt po žilah, potem je vseeno, če jo evtanaziraš takoj (seveda z nekim rokom, da jo ima lastnik čas najti).

Bom direkt povedala, kaj sem mislila s tem podaljševanjem in v čemu je smisel Wink ( ne morem danes na dolgo- pakiram - da ulovimo tazadnji trajekt Tongue )
Men je vse logično , tudi da se podaljša, sploh kar se psov tiče, mi je za nekatere itak absolutno premalo 30 dni. Se čisto strinjava.
Ne vidim pa smisla npr pri mačkah. recimo da psov je  cca 40... mačk pa 5x toliko..
 pa ne ,da hočem, sedaj nekaj preferirat, pse nad mačkami... razumem, da se podaljša rok npr takim mačkam , za katere se ve da se bodo posvojile , katere so zdrave socializirane  vse ok itd.
Ne gre mi pa v račun v čem je smisel une ki so " razmontirane" bolane,podivjane itd.
A razumeš... pa bi mi bilo tudi to smiselno če bi bila ta številka v mejah normale... ampak ni.( vsaj za moje pojme ne) in tukej sprašujem ... pa tudi moksa je že omenila. maček je maček... ne moreš ga imet nekje zaprtega na enem majhnem prostoru...in zato ker se ti smili/ ali zaradi nekih moralnih zadržkov-  mu potem to še podaljševat. Meni je to mučenje živali

Mislim, da tole malo tudi nas sprašuješ.
Mačja problematika je ena taka zapletena zadeva, ki jo vpleteni vidimo vsak iz svojega zornega kota in na svoj način. Cilj je jasen, poti do tja vidimo različne. Če se MH kam uvršča se recimo med "drevesnegozdičarje" al kako bi temu lahko rekli. Delamo z dreveščki in obenem urejamo gozd ne le s tem, da skrbimo za dreveščka, ampak ves čas aktivno delamo na urejanju gozda.

Meni se zdi vsako leto enako, upam, da bo učinek viden na dolgi rok.
Cilj? Urejene lokacije prostoživečih mačk, odgovorno skrbništvo, kaznovanje kršiteljev in/ali mučiteljev, posledično vsekakor zmanjšanje populacije. 
.

Tudi če  se ureja dreveščke, če  hočeš da rata normalno drevo, je treba včasih tak gozdiček razredčit...ali kako?
Ker kakor jaz razmišljam. Vsak drevešček rabi nego in oskrbo, pa nenazadnje tudi naklonjenost. Če jih je preveč, potem ali je tukaj res veliko " gozdarjev".... če jih pa ni veliko potem pa   to zelo negativno upliva  na celotno populacijo gozdička.

zgolj moje mnenje... ko pa že govorimo v prispodobah...
 ali se greš gozdarstvo.... ali pa skladiščenje 
 če hočeš kvaliteten les, je treba selekcio naredit, v nasprotnem primeru ti rata slej kot prej .... (pa makar čez 5-6 let ko ta les še kar prihaja.../ odhaja pa ne) " celuloza" 
 na dolgi rok
 sej statistika je čist fajn zadeva... samo ,ko pa govorimo o živih bitjih pa za moje pojme šteje v dobro le statistika "prodaje"( v dokončnem domu)... 



Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #77 : petek, 30.07.2010 : 09:04:07 »

Damayanti, kakšen kriterij redčenja predlagaš?
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #78 : petek, 30.07.2010 : 09:08:03 »

Mi smo jih lani v nove domove pospremili skoraj 400, tako, da se o skladiščenju ne moremo ravno pogovarjat in se strinjam, da je vse brezveze, če na drugem koncu ni posvojitelja. Jih ne spuščamo in ne evtanaziramo, ker jih niti ne smemo, ker nismo zavetišče in so mački v času namestitve last skrbnika, pri katerem so. Trudimo se toliko časa, da jim najdemo dom, pri nekaterih je to nekaj dni, pri nekaterih (redkih) leto ali dve.
Tudi, ko bomo zavetišče, jih zaradi neoddaje ne bomo evtanazirali.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #79 : petek, 30.07.2010 : 09:08:35 »

Kriterijev redčenja razumsko ni težko postavit. Težje je to spravit v prakso.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #80 : petek, 30.07.2010 : 09:13:15 »

Pa še to: o evtanaziji muc v naših skrbništvih se odloča naša strokovna vodja, ki je dr.vet.med., razen v nujnih primerih, ko o tem odloča lečeči veterinar. Enaka bo tudi politika v zavetišču, ko bo registrirano,
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #81 : petek, 30.07.2010 : 09:17:20 »

Super, dokler vam gre. Ampak, ko boste enkrat zavetišče in boste nekajkrat preveč polni (upam, da se vam to ne zgodi) in bo v zavetišče vkorakal vet. inšp., vam odločanje vaše strokovne vodje ob sprejemu živali ne bo nič pomagalo. O tem govorimo helena, če nisi razumela.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #82 : petek, 30.07.2010 : 09:18:19 »

Ja, seveda, sprašujem vse po vrsti, v bistvu kogarkoli, ki je pripravljen podati nek izčrpen odgovor.
V čem je fora? Obstaja dejansko možnost tako velikemu številu mačk zagotoviti mačke vredno življenje?
To vprašanje se mi je porodilo ob branju različnih tem, v katerih so opisane bolj ali manj zakomplicirane življenjske situacije sobivanja z večjim številom mačk in če podobno situacijo primerjam s svojo, padem v globoko meglo iz katere se ven nič več ne vidi. Pri naši bajti je ne ravno majhno število mačk (9), od štirih stalnih prebivalcev ljudi smo trije redno zaposleni (resda z življenjsko krutimi urniki, kar ne olajša zadev), eden ima to strašansko srečo, da dela od doma. Moji dve mački sta izključno notranji, ostale so notranje-zunanje. Da preidem k srži: skrbeti za devet mačk (in žal samo še eno psico, ampak to je druga štorija) ni mačji kašelj - ne časovno, ne finančno, ne psihično če želimo. Vsaj ne skrbeti v taki meri, kot jaz razumem to besedo (eni rabijo več, drugi manj cartanja, drugi potrebujejo kakšno posebno nego, tretji je psihič ki drugih ne trpi in markira vsepovprek pa je potrebno s cunjo in čistilom za njim laufat, četrti ima že svoja krepka leta in se temu primerno "izgublja" in posledično potrebuje trikrat več pozornosti kot vsi ostali in tako po spisku naprej). Pa recimo, da nekako gre, dokler so vsi zdravi, ko pa samo eden od njih zboli, je že cela štala. Da bi dva naenkrat zbolela - nočem niti pomisliti, pa vendar pri devetih ta možnost obstaja. Če (ko) se to zgodi, ostali dobijo minimum, so pa tako ali tako vseskozi blizu minimuma, vsaj po mojih merilih.  In ko se ob polnoči in čez zvrneš v posteljo, imaš še vedno utemeljen občutek, da eden, drugi ali peti ni dobil vsega tistega, kar si zasluži, ker je enostavno zmanjkalo časa.
Upam, da ste razumeli, kaj sem s tem želela povedati.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #83 : petek, 30.07.2010 : 09:19:07 »

ok samo še tole ...potem pa res moram nehat.

Jaz osebno ne predlagam nič... jaz zgolj zamišljam..oz gledam iz drugega zornega kota.

Kriterije, mora pa vedet tisti ki se to gre.
Ker iz mojega zornega kota, tisti ki se to gre... mora biti  strokovno usposobljen in pripravljen  , da se zna ravnati v takih situacijah.
Zgolj kopičenje in reševanje .. na dolgi rok ne gre iz mojega vidika.

 to kar navajaš Helena....  jaz čisto razumem , da imaš rada živali, pa da je težko črto potegnit.... ampak tole reševanje... ne vem no.....
 meni je tole   kar malo nestrokovno.
 Sploh pa če se gre še v smeri zavetišča.
Vse lepo če se rešuje s srcem... ampak pri takih številkah  bo slej kot prej treba vklopit tudi zdrav razum.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #84 : petek, 30.07.2010 : 09:22:54 »

A jst lahko čist OT izrazim začudenje koliko mačk gre od tukaj v arhiv, ker niso v dogovoru z zavetiščem? In to na območju, kjer deluje zavetišče s katerim se da dogovorit. V čem je keč? Kaj sem spustila?
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #85 : petek, 30.07.2010 : 09:28:12 »

Bom jaz na tole odgovorila, ker je Ti en tak primer - spada pod Gmajnice;

Hm ..., meni je bolj logicno, da moras dat v zavetiscu ti izjavo, kje si nasel macka, torej "kritje", da spada v neko zavetisce oz. pod stroske neke obcine. Lahko si naredis svoj izvod in prosis/zahtevas ob sprejemu za podpis. Verjetno lahko tudi preveris, ali je macek v evidenci, preko informacij javnega znacaja. Upam, da ne delajo kje tako, da brez papirjev jemljejo macke in jih oskrbujejo ali evtanazirajo na obcinske stroske. Da bi kdo delal to za svoj denar, ne verjamem. Ce pa kaksna obcina take zadeve (brez papirjev) placuje, najbrz tudi ne ve, ali so bile zivali najdene na njihovem obmocju ali ne in jih je na to pac treba opozoriti.

Po telefonskem dogovoru sem ga pripeljala na Gmajnice, kjer sem izpolnila izjavo, kjer sem navedla svoje podatke, točno lokacijo najdbe in ostale okoliščine ter pod opombe navedla vse ostalo, kar se tega mačka tiče.
Po osnovnem pregledu, oskrbi itd. sem dobila kopijo njegovega "kartona" oz. zapisnik, kjer je točno navedeno, v kakšnem stanju maček je, katere preiskave so bile opravljene, kakšni so rezultati, nadaljna terapija, priporočen način hranjenja, katera zdravila in katero hrano je dobil s sabo in kje bo začasno nameščen (ker je ustavljen sprejem mačk v zavetišče).
Tako je to iz prve roke.
Torej maček ne more preprosto kar nekam izginit.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #86 : petek, 30.07.2010 : 09:34:46 »

Ja, ampak ti govoriš o mačku, ki si ga namestila, tečka pa o prostoživečki, s katero po oddaji v zavetišče ni imela ničesar več.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #87 : petek, 30.07.2010 : 09:36:17 »

ok samo še tole ...potem pa res moram nehat.

Jaz osebno ne predlagam nič... jaz zgolj zamišljam..oz gledam iz drugega zornega kota.

Kriterije, mora pa vedet tisti ki se to gre.
Ker iz mojega zornega kota, tisti ki se to gre... mora biti  strokovno usposobljen in pripravljen  , da se zna ravnati v takih situacijah.
Zgolj kopičenje in reševanje .. na dolgi rok ne gre iz mojega vidika.

 to kar navajaš Helena....  jaz čisto razumem , da imaš rada živali, pa da je težko črto potegnit.... ampak tole reševanje... ne vem no.....
 meni je tole   kar malo nestrokovno.
 Sploh pa če se gre še v smeri zavetišča.
Vse lepo če se rešuje s srcem... ampak pri takih številkah  bo slej kot prej treba vklopit tudi zdrav razum.


Zdrav razum je vklopljen ves čas, kako drugače misliš, da ji lahko preživimo toliko?
Imaš pravico do svojega zornega kota, tako kot vsak. Kopičenje? A ti nisem s številko o oddaji v lanskem letu dovolj povedala?
Nismo norci, se zavedamo vse problemov in obstoječih in potencialnih težav.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #88 : petek, 30.07.2010 : 09:38:09 »

Ja, seveda, sprašujem vse po vrsti, v bistvu kogarkoli, ki je pripravljen podati nek izčrpen odgovor.To vprašanje se mi je porodilo ob branju različnih tem, v katerih so opisane bolj ali manj zakomplicirane življenjske situacije sobivanja z večjim številom mačk in če podobno situacijo primerjam s svojo, padem v globoko meglo iz katere se ven nič več ne vidi. Pri naši bajti je ne ravno majhno število mačk (9), od štirih stalnih prebivalcev ljudi smo trije redno zaposleni (resda z življenjsko krutimi urniki, kar ne olajša zadev), eden ima to strašansko srečo, da dela od doma. Moji dve mački sta izključno notranji, ostale so notranje-zunanje. Da preidem k srži: skrbeti za devet mačk (in žal samo še eno psico, ampak to je druga štorija) ni mačji kašelj - ne časovno, ne finančno, ne psihično če želimo. Vsaj ne skrbeti v taki meri, kot jaz razumem to besedo (eni rabijo več, drugi manj cartanja, drugi potrebujejo kakšno posebno nego, tretji je psihič ki drugih ne trpi in markira vsepovprek pa je potrebno s cunjo in čistilom za njim laufat, četrti ima že svoja krepka leta in se temu primerno "izgublja" in posledično potrebuje trikrat več pozornosti kot vsi ostali in tako po spisku naprej). Pa recimo, da nekako gre, dokler so vsi zdravi, ko pa samo eden od njih zboli, je že cela štala. Da bi dva naenkrat zbolela - nočem niti pomisliti, pa vendar pri devetih ta možnost obstaja. Če (ko) se to zgodi, ostali dobijo minimum, so pa tako ali tako vseskozi blizu minimuma, vsaj po mojih merilih.  In ko se ob polnoči in čez zvrneš v posteljo, imaš še vedno utemeljen občutek, da eden, drugi ali peti ni dobil vsega tistega, kar si zasluži, ker je enostavno zmanjkalo časa.
Upam, da ste razumeli, kaj sem s tem želela povedati.


Razumem, popolnoma.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #89 : petek, 30.07.2010 : 09:40:56 »

Super, dokler vam gre. Ampak, ko boste enkrat zavetišče in boste nekajkrat preveč polni (upam, da se vam to ne zgodi) in bo v zavetišče vkorakal vet. inšp., vam odločanje vaše strokovne vodje ob sprejemu živali ne bo nič pomagalo. O tem govorimo helena, če nisi razumela.
Sem razumela, poznam zakone in pravilnike s tega področja. Zavetišče pač prenapolnjeno ne sme bit več kot toliko, za koliko je registrirano in kakšne omejitve za prostor na eno žival določa pravilnik.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Vrnitev v okolje ali evtanazija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines