EMŠO in davčna št. res nista nujna podatka.
Sta pa to koristna identa v primeru, da izgubimo žival, če se seveda podatek da uporabiti v namen iskanja lastnika psa.
Če gledamo, da se da v register samo priimek in ime, pa naslov, ki se ne ažurirata, potem se lahko zgodi, da se npr. oseba ženskega spola poroči in preseli na drug naslov, to pozabi javiti veterinarju, da bi v registru spremenil (ali pa veterinar tega sploh ne vnese v register-ne bi bil prvi primer), pes se izgubi in kdo bo potem našel takšno lastnico psa.
EMŠO in davčna št. sta pa identa po katerem najdeš osebo, če si spremeni ime, priimek, naslov ...vedno ga najdeš.
Jaz ta podatek z veseljem dam, če vem, da koristi moji živali in če ga bodo seveda znalu uporabiti v primeru izgube mojega psa.
Je pa drug problem ta, če sploh imajo v takšnem primeru veterinarji in zavetišča pravno podlago, da bi v primeru spremembe podatkov (pač, da ga ne najdejo potem na tem naslovu, da bi sporočili, da so psa našli), takšno osebo lahko iskali v centralnem registru prebivalstva.
Ker, če nimajo te pravne podlage, potem tudi vnos EMŠO-ja in davčne št. nič ne pomaga, saj je nemogoče takšnega človeka najti.
Bolj smiselno bi bilo, da bi bili registri (CRP in ta za živali) med seboj povezani in, ko se spremeni podatek (naslov+priimek in ime) v centralnem registru prebivalstva, se avtomatsko spremeni (ažurira) tudi v registru evidence živali.
Dokler pa ne bo vzpostavljen tak sistem tudi registri nikomur ne koristijo, ker saj vemo kako se v praksi ažurira register živali. In kdo je sploh pristojen ažurirati register živali? veterinarji seveda, za katere pa vemo kako včasih to počnejo.
Torej ta naš register živali ne koristi nikomur, če ni povezan v druge sisteme, da se podatki o lastnikih dnevno osvežujejo ...