mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 17.07.2024 : 04:14:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: debata
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: debata  (Prebrano 88966 krat)
0 članov in 14 gostov pregleduje to temo.
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #195 : sreda, 09.06.2010 : 19:11:08 »

Bom odgovorila v naslednjem postu, ker drugače ne dohitevam vas na (bojda) "drugi strani"...

Se ne postavljam na nobeno stran, ker do neke mere razumem obe.
Logiran
šogunka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 222


WWW
« Odgovor #196 : sreda, 09.06.2010 : 19:11:22 »

Govorimo  o mnenjih, kot si xy strani nazaj zapisala že sama.

Torej, če se vrnem k hipotetičnem primeru: zame je isto, če neko društvo/prostovoljci člani društva gredo v npr. cigansko vas, poberejo nikogaršnje mladiče, jih namestijo in jim iščejo nov dom, kot če neki posamezniki vzamejo psa/pse, ki npr. ni(so) bil(i) pobran(i) s strani društva, ampak je(so) pristal(i) v zavetišču, zato, da bi ga(jih) oddajali naprej (posamezniki, ne zavetišče). Namen je enak, pot je različna. Eno dajmo požegnat, drugo pa prepovedat?
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #197 : sreda, 09.06.2010 : 19:18:46 »

Moji začasniki niso v zavetišču zato, ker so pri meni v začasni oskrbi (po dogovoru z zavetiščem). Smiley In?

A misliš, da so vse živali na forumu v oddajanju v dogovoru z zavetiščem? Če veš, da niso, zakaj se ni že prej načela ta tema? Da se tako zbija statistiko in manjša problem. Saj vem, da se je po malem že govorilo o tem, ampak tule se je zdej vse zgrnilo na nekaj ljudi, pa čeprav jih ogromno dela to (oziroma podobno) že leta. Verjetno tudi kdo med vami, ki zdaj ''mečete kamne''.
Mogoče se s kakšnimi zavetišči niti ne da zmenit za to opcijo. Alpa je občina brez pogodbe, medtem ko se jajcaš na VURSu in te pošiljajo eden od drugega in niti inšpektor ne ve, kaj naj, ker nikjer ni prostora oziroma nihče ni pristojen, pa mačka pustiš crknit? Komu potem pošlješ fotko, da ga vtaknejo v statistiko?
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #198 : sreda, 09.06.2010 : 19:21:36 »

Zala_, zato sem pisala v narekovajih. Predvsem zato, ker se toliko poudarja strani in moj linč druge strani.

A lahko samo še enkrat, ker mi je ful všeč:
Tale je malo huda, se ti ne zdi? Si ti pobrala s keten dol vse pse, ki si jih videla? Nisi? Kako hladnokrvno od tebe. Al jih mogoče nisi zato, ker meniš, da je zakonski minimum zadovoljiv? Si šla "rešit" vse živali, ki so na tem forumu oglaševane pod "nujno"? Nisi? Kako hladnkorvno.

A drevesa, ki jih ne vidimo in ne slišimo, pa ne štejejo? A del gozda so le drevesa, ki jih vidimo?

Ja, ker bi sama naredila isto.

? Kako, če se pa rešuje drevesa.

A se tebi zdi primerljivo posvajat psa iz zavetišča in ga oddajat naprej z oddajanjem, ker si se psa naveličal? Al kaj je že očitek tule, da se bo zdaj sprožil plaz neodgovornih posvojitev zaradi posvojitev samih?

Zdi se mi enako nesprejemljivo.

Očitek, ne vem, kakšen točno naj bi bil (zdej spet ne vem, a naj bom užaljena, ker mi očitate, al naj se normalno pogovarjam, ker izmenjujemo mnenja), moje vprašanje pa je bilo sledeče:
Ok. Dajmo ponovit za take blond, kot sem jst: dotično zavetišče dela na višjem nivoju, zato ker posvajate pse z namenom oddaje iz le-tega. Zakaj pa je potem potrebna formalna posvojitev? A ni potem bolje, da se dogovorite za začasno skrbništvo z vsemi ugodnostmi, ki se le-tega (začasnega skrbništva) tiče, brez odgovornosti, ki jo prinaša formalna posvojitev živali. Če se seveda z delovanjem zavetišča in njihovo politiko oddajanja živali strinjate.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #199 : sreda, 09.06.2010 : 19:24:33 »

Pa katerimi nami, če ni strani?
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.347


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #200 : sreda, 09.06.2010 : 19:30:38 »

Ko so Pomurke zacele s svojim "projektom", so nas vse uspele prepricati, da imajo jasen cilj konkretnih izboljsanj. Glede na to, da ni bilo pomoci ne z lokalnega zavetisca in ne iz lokalnih skupnosti, da je slo za romske pse in njihovo specificnost in glede na to, da so imele jasne cilje in zacrtano pot, kaj in kako hocejo doseci, sem tudi sama dala pomisleke ob takih posvojitvah na stran. Predvsem mi je jasno, da gre za posebnost in ne za zavetisce ali za klasicno resevanje posameznega psa s ketne. Ce bi uspelo te zivali kakorkoli spraviti v lokalno zavetisce, bi tam tudi bile in bi bila najbrz aktivnost usmerjena v njihovo cim prejsnjo posvojitev oz. cim daljso oskrbo. Ker to ni bilo mogoce, so speljale tudi s pomocjo mnogih med vami drugace. Ves cas so obvescale o dogajanju, tudi uspehi teh aktivnosti so pomagali k uspesnejsemu sodelovanju z obcinami in obcinarji, s solami, z lokalnimi skupnostmi ... ne samo romskimi. Imeli so kup pogojev, katerih izpolnjevanje so sproti preverjali.
Upam si trditi, da je Pomurje trenutno eno od najbolj naprednih regij v zvezi z aktivnostmi drustva in so do sedaj ze dokazali, da so izbrali za situacijo ustrezen nacin pri iskanju povezav za sodelovanje in pri sirjenju informacij, kot tudi s konkretnimi aktivnostmi pri posameznih primerih.
Ce bi se dalo tam resiti zadeve kako drugace, bi bila jaz zagotovo prva, ki bi predlagala drugacno obliko resevanja - predvsem brez "blank" posvojitev, pa s prijavami in kaznimi.

No, to je najbrz nekoliko pokvarilo sliko o crno-belih scenarijih, kajne? Tisti, ki vidite razliko. Ker je v Pomurju vcasih bilo nekaj sivine, pa so jo uspeli aktivisti in aktivistke tam gor skupaj mal obarvat. Za dodajanje barve so uporabili nekoliko prirejena pravila. Nekako tako, kot je zivljenje vsak dan v teoriji in na terenu. Neko resevanje zaradi resevanja je lahko povsem nesprejemljivo, ker ne prinasa nobenih konkretnejsih pozitivnih dolgorocnih ucinkov (razen za konkretno zival, velikokrat pa kratkorocno in dolgorocno predvsem za konkretno osebo), neko drugo pa je prav zaradi sirine ciljev in sirine predvidenih dolgorocnih pozitivnih ucinkov pogojno ali povsem sprejemljivo. Naceloma pa se sama zavzemam v vseh primerih za redne poti resevanja problemov - brez laznih posvajanj, brez kraj, brez spuscanj, brez skrivanj ...

Se vedno pravim, da je "blank" posvojitev povsem oskrbljenih zivali iz zavetisca, ki jim po vrhu vsega ne grozi nobena nevarnost, zame nesprejemljiva. Se posebej, ce se dogaja skupinsko in ce se gre v to v imenu "resevanja problemov". Mi je povsem vseeno, kdo to pocne. Razlogov sem navedla do sedaj ze kar nekaj. Ce kdo meni, da sem se zavestno spustila v spetir zaradi vecje obiskanosti foruma, tudi prav. Ne bom skakala v luft zaradi tega, temvec dopuscam, da kdo tako misli, ce zeli. Lahko prebere ze napisane razloge, lahko pa jih povsem mirno preskoci.

Znova se je pokazalo, da je najbrz bolje, da javno pozabim na kaksno sirse videnje vsega skupaj. Ce tako pravite, pa naj bodo za vas drevesa in ko bo sestavljen gozd, bomo sli skupaj naprej. Upam, da bomo mi takrat se zivi in bomo doziveli ucinke, kako bo namesto za nekaj sto zivali letno poskrbljeno za vseh nekaj deset tisoc in kako bodo v zavetiscih izkljucno samo tiste zivali, ki so tam upravicene bivati. Vse ostale bodo pri skrbnikih. Upam, da mi dopustite, da sama se vedno poskusam kaj narediti z gozdom, ob tem, da do sedaj se nisem spregledala nobenega drevesa, ki mi je prekrizalo pot in jih tudi v bodoce v imenu visjih ciljev ne bom brcala od sebe. Tudi pravico pisati o gozdu si bom se vedno pridrzala, vidim pa, da je v bodoce bolje, da vam s svojim razmisljanjem ne hodim vec pred oci, temvec napisem clanek in ga objavim tam, kjer komentarji niso mogoci. Pa ne zato, ker ne bi zelela slisati drugih mnenj, temvec predvsem zato, da se izognemo osebnim izpadom in vas obvarujem pred nevarnostmi enoumja.

Sicer pa, ja, priznam, da mi je neznansko tezko, ker so macke, ki se oglasujejo tukaj, v glavnem za resitev problematike izgubljene. Skupaj in vsaka posebej.
Verjamem, oz. sem skoraj prepricana, da zadnjega stavka vecina ne bo razumela, morda me bo celo kdo pripravljen oznaciti za nasprotnico resevanja mack. Nic hudega. Imate vso pravico, da tako mislite.
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #201 : sreda, 09.06.2010 : 19:33:35 »

pridna, če ti je všeč citat od Mel:

Kaj pa recimo prijava psa, za katerega osebno ne veš, pa ti njegov sosed pove, da zanj ne skrbijo dobro? A boš pomagala spisat prijavo? Saj vendar ne moreš spisat prijav za vse pse po Sloveniji. Zakaj ravno ta pes? Ker ima soseda, ki ne pogleda stran? A ni to nefer do psov, ki nimajo takih sosedov? Zakaj potem ne greš sistematično po vaseh in ne prijavljaš? A tisti psi si pa ne zaslužijo, da nekdo prijavi neodgovorno oskrbo?

Moje stališče:
Sama menim, da je treba čimbolj pomagat gozdu, pa zato ne spregledat posameznih dreves, čeprav veš, da nikoli ne boš ujel vseh.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #202 : sreda, 09.06.2010 : 19:34:44 »

Eno dajmo požegnat, drugo pa prepovedat?

Da.

A misliš, da so vse živali na forumu v oddajanju v dogovoru z zavetiščem?

Ne.

Če veš, da niso, zakaj se ni že prej načela ta tema?

Ne vem, jst običajno načenjam samo teme za posvojitev živali.

Mogoče se s kakšnimi zavetišči niti ne da zmenit za to opcijo.

In zakaj potem siliš?

Alpa je občina brez pogodbe, medtem ko se jajcaš na VURSu in te pošiljajo eden od drugega in niti inšpektor ne ve, kaj naj, ker nikjer ni prostora oziroma nihče ni pristojen, pa mačka pustiš crknit? Komu potem pošlješ fotko, da ga vtaknejo v statistiko?

Aha, razumem point. Hvala. Psi, mački, urejena statistika, VURS (!) ne ve, kam žival dat, žival, za katero je poskrbljeno, žival na robu smrti, zavetišče, ki ne zagotavlja minimuma in zavetišče, ki dela (očitno) vse b.p. oziroma zavetišče, ki ga ni. Ja, res, vse skupaj je enako.

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #203 : sreda, 09.06.2010 : 19:39:24 »



Kaj pa recimo prijava psa, za katerega osebno ne veš, pa ti njegov sosed pove, da zanj ne skrbijo dobro? A boš pomagala spisat prijavo? Saj vendar ne moreš spisat prijav za vse pse po Sloveniji. Zakaj ravno ta pes? Ker ima soseda, ki ne pogleda stran? A ni to nefer do psov, ki nimajo takih sosedov? Zakaj potem ne greš sistematično po vaseh in ne prijavljaš? A tisti psi si pa ne zaslužijo, da nekdo prijavi neodgovorno oskrbo?


Tole ne moremo enačiti. Najprej, kakor sem zasledila, tem psom ni grozila evtanazija, enostavno so bili v zavetišču. Kot drugo - pomoč pri pisanju prijav je tudi osveščanje javnosti in pomoč nekomu, ki želi oz. mora delovati skladno z zakonom, predvsem pa je cilj prijave izoboljšanje obstoječega stanja (in sankioniranje posameznika, če stanje ni v skladu z zakonom). Posvajanje psov iz zavetišč, pa je, na nek način, kopanje jame vsem, ki se trudijo nekaj spremniti na živalovarstveni sceni, predvsem pa, dolgoročno gledano, živalim.

Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #204 : sreda, 09.06.2010 : 19:40:58 »

Priznam, da sem že krepko utrujena... Predvsem, ker vas je preveč unih na uni strani, za katro jst ne vem, da je druga stran (al neki takega). In da se mi danes ne da več (kdo je že napisal, da imam preveč volje? Evo, cilj dosežen, ne vidim več smisla).

pridna, če ti je všeč citat od Mel:

Kaj pa recimo prijava psa, za katerega osebno ne veš, pa ti njegov sosed pove, da zanj ne skrbijo dobro? A boš pomagala spisat prijavo? Saj vendar ne moreš spisat prijav za vse pse po Sloveniji. Zakaj ravno ta pes? Ker ima soseda, ki ne pogleda stran? A ni to nefer do psov, ki nimajo takih sosedov? Zakaj potem ne greš sistematično po vaseh in ne prijavljaš? A tisti psi si pa ne zaslužijo, da nekdo prijavi neodgovorno oskrbo?

Nisi zaštekala, kaj je hotla Mel povedat. Delat je treba tako, da bodo rezultate čutili tudi tisti, ki jih mi ne vidimo. Temu se reče gozd.


Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #205 : sreda, 09.06.2010 : 19:41:41 »

Jana, jaz te na nek način razumem, ampak če imaš opravka z živimi bitji, je včasih težko oziroma nemogoče ostat ''birokratsko hladen'', kot bi za tak način bilo potrebno. Se strinjam, da na dolgi rok ''kidanje'' za ostalimi ne pelje nikamor.

Sem te enkrat že nekaj v tej smeri spraševala, pa te bom še enkrat: zakaj ne ustanoviš enega društva, ki bi se ukvarjalo s temi zadevami? Imaš dobro premišljeno in si sposobna. Pa bi se to društvo (ali karkoli pač že) ukvarjalo s problematiko predvsem na preventivni ravni, recimo čipiranje psov, nadziranje zavetišč, podajanje prijav, trud za spremembo zakonodaje, medijsko izpostavljanje problemov... Tega foruma ne bere dovolj ljudi, da bi se zaradi pisanja tule kaj res konkretno spremenilo.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #206 : sreda, 09.06.2010 : 19:42:30 »


Nisi zaštekala, kaj je hotla Mel povedat. Delat je treba tako, da bodo rezultate čutili tudi tisti, ki jih mi ne vidimo. Temu se reče gozd.


Ja, točno to.
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #207 : sreda, 09.06.2010 : 19:50:41 »

Tole ne moremo enačiti.

Marsičesa drugega tudi ne, pa se vseeno je. Valda da pomagaš spisat prijavo, samo z eno prijavo pač ne boš magično dosegel, da se vsem psom podaljša ketna al kako?

Najprej, kakor sem zasledila, tem psom ni grozila evtanazija, enostavno so bili v zavetišču.

A če bi jim, bi bilo pa kaj drugače? Reakcija na posvojitev mislim?

Delat je treba tako, da bodo rezultate čutili tudi tisti, ki jih mi ne vidimo. Temu se reče gozd.

Ja, se strinjam. Samo to traja hudičevo dolgo. Kot napisano zgoraj: samo z eno prijavo pač ne boš magično dosegel, da se vsem psom podaljša ketna al kako? A je potem dost da prijaviš enega, ker so potem odgovorni videli point? Al jih prijaviš nekaj, da bodo imeli več dela in opazili, da je problem? Al it po državi in prijavljat vse po vrsti, kar vidiš da ne štima?

Priznam, imam težave z žongliranjem med preventivo in kurativo. Bi ful rada videla, da bi bila meja bolj jasna, pa zame žal ni.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #208 : sreda, 09.06.2010 : 19:52:59 »

Jana, jaz te na nek način razumem, ampak če imaš opravka z živimi bitji, je včasih težko oziroma nemogoče ostat ''birokratsko hladen'', kot bi za tak način bilo potrebno. Se strinjam, da na dolgi rok ''kidanje'' za ostalimi ne pelje nikamor.

Pa saj tukaj ni šlo za kidanje, niti za "ostati birokratsko hladen". Ok, pa recimo, da imajo slabe pogoje v zavetišču, kljub temu, da zadoščajo minimumu, so slabi. Kaj pa je ostale živali tam? Kaj se spremeni za njih? Na kratki rok? Nič, ostanejo tam, v pogojih v kakršnih so bili do zdaj. Kaj se spremeni na dolgi rok? Za živali nič, zavetišče pa dobi celo plusek - dobro statistiko oddaje in zagotovoljeno podaljšanje pogodbe.
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #209 : sreda, 09.06.2010 : 20:01:00 »

Ok, pa recimo, da imajo slabe pogoje v zavetišču, kljub temu, da zadoščajo minimumu, so slabi. Kaj pa je ostale živali tam? Kaj se spremeni za njih? Na kratki rok? Nič, ostanejo tam, v pogojih v kakršnih so bili do zdaj. Kaj se spremeni na dolgi rok? Za živali nič, zavetišče pa dobi celo plusek - dobro statistiko oddaje in zagotovoljeno podaljšanje pogodbe.

Kaj se pa spremeni za tiste ki so tam, če ne posvojiš? Če zadošča minimumu nimaš kaj prijavljat, tudi če so pogoji slabi, kako na ta način kaj narediš zanje? Nič, za nikogar izmed njih, razen če se aktivno trudiš za spremembo zakonodaje in višanje standarda.

Glede statistike se strinjam, samo Meli bo podaljševal pogodbe s še tako nično statistiko posvajanja, ker občin ne zanima ravno, kolk psov je bilo oddanih, ampak kako hitro in za kako majhen denar je problem odpravljen. Po zakonu. Plus tega je zavetišč v Sloveniji premalo, da bi se kakšno zaprlo zato, ker je oddalo nekaj psov manj. Mislim da nikogar od birokratov ne briga, koliko psov pride iz zavetišča na drugi strani.
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: debata
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines