Pozdravljeni!
Naj še jaz dodam svoje, menim namreč, da je to temo treba malo OBUDITI NAZAJ K ŽIVLJENJU ... btw uraa, zanimiv posnetek oddaje in še kako resničen.
Ko sem se v petek vrača domov sem naletela na zbito srno ... in seveda ustavila. Klicala sem 112 kjer mi je možakar rekel, da so bili že obveščeni in da bo nekdo prišel. Seveda jo nisem pustila same...........čakala sem z njo.
Ker je še nekoliko štrlela na cesto sem jo odmaknila. Opravila tudi "pregled" ... in glede na to, da večkrat rešujem mačke in imam vsaj osnovno znanje, sem ugotovila, da je srna ok, da ni ran, ni krvi, ni zlomov ipd. Srna je bila zgolj rahlo zadeta v gobec in od tega pač omotična ... verjetno je doživela kak pretres. Nakar sta prišla dva lovca in to z NOŽEM. Nisem ju uspela prepričati, da ne bi ubila srne. Zdaj jo ni več. Nista se kaj dosti ukvarjala ali bi nemara rabila samo kak dan ali dva da pride k sebi.
Doma sem nesrečna sem ugotovila isto kot moje predhodnice v tej temi. Da je lovna divjad last države in prepuščena v upravljanje lovskim družinam, katerim je povečini naročeno, naj ranjene živali ustrelijo, saj jih je že tako preveč. V azil je dovoljeno le zaščitenim sortam, veterina pa se kljub etičnemu kodeksu nerada vtika. Navadni smrtniki pa smo v prekršku če zadržujemo lovne živali, ker pač niso hišni ljubljenčki ... s čemer se jaz delno strinjam, pa vseeno ...
Pa kakšen zakon za hudiča je to? Divjad je na milost in nemilost prepuščena tem divjakom - lovcem, katerim gre po večini le za meso in trofejo. Po novem jim je očitno še naboja za v puško škoda. Vem, da posplošujem in da vsi lovci niso takšni, vendar naj povem, da imamo v družini lovca, zato jih poznam kar dosti in večina je zanič. Le redki so, ki hranijo živali, jih hodijo gledat in jim pomagajo. Večina jih čaka le na sezono lova, ko se prične pobijanje, da se potem naokrog hvalijo s trofejami. Bljak, da človeku pride slabo
Nisem pristaš tega, da bi se divjad zadrževalo ali imelo za hišne ljubljence, vendar pa si verjetno tudi one želijo življenja in ne smrti. Zagovarjam, da se žival humano usmrti (to ni z nožem) če je huje poškodovana; nasprotno pa bi se moralo manj poškodovanim omogočiti nadaljno življenje. V mojem primeru je izpadlo tako, kot bi lovca mislila samo na njeno meso (hrano) ... kar je skrajno grdo.
Zanimajo me mnenja in izkušnje drugih?
TALE NOVI IN NEHUMANI ZAKON BI BILO NUJNO POTREBNO SPREMENITI. PREDVSEM PA JAZ OSEBNO SRN NE BI DALA V UPRAVLJANJE LOVSKIM DRUŽINAM. Upravljanje (last) ... kakšen izraz sploh je to, da se ga uporablja za živo bitje
Lepe praznike vsem, upam da novo leto prinese manj pobijanja!