mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 18.08.2024 : 20:17:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 167   Dol
Natisni
Avtor Tema: napad psa  (Prebrano 256958 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
Chris
gost
« Odgovor #195 : sobota, 13.03.2004 : 04:05:55 »

Glede tega da lahko APBT dobi že vsak mulc se pa strinjam..v mojem mestu ima en psičko te pasme in ko bo imela mladiče jih bo "potalal" med svoje prijatelje..in lahko garantiram da so to sami idioti ki imajo psa samo kot predmet..da se jih pol drugi bojijo..tako da tut sama ne vem kaj bo ker je res čedalje več tega..sej pravim, psihotest nardit vsakmu preden dobi psa od tebe.. Wink  Pa ni to samo pr pitbullih, vsak pes je lahko agresivc če je tako vzgojen..

Da da, vsak pes je lahko 'agresivc' če je nepravilno vzgojen, s tem se čisto in zelo zelo strinjam, ampak APBT-ji so potem še precej bolj NEVARNI agresivci, če niso pravilno dosledno vzgojeni. Mislim da je ogromna razlika ali te zagrabi APBT ali pa nek 'zlatko'. APBT so psi, ki so v svoji zgodovini vzgojeni za boje. Lovski psi ljubijo lov, in ovohavanje po gozdu, ker so zato narejeni, pastirski psi ljubijo čredo in delo pri paši, borbeni psi, kot je APBT pa obožujejo boje, v sebi imajo borbeni duh - fighting spirit, ki ga ostale pasme nimajo, radi se pretepajo, ker so zato narejeni, to jim je užitek, gredo do smrti, ker so neverjetno vztrajni, imajo ogromno energijo, hitrost in moč. Imajo tudi zelo visok prag za bolečino. Zato so veliko bolj nevarni psi, kot pa ostali 'navadni smrtniki'. Večina borbenih psov, predvsem Dogo Argentino tudi ne prenašajo drugih psov. Zato je do napada z GRDIMI posledicami, ki bi bile veliko bolj 'nežne' če bi se stepel kakšen 'zlatko', lahko samo minutka nepozornosti lastnika. Nikoli se ne ve kdaj psu neke pasme (KATEREKOLI) naredi v glavi klik in se 'zažene'. Če napade borbeni pes, še toliko bolj nevarno. Seveda, zato je kriv človek, ker je v vsej zgodovini za vzrejo načrtno izbiral močnejše in napadalnejše oz. bolj borbene predstavnike te pasme, davki za to pa se plačujejo zdaj. Če pa je vzgoja nepravilna, pa je takšen pes še toliko bolj nevaren. Delež krivde nosijo tudi vzreditelji, ki prodajajo te pse neodgovornim lastnikom. Samo še čakam, da se bo populacija APBT-jev v naši majhni Sloveniji tako povečala, vzgoja pa tako zelo poslabšala, da bo neko jutro nek bulterier zašel na šolsko igrišče in tam 'obračunal' s kakšnim prvošolčkom. Potem pa bomo spoznali, da je nadzorovati, kako lastnik vzgaja takšnega psa praktično nemogoče, zato si ne bomo upali več tvegati in bomo borbene pasme tako kot v Nemčiji enostavno prepovedali in naredili krivico vsem prijaznim in dobro vzgojenim pitbulčkom. lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #196 : sobota, 13.03.2004 : 13:18:24 »

Citat
da bo neko jutro nek bulterier zašel na šolsko igrišče in tam 'obračunal' s kakšnim prvošolčkom
Kot je meni znano so bulterri zelo prijazni do otrok, bla bla...
Ne velja pa to za odnos do drugih psov- mene bi pri temu psu bolj skrbelo, da bi ''raztrgal'' kakšnega psa kot otroka.  (ne vem, a se je bull kdaj boril tudi proti ljudem?? sram Roll Eyes)
Če še enkrat preberem quote;
 Lips Sealed Lips Sealed  kuža mora biti pa res pokvarjen (seveda je krivda spet na lastnikih), da bi to storil Sad

peterlin2!
Citat
poznam enega dobermana ki je kot cuker
samo enega?? Wink
Dobermani so super psi, sicer pravi 'živčoti', psi s posebnim karakterjem in potrebami, psi za peščico pravih dobermanašov v tem norem svetu Grin
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #197 : sobota, 13.03.2004 : 14:18:26 »

Chris, od kje ti pa ideja da je Dogo Argentino borbeni pes?
Še to, koliko dogosov poznaš da praviš da ne prenesejo drugih psov?
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #198 : sobota, 13.03.2004 : 14:21:11 »

Kar se pa Bullterrierjev tiče, so ob ustrezni socializaciji dobri z drugimi psi, dokler se (če se) prvič ne stepejo, se pravi dobijo slabo izkušnjo.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #199 : sobota, 13.03.2004 : 15:40:44 »

Sem vedel da se bo nekdo spotaknil ob to mojo 'napakico', se mi jo namreč ni dal popravit. Nekateri prav iščejo nekaj…. Desobendiencia, sigurno imaš argentinsko dogo. Nimam nič proti. Dogo Argentino spada v I kategorijo t.i. agresivnih in napadalnih psov, kamor spada tudi ameriški pit bull terier, ameriški staffordshirski terier, staffordshirski bullterier in bullterier, fila brasileiro, neapeljski mastif , bordojska doga in še nekateri. Ima prirojeno obrambo in napad. Uporabljali pa so ga kot delovnega psa (za lov na pume in divje prašiče), prisoten pa je tudi pri pasjih bojih in tudi razvoj te argentinske doge izhaja iz borbenega psa, naj še kdo reče da ni res. Njegova toleranca do drugih psov je majhna, ker je izredno dominanten. Ob neprijetni izkušnji takšnega psa z drugim psom, ali ob nedoslednem oz. nepravilnem šolanju pa lahko postane nevaren. Torej, da to postane ima precej več možnosti kot pa druge pasme. Na žalost, jaz si ne zatiskam oči, tako kot nekateri. In nažalost prihajajo takšni psi tudi v roke primitivcem, ki jih ne znajo šolati, JIH NE SOCIALIZIRAJO PRAVILNO, a veste g. Desobendiencia in jih uporabljajo v nedovoljene namene, potem pa beremo razne žalostne zgodbe, kot je zgodba avtorja tega topica tukaj.

Potencialno nevaren pes, je pes, ki je ob dveh različnih priložnostih v določenem časovnem intervalu napadel (vendar ne nujno ugriznil) človeka, povzročil lažjo poškodbo človeku oziroma ob dveh različnih priložnostih v določenem časovnem intervalu pokončal ali kako drugače poškodoval domačo žival.
Napadalen pes pa je pes, ki je povzročil resno poškodbo ali smrt človeka oziroma pes, ki je bil spoznan za potencialno nevarnega in je navkljub opozorilu lastnika nadaljeval z vedenjem, ki je značilno za potencialno nevarne pse. To velja ne glede na pasmo.

Pitbull bo prej napadel psa, kot pa človeka, to je povsem res, kar se tiče tistega napada na prvošolčka, sem imel v mislih incident v Nemčiji, kjer se je prav to zgodilo. Torej, je vendarle možno, kajne? Sicer pa mene prav en 'klinc' briga, ker če bo mene ali mojega psa napadel takšen ali kakršen koli drugi pes in mu povzročil psihične ali celo fizične posledice, bom stožil njegovega lastnika po dolgem in počez. lp
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #200 : sobota, 13.03.2004 : 18:57:03 »

Chris, sem kvečjemu gdč. Desobediencia  Wink
Pusti ti kam uvrščajo DA, za kaj ga nekateri (so) uporabljajo in iz katerih pasem je "zmešan". (Sicer se mi pa Pointer ne zdi ravno bojna pasma ) Tongue DA ni borilni pes, zato ne moreš uporabljati tega izraza. In kot je rekla Urška, ta pes mora biti sposoben loviti v tropu, zdaj si pa predstavljaj kako bi ta lov izgledal če bi DA napadal druge, "soloveče" pse..Vse je odvisno od vzgoje in socializacije, in pa seveda od prednikov. Saj zato pa tudi ne parijo vsakega psa z vsakim, kajne? Upam da se razumemo.
Kar se pa slabih izkušenj tiče si že eno tako zapomni VSAK pes kar ga lahko naredi agresivnega na druge pse.
Sto psov, sto karakterjev, tudi če gre za isto pasmo.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #201 : sobota, 13.03.2004 : 20:51:09 »

Heh smešno. Cheesy Pa saj sem popravil da DA ni borilni pes!!!!!  Roll Eyes Roll Eyes Ga je pa mogoče videti tudi pri pasjih borbah ja, le zakaj …..

Urška, tvoje trditve me ne ganejo...odsrfaj na slovensko spletno stran kluba ljubiteljev pitbullov in se 'nazijaj' potem pa govori. Sicer pa to bi morala že vedeti.
Kar se agresivnosti tiče, tudi mojega psa je napadel labradorec, pa mali terierček, pa NO. Vsi so bili spuščeni moj pa privezan. Ampak posledice v nobenem od teh primerov niso bile tako hude kot v spodnjem primeru, ko ga je napadel bullterier. IN RAVNO O TEM JAZ GOVORIM!! (trikrat podčrtano) In to se lahko zgodi ne glede na to ali je pes šolan ali ne. Če ni dobro vzgojen še prej!!! Te pasme so sposobne v zelo kratkem času, zelo hitro in močno nagrist 'nasprotnika' in v tem je problem, drugega ni. Pa ne glede na to ali je socializiran ali ne, pač zgodi se.
Torej, pred leti je en takšen, v lastnikovih očeh 'nedolžen' bullterier pritekel skozi odprta vhodna vrata dvorišča naše stanovanjske hiše in za vrat zagrabil našega psa, ki se je sprehajal po vrtu. Dobesedno cefral ga je. Bil sem v bližini, pograbil lesen kol in močno lopnil napadalca po glavi. Tudi trznil ni! Lastnik ga je prijel za zadnji nogi in potegnil stran, ker pa je tako močno zagrabil našega psa je zraven potegnil še njega. Po nekaj neuspelih poizkusih mu je uspelo, da je pes popustil. Naš pes je imel preluknjano kožo od vseh zob, k sreči pa bulterierju ni uspelo odtrgati dela kože ali celo preluknjati vratne žile, ker je zraven zagrabil še kovinsko ovratnico in grem stavit, da ga je ta kovinska vratnica rešila! Srečo sem imel tudi jaz, da ni ugriznil še mene! Lastnik ga ni imel na vrvici in zatrdil je, da je bilo to povsem nepričakovano, bil šokiran in da je to storil prvič! Vse to se je zgodilo v borih, verjeli ali ne, 20 sekundah. S tem psom je redno hodil mimo naše hiše. Po tem incidnetu ga ni bilo nikoli več... Torej njegov pes je pač pokazal svoje prave gene in nič drugega. Tvoji psi Urška nosijo nagobčnik in so pripeti. Edino pravilno! Kaj pa od ostalih ki niso?
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #202 : nedelja, 14.03.2004 : 01:33:57 »

Citat
S kom se pa igramo:mešanec z NO, sibirska huskyca, zlatko, rotti, nemška lovska ptičarka (ostrodlaka in kartkodlaka)...

Ja, mi se tud igramo Roll Eyes

Citat
Ker imajo neumne lastnike, ki nimajo pojma o zgodovini in namembnosti pasme

Seveda. Roll Eyes

Citat
Tam sem članica foruma. Česa naj se nazijam? Netipičnih mešancev

No sedaj ste pa vse povedali.

Lp
Logiran
ninci
gost
« Odgovor #203 : nedelja, 14.03.2004 : 09:38:23 »

Chris berem in berem pa kar ne morem verjeti! Skartka v naselju kjer živim je ogromno psov. Veliko APBT-jev še več AST-jev z nekaterimi imam več problemov z drugimi manj. Je pa dejstvo da imam največ problemov z dvema husky-ema, NO, labradorci in podivjanim Goldnom.
Stvar je namreč taka, vsak, ki si nabavi AST-ja ali APBT-ja se nekako zaveda nevarnosti svoje pasme. Zato je večina teh psov na špagi (razen enega, ki je sedaj ravno v puberteti in je pred parimi tedni pogrizel najbolj prijaznega mešanca daleč naokoli Undecided )
Ko pa ljudje kupijo goldna, labija, NO pa mislijo da so kupili že zdresiranega psa, socializiranega in ne bo z njim nikakršnih problemov.
V naselju je tudi Bull terier (vsaj v knjigi je pod takim imenom, ne obvladam teh pasem 100% priznm Tongue ), pes je skoz spuščen, brez problema, se nikoli ne približa mojemu na več kot 2 metra. Lastnik ga ima stalno pod kontrolo, obvlada vse ukaze 100% in ni z njim nikakršnih problemov. Tako da VSE ampak res VSE je odvisno od lastnika.  Smiley
Pa še to če lastnik reče, da se to še ni zgodilo, ko pes napade drugega psa lahko rečem samo hvala bogu!!! Kakšen lastnik pa bi bil, če bi imel psa kljub že parim napadom na druge pse spuščenega?Huh Undecided

Logiran
seba
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


« Odgovor #204 : nedelja, 14.03.2004 : 10:24:53 »

tega tipa ki drži to ubogo žival bi jaz dobesedno fental (OGRISH)Angry zaradi takih tipih so APBT na slabem glasu in si imajo ljudje veliko za povedati in zgražati!brez zamere ampak ti chris spadaš med njimi!po mojem mnenju nimaš kej dosti znanja o APBT in AST!kar pa ljudje raje verjamejo zgodbicami in če vidijo en fajt na travniku so psi že za evtanizirati!dosti sem videl (preveč) da se psi NO,labradorc med seboj tako žgejo da so bile tudi smrti navzoče na travniku!nihče ne zganja paniko zaradi tega!ko pa APBT ugrizne ali pa napade z razlogom ali brez je pa vik in krik!res smešno za srknit! >:(vsakega psa lahko razdražiš z nevem čim in potem se zgodba ponovi! p.s. chris pa brez zamere!samo ni mi prav da se imaš za pametnega in ne pustiš drugim da ti povejo svoje prav!jaz sem bil lastnik APBT pred 7 leti,ko je bilo APBT le peščica v SLO!in zato vem veliko o tej pasmi!
LP seba in blade
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #205 : nedelja, 14.03.2004 : 15:25:10 »

Ne razumem, kako nekateri še pri teh letih ne znajo interpretirat vsebine nekih postov. V tem primeru mojih, zato si še vsaj 10x preberi vse moje poste, mogoče boš potem izluščil bistvo. S kom si me drzneš primerjati? Z Ogrishom?? In nikjer ne pravim, da bi morali evtanazirati kakšnega psa ali celo prepovedati pasmo ali kaj podobnega!
Logiran
seba
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 52


« Odgovor #206 : nedelja, 14.03.2004 : 19:29:33 »

z ogrishem te ne,ne in ne primerjam!vsi vemo da taki pasji boji obstajajo že hrrrr veliko let!hočem reči da taki ljudje spadajo v medije ki razglabljajo o eni sami pasmi in to ooo A P B T kot najslabši psov na svetu,da norijo in kot nekateri meni zunaj doma razlagajo da češ jim kost rine v možgane in tako naprej!ta post sem napisal da država naj uveljavi zakon ,da take vrste psov naj kaznujejo le takrat če ga ima kakšen mulc na povodcu!in to nekakšni frajerji ki se postavljajo z pitbullom,da imajo večjo samozavest in se imajo za frajerje!tako!! Angry če pa mora biti take pasme ozakonjeni moraji biti vsi ama vsi psi šolani!!!in vsak zakon ,ki bo uveljavljen se bo lahko država obrisala pod nos,ker ne bodo ničesar dosegli!! Tongue to sem v bistvu imel v mislih!! Cheesy in nisem te mislil križati na forumu!zato brez zamere in uživaj! Cool
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #207 : nedelja, 14.03.2004 : 20:49:56 »

Chrisu dam prav, ko pravi, da imajo določene ti. nevarne pasme,  fizične in psihične predispozicije, ki jim omogočajo "večji uspeh" v pretepu ali boju.
Pri ugrizu NO nastanejo luknje, če ugrizne mastino pa nastane ogromna raztrganina. Zakaj? Ker ima NO daljše zobe, npr. mastino pa kratke, ostre nožičke in široko čeljust, kar povzroči veliko "nagravžno" in nevarno rano. Tudi moč ugriza je pri teh pasmah neprimerno močnejša.
Vsi ti psi, ki so ožigosani kot neravni, se tudi pretepajo drugače. Grabijo za mehke dele telesa in sklepe -  šibke točke. Videla na video posnetkih. Ostalim pasmam je pretep bolj boj za prevlado, ne pa ubiti nasprotnika. Pa ne se zdaj obesit na to, ker govorim v globalu.

Je pa definitivno res, da nas na sprehodih ogrožajo ravno te "nenevarne" pasme, kot je napisala Urška.
Oba moja psa sta svojo pasjo čast morala braniti pred raznimi NO-ji, zlatkoti, husky-ji in tudi vaškimi "štrasenpodpuriji" (beri: mešanci). Njun najboljši prijatelj pa je bil pit bull in so se skupaj igrali, kot kakšni nadebudni mladi mucki.

Mogoče se ne gibljem na "pravih" koncih, ampak v živo sem videla samo enega popadljivega pit bulla. Tudi v usnje oblečeni frajerji, ki sem jih srečevala na sprehodih, so imeli svoje zverine na povodcih in so se obnašali čisto O.K. - lastniki in psi. V glavnem, psi so se igrali in lastniki pa so bili prav prijetni sogovorniki.

V prid tem "ubijalcem" bi napisala še to:
Moj kuža je bil hudo poškodovan (ne zaradi pretepa). Da je opravil potrebo, sem ga morala nositi ven, ker v stanovanju ni hotel opraviti. In ko sva bila enkrat zunaj, se nama je približal mlad fant s pit bullom na povodcu. Prosila sem ga, naj ne hodi zraven, ker je bil moj pes zelo slab.
Pa se je vseeno približal.
Ta pit bull je pomahal z repom, se s smrčkom nežno dodaknil mojega psa in potem čisto mirno obstal tik ob njem, kot da bi hotel biti v oporo. Fant pa je zaskrbljeno povprašal, kaj je narobe.

Nič kolikokrat so me lastniki teh pasem prepričali, da so čisto O.K. ljudje in psov nimajo zaradi zdravljenja svojih manjvrednostnih kompleksov, ampak zato, ker jim je pasma enostavno všeč. Ob tem pa se zavedajo, kaj lahko iz takšnega psa nastane, če ga ne vzgajaš pravilno.
Ravno to zavedanje bi včasih prišlo prav kakšnemu lastniku "poslušnega" zlatkota.

Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Chris
gost
« Odgovor #208 : ponedeljek, 15.03.2004 : 01:07:54 »

Se mi ne da več razpravljati, tako da je tole moj zadnji post pod tem naslovom.
No saj ravno o tem sem jaz govoril, o pred-dispozicijah in o 'učinkih' napada teh psov v primerjavi z ostalimi psi, vse to v povezavi z nevzgojo ali pa morebitnimi slabimi izkušnjami z drugimi psi ali ljudmi. Če so vzgojeni je dobro, kaj pa če niso? Kdo potem 'nastrada'?
Lastniki bi morali biti tako poučeni in napredni v razmišljanju, da bi bili seznanjeni s pravilno vzgojo. Potem tudi popadljivih psov ne bi bilo, razen izjem, ki imajo pač kot hibo takšen značaj in se kaj veliko (ne rečem pa da nič!) ne da storiti. Bog ne daj, kot sem že rekel, da se št. t.i. nevarnih pasem (oprostite izrazu) poveča, istočasno pa VZGOJA TEH (in tudi ostalih pasem) ZANEMARI ALI POSLABŠA. Vsak 'lolek' si danes že omisli psa, kljub vse večjemu pomanjkanju časa - in zdrave pameti  Grin Wink  Če bi šlo tako naprej, bi dobili pravi mali pasji 'Balkan'.
V Srbiji so imeli med vojno grozne probleme, ker se je po ulicah klatilo ogromno spuščenih, prestrašenih in podivjanih psov in ravno 'nevarne' pasme so bile deležne največjega strahu, prav zaradi njihove MOČI ob morebitnem napadu (tako so bili tudi ustvarjeni). Mojega daljnega sorodnika je tam v tistem času, ko je iz trgovine nesel vrečko z živili, zagrabil za podlakt nek zapuščen, lačen, prestrašen in morda celo ranjen pitbull in mu jo povsem razmesaril. Njegova podlakt ima danes neko približno 'obliko'. Če bi ga zagrabil 'pudelj', bi bil to samo ugriz. To je isto, kot če ti dve okrog 'kegla' primaže Tayson ali pa nek vaški fantič. Sem 100% prepričan, da bo končni rezultat v prvem primeru hujši. Krivi pa so lastniki teh psov, ker so jih vrgli na cesto! Podoben primer se je zgodil, ko je mojega prijatelja na sosedovi terasi pred hišo v trebuh ugriznil nemški ovčar – kao pes čuvaj. Posledica: ugriz z odtisi 4ih čekanov, nič hujšega. Kdo je kriv? Sosedje, ker so ga uporabljali kot čuvaja in je pes branil ozemlje pred 'vsiljivcem'.
Mogoče se tukaj lahko vprašamo tudi, kaj pa če pasme ala APBT sploh nikoli ne bi obstajale? Skozi zgodovino jih je ustvaril človek, z določenim namenom. V naravi nimajo nobene funkcije, so le naši spremljevalci, zato z njimi MORAMO,  HOČEMO OZ. POIZKUŠAMO  živeti. Torej imajo tukaj prste - poleg lastnikov - vmes tudi vzreditelji.
Že oni STROGO ne bi smeli pariti po naravi agresivnih psov (vseh pasem - še dobro, da so vzrejni pregledi Roll Eyes) in bi MORALI poučiti bodočega lastnika, kako se VZGAJA takšnega psa ter, da se ima psa v bližini drugih psov, KI NISO NJIHOVI 'PRIJATELJI' NA VRVICI. Vse prepogosto se sliši: ''Moja Aika, pa že ne....'', potem pa vsi presenečeni čez dva dni. Pri nekem oglasu (predvidevam da odgovornega vzreditelja) za Dogo Argentino je pisalo, da pasma ni primerna za začetnike in da nudijo pri vzgoji pomoč in s takšnim načinom se ne bi mogel bolj strinjati!
lp
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #209 : sreda, 17.03.2004 : 20:57:13 »

Chris, zadnjič sem pozabila napisat..Vem kaj hočeš povedat, če napade (recimo) APTB bodo posledice mnogo hujše kot če bi (recimo) napadel Zlati prinašalec. To je pa ja logično. Še vedno pa trdim da je isto šans da bo napadel tako eden kot drugi, odvisno od psa.
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 ... 167   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines