mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 18.08.2024 : 09:22:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 167   Dol
Natisni
Avtor Tema: napad psa  (Prebrano 256680 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1380 : petek, 20.05.2005 : 11:45:02 »

Jap, res je (glede vzgojenosti psov). Si predstavljas zdaj, da ti psi potem lutajo naokrog? Katastrofa. Potem so pa drugi krivi, ko pride do "nesrece".

Simi, zaenkrat gre faks kar v redu, hvala za skrb. Dolgas pa seveda ni letel name...meni je zelo redko dolgcas, ce mi pa je, grem pa s kolegi na DZF sestanek. In zdajle mi ni dolgcas. Smiley

Pozdravček.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #1381 : petek, 20.05.2005 : 11:54:50 »

Ne, res me nihče ne sili, da berem vaše masturbacije (pardon izrazu), ker to bi bilo potem že psihično posiljevanje.

Ker je Nanook zadnje čase najbolj glasna, se bom obrnila nanjo. Glej: ti boš imela svojega Tarčka privezanega in s tem boš zadostila zakonu ter predpisom. Hvala bogu, vsaj eden med nami. Večkrat si že napisala (pravzaprav to pišeš že leta in leta), da ne maraš, da kdo tvojega Tarija poduha in da se mu preveč približa. Zakaj že? Aja, pač ne pustiš. Oprosti. Očitno mu po tvojem tvoja družba zadošča za srečno in svobodno življenje.Ampak nisi mogoče pomislila, da s tem, ko odganjaš druge ljudi stran, kršiš njihovo svobodo?

In če te res ne skrbi za naše pse, zakaj potem vedno znova goniš eno in isto pesmico (pišuka, me že spominjaš na I will survive). In ja, Nanook, mi smo že marsikaj ugotovili (že davno preden je obstajala ta tema in že davno preden si ti odkrila svojo čarobno formulo in dobila Tarija). Že zdavnaj smo pospravili svoja podstrešja, ugotovili, kdo je pes in kakšna je njegova vloga v družini in v družbi, spoštujemo drugačne in temu primerno ravnamo. In ravno v okviru tega se lahko JAZ in MOJI PSI svobodno gibljemo, na vrvici ali pa brez, ampak vedno pod kontrolo. Kako smo že to dosegli? S čarobno palčko, vrvico in celodnevnim ždenjem za kompjuterjem najbrž že ne.

Nanook, še nekaj te bom lepo prosila. Cenim, da imaš svoje mnenje o tej problematiki, čeprav ga ne morem deliti s teboj. Še bolj bi mi bilo pa ljubo, če bi se spustila iz svojega piedestala vsevednosti v naš, realni svet. Verjamem, da veliko veš in znaš, samo lepo prosim, priznaj tudi drugim, da kaj vedo in da omajo na nekem področju veliko izkušenj. Mogoče celo več kot ti. Brez zamere, lepo prosim. In ne potrebujem in ne pričakujem odgovora.

Preden pa drugi pograbite kost, pometite prej pred svojim pragom in potem začnite lajati na druge.

Upam, da se bo tema nehala ponavljati in da bomo mogoče še celo zvedeli kaj novega. Hvala za razumevanje, Neža
 


Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1382 : petek, 20.05.2005 : 12:15:02 »

Zdaj se pa odlocite ze enkrat. Ce kaj napisem, ni v redu, ker tega nocete brati. Ko nocem napisati, imate surlo do pakistana, ker baje ne zelim deliti informacij. Vam sveto obljubljam, da bom sodelovala le se v kakih zanimivih debatah, podajanje informacij v obliki povezav ali pa morda kakih povzetkov glede cepljenj, bolezni, prehrane, dodatkov itd., bom zmanjsala na minimum oz. pisala na sosednji forum (ali v Word Smiley). Pa vam ne bo treba brati. Zmenjeno? Superca.

Mislim da sem ze omenila, da je moj pes tisti, ki mu ni do stika z drugimi psi. Ce ne v tej temi, pa v kaki drugi.

Zakaj gonim eno in isto pesmico? Ker me skrbi za mojega. In kljub temu, da se z vasimi ne bo nikoli srecal, obstaja verjetnost, da to bere kdo, ki se bo srecal z mojim. In nenazadnje, morda se ga bo pa prijelo in bo primerno reagiral, ko naju bo srecal.

Nisem komentirala Brankinih sporocil, tako da tudi tistega tvojega dela ne mislim. Nekje pac moram potegniti crto.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
mal1
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 153


« Odgovor #1383 : petek, 20.05.2005 : 12:24:44 »

Končno sem razsvetljen.Svoboda psa je čim krajšo vrvico ima.Glede na to sem se odločil ,da je najbolje,psa sprehajati,kar na otroškem vozičku,doma pa box pribiti na steno,zraven kanarčka Grin Grin Grin
Mall
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #1384 : petek, 20.05.2005 : 12:43:36 »

mal1: Grin Grin Grin

Nanook: Svoboda je to, da nam je dovoljeno vse, kar ni prepovedano. Wink Pasja svoboda pa je tako kot vse druge okoliščine v pasjem življenju odvisna od odločitve njegovega lastnika. Lahko rečem, da se moj kar se tiče svobode ne čuti prikrajšanega in lahko tudi rečem, da se tisti, ki ga srečajo, zaradi njega ne počutijo nič manj svobodni.  Wink Smiley 
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1385 : petek, 20.05.2005 : 13:20:14 »

Eno  neumesno  vprašanje.

Za  vse  ki zagovarjate  ,da naj  bo  pes  ob prisotnosti  drugih psov privezan.

       Kje  se potem  tak pes, nauči  obnašati  v družbi  drugih psov?
 

Sprašujem  sicer  zato,  ker  ima  moj pes  sedaj  obdobje,  da se v vsakega  psa  vtakne,  ga ovohava,  vabi  k igri.........    pa  še kaj  zna  zatežit

Res  je da gledam, da  ga k  določenim " kilerjem "  ne spuščam,   ampak  če se  srečan  na travniku z nekom  katerega  pes  ima iste nagibe  po igri  in pojanju, ga pa spustim  pa naj se lajhata.
Res  , da je  že  parkrat prišlo, da je  eden ali drugi  zarenčal( naš se ne pusti  naskakovati- čeprav  on ima mnenje  da on pa druge lahko)  pa se je potem  situacija umirila.  Pa  priznam,  Damster  zna bit tečen  kot  sto  hudičev.
In  do sedaj  jih  še ni fasal....   Lahko  pa da jih  v bodoče  še  bo,  pa ok , naj  jih, zastonj  jih ne bo..........  Mislim  da je tudi  to del socializacije.

Tista pretirana skrb, stalno  na vrvici  in proč od ostalih  psov  se pa meni  ne zdi  ravno  uredu, jaz  se sama  zavedam, da  moj pes  rabi  tudi pasjo  družbo... če se skregajo  se pač  skregajo.
Če  bi jaz  stalno živela  med  psi..... ja  verjetno  bi si tudi jaz  želela  človeške družbe.... pa  če  bi  se  zapela  z  sogovornikom.....  bi  se pa 
 
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #1386 : petek, 20.05.2005 : 13:47:18 »

Zdaj se pa odlocite ze enkrat. Ce kaj napisem, ni v redu, ker tega nocete brati. Ko nocem napisati, imate surlo do pakistana, ker baje ne zelim deliti informacij.

Evo, smo se že. Napiši enkrat, pa basta. Nismo vsi tako retardirani, da bi morali tokrat prebrati, da bi lahko razumeli tvoje pisanje.

Vam sveto obljubljam, da bom sodelovala le se v kakih zanimivih debatah, podajanje informacij v obliki povezav ali pa morda kakih povzetkov glede cepljenj, bolezni, prehrane, dodatkov itd., bom zmanjsala na minimum oz. pisala na sosednji forum (ali v Word Smiley). Pa vam ne bo treba brati. Zmenjeno? Superca.

Zmenjeno, hvala.

Mislim da sem ze omenila, da je moj pes tisti, ki mu ni do stika z drugimi psi. Ce ne v tej temi, pa v kaki drugi.

Kako pa to? Ne provociram, res me zanima.

Zakaj gonim eno in isto pesmico? Ker me skrbi za mojega. In kljub temu, da se z vasimi ne bo nikoli srecal, obstaja verjetnost, da to bere kdo, ki se bo srecal z mojim. In nenazadnje, morda se ga bo pa prijelo in bo primerno reagiral, ko naju bo srecal.

Potem skrbi v resničnem življenju. Boš naredila več tam, kot pa s ponavljanjem enega in istega na virtualnih sprehodih.

S tonom svojega pisanja pa tudi izražaš neko stopnjo zrelosti, ki jo tudi potrebujemo za pravilno vzgojo pesjanov in pravilne reakcije ob srečanju dveh psov.

Lep dan, Neža
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1387 : petek, 20.05.2005 : 14:22:40 »

Agnes in ostali, ki se z njo strinjate (bom odgovorila kar tu, ker se je tu tudi zacelo, ne bi ravno vsakemu posebej):

Ja, pa mate smolo, da je ta debata zanimiva. Grin Grin Grin

Glede na to, da pa zelo radi zaidete na osebni nivo in se predvsem (potanovem; spet?) zelo radi vtikate v mojega psa, kakih podrobnejsih informacij ne mislim talati. Nekaj sem sicer o tem ze pisala, pa pobrskajte. Toliko o zrelosti in se cemu. Predvsem o temu, da bi mi lahko zadeve rekli v faco, kar se pa mene tice, izvolite kjerkoli (kot ze tolikokrat poprej...). Lahko tudi po forumu ali pa preko ZS, me resnicno ne moti, saj s tem sami kazete svoj nivo, stopnjo obnasanja in se kaj drugega zraven. Prosim pa le to, da me ne prosite vec za kake usluge, nasvete, ne tu, ne privat, ne preko mailov in se najmanj preko telefona ali bozenedaj kakega kofeta. Namrec to, da ne mislim vec podajati informacij o raznih zdravstvenih, “prehranskih” itd. zadevah, se ne pomeni, da vam bom na privat pa vse lepo napisala. Moj cas je za te zadeve, pa ceprav bi slo za resno stvar, odlocno predragocen, pa cetudi cel dan gledam v luft. Doloceni forumasi so izvzeti, seveda, ce ste med tistimi, boste pa izvedeli takrat, ko boste rabili mojo pomoc (razen nekaterih izjem, ampak ti itak vedo kdo so). Sem zlobna baraba ane? No vidite, se en razlog vec, da me pustite pri miru. Kakrsen gospodar, taksen pes. Wink Cheesy

Damayanti: TOPLO, ampak res toplo priporocam, da si preberes temo "Zelo zabaven sprehod". Od zacetka, do konca, komplet.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1388 : petek, 20.05.2005 : 14:26:48 »

Aja, pa se enkrat, ceprav sem to ze enkrat napisala, pa bom se enkrat, ker je takrat letelo na Linchaich.

Agnes, prosim te, da se komentarjev o mojem psu vzdrzis; nikoli ga nisi videla v zivo, ne poznas ga, nikoli nisi bila z nama na sprehodu in pri tem bo tudi ostalo, zato te prosim, da ga resnicno ne vpletas v svoja sporocila. O meni lahko napises karkoli zelis, me poznas osebno, si me videla itd., njega pa nisi.

Najlepsa hvala za razumevanje in lep pozdrav.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
B
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #1389 : petek, 20.05.2005 : 14:34:54 »

Živim v Ljubljani in sem že prav alergična na razne nevzgojene spuščene pse, ki jih lastniki niti slučajno nimajo pod nadzorom. Ti psi prosto letajo okoli in se potem vtikajo v vsakega psa, ki jim pride naproti. Lastniki pa seveda vse mirno opazujejo 'A ni naš ljubek, kako se z vsakim zastopi' in ne posežejo v dogajanje niti, ko je popolnoma jasno, da se je njihov 'ljubek kužek' namenil pojesti mojega. Ki je seveda na povodcu. Socializira pa se pri vzrediteljih in še z nekaterimi psi, ki jih dobro poznam. In res ne vidim razloga, zakaj bi se moral kar z vsakim dobro razumeti. Saj tudi meni niso vsi ljudje simpatični.

1. Kje se potem tak pes, nauči obnašati v družbi drugih psov?
2. In do sedaj jih še ni fasal.... Lahko pa da jih v bodoče še bo, pa ok , naj jih, zastonj jih ne bo.......... Mislim da je tudi to del socializacije.



Moje mnenje je sledeče
1. Pes se nauči komuniciranja z drugimi psi že v leglu. Če se ti to ne zdi dovolj, se začni udeleževati igralnih uric. Baje so prav prijetne. Lahko pa tudi na sprehodi povprašaš vsakega lastnika, ki ga srečaš, ali se strinja s 'socializiranjem'. To se mi zdi precej boljša rešitev, kot pa da dovoliš, da tvoj pes prosto leta okoli in teži vsakemu, ki ga sreča.

2. Tako gledanje se mi zdi zanimivo predvsem zato, ker (vsaj po mojih izkušnjah) ljudje tako razmišljajo dokler se njihov pes igra z manjšim psom ali pa s psom, ki je približno enako velik kot njihov. Moram priznati, da tudi mene ne skrbi dokler se moj mops 'meni' s kakim mopsom. Ko pa so v igri zlatkoti (konkretna izkušnja), labradorci (tudi konkretna izkušnja), nemški ovčarji (enako) in podobno, pa niti slučajno ne bom rekla: 'Naj se kar sama zmenita', ker mi je popolnoma jasno, kdo bo potegnil krajši konec. Se mi je pa zdelo zanimivo, da so bili v vseh teh primerih lastniki drugega psa mnenja, da je tudi pretep del socializacije in da bi morala kar pustiti, da se 'sama zmenita'.

Bliže mi je razmišljanje Nanook kot pa razmišljanje tistih forumašev, ki se požvižgajo na druge, samo da je njihov pes 'svoboden'.

LP
Sabina
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1390 : petek, 20.05.2005 : 14:53:03 »




Moje mnenje je sledeče
1. Pes se nauči komuniciranja z drugimi psi že v leglu. Če se ti to ne zdi dovolj, se začni udeleževati igralnih uric. Baje so prav prijetne. Lahko pa tudi na sprehodi povprašaš vsakega lastnika, ki ga srečaš, ali se strinja s 'socializiranjem'. To se mi zdi precej boljša rešitev, kot pa da dovoliš, da tvoj pes prosto leta okoli in teži vsakemu, ki ga sreča.

2. Tako gledanje se mi zdi zanimivo predvsem zato, ker (vsaj po mojih izkušnjah) ljudje tako razmišljajo dokler se njihov pes igra z manjšim psom ali pa s psom, ki je približno enako velik kot njihov. Moram priznati, da tudi mene ne skrbi dokler se moj mops 'meni' s kakim mopsom. Ko pa so v igri zlatkoti (konkretna izkušnja), labradorci (tudi konkretna izkušnja), nemški ovčarji (enako) in podobno, pa niti slučajno ne bom rekla: 'Naj se kar sama zmenita', ker mi je popolnoma jasno, kdo bo potegnil krajši konec. Se mi je pa zdelo zanimivo, da so bili v vseh teh primerih lastniki drugega psa mnenja, da je tudi pretep del socializacije in da bi morala kar pustiti, da se 'sama zmenita'.

Bliže mi je razmišljanje Nanook kot pa razmišljanje tistih forumašev, ki se požvižgajo na druge, samo da je njihov pes 'svoboden'.

LP
Sabina




Sabina  :  ali  si  si  dodobra  prebrala  vse  kar  sem  napisala.  Moj pes je star 16 mesecev  in ravno danes  ob 17h imava  izpit  poslušnosti. 
Preberi  ponovno  kje srečujem  druge  pse  in h komu  ga spustim.  Igralne urice in mala šola je pa že davno za nama.


In  nikjer  nisem napisala  , da se ne strinjam  z Nanook......... v  določenih njenih mnenjih  se  prekleto  strinjam  z njo.
Glede tega  Sabina da se pes  VSE socializacije nauči v leglu..... to pa prvič slišim  oprosti.   
To pomeni....... pes  ko je v leglu in  dokler  hodi na igralne urice in malo šolo se lahko igra z drugimi  pol pa  1,5 povodec in poleg?    Tako sem te jaz  razumela. ( pa ne zameri)

Potem  bi  isto lahko rekli za ljudi...... dokler  hodiš v šolo naj ti bo  se lahko družiš z sebi enakimi  potem  pa na  štrik.
Tudi  psi  so družabna bitja( vsaj  po moje  Wink,  )  in če psu paše  pasja družba  se mi zdi  fer da mu to omogočimo  če pa ne  se pa tako ali tako  sam odmakne  ali pa pokaže  drugačno  obnašanje.

A je tako?

Logiran
Chris
gost
« Odgovor #1391 : petek, 20.05.2005 : 15:10:03 »

Tako je TinaZ! Dobili so položnico, ker morajo biti psi na javnih površinah na vrvici. Kaj bi bilo, če bi vsi tekali po parkih brez vrvice. Če velja za vse, potem tudi za posameznike. In če se nekdo čuti ogroženega zaradi nekega psa, ki teka okrog in človek morda ne upa mimo, ker se mu zdi pes 'sumljiv' ali morda ne uboga lastnika, potem lahko upravičeno pokliče policijo. In po dogodkih, ki so se dogajali pred časom, bo ta tudi zelo hitro prišla.

In ravno to bom jaz storil, če naslednjič ne bom mogel po urejeni peš poti, mimo neke hiše v našem naselju. Ker tam pa imajo hudega psa, tudi po več dni zaprtega v pesjaku, zvečer okrog 22h, 23h ga pa nenadzorovano spuščajo ven, pes se sam sprejaha. In moja trezna reakcija zadnjič, je prispevala k temu, da me pes ni ugriznil.

Linchaich, ne boš me videla na kakšnem vašem pikniku, žal. Zakaj ne, pa povzemam kar citat od Nanook.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #1392 : petek, 20.05.2005 : 15:12:41 »

Tako je TinaZ! Dobili so položnico, ker morajo biti psi na javnih površinah na vrvici. Kaj bi bilo, če bi vsi tekali po parkih brez vrvice. Če velja za vse, potem tudi za posameznike. In če se nekdo čuti ogroženega zaradi nekega psa, ki teka okrog in človek morda ne upa mimo, ker se mu zdi pes 'sumljiv' ali morda ne uboga lastnika, potem lahko upravičeno pokliče policijo. In po dogodkih, ki so se dogajali pred časom, bo ta tudi zelo hitro prišla.

In ravno to bom jaz storil, če naslednjič ne bom mogel po urejeni peš poti, mimo neke hiše v našem naselju. Ker tam pa imajo hudega psa, tudi po več dni zaprtega v pesjaku, zvečer okrog 22h, 23h ga pa nenadzorovano spuščajo ven, pes se sam sprejaha. In moja trezna reakcija zadnjič, je prispevala k temu, da me pes ni ugriznil.

Linchaich, ne boš me videla na kakšnem vašem pikniku, žal. Zakaj ne, pa povzemam kar citat od Nanook.
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #1393 : petek, 20.05.2005 : 15:57:43 »

Agnes, prosim te, da se komentarjev o mojem psu vzdrzis; nikoli ga nisi videla v zivo, ne poznas ga, nikoli nisi bila z nama na sprehodu in pri tem bo tudi ostalo, zato te prosim, da ga resnicno ne vpletas v svoja sporocila. O meni lahko napises karkoli zelis, me poznas osebno, si me videla itd., njega pa nisi. 

Sapienti sat. Hvala, izvedela sem dovolj. Sploh je bilo pa tebi namenjeno vprašanje, ne pa komentar. Če bi psa poznala, bi ga lahko komentirala. Ker ga pa ne poznam, pač vprašam. Čemu pa taka reakcija, pa tudi ne vem. Amen. Lp Neža
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
B
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 68


« Odgovor #1394 : petek, 20.05.2005 : 16:26:05 »



1. Sabina : ali si si dodobra prebrala vse kar sem napisala.
2. Tudi psi so družabna bitja( vsaj po moje Wink, ) in če psu paše pasja družba se mi zdi fer da mu to omogočimo če pa ne se pa tako ali tako sam odmakne ali pa pokaže drugačno obnašanje.


1. Ja, prebrala sem vse, zato sem tudi oštevilčila del odgovora, ki se nanaša na tvoje pisanje. Ostalo je bilo bentenje zaradi situacije na splošno in se ne nanaša nate ali na tvojega psa.
Predloge za socializacijo sem ti napisala zato, ker verjamem, da večina ljudi sicer ne misli slabo, vendar se včasih niti ne spomni, da določene možnosti obstajajo. Sem spadajo tako igralne urice (to je lahko tudi čisto v privat režiji ljudi, ki mislijo podobno, poznajo svoje pse in dinamiko med njimi in vedo, da se bodo psi lepo igrali) kot tudi predlog, da vprašaj lastnika, če se strinja, da se psa skupaj igrata. Jaz, na primer, bi ti odgovorila, da raje ne, ker je moj precej dominanten in bi se znala 'skregat', bi te pa v spominu ohranila kot vestno lastnico, ki ne gleda samo nase.

2. Se strinjam. Vendar je treba upoštevati tudi to ali je drugemu psu kaj do družbe. Problem nastane, ko nekateri psi sicer razumejo signale, ki jih daje moj (da mu ni do igranja in naj ga pustijo pri miru), vendar se ne odstranijo, ampak napadejo. Smo že parkrat skakali vmes.

LP
Sabina
Logiran
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 167   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines