mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 18.08.2024 : 09:22:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 167   Dol
Natisni
Avtor Tema: napad psa  (Prebrano 256681 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #1335 : četrtek, 19.05.2005 : 10:12:12 »

Je pa ogromno takih, ki menijo oz. so 100% prepricani, da je njihov pes, ki ni na vrvici, pod nadzorom. Vrvico pa v roki nosijo (okras, mogoce namesto zapestnice Roll Eyes). Grin Grin Grin


Ah, Nan, saj budno nadzorujejo, kako pesjan taca sosedovo solato, budno nadzorujejo, ali mu bo zeko usel, in budno nadzorujejo, ali je napadeni pes sibkejsi.  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed


Hej, babe ustavte konje malo! Zdaj bi me pa že kar tri klofutale


Stiri.  Angry Angry

Lp, Mojca
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1336 : četrtek, 19.05.2005 : 10:18:06 »

Tako tudi pri primeru od linchaich, ki gre za zlatega prinašalca in hrano, mislim, da gre zgolj za vzgojo in avtoriteto. Saj vzgoja že od mladička narekuje, da moraš psu hrano tudi kdaj vzeti, pomočiti roko v hrano ko je,... Psa je treba socializirati od mladička in vseskozi do odraslosti. Lahko je navajen, kot mlad pes, vendar ni izključeno, da se mu v starosti ne bo strgalo.

Psu je stara mama z lahkoto sarila po hrani - mi mu pa res nismo! Kot pravim je bila problem nasa hrana na mizi - ne njegova!!!


Se je pa pred že kar precej leti pojavilo par ponesrečenih legel (rodovniških) - eno je bilo tudi v Domžalah, +- 16 let nazaj, Urša a je bil vaš mogoče od tam?

Joj, res ne vem kje je bilo leglo, mislim, da ne v Domzalah - saj bi vedela, ce smo ga vzeli pri "sosedih"! Danes bi bil star nekje 19 let!


Vrvico pa v roki nosijo (okras, mogoce namesto zapestnice Roll Eyes). Grin Grin Grin

Napaka ... okoli vratu ... kot ogrlica ... hehe Grin Grin Grin Grin Grin ... govorim zase! Cheesy


Sedaj pa se glede zakona!!!

Ce se "citira" zakone, bi prosila za citat ne za interpretacijo! Wink

Zakon o zasciti zivali

II. ZAŠČITA ŽIVALI

1. Reja živali

7. člen

Skrbnik živali mora živali zagotoviti:  

- bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je glede na vrsto živali, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve primeren njenim fiziološkim in etološkim potrebam v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji;

- svobodo gibanja, primerno živali glede na njeno vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje;

- dovolj prostora, če je privezana ali zaprta, glede na njene fiziološke in etološke potrebe v skladu z ustaljenimi izkušnjami in znanstvenimi spoznanji;

- svetlobo, toploto, vlažnost, kroženje zraka, zračenje, koncentracijo plinov, higieno in intenzivnost hrupa v prostoru, kjer je žival, ki ustreza njeni vrsti in stopnji razvoja, prilagoditvi in udomačitvi, fiziološkim in etološkim potrebam ter predpisanim higienskim pogojem;

- ločeno nastanitev nezdružljivih živali

Skrbnik živali mora preprečevati napake v reji, ki povzročajo tehnopatije in motnje v obnašanju

Če je opustitev iz prvega in drugega odstavka tega člena storjena naklepno in nastanejo posledice iz 4. člena tega zakona, se šteje, da gre za mučenje živali

 

Svoboda gibanja - to ni 5 metrski fleksi!!!
Ce tega ne zagotovite vas lahko kaznujejo s 50-imi tisocaki! (IX. KAZENSKE DOLOČBE, 45. člen)



11. člen

Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.

Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.



12. člen

 

Skrbniki živali in prevozniki živali morajo zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali.

Veterinarska organizacija mora voditi register psov, ki so povzročili resne poškodbe človeku oziroma živali in so pogosto kazali napadalno vedenje (v nadaljnjem besedilu: nevaren pes).

Vzreja, vzgoja, šolanje in vodenje nevarnih psov mora biti v skladu s predpisanimi pogoji.

Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki nimajo ustreznega kinološkega znanja, in osebam, ki so mlajše od 16 let.



Hmmm ... kako "sifrirati" nevarno zival! V nadaljevanju:


5. člen

 

V tem zakonu uporabljeni izrazi pomenijo:

1. Skrbnik živali je oseba, ki ima žival v lasti ali oskrbi in odgovarja za ustrezno rejo, ravnanje, oskrbo in prevoz živali ter imetnik objektov za rejo, trženje, prevoz, zakol, nego in prireditve z živalmi. Skrbnik živali odgovarja tudi za delo in ravnanje oskrbovalcev svojih živali ali živali, ki jih ima v oskrbi.  

2. Rejne živali so kopitarji, parkljarji, perutnina, kunci in kožuharji, ki se vzrejajo ali redijo za proizvodnjo hrane, volne, kož, krzna ali za druge gospodarske namene.  

3. Poskusne živali po tem zakonu pomenijo vsakega živega vretenčarja, razen človeka, tudi prostoživeče larvalne oblike brez fetalnih in embrionalnih oblik.

4. Hišne živali so psi, domače mačke, sobne ptice, mali glodalci, terarijske, akvarijske in druge živali, ki se vzrejajo ali redijo za družbo, varstvo ali pomoč človeku.

5. Prostoživeče živali so živali, ki niso nastale z umetnim izborom ali biotehnološkim poseganjem v dedne zasnove in lahko živijo prosto v naravi neodvisno od človeka.

6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

7. Etološki normativi so dopuščeni sistemi reje, ki upoštevajo posebne potrebe posamezne vrste živali in omogočajo dobro počutje živali.

8. Motnja v obnašanju je oblika v obnašanju, ki glede na pogostnost ali potek odstopa od obnašanja pripadnikov iste vrste živali v pogojih, ki jim dovoljujejo v celoti razviti vrsti značilno obnašanje.

9. Tehnopatije so poškodbe ali bolezenske spremembe, ki nastanejo neposredno ali posredno zaradi neustreznega bivališča, opreme ali sistema reje.

10. Za trpljenje pri živalih se štejejo bolečine, strah, poškodbe, pa tudi povzročanje pohabljenja, degeneracije, hiranja ali obolevanja ter prekomernega in nepotrebnega vznemirjanja, ki jih povzroči človek.

11. Poskusi na živalih so posegi na živih živali v znanstveno - raziskovalne ali izobraževalne namene, s katerimi se živalim lahko povzroči trpljenje, trajne poškodbe ali smrt.

12. Prevoz živali je vsako nakladanje in odprava živali s prevoznim sredstvom ter razkladanje živali. Ta izraz ne velja za prevoz posameznih živali, ki jih spremlja spremljevalec, in za prevoz hišnih živali, ki jih spremljajo skrbniki oziroma spremljevalci.

13. Prevozna sredstva so cestna in železniška vozila, plovila in zrakoplovi, ki so uporabljena za nakladanje, prevoz in razkladanje živali, ter kletke, zabojniki in podobno za prevoz živali s cestnimi, železniškimi, zračnimi in vodnimi prevoznimi sredstvi.

14. Spremljevalec živali je oseba, ki spremlja prevoz živali, in med prevozom živali nadzira, hrani in napaja ter, če je treba, pomolze in pomaga pri porodu.

15. Zakol živali je način usmrtitve živali za prehrano ljudi. Obredni zakol živali je zakol živali z religioznim ceremonialom, ki ga opravi pooblaščena oseba verske skupnosti.

16. Omamljanje živali je kakršenkoli dovoljeni postopek, ki povzroči stanje neobčutljivosti, ki traja, dokler žival ni mrtva, in se ji na ta način prihrani trpljenje, ki se mu je mogoče izogniti.

17. Usmrtitev živali je postopek odvzema življenja živali. Dopustna usmrtitev je postopek, pri katerem se uporablja anestezija z uporabo sredstev, ki povzročijo nebolečo izgubo zavesti in posledično smrt, ali z metodo, ki povzroči hitro nezavest in posledično smrt brez trpljenja.

18. Zapuščene živali so najdene, oddane ali odvzete hišne živali.

19. Zavetišče je objekt, v katerem se poskrbi za pomoč, oskrbo in namestitev zapuščenih živali.

20. Veterinarske organizacije so organizacije, določene s predpisi o veterinarstvu.

21. Nezdružljive živali pri nastanitvi so tiste živali, ki si lahko medsebojno povzročijo nezaželeno brejost, poškodbe ali smrt.



OK, zaenkrat je tole vse!


Lp, Ursa
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #1337 : četrtek, 19.05.2005 : 10:21:13 »

Agnes, pa to ni moj sistem vzgoje psov, to je abramba. Wink Grin Grin Grin

Skar, meni osebno je ljubse "pod nadzorom", ker dejansko ni vsak pes, ki je na vrvici, tudi pod nadzorom (se znata psa prav fino sklofat, ceprav sta oba na vrivic, ker pac eden od lastnikov svojega fleksija ne "zahakla"). Prav tako ni vsak pes, ki je brez vrvice, brez nadzora-ampak takih je takoooo maloooo. Je pa ogromno takih, ki menijo oz. so 100% prepricani, da je njihov pes, ki ni na vrvici, pod nadzorom. Vrvico pa v roki nosijo (okras, mogoce namesto zapestnice Roll Eyes). Grin Grin Grin

se strinjam. Kaj se ves čas obešate na vrvico? Na mene ali moje pse je skakalo več pobesnelih psov na vrvici, kot brez vrvice. Obakrat ,ko sem bila pogrizena je bil pes, povzročitelj na vrvici.
Vrvica ne zagotavlja nadzora. Lahko k njemu pripomore, ga pa ne zagotavlja!
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1338 : četrtek, 19.05.2005 : 10:22:27 »

Aja, se glede nagobcnika sem pozabila!

Ce se prav spomnem, sem nekje brala, da morajo imeti nagobcnik nevarni psi - samo nisem sigurna kje - v katerem zakonu!

Lp, Ursa

PS: Se strinjam s tem napisanim nazadnje - od deteljice!
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #1339 : četrtek, 19.05.2005 : 10:25:26 »

še enkart o vrcici:
Dobra vrvica ,ki jo lastnik pravilno uporablja Vrvica lahko  nadomešča le slabo izdelan odpoklic.
Ne more nadomestiti socializacije in šolanja psa, prav tako ne odpravi agresivnosti, nevzgojenosti in drugega slabega vedenja.
Kljub vrvici mora biti vodnik na sprehodu z mislimi pri psu, ne pa nekje v višavah, ali zasanjan.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1340 : četrtek, 19.05.2005 : 10:59:25 »

Citat
- svobodo gibanja, primerno živali glede na njeno vrsto, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve, ki preprečuje nepotrebno trpljenje;

Ali pes na fleksiju trpi? Zakaj?

Ali je pes, ki brez vrvice tudi slucajno ne more biti pod nadzorom, prilagojen na bivanje v urbanem okolju oz. kateremkoli okolju, v kolikor ne govorimo seveda o kakem domacem vrtu (ograjenem)?

Kje pise, da 5m fleksi ni svoboda gibanja?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1341 : četrtek, 19.05.2005 : 11:14:09 »

Kje pise, da 5m fleksi ni svoboda gibanja?


Ali je zate svoboda govora Da in Ne?Huh

Ali je zate svoboda gibanja ... za ljudi govorim ... na tvojem domacem vrtu brez fleksija?HuhHuh

No ja ... neumnosti!

Ce je kdo na vrvici ni svoboden!!!

Ce je pes na ketni zate pomeni, da je svoboden?HuhHuhHuhHuh?? NEEEEEEE!!!
Zate je na fleksiju ... ja ljudje, ki imate pse na ketnah ... na fleksije jih dajte in boste imeli pse svobodne!!!
Ali pa se ne strinjas samo z enim delckom ... 2 metra je odvzem svobode ... 5 metrov je svoboda ... pajade!
Aja ... in kje pise ... 5 metrski stik je svoboda ... ljudje na fleksije .. saj ste svobodni!

Se kar razkurim, ko take neumnosti berem!

Lp, Ursa
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1342 : četrtek, 19.05.2005 : 11:25:37 »

Aja .. se tole!

SVOBODA JE SVOBODA ... ni ena za pse in ena za zivali!!!!!!

Lp, Ursa
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1343 : četrtek, 19.05.2005 : 11:47:15 »

SVOBODA JE SVOBODA ... ni ena za pse in ena za zivali!!!!!!

Joj, napaka!

... ni ena za ljudi in ena za zivali!!! - to je pravilno!

Zdej pa sibam dat Matica na fleksija - bo svoboden! Haha... Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin

Jutri se pa pisemo s ketne - mi bo Matic pokazal kako svobodo imam! Grin Grin Grin Grin Grin

Lp, Ursa
Logiran
Matic K.
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 342


« Odgovor #1344 : četrtek, 19.05.2005 : 12:13:20 »

Mene pa nekaj zanima ...

S psi se sprehajam recimo po Tivoliju. Povejte mi en sam dober razlog, zakaj bi svoje pse dal na vrvico, med mnozico prosto se sprehajajocih psov (po moznosti je lastnik na drugem koncu Tivolija na pivu), ki se vsakodnevno pojajo po parku!!! Pa ne razlagajte mi, da nekdo mora s tem zaceti in biti vzor drugim ter podobne traparije. Vse kar bi s tem dosegel bi bilo, da bi ljudje imeli moje pse za agresivne, in bi se me v velikem loku izognili.

In priznam, da jaz svojih dveh nimam pod nadzorom tako zelo kot na primer Chris v "svojem" gozdicku  Wink, vendar pa sta kljub temu vzgojeni dosti bolje, kot 99% ostalih psov, ki se sprehajajo po Tivoliju!!!

Tudi moji dve bi se radi igrali in prosto letali po Tivoliju, kot vsi ostali. Ce bi bili vsi ostali psi, ki jih tam (in drugje kjer se sprehajamo) srecam na povodcih, ne bi niti pomislil, da bi svoji dve odpel ... dokler pa se vsi sprehajajo odvezani, mi pa niti na kraj pameti ne pade, da bi svoje privezal!!! Ce pa srecamo sprehajalca, ki ima svojega psa na vrvici, pa seveda tudi jaz svoje zacasno privezem, ko pa gremo mimo ju ponovno spustim!!!

Lp
Matic, Era in Dona
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #1345 : četrtek, 19.05.2005 : 12:21:48 »

Ko smo ze pri Tivoliju!

Se ne dolgo nazaj se je zgodil "napad" cloveka na cloveka (bolje receno pokol), ne pes na psa/cloveka ... pa se ljudje se kar prosto sprehajajo po Tivoliju!  Huh Huh Huh Huh Huh
Aja ... tud na "fleksi" svobodi jih ne vidim!!!

Lp, Ursa

PS: Malo smo bili izven teme, ampak tole pa spada direkt v to temo!
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #1346 : četrtek, 19.05.2005 : 12:50:51 »


Ali je zate svoboda govora Da in Ne?Huh

Zate je na fleksiju ... ja ljudje, ki imate pse na ketnah ... na fleksije jih dajte in boste imeli pse svobodne!!!
Ali pa se ne strinjas samo z enim delckom ... 2 metra je odvzem svobode ... 5 metrov je svoboda ... pajade!
Aja ... in kje pise ... 5 metrski stik je svoboda ... ljudje na fleksije .. saj ste svobodni!

Se kar razkurim, ko take neumnosti berem!

Lp, Ursa
Ja, Nanook se dobro zaveda svoje pravice govora, to je pa tudi vse. Jaz se grem tudi na 5 meterski fleksi prvezat, da bom "free".
Nanook, škoda da so te takrat psi samo napadli. Odgrizniti bi ti morali vsaj polovico jezika. Jih pa čist razumem, zakaj so te, se nič ne čudim. Tudi hinavščino zavohajo, o jaaaaaa...
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #1347 : četrtek, 19.05.2005 : 13:07:30 »

Jaz mislim tako... pes MORA biti privezan tam, kjer so tudi drugi psi privezani. Pes naj bi bil privezan, kjer je dosti drugih ljudi in podobno(v naseljih in podobno).

Če želite imeti psa svobodnega, ga peljite tja, kjer ni nobenega drugega.

Jaz grem z Bingotom na sprehod na povodcu do travnika. Potem ga pa tam spustim(tam ni ponavadi nobenega drugega) in divjava, se valjava po tleh Grin , se učiva, igrava... takrat resnično uživa, in se lahko oba sprostiva ker ni možnosti, da bi prišlo do kakšnega incidenta. Smiley Tongue Smiley

Mislim pa da je glavno, da je pes POD NADZOROM- na povodcu ali pa brez povodca. Wink

Ja, Nanook se dobro zaveda svoje pravice govora, to je pa tudi vse. Jaz se grem tudi na 5 meterski fleksi prvezat, da bom "free".
Nanook, škoda da so te takrat psi samo napadli. Odgrizniti bi ti morali vsaj polovico jezika. Jih pa čist razumem, zakaj so te, se nič ne čudim. Tudi hinavščino zavohajo, o jaaaaaa...

Dej se ti malo umiri no... Roll Eyes Po moje ti Nanook ni hotela nič slabega, ampak je le podala svoje mnenje...


Lp, jessy Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1348 : četrtek, 19.05.2005 : 13:14:57 »

Svoboda na fleksiju? Ah, dajte no. Za tistega, ki ne pozna drugega že mogoče. Da psi ki so živali in ne ljudje ne vedo kaj je svoboda? Moje psice zelo dobro ločijo, ali tečejo na povodcih ob kolesu (daljši sprehod peš in na vrvici je za njih prej muka kot sprostitev, čeprav znajo hoditi tako da ne vlečejo), ali pa tečejo po isti poti proste.  Saj tisto prvo niti ni tako slabo, ampak tisto drugo je definitivno boljše. Za njih je svoboda tek brez vrvice. In to svobodo tudi zelo visoko cenijo. Kako to vem? Zato, ker so za to svobodo pripravljene tudi kaj narediti - recimo spoštovati pravila, ki sem jih postavila. Edina kazen za kršenje pravil je, da gre kršitelj do konca sprehoda na vrvico. Ne boste verjeli, kako zelo pazijo, da se ne pregrešijo. Na domačem vrtu, v hiši ali pa na vrvici se vedejo precej slabše. Čeprav  vedo, da jih lahko doleti tudi kakšna bolj konkretna kazen.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #1349 : četrtek, 19.05.2005 : 13:21:47 »



Dej se ti malo umiri no... Roll Eyes Po moje ti Nanook ni hotela niè slabega, ampak je le podala svoje mnenje...


Lp, jessy Smiley
Saj sem čisto mirna, ampak meni klofuta ni izražanje mnenja, ampak grožnja. Pa če mi ne bi hotela nič slabega, potem bi bila raje tiho. Saj pravim, psi bi ji morali vsaj za polovico skrajšati jezik.
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 167   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines