o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 17.02.2025 : 22:10:27
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
aktualno
|
vroče teme
|
Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje
| Tema:
napad psa
Strani:
1
...
63
64
65
66
67
[
68
]
69
70
71
72
73
...
167
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: napad psa (Prebrano 277611 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
T-o-m-y
novinec
Spol:
Sporočil: 35
Re: napad psa
«
Odgovor #1005 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:21:36 »
Čakaj malo!Kdo koga napada!Jaz pač povem svoje mnenje tako kot drugi!In nikjer nisem napisala, da je lastnik kateri je psa pretepel s palico do smrti ravnal prav.Moje mnenje je, da ga je pokončal iz jeze in da ga je na koncu tolkel samo zato, da se je nad njim izživljal.Mislim, da se je pes od punce že odstranil on pa je nadaljeval z udarci.Strinjam pa se z Noli, da sam pri pretepu psov težko kaj rešiš.Priznam pa da mi gre na živce, ker so vsi tako pametni kaj bi moralo tisto bogo dekle storiti.Pa tista omemba alkohola me tudi zelo moti.Dejstvo je, da psa ne bi smela biti brez nadzora in pika.Pa ni važno za kakšnega psa gre.Kako je pa ona odreagirala je pa njena stvar.Pač je šla naprej.Kmalu boste še pripeljali ven, da si je sama kriva, ker se ni psom umaknila.
Renata
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
Spol:
Sporočil: 2.127
Setri so carji!
«
Odgovor #1006 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:29:33 »
Najbolj so mi vsec ljudje, ki med potjo spreminjajo svoje mnenje oz. ga prilagajajo vremenskim razmeram. Ane, dragi moji?
Renata in ostali,
res je, da je teorij o pravilni vzgoji otrok in psov milijon. Pravila ni, kakor tudi ni enega in edinega zvelicavnega nacina, kako psa vzgojiti. Ali pa otroka. Edini zvelicavni so rezultati, ki pa so, v kratkem, normalno in nemotece zivljenje v okolju. Edino pravilo, za katerega se mi zdi, da bi ga bilo potrebno poudariti tu (in to je se kar zalostno), je, da se pri vzgoji uporablja zdrav razum. In vizijo, kaj hocemo s psom ali otrokom doseci. Dokler pa tega ni, tudi rezultati sepajo. Ce pa se mi sami nimamo nase podstrehe pospravljene, pa rezultatov ni in jih tudi ne more biti. Potem pac resujemo posledice in ne odpravljamo vzrokov.
Renata, ekola, se enkrat posebej zate: Mislim, da ni pomembno vec pretirano, kaj se je v konkretnem primeru zgodilo. Prave resnice ne bo nasel nihce. Zato pusti to pri miru.
Pax et bonum, Ne~a
Logiran
Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #1007 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:33:56 »
Citat
Mene pa nekaj zanima. Pred nekaj meseci smo ze debatirali o napadalnih psih in vas je cela kopica v luft skocila ob omembi bulerjev, solzivca in nasploh ste bili cisto sokirani, ker nekateri branimo svoje pse. Zakaj ste kar naenkrat (ocitno-glede na reakcije) spremenili mnenje?
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #1008 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:40:10 »
Sočustvujem z lastniki lepo vzgojenih in obvladljivih rotijev, ki so se spet znašli nič dolžni nič krivi na tapeti. Vem, da je veliko RW s krasnim značajem. Vendar:
-dajte se že enkrat nehat slepiti. Trditev da je pasma nepomembna je milo rečeno trapasta. Ko ste že primerjali dalmatince in rotwajlerje, možnost, da te bo ugriznil rahlo premaknjen dalmatinec, je večja, kot da te bo v isti situaciji ugriznil normalen RW, vendar posledice niti slučajno ne bodo enake. Ne verjamete? Dovolj bi bilo izmeriti moč obeh ugrizov.
- prav tako trapasta je trditev, da tega pa RW z rodovnikom ne bi naredil. Pa menda ja na vzrejnem niso začeli izločati tistih rotijev, ki z markerji niso ravno nadvse prijazni? Najbolj žleht rotwailer kar jih poznam je bil prekrasen rodovniški pes, ki bi lahko na razstavah dosegel lepe uspehe, če ne bi vsake toliko pošteno ugriznil sodnika. Poleg tega pa še vsakega zajca ali mačka ali manjšega psa, ki je imel to smolo, da mu je prišel pred gobec. Da o poštarju, ki mu je ob ugrizu zlomil tudi kost ne govorim. Pa da ne boste takoj skočili, da je kriv samo lastnik. Pred tem psom je imel tudi RW, tudi samca in z njim ni bilo kakšnih problemov. Aja, tisti tažleh roti je dobil vzrejno dovoljenje. (je pa bilo to pred leti, sedaj je mogoče drugače)
- nič ni treba valiti krivde na napadeno dekle. Punca bi šla lahko domov pijana kot mavra da niti na nogah ne bi več mogla stati. Psa brez nadzora na cesti nimata kaj početi. In zelo lahko se je zgovarjati, da ni reagirala pravilno. Bi rada videla tistega od vas, ki bi mrtvo ladno "igral drevo" medtem, ko ga bi ga mrcini napadali. Dobra socializacija pomeni tudi to, da psa navadimo na nenavadne reakcije ljudi. Še prav posebej, če imamo pasmo, ki je potencialno bolj nevarna od drugih. Lastnik, ki tega ni storil, ima psa samo v pesjaku ali na štriku.
-Ali je lastnik psa po nepotrebnem mučil? Če sta psa takrat, ko je začel tolči še napadala, je naredil čisto prav. Dveh podivjanih psov na lep način ni mogoče na hitro odstraniti. Saj se mi pes smili, ampak če bi okleval, bi lahko punco tudi ubila. Če pa se je nad psom znašal, ko je bilo dekle že na varnem, si zasluži precej večjo kazen, kot jo lahko dobi po našem zakonu.
- nujno je, da se pri vsakem takem dogodku poskuša najti vzrok, zakaj je pes napadel. Trditev, da pes nikoli ne napade brez vzroka in da ga vedno na tak ali drugačen način izzove napadeni ne drži. Doživela sem nekaj malo bolj resnih pasjih napadov. Razen v dveh primerih se je dalo najti vzrok (enkrat je bil pes paničen, enkrat sem nehote prišla med psa in predmet, ki ga je čuval, enkrat sem psa nehote izzvala psa, ker sem se mu zabulila v oči-imel je zelo nenavadno barvo oči-) Tistih primerov, ko me je cucek prijel za nogo, ker sem mu predstavljala bežeč plen na kolesu sploh ne štejem. Od dveh primerov, ko vzroka pri najboljši volji nisem mogla najti, eden niti ni pomemben, saj je šlo za majhnega cucka, ki tudi pri najboljši volji ni mogel narediti škode.
Drug primer pa je zelo zanimiv. Šlo je za dva psa, mamo in sina, pasemska (vsaj mama je imela zanesljivo rodovnik) Uh, ne boste uganili pasme, bila sta ariedalca. Psa sta me napadla, trdim da brez vzroka. Naj opišem situacijo, mogoče bo kdo drug vendarle našel vzrok:
nisem ogrožala njunega teritorija, saj sem bila vsaj 100 m stran od njunega doma
nisem jima predstavljala plena, saj sem mirovala
nisem ju izzivala, v bistvu ju sploh nisem videla, saj sem se pogovarjala z varnostnikom
nisem bila v bližini nobenega predmeta ali osebe, ki bi si jo psa lahko lastila ali čuvala. V bistvu sem bila na tovarniškem dvorišču, kamor psa sicer sploh nista zahajala
Prav tako nisem imela s psoma pred tem nobenega konflikta da bi se me morebiti zapomnila, prav tako očitno s psoma ni bilo nič narobe, saj sta se prej in kasneje vedla normalno.
Napad je bil resen, ne mogoče kakšna igrica. Napadla sta me v hrbet, psica mi je skočila direktno za vrat, pes pa me je zgrabil za nogo. K sreči je imel varnostnik magelitko, reagiral je zelo hitro in dobesedno nokavtiral psico, psa pa sem se lahko otresla sama. Če bi bila sama, bi bila proti dvema psoma povsem nemočna. Tako sem jo odnesla z nekaj praskami in plavicami po hrbtu in vratu in dvema ne prav globokima luknjama na nogi. So pa spustili dušo moji škornji, pa hlače tudi. Ali kdo najde vzrok napada?
Logiran
Teja
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.854
«
Odgovor #1009 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:40:40 »
Citat: T-o-m-y , četrtek, 05.05.2005 : 11:58:14
Vsak lahko govori kaj bi v določeni situaciji naredil NIKOLI pa ne ve kako bo reagiral dokler se v tej situaciji ne znajde.Jaz tudi vem, da psov med pretepom ne smeš ločevati z golimi rokami pa sem jaz v mojem primeru v tistih sekundah naredila prav to.Pa sem s tem v nevarnost spravila sebe in psa.Eto ti dokaz koliko ti pomagajo knjige!Pa ni šlo za majhen pretep, ker je moj pes končal na šivanju.Mislim, da se vsi učimo iz izkušenj in ne iz knjig.Fortuna a ti vse delaš tako kot v knjigah piše?A mogoče veš, da obstaja na milijone knjig o vzgoji psov in milijone teorij?Če delaš potem po knjigah imaš lahko na koncu fajn zblojenega psa.Res pa je da vsak odreagira po svoje.A ti si 100% da boš odreagirala tako kot piše v knjigi?Jaz vem, da še nobene stvari v življenju nisem naredila 100%.Fajn je zate, če vse narediš in veš 100%.Pa še nekaj:Mislim,da je mnenje človeka, ki je vsak dan v situaciji, ko mora razmišljati trezno in je izurjen za take situacije malo bolj verodostojno kot besede nas laikov.Agnes imeli smo psa, kateri je točno vedel kdo je pes in kdo je otrok.Otrok je z njim lahko delal kar je hotel pa tudi zarenčal ni.Če pa se je odrasla oseba spravila na njega je pa že vedel, da se lahko brani.Pes ni pes, če napade otroka!!!!!
Renata
Si imela pač nesrečo, da si pokasirala ugriz. Jaz še nikoli nisem uporabljala palic, vode itd, ker ni bilo potrebno. Kjerkoli, kakršenkoli pretep se je zgodil (Fortuna, kakšno srečo imam, da sem vedno poleg kajne
mogoče kaj oddajam
;Din se samci ob meni takoj začno prerekati
) sem posredovala z golimi rokami.
Ugriza še nisem pokasirala, razen od ''boja''
dveh mladičkov starih 3 mesece
V tem primeru sem roke vtaknila v napačno ''luknjo'', in sicer med njiju, ker sem se bala, da bi drugače še kakšnemu odtrgala tačko ali repek
Logiran
Teja
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.854
«
Odgovor #1010 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:42:33 »
Citat: T-o-m-y , četrtek, 05.05.2005 : 12:58:04
Zdaj mi pa povej kako naj jaz SAMA rešim pretep dveh psov.Soseda pa gleda zraven in se dere?Pa mislim, da ne rabim nobenih knjig.To je moj 3 pes in za enkrat so vsi lepo vzgojeni.Je pa res, da je bil naš prvi še najbolj pameten!Pa da ne bo kdo mislil, da zdaj mislim, da sta druga dva neumna.Pač je imel naš mešanec bolj razvit občutek kdaj si dobre ali slabe volje, kdaj je situacija nevarna in kdaj ne, ....
Renata
Meni dva psa ni problem ločiti, v kolikor se v mojega kateri zaleti. Do sedaj sem v takšnih primerih vedno vlekla stran DRUGEGA psa. Oxa se je pač navadila, da sem vedno heroj
in jo rešim, zato se skuša čimprej oddaljiti od ''napadalca'', za katerega ''poskrbim'' jaz.
drugače je, če je tudi tvoj pes razpoložen za spopad.
Glede omembe morebitne alkoholiziranosti punce pa takole:
želela sem, da izpade malce ironično, češ, nikoli ne bodo napisali ''domov se je alkoholizirana vračala ob takrat in takrat...'' Nisem želela postaviti v ospredje morebitno alkoholiziranost, vendar zanemarljivo tudi ni. Sicer pa je vseeno, žal mi je punce. Zelo žal.
Ne vem pa, kdo vali krivdo nanjo???!!!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
«
Odgovor #1011 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:45:23 »
Nekaj drugega je, če dva psa napadeta tvojega psa, nakaj drugega pa če tebe.
Res je, da na pijance psi reagirajo drugače kot na trezne, vendar to ni nobeno opravičilo.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #1012 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:54:37 »
Citat
Drug primer pa je zelo zanimiv. Šlo je za dva psa, mamo in sina, pasemska (vsaj mama je imela zanesljivo rodovnik) Uh, ne boste uganili pasme, bila sta ariedalca. Psa sta me napadla, trdim da brez vzroka. Naj opišem situacijo, mogoče bo kdo drug vendarle našel vzrok:
nisem ogrožala njunega teritorija, saj sem bila vsaj 100 m stran od njunega doma
nisem jima predstavljala plena, saj sem mirovala
nisem ju izzivala, v bistvu ju sploh nisem videla, saj sem se pogovarjala z varnostnikom
nisem bila v bližini nobenega predmeta ali osebe, ki bi si jo psa lahko lastila ali čuvala. V bistvu sem bila na tovarniškem dvorišču, kamor psa sicer sploh nista zahajala
Prav tako nisem imela s psoma pred tem nobenega konflikta da bi se me morebiti zapomnila, prav tako očitno s psoma ni bilo nič narobe, saj sta se prej in kasneje vedla normalno.
Napad je bil resen, ne mogoče kakšna igrica. Napadla sta me v hrbet, psica mi je skočila direktno za vrat, pes pa me je zgrabil za nogo. K sreči je imel varnostnik magelitko, reagiral je zelo hitro in dobesedno nokavtiral psico, psa pa sem se lahko otresla sama. Če bi bila sama, bi bila proti dvema psoma povsem nemočna. Tako sem jo odnesla z nekaj praskami in plavicami po hrbtu in vratu in dvema ne prav globokima luknjama na nogi. So pa spustili dušo moji škornji, pa hlače tudi. Ali kdo najde vzrok napada?
Za tvoj primer ne vem, vendar pa je bila tule pri nas situacija kar podobna.
Namrec pri hisi imajo tri pse, dva sta bila do predkratkim skoraj vedno spuscena. Pred nekaj meseci sta prisla do roba njunega teritorija in naceloma nista predstavljala nevarnosti mimoidocim (BREZ psov!). Kmalu so to ugotovili vaski otrocaji (okej, gimnazija in/ali zadnji razredi OS) in so ju zaceli vabiti na progo in izzivati. Psa sta v nekaj mesecih spremenila vedenje. Se vedno sta sicer prisla do roba teritorija, le da to ni bil vec pocasen drnec, ampak rencec sprint, grba na hrbtu... Skratka-ne prevec prijetno. Mene nista nikoli napadla in ko sta me prepoznala, sta vedno "zabremzala" in eden se je prisel celo pocohaljat, rep mahal itd.. Zdaj sta privezana oz. eden sploh ne hodi vec pozdravljati, temvec se zadrzuje izkljucno na vrtu. Jaz ju sicer kar pogresam, je pa tako najbolje za vse.
Ok, kje je point. Moje mnenje je, da bi se prav lahko komu zgodilo to, kar se je tebi z airedalcema. Namrec psa sta prilaufala tudi ce si ti samo stal tam in dejansko niti vedel nisi, da sta tam, dokler nista pridirkala. Pa to ni bil dir "poglejmo kdo gre". Krivi so bili tisti mulci, ki so ju izzivali in dejansko pokvarili ter lastniki, ki so ju imeli kar naprej spuscena. Psa sta ocitno vecino mimoidocih povezala s tistimi mulci (jima lahko to zamerimo?) in primerno reagirala.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
T-o-m-y
novinec
Spol:
Sporočil: 35
«
Odgovor #1013 :
četrtek, 05.05.2005 : 13:58:10 »
Lanabela se strinjam, da so posledice ugriza različne.Samo dejstvo je, da so RW-ji in druge nevarne pasme po krivici dane v ospredje.Ne spomnim se več kje sem brala članek kjer je bila objavljena lestvica pasem psov, kateri največkrat napadejo in jasno je pisalo, da so RW-ji in drugi kao nevarni psi šele na zadnjih mestih po prijavljenih napadih.Pa mislim, da skoraj vsak prijavi napad RW-ja, napade majhnih psov pa ne prijavljajo.Po mojem mnenju bi bila razlika še večja, če bi prijavili vse napade.Ne boš verjela ampak spomnim se, da so bili kokeršpanjeli pri vrhu.In mislim, da lahko tudi eden mali sladki kokeršpanjel naredi veliko škode.
Renata
Logiran
fortuna
midi
Spol:
Sporočil: 1.578
Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.
«
Odgovor #1014 :
četrtek, 05.05.2005 : 14:01:39 »
Citat
Ne spomnim se več kje sem brala članek kjer je bila objavljena lestvica pasem psov, kateri največkrat napadejo in jasno je pisalo, da so RW-ji in drugi kao nevarni psi šele na zadnjih mestih po prijavljenih napadih
Na prvem in drugem mestu, po številu ugrizov človeka, sta labradorec in kokeršpanjel. Pa zlati prinašalec ju tudi dohaja. Da o NO ne govorimo.
Lp, Fortuna.
Logiran
Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
deteljica
rad prihajam sem
Sporočil: 1.357
«
Odgovor #1015 :
četrtek, 05.05.2005 : 14:24:46 »
Ej Lanabella
, jaz mislim, da vem razlog zakaj sta te napadla Airedalca. Po vseh naštetih odsotnih stimulansov, bi ti lahko bilo jasno da je bil vzrok : DOLGČAS
.
Ne ljubi se mi pisati dvakrat isto, ampak trdno sem prepričana, da pri zahtevnih pasmah predtsvlja nabava psa brez rodovnika velik dodaten rizik. Odgovorne države- mi ne sodimo tja
, imajo za službene pasme "korunge" kjer je zahteven preiskus značaja, ki vendarle v generacijah počisti ven primerke s slabimi živci, neobvladljivostjo in agresivnim odzivom. Ravo ta del pasje populacije je na vrhu piramide možnosti napada ob manj pričakovanih okoliščinah- beri pijanci, invalidi, prestrašeni otroci, epileptiki ob napadu,z rokami krileče babice in drugi "posebneži". Napadi v takoh okoliščinah se tudi največkrat končajo z težkimi poškodbami ali celo smrtjo. V vseh drugih primerih napad običajno popusti, ko mine razumen vzrok. Poleg tega pes slabimi živci ne ugrizne na enem mestu, ampak štepa vse naokoli, pade v "afekt" in ni več prišteven. Verjamem, da ga je lastnik lahko odstranil le tako , da ga je dotolkel. Iz časov treninga IPO povem, da so psi ,ki so bili zelo nevarni skoraj obvezno bili slabi na obrambi- nemirni ugrizi, renčanje preprijemanje, težave s spuščanjem. Zelo dobri psi-beri miren ugriz, jasen pogled tudi pod močno obremenitvijo, brez problemsko spuščanje, popolna pozornost- so bili obvezno nenevarni za okolje- v smislu otrok, mimoidočih, nacejenih itd. Seveda bi ukrepali ob napadu na gospodarja, čuvanju imovine itd, ato so napadi drugih dimenzij in kot rečeno redkokdaj z več kot enim ugrizom. In tipično za agresivne grizače ,ki napadajo pijance in stare mame je tudi , da potegnejo rep med noge ,ko se jim nasproti postavi pravi mačo s krepelom v rokah.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #1016 :
četrtek, 05.05.2005 : 15:34:25 »
Vprasanjce:
Ce bi vasega otroka/necaka napadel pes, bi pri izbiri sredstev za odstranitev psa (ki grize otroka) gledali na to, kako cim manj poskodovati psa ali kako najbolje prepreciti poskodbe otroka?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
«
Odgovor #1017 :
četrtek, 05.05.2005 : 16:24:55 »
Nanook: teh dveh psov nihče ni spravljal ob živce. Tudi po napadu se nista vedla nič drugače kot prej - zoprna ampak ne napadalna. Samo da se je lastnik ravno toliko ustrašil, da je začel zapirati ograjo.
Deteljica: dobro si napisala in vse drži. Vendar psa niti nista bila pretirano zdolgočasena, saj sta imela kar nekaj gibanja, pa tudi sicer so se domači z njima ukvarjali več kot je to običajno (očitno vseeno ne dovolj), s psico so tudi obiskovali tečaj, pa še potepala sta se kar obilno. Jasno mi je samo toliko, da se jima je pač sprožil prirojen programček in sta v tistem hipu povsem izgubila kontrolo. Par minut po napadu je bil pes tako miren, da bi ga lahko prijela, psica pa itak še ni prišla čisto k sebi. Zanima me, kaj je sprožilo programček. Je res možno da sam ljubi dolgčas? Je mogoče krivo napačno učenje obrambe? Psica je bila naučena tako napol, ampak v bistvu sploh ni reagirala kot šolan pes. Ali sta se s sinčkom igrala lov, pa je igra naenkrat postala preveč resna?
Logiran
sanci_cat
odvisnež
Spol:
Sporočil: 947
«
Odgovor #1018 :
četrtek, 05.05.2005 : 18:54:19 »
Tale debata se je spremenila v boj o tem, ali je RW nevaren pes, namesto da bi raje prikazali kako nevaren je lastnik
Kako psa vzgojiti, da ne bo renčal na ljudi? Ne vem, ker moj renči, predvsem na tiste, ki se zelo počasi premikajo proti meni, na ljudi, ki so se mu zamerili, ter ponoči na tiste, ki povzročajo velik hrup zunaj... Pes renči v opozorilo, vem pa, da ne bi nikoli ugriznil. Sem 100%.
Sploh pa svojega psa v javnosti ne bi nikoli imela brez povodca, predvsem zaradi njegove varnosti.
Da, se strinjam, RW je lahko zelo nevaren pes, lahko bi se reklo, da je celo nevarno orožje, ampak vse to ima v rokah človek.
Lp, Sanja
Logiran
jerkre
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 126
«
Odgovor #1019 :
petek, 06.05.2005 : 12:39:27 »
LP.
Ker ste se tako razpisali, naj še jaz povem svojo plat. Hodim v pasjo šolo, ki je v bližini kjer sta psa napadla. Psa sta od G. Jekla iz Zadobrove, ki nista bila cepljena od leta 2002. Prav tako nihče ni vedel, da ima psa, ker ju nikoli ni bilo videti okoli hiše. Tako, da normalno da je bilo s psima nekaj hudo narobe, sigurno pa ne po njuni krivdi ampak po krivdi lastnika. Kajti pes je tak, kakršnega vzgoji lastnik.
In tudi ni opravičila za napad. Strinjam pa se tudi s tem, da je treba tudi drugega psa usmrtit, pa ne me narobe razumet. Ampak takšnega psa je zelo težko prevzgojit, ker nihče ne ve kaj se mu je dogajalo in ker je že star.
Tako, malce za razjasnitev.
Logiran
Strani:
1
...
63
64
65
66
67
[
68