Na sosednjem forumu je uporabnica idefix napisala tole statistiko:
Bom prilepila še sem:
http://rescue.facelock.net/viewtopic.php?t=716Takole - sklepanje iz meni znanih podatkov:
1)skupaj z enim testom l. 2007 je bilo v temle sklopu testiranih 6 psov za PRA, eden je carrier, ostali so N/N, torej 1/6
2)sedem psov je bilo testiranih za miopatijo, vsi N/N (0/7)
3)sedem psov je bilo testiranih za EIC: eden affected (EIC/EIC), dva prenašalca (N/EIC), štirje normalni (N/N); torej
3/7 ali skoraj polovica vseh doslej testiranih labradorcev v Sloveniji (test je nov in drugih meni znanih testiranj v Sloveniji doslej ni bilo izvedenih) je
bodisi prenašalcev te dedne bolezni, ali celo homozigotov za to bolezen (ki se v tem primeru tudi že kaže v (sicer blagi) klinični obliki).
Močno priporočam vsem lastnikom labradorcev testiranje za EIC.
Upam, da se bo se kateri lastnik odlocil za ta testiranja..stanje z EIC po teh podatkih ni prav nic roznato in upam, da bi bili rezultati na vecjem vzorcu psov boljsi.
Prav tako upam, da se bo vedno vec vzrediteljev odlocalo za ta testiranja, in da se bodo kupci toliko izobrazili, da bodo zeleli kupiti mladica testiranih starsev.
Zal se pasma sooca z vedno vecimi genskimi boleznimi, ali pa se mi to zdi zato, ker jih vedno vec odkrijemo oz diagnosticiramo. V vsakem primeru se mi zdi logicno, da ce se jim lahko izognes s testiranjem svojega psa/psice in izbiro pravega paritvenega partnerja, se jim bos. V dobro pasme.