Samo to bom rekel: kdor ideala ne doseze z genetiko, ga poskusa z hrano...
To pa je tudi vse, kar je za dodati na temo zavaljeni/koncstitucijsko ustrezni psi.
In NE, tudi meni niso vsec zavaljeni psi.
Zgornji trditvi se navezujeta. Kdor me bo razumel me bo pac razumel...
Drugace pa dalec od tega, da je en pravilnik kriv, da so labiji vedno nizji.
Mi smo eden izmed redkih fenomenov, ki dajemo tak povdarek na plecno visino. V tujini pozabite na to, da bo kateri vzreditelj povedal koliko cm ali incev ima njegov pes. Njemu dol visi za cm in ince.
Plus tega, ce malo pogeldamo Labradorce v Angliji in jih primerjamo po posameznih regijah, bodo opazne velike razlike. Pa pustimo zdaj tip in pa osebni pogled vzreditelja na idealnega labradorca. Razlike se pojavijo zaradi nacina dela v katerega se pes vkljucuje oz. visina, teza, ce hocete tudi sirina, je odvisna od tega v kasknih pogojih dela pes. Isti labradorec, pa ce je mocne ali svoh konstitucije, ne bo morel enako dobro opravit isto delo (prinasanje) v razlicnih regijah.
Lahko dobrega field trialerja postavimo v skotska lovisca pa bo zmrznil. Tacike ga ne bodo nesle. Prej ga bo lastnik nostil domov na hrbtu, ker se bo razbil, ko se bo z vso nemo pognal ces skale. Tacike bodo pokale kot treske v kaminu.
Se pa bo tam odlicno znasel pes "trdne" konstitucije.
Ce pa ga postavimo v npr. Yorkshire, kjer v dolocenih delih prevladujejo same nizine, ga bo en field trialer nascal v nulo. Se lahko ta pes samo vsede in opazuje kaj za ena stvar siba sem in tja.
Tako da ni vse crno in belo. Edina prava odlocitev je da se vsakemu vzreditelju pusti moznost, da sam vzreja v svojih okvirih. Ce nekomu stima premocna konstitucija, mu pac stima. Bo sam najebal, ko bo pes pri 10 letih dela odpovedal.
Treba je omenit tudi sodnike. Kot povsod, jih velika vecina gleda s stalisca svojega ideala. Napaka!
Lahko ima pes 10 BOB-jev, ko bo pa enkrat prisel k pravemu sodniku, ki bo gledal psa s stalisca funkcionalnosti pri delu, bo pa pogrnil.
Standard je OKVIR, ki obsega OSNOVNE karakteristike posamezne pasem. Ce hocete tako, veleva samo to, kar Labradorca locuje od npr. Flata.
Napisan je z namenom funkcionalnosti in ne "lepote". Dokler konstitucijsko pes ustreza standardu, so ostalo vse finese, ki so prepuscene svobodni izbiri vzreditelja...
Se enkrat, ni vse crno in belo. Naj vsak dela po svoje.
In ce se se navezem na te famozne centimetre...
Pa kaj ce ma psica 51 plecno? Ce je "vzreditelj" tolko zabit, da ne zna parit, bo zajebal se tako odlicno psico z 55cm plecne.
Ce bo znal pravilno parit, se tistih par centimetrov "pod standardom" ne bo nikjer poznalo.
Pa se "moje" vietnamsko prase.
Soulpatcher's Amazing Glow oz. AS
Pa lep pozdrav, Marko
P.S: Sasha, Zara je pa prav fletna na teh zadnjih fotkah