Najprej
alien2108: mali lepo raste. Dober je, ni kaj!
Koliko je star zdaj?
Tyke: dobrodosel! Lepo da si si vzel cas za prebiranje sveh strani. Jaz sem vmes obupal in sem jih vecino samo preletel!
In pa seveda, cestitke ob novem druzinskem clanu. Jaz sem iz Maribora, tako da se lahko kdaj pa kdaj dobimo. Se bova dogovorila, prav?
c00lman: Nekaj osnovnih napotkov je, ki se jih je pametno drzat pri nakupu psa. Prvic, rodovnik. Resno odsvetujem nakup nerodovniskega, ker je z nerod. labradorci v vecini primero veliko vec tezav. Vsak, ki ima rodovnisko leglo mora namrec imet vzrejno dovoljenje. Tako lastnik samca kot tudi vzreditelj. To pomeni, da imata oba pregledane kolke in komolce in pa vecina tudi oci (je priporocljivo, ni pa obvezno. Vsekakor je pa plus ce imata to potrdilo).
Nekaj napotkov imas tudi na klubu za retrieverje. Malo posurfaj pa bos nasel.
Da bo vse vredu se tezko prepricas. zgoraj nasteto ti je varovalka pred morebitnimi problemi, ampak tudi varovalka lahko pregori
Naredis lahko le se to da se cim bolj pozanimas o preteklih leglih psice in samca. Vecina vzrediteljev srkbno nacrtuje izbiro samca, tako da si s tem nerabis prevec belit glave. Je pa tudi nekaj takih, ki sicer imajo vse potrebne papire, ampak parijo z deckom iz sosedstva. Takim se izogni. Torej, ko si nagledas doloceno psico, za katero ves da bo imela leglo, poglej rodovnik in potem googlaj. kar pomeni, poskusi se cimbolj informirat o predhodnikih in potomcih.
Glavno, ti pa je seveda, da se pogovoris z vzrediteljem. In to cimbolj odkrito. "Dober" vzreditelj ti nebo zameril nicesar in ti bo rade volje svetoval. Seveda, se pa pred tem dobro informiraj o vsem kar mores vedet, tako da te ne bo kdo dobil nepripravljenega. Najlazje je nekoga nasrat ce ta nima pojma o pojmu. Tako bos videl kdo te laze in kdo je odkrit.
In pa se ena stvar, ki ni kljucnega pomena...poglej si malo po internetu mladice. In potem ta iste mladice, ko so ze dorasli. Ko bos jih pregledal sto, dvesto, tristo, itd. slik, bos dobil priblizen obcutek o tem kako se dolocen mladic razvije oz. kaj priblizno lahko pricakujes od dolocenega izgleda mladica. Vem, da si napisal da se ne nameravas ukvarjat z razstavljanjem, ampak je to kljub temu zanimivo raziskovanje. Vsaj meni
Pa veliko srece pri izbiri, nas pa seveda obvescaj kako dalec si
In pa se ene novice iz nase strani:
Te dni smo se posebej veseli in ponosni na naso Trixy, saj smo bili na slikanju kolkov in komolcev, in rezultati so odlicni HD-A, ED-0 (free). Skratka, odlicen rezultat. Vse v odlicnem stanju. hehe
Lep pozdrav, Marko