o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 17:48:15
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 8
| Tema:
Labrador retriever
Strani:
1
...
56
57
58
59
60
[
61
]
62
63
64
65
66
...
120
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Labrador retriever (Prebrano 209151 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
popo
odvisnež
Spol:
Sporočil: 748
Re: Labrador retriever
«
Odgovor #900 :
četrtek, 19.10.2006 : 00:08:34 »
Zakaj. sem ze enkrat razlozil tukaj. Sicer pa se mi zdi da razstave niso nobeno merilo o tem ali je pes primeren za vzrejo ali ne. Seveda je to potrditev, ampak vsekakor ni kljucnega pomena. Malo mi je res zal da male nisem prijavil na specilako, predvsem zaradi tega, ker je sodnik, ki je sodil dober sodnik. Ampak se vedno pa imajo svoje oci svojega malarja. Konkreten primer: pes, ki je na CACIB maribor bil CAC, je sedaj na specialki dobil 4. To je po mojem mnenju prevelika razlika. Sam raje vidim psa, ki je zmeraj nekje na vrhu, pa cetudi nima nobenega naslova, kot psa ki je enkrat zgoraj enkrat spodaj. Pes, ki je zmeraj nekje na vrhu kaze doloceno kvalitetio, ki jo vsak sodnik opazi, medtem ko tisti ko varira kar za eno oceno...no. to pa nevem kaj je!
Trixy sem razstavljal in jo tudi bom. Tudi to sem ze napisal pred casom, kje in kdaj.
Zavedam se kvalitet in "napak" svoje psicke in se mi zdi nesmiselno komurkoli polagat racune zakaj delam to in ono. To preprosto nima smisla. Ce komu ni vsec, kritizira to in ono, je njegova stvar. Jaz vem kam se spuscam in tocno vem kaj iscem in hocem doseci!
Mogoce ti menis, da tisti ki vzreja more tudi razstavljat. Vredu, pac tako mislis. Jaz sem drugacnega mnenja. Ze pogled na razlicne vzrejne linije pokaze, da sampionati niso merilo. Koliko psov in psic, brez kakrsnegakoli naslova, je dalo kvalitetne potomce.
Jaz razstavljanje ne dojemam kot zbiranje naslovov in priznanj, da zdaj pa je moja psica/pes najboljsi/a. Dejstvo je, da Trixy trenutno ne more parirat vecini psic na razstavah, in tega ne skrivam. In za mene to ni popolnoma nic sramotnega. Priznam. Vendar pa to ne pomeni, da zdaj pa ni primerna za vzrejo. Ze na specijalki v Radgoni se je poznala razlika, ker so bile druge psice ze razvite oz. bolj razvite od moje. In zaradi tega razloga je dobila oceno 4. Njena najvecja "napak" je prenezna glavica, katera pa se, kot ze najbrz ves, razvija tudi do 3 leta starosti. Veliko psic razvije glavo dobro sele po prvi paritvi. Nekatere pac ne. In tukaj nastopi izbira pravega samca. In ne gre le za laicno izbiro, v smislu, moja ima slabso glavo-morem poiskat nekoga z mocno in to je to. Veliko psov je tipsko tako mocnih, da dolocene lastnosti v veliki meri prenasa na potomce. In potem lahko vidis generacijo 3 psov, ki so si tako neverjetno podobni, da jih medseboj ze tezko razlikujes.
Oce Trixy ima neverjetno mocno glavo, mama malo neznejso, ampak se zmeraj dobro, Trixy pa recimo ne. Veliko je dejavnikov v vzreji ki jih do dolocene mere lahko predvidis, veliko vec je tistih, ki jih nemores. Razlike so opazne z v leglih, eni psi so "boljsi" drugi malo "slabsi" (narekovaji so z razlogom, ker dejansko slabih in dobrih psov ni).
Ce pa se bo slucajno izkazalo, da Trixy ni primerna za vzrejo je pac nebom paril. Preprosto ko pasulj! Nebom ne razocaran, mogoce malo zalosten, ampak ljubezni do tega vsekakor nebom zgubil. Vzreja ni muha enodnevnica in vsak more nekje zaceti in na vsakem koraku se ucis in spoznavas nove stvari.
Ni mi problem odgovori na katerokoli vprasanje. Sem odkrit, in ce je nekaj res to priznam. Nemaram pa nekomu razlagat in polagat racune za moje odlocitve. Pa ni to zdaj napad na tebe ali kogarkoli druge, in srcno upam da vsega tega nisi tako razumela.
Ti si razstavljala?Kako vama je slo? Skoda, da se nismo prej tukaj dogovorili in bi se spoznali
Kdaj pa ti nameravas imeti leglo in ali ga sploh nameravas imet?
Lep pozdrav, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem
Sporočil: 127
«
Odgovor #901 :
sobota, 21.10.2006 : 22:58:26 »
Tudi jaz nisem ravno pristaš razstavljanja, ker se mi zdi bolj pomembno, da se s psom ukvarjaš, ne pa da ga imaš za pumpanje lastnega ega. Sva se pa z Luno udeležili parih razstav samo zaradi tega, ker mi je veliko poznavalcev labijev reklo, da je zelo perspektivna in dobra psica. To se je z razstavami potrdilo in tako sva na hitro dosegli mladinski šampionat. Ni mi pa cilj zdaj nabiranje nazivov. Sploh v Sloveniji, ker lahko v večini primerov že vnaprej veš kdo bo zmagal, samo od pravega človeka mora biti. Žal. Potem pa ni čudno, da tako odlično ocenjeni psi dobivajo samo prav dobre ali še slabše ocene pri tujih sodnikih. Pa se mimogrede to ne nanaša na tisti primer, ki si ga ti opisal. Sicer pa je ocenjevanje na razstavah včasih prav bogo. Zmagajo psi, ki nimajo recimo sploh tipičnega vidrinega repa, ali pa so neprimernega temperamenta (zelo plahi ...)... včasih se vprašam, če sodnik sploh pozna standard.
Ravno zaradi tega so meni specialke všeč, ker se res ocenjuje tisto, kar se mora. In potem se pač zgodi tudi to, da kakšen CAC pes dobi tudi samo prav dobro oceno. Jaz sem šla na specialko samo s tem namenom, da dobim neko objektivno oceno. Pa to kljub temu, da se je Luna gonila, zaradi česar tudi nisva imeli kakšnih možnosti za nazive. Je pa vseeno dobila odlično oceno in se je samo potrdilo, da je res iz pravega testa. Mimogrede prej sva bile v SLO na 4 razstavah, od tega sva na 3 pobrale PRM, na eni (Trbovlje) je pa dobila prav dobro oceno (kljub temu, da je bila v vseh karakteristikah odlično ocenjena, le končna ocena je bila prav dobro).
Se mi pa zdi prav, da imajo vsi psi, ki se jih uporablja za vzrejo, vsaj nekaj ocen z razstav, predvsem iz specialk. Tako se tudi malo bolj vidi, kateri psi so res kakovostni.
Glede vzreje pa se še nisem čisto odločila, ali bi vzrejala. Psice nisem vzela z namenom vzreje, me pa mika, da bi imeli eno leglo - tako za dušo. Samo problem pri meni je, da če nbekaj delam, hočem to narediti perfektno, in če bomo imeli leglo, bom hotela, da je leglo perfektno - to pa s sabo potegne izbiro primernega samca (bo treba iskati v tujini), ukvarjanje z mladički, iskanje primernih lastnikov (imam kar hude pogoje, kdo je lahko lastnik) ... Bomo videli.
Logiran
hugy
novinec
Sporočil: 3
«
Odgovor #902 :
četrtek, 02.11.2006 : 22:26:04 »
Hello,
jest mam pa nekaj vprašanj glede našega labija ali včasih leva.
In sicer s psom imamo manjši problem. star je 9 mesecev,samec , prijazen, vesel, igriv itd. vse uredu uglavnem.
Se pa pojavi problem ker ta kuža napada domače. in sicer ponavadi zvečer ali ko je malo utrujen. se pojavlja da niti v lastno hišo ne prideš brez da te živalsko napade. Do psov ali drugih ljudi ni agresiven, saj na sprehodih ne, včasih pa ga doma malo zatrga in napade tud kšnega prijatelja.
Z njim se precej ukvarjamo, u bistvu je skos eden zraven in je le redko sam, sprehode ima redne, tud z drugimi psi se redno druži, nikol ni bil napaden od koga ali pretepen.
Umirimo ga tko da ga naženemo na prostor pa še kašno "vzgojno dobi"(pa ne rečt da ga je treba lepo ker na ta način ne gre).
In me zanima a je to samo mladostniška motnja ali ma kakšen čuden karakter,problem?
lp,
hugy
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem
«
Odgovor #903 :
petek, 03.11.2006 : 00:19:00 »
Pes vas samo preizkuša. Očitno je bolj dominantne sorte in sebe smatra kot vodjo. To pa kaže z agresijo.
Labradorci so že tako zelo samozavestni in samostojni, marsikateri pa želi biti tudi dominanten. Tudi moja psička je bila, pa tega dolgo nismo opazili, ker svoje dominance ni kazala na tipične načine, ampak zgolj z neposlušnostjo.
Kaj narediti? Psu je treba "zbiti" rang. Vedeti mora, da ste vi vodje, da vi določite, kaj se sme in kaj ne. Glede na to, da se pri vas to kaže z agresijo, morate ukrepati takoj. Do psa bodite samozavestni, dosledni in odločni. Ni treba s silo, važno je, da dosežete svoje. Za mojo psičko je najhujša kazen, če jo izoliram od družbe in mora biti sama. Kadar jih res biksa, jo dam na prostor stran od vseh ostalih (ljudje, drugi psi) in mora tam ostati dokler se jaz ne odločim, da je dovolj. sigurno pes na začetku ne bo mirno ležal, ga pa pač popravljaš. Če vstane desetkrat, ga pa desetkrat pelješ na isto mesto in daš na prostor. Važno, da obvelja tvoja volja.
Kako si krepimo avtoriteto?
- nikoli psa ne hranimo z mize. Vedno naj pes počaka, da mi pojemo svoje, šele potem lahko on dobi svoj obrok v svojo posodo.
- preden dobi hrano, mora izpolniti določen ukaz. Pri meni se mroa spička usest.
- skozi vrata, ozke prehode ... gremo vedno mi prvi in pes za nami
- vedno mi odločamo, kam bomo šli - če pes vleče na drugo stran, ne smemo popustiti
- mi odločamo, kdaj se bomo igrali in kdaj bo igre konec
- psu ne dovolimo, da leži na postelji, kavču (vseh dvignjenih točkah)
- če pes leži med vrati, se mu ne umikamo ali ga prestopamo, pač pa zahtevamo, da se umakne
... in še in še ...
Samo vztrajnost in doslednost pa bo.
Logiran
popo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #904 :
nedelja, 19.11.2006 : 00:50:56 »
Luna: na enih tvojih slikah sem videl da imas tisti fini okrogli, zatezni razstavni povodec. Mi je prav vsec ker lepo zdrsne pri psu cez prsa. Bi mi lahko zaupala kje si ga dobila, seveda preko ZS!
Hvala in Lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem
«
Odgovor #905 :
nedelja, 19.11.2006 : 19:31:16 »
Bom kar tu odgovorila: povodec sem kupila na razstavi, ker sem preletela kar nekaj trgovinic v Ljubljani, pa ga nikjer nisem našla. Na razstavah je tudi več izbire, tako glede debeline kot oblik vrvic. Se pa v pet shopih lažje dobi bele, črne, rdeče vrvice (jaz pa sem iskala krem).
Logiran
MKKL
novinec
Sporočil: 27
«
Odgovor #906 :
nedelja, 19.11.2006 : 19:40:27 »
pozdravljeni!
odločila sem se za nakup labradorca. ogromno sem prebrala tudi od vas. (naj povem, da bo to zame prvi pes) veliko informacij mi je že prišlo prav, mislim pa da mi bodo nasveti še bolj koristili, ko bo kuža prišel domov. se že zelo, zelo veselim in nestrpno čakam na prihod. hkrati pa se tudi veselim izmenjav informacij z vami.
do takrat pa le lep pozdrav vsem ljubiteljem labradorca.
Logiran
popo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #907 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 01:29:41 »
MKKL dobrodosla!
Me veseli, da si se odlocila za labradorca, se bolj pa da si se nam pridruzila. Nova kri je vedno dobrodosla, tako vsaj tema malo zazivi
Kdaj pa pricakujes mladicka?
Luna: hvala za odgovor. Ma jaz tudi vedno iscem te povodce ker so res super. Sploh pa v tej krem barvi kot pravis. Vsec so mi ker padejo na prsa in je pes dejansko "prost". Pri razstavljanju je super ker ti ne guba vrat, je pa uporaben tudi drugace na sprehodih.
A si ze merila Luni kaj pleca? Koliko ima in koliko je tezka. Trixy ima pleca, po mojem domacem merjenju sodec
, 54, je pa zdaj z intenzivnim gibvanjem in plavajem shujsala za kar 3 kg in jih ima zdaj 27. Sicer ni nic strasnega, ampak malo jo bo treba poredit-za kaksnih 5kg. Cez zimo je fajn ker veliko trosi pri laufanju po snegu
Uzivajte v teh lepih dneh in Lp, Marko
Logiran
MKKL
novinec
«
Odgovor #908 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 13:16:18 »
ooo, popo hvala za dobrodošlico, sem prav vesela. sem ga že rezervirala, v decembru bo prikorakal na svet, tako da nekje konec januarja naj bi bil že pri meni. pričakujem pa svetlega samčka. joj, komaj čakam, prav res.
že imam ime
zanima me, kako zbereš mladička iz legla? najbrž je dobro, da s sabo vzameš nekoga poučenega, ne? sicer sem že malo v knjigah preverila kako in kaj, sam teoretično je vse tak lahko
no, lep, deževen pozdrav vsem.
metka
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.406
«
Odgovor #909 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 13:30:22 »
MKKL, čestitke k novemu bodočemu družinskemu članu!
Bi te pa rada opomnila, da kuža po zakonu legla ne sme zapustiti pred 9 tednom starosti. če me matematika še ni zapustila, kuža, ki se rodi nekje decembra, ne more in ne sme biti v novem domu konec januarja. Vsekakor mora mladiček vsaj do 9 tedna ostati pri mami, da se dovolj razvije tako fizično kot psihično za veliki beli svet.
Pa veliko veselja s pripravami na novega družinskega člana ti želim!
Logiran
MKKL
novinec
«
Odgovor #910 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 13:55:20 »
kalsang hvala za takšne podatke, no pa bo treba z veseljem še malo počakati
Logiran
popo
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #911 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 17:56:28 »
MKKL: super
Ja nekega recepta ni kako izbirati mladica iz legla. Sicer se ze lahko opazijo razlike, tudi v "kvaliteti". Drugace se pa ravnaj po obcutku. Predlagam ti edino, da ne izberes ta najbolj zivahnega, ker ceprav so labradorci, kot pisejo po knjigah, ubogljivi in radi sledijo vodniku, lahko z najmanjso tezavo zrastejo cloveku cez glavo. Potem pa mas hudica ko imas z energijo nabitega psa
Poglej malo kateri ti je najbolj vsec, se ze kr vidijo razlike v konstrukciji. Vglaven, po obcutku, ponavadi eden se posebej izstopa in ti priraste k srcu. Imas pa sreco, da bos najverjetneje lahko izbirala iz celotnega legla in nebos omejena le na 3,4 mladice.
Veliko srece in lp, Marko
Logiran
MKKL
novinec
«
Odgovor #912 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 18:53:04 »
joj, popo ti si tak prijazn
hja, imam pa še seveda en kup vprašanj...bom kr z prvim začela.
živim v hiši z dokaj velikim vrtom, ki se bo ogradil za pričakovanega maldička.
mislim, da je to kr dobra možnost, ne? no in me zanima ali naj kuža spi v hiši ali zunaj? rabi uto ali košarico? zunaj ali znotraj? pa ponoči? ne vem kaj je najboljše, zato vas prosim za takšne vrste nasvetov konkretno za labradorce.
hvala že v naprej in lep pozdrav, metka
Logiran
galy
nekaj malega že vem
Sporočil: 150
«
Odgovor #913 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 20:06:12 »
Se bom vmešala v debato...
Zagotovo noter,
ker je precej bolj praktično. Naša je bila do prve gonitve ponoči zunaj, sedaj pa je že dve leti v stanovanju. Tako je ves čas v družbi, ko se naveliča, pa gre na svoj prostor/posteljo.
Moja je drugače z energijo nabita le ko je treba, pravzaprav je na trenutke še preveč občutljiva. Čisto druga skrajnost, kot jo je opisal popo.
Glede vrta: pazi le, da ti ne bo prekopal celotnega vrta
lp vsem.
Logiran
MKKL
novinec
«
Odgovor #914 :
ponedeljek, 20.11.2006 : 20:37:02 »
galy, zdravo tudi tebi
super, prav razveselila sem se, ker sem nekje slišala, da naj labradorec ne bi bil notri, ker slabo vpliva na njegov imunski sistem...hm, no in me je res zanimalo če to drži.
a to, kdaj ga zjutraj pelješ na sprehod je najbrž čisto od vsakega kužka različno, ne? ali ga to ti navadiš? joj, kr strah me je, da ko bo kuža prišel domov, da ne bom vedla kak pa kaj z njim in da bom vse narobe naredla. ufff....upam, da bom sposobna
aja, kaj pa ko te ni doma je pa najbrž bolje da je zunaj? ne?
hjoj, vam se najbrž zdijo ta vprašanja popolnoma banalna, ampak res ne vem nič iz prakse, ker ga še nisem imela. pardon
no, hvala za vse prijazne odgovore že v naprej
pozdrav, metka
Logiran
Strani:
1
...
56
57
58
59
60
[