mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 15:43:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Strani: 1 ... 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 ... 120   Dol
Natisni
Avtor Tema: Labrador retriever  (Prebrano 209035 krat)
0 članov in 15 gostov pregleduje to temo.
*LuNa*
nekaj malega že vem
Sporočil: 127

« Odgovor #810 : sreda, 16.08.2006 : 13:19:23 »

Vzreditelji težijo k angleškemu tipu labijev: psi močne konstrukcije. Žal pa se večina vzrediteljev usmerja v razstavljanje, kjer pač prevladujejo "močni" labiji, in ne v delovne linije, za kar pa je večina teh močnih labijev neprimernih (če drugega ne, nimajo toliko energije, pa š poškodbe hitro staknejo). Še vedno pa so velike razlike. Že na samem vzrejnem je bilo videti razlike med bolj razstavnimi tipi labijev in ostalimi. Mogoče se samo meni zdi očitno, ampak že če gledaš 2 psički in je razlika v višini skoraj 20 cm, da ne govorim o prsnem obsegu. Je pa res, da je med rodovniškimi linijami vedno manj razlik, ker se vzreditelji usmerjajo v "močnejše" linije.
Logiran
popo
odvisnež
Spol: Moški
Sporočil: 748

« Odgovor #811 : sreda, 16.08.2006 : 15:36:09 »

To da vzreditelji tezijo k Show kvaliteti se strinjam. Se pa tukaj mesata dva termina in sicer ameriski standard in delovni tip. To v nobenem primeru ni eno is isto, ceprav si vecina predstavlja da je zaradi izgleda ameriskega labradorca.
Ce pogledas slovenske vzreditelje labradorcev, imen ne bom navajal, ima omenjeni vzreditelj vrejo delovni labradocev, ampak to se se zmeroma labradorci angleskega standarda in ne ameriskega.
Ameriski standard v evropi tezko zasledis. Pa cetudi vzreditelj iz evrope uvozi ameriskega labradorca, bodo njegove karakteristike slej ko prej izbrisene, ker bo najverjetneje parjen z evropskim t.j. angleskim labradorcem.

Angleski standard je uradni standard FCI. Torej je pri nas angleski standard tisti, ki je zazeljen in na nek nacin "pravilen". Labradorec ameriskega standarda po pravilih ne more in nes sme dobit vzrejnega dovoljenje, ker ne ustreza uradnemu stadardu FCI!

Glede tistih 20 cm. TO se mi zdi malo cudno oz. neverjetno. Ker ce je res taka razlika potem tisti psicka oz. psicka nima kaj iskat na vzrejnem oz. ni pogoja da bi ga dobila. ker ce je zazeljena oz. dovoljena visna psick meg 54 in 56cm, potem sta tisti psicki krepko preko ali pod standardom in se zato izkljucite iz vzreje oz. ne dobita vrezjnega dovoljenja. Ce je tak je ena psicka visoka 44cm druga pa 66cm. Ali pa ena odgovarja stadardu in je 54, potem bi druga morala bit 74 kar pa je nemogoce.
To je vse moje mnenje, pa brez zamere Smiley

Primer ameriskega standarda labradorcev:

[attachment deleted by admin]
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #812 : sreda, 16.08.2006 : 15:38:05 »

Malo mam problem, ker neznam prilepit sliko! Grin
Bi mi lahko kdo razlozil kako to naredim na ZP. Hvala

Lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #813 : petek, 18.08.2006 : 10:52:50 »

Mogoče sem se malo čudno izrazila, pa je bilo razumeti, da so bile na vzrejnem take razlike. V glavnem na vzrejnem ni bilo toliko razlik v velikosti, bilo je pa precej razlik v konstrukciji (od ful suhih pa do precej močnih).
Razlike v velikosti pa opažam tako na sprehodih. Tu pri nas je recimo ena psička, ki je približno toliko stara kot moja in sta bile kot mladički enako veliki, zdaj je pa ona brez pretiravanja skoraj 20 cm večja in nima tiste tipične labi konstrukcije (zelo suh trup, dolge noge ...). In potem me njeni lastniki prepričujejo, kako je moja majhna... Pa to ni edini primer.
Sicer dvomim da so ti psički rodovniški. Zato pravim da so precejšnje razlike, ker jih sama opažam.
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #814 : petek, 18.08.2006 : 12:08:51 »

Sicer dvomim da so ti psički rodovniški. Zato pravim da so precejšnje razlike, ker jih sama opažam.
Za nerodovniske bi mogoce se reko, ceprav se mi 20 cm zdi ogromno. Ampak mores vedet da ti "cistokrvni" labradorci niso tipicni predstavniki. Npr. od Skywalker je odlicen predstavnik labradorcev in bi domov odnesel marsikateri naslov na marsikateri razstavi, ceprav ni rodovniski!
Nekateri so pa zopet totalno ne tipicni. Psicke niso dobile vzrejnega dovoljenja ker ne ustrezajo standardu, potem najdejo enga psa iz sosedstva ki je podoben labradorcu , parijo in evo! Tu se takoj spomni slike maltezana ki je bla na forumu, cistokrvni ampak prevelik in to ne malo!
Tisto da so eni suhi drugi mocnejsi je bolj ali manj odvisno od lastnika. Zoranov Sky ima dobro konstrukcijo, mocno (najbrz zaradi plavanja-ceprav kolko sem videl je dosti na ramenih  Wink), ampak ni vrag da bi lahko v rokah koga drugega zgledal popolnoma drugace.
Ne me narobe razumet, seveda je genetska zasnova ogromnega pomena, ampak se vedno je clovek oz. okolje tisto ki bo preddispozicije razvil v dejanske lastnosti oz. v tem primeru - izgled.

Malo se mi zdi da smo zasli z debate o ameriskem in angleskem standardu in zdaj govorimo o "rejenosti" labradorcev. Meni osebno so zelo vsec labradorci, ki okupirajo prostor ko pridejo v sobo. Izzarevajo moc in inteligenco, nekaj najlepsega. To ne pomeni da more bit pes debel, ampak dobro grajen, lepe mocne linije, izstopajoca prsa, mocna siroka glava in gobec, na vrh vsega tega pa nezne temne oci. Ma ni lepsega Grin

Lep pozdrav, Marko

P.S. Skywalker ne zamerit ker sem te uporabil za primerjavo, namrec Sky je odlicen primerek Smiley
Logiran
SKYWALKER
odvisnež
Sporočil: 727

« Odgovor #815 : petek, 18.08.2006 : 17:11:37 »

Kadar kdo mojega psa hvali,seveda ne morem zamerit.
Ne zamerim niti,če mi ga kdo OPRAVIČENO graja.

Dejstvo je,da je Skywalker večini ljudi zelo všeč,kar se mi seveda dopade,je pa res,da na razstavah vseeno ne bi dosegal uspeho,ker je enostavno prevelik.
Sky ima namreč kar 65cm plečne in vedno nekje med 43 in 45kg.
Seveda večinoma mišic,ker zamaščen res ni.
Pa še ena stvar je recimo pri njem malce netipična in to je rep.Je malce predolg in preozek.
Je pa res,da popolnoma paše njegovi konstituciji.
Ne morem si ga zamisliti s kratkim vidrinim repom,ki pa lepo paše nižjim,močnejšim psom.

Lp Zoran
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #816 : petek, 18.08.2006 : 17:34:13 »

Kilaza sploh ni problem. Jaz vedno pravim da je kilaza nepomembna. Kar je pomembno je kako kompleten pes izgleda. Glede visine nisem vedel Smiley je pa res velik decko. hehe
Res je da sem ga videl samo preko slike in ne rad sodim psa preko slike, ker dejansko ne mores videt tistega kar vidis ko stojis ob psu. Malo drugacen kot fotografiranja in pes zgleda povsem drugace. Smiley

Lp, Marko
Logiran
SKYWALKER
odvisnež
Sporočil: 727

« Odgovor #817 : petek, 18.08.2006 : 17:35:48 »

Ja,res je zelo velik.

Tudi sam ne maram ocenjevat psov prek slik,ampak vsaj za Skya tisti,ki ga spoznajo pravijo,da jih je prevzel.

No,meni je vsekakor všeč. Wink

Lp
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #818 : nedelja, 20.08.2006 : 23:11:34 »

Popo jaz nisem govorila o rejenosti, ampak o debelosti. In ne pretiravam o centimerih. Če je hrbet moje psičke tam kjer se začne trebuh od druge psičke, je razlika sigurno tolikšna.
Kar se pa konstrukcije tiče, sem imela pa v mislih pse, ki nimajo naslednjih labi karakteristik: predolge noge (pri labijih naj bi trup predstavljal polovico plečne višine - od spodnjega dela trupa do zgornjega je toliko kot od spodnjega dela trupa do tal), kjer trup predstavlja kvečjemu 1/3 višine, ozek trup kot kakšen ptičar (labiji morajo imeti široka ledja), ozka glava, ozek vrat .... To pa ni odvisno od rejenosti, ampak od konstrukcije.

Kar se pa razstav tiče, je pa druga pesem. Vsaj kar sem sama videla, zmagujejo psi, ki vsaj meni ne delujejo idealni labradorci, ker so premočni in velikokrat tudi premalo okretni.
Meni so pač najbolj všeč labiji z močno glavo in močnim vratom, močne konstrukcije, z močnim repom in dobro pigmentacijo, vendar pa ne takšni labiji, da jim trebuh sega skoraj do tal, pa da se zelo neenergično premikajo. Tudi če je pes še tako lep primerek, pa če v sebi nima temperamenta, mi ne bo všeč. Če ni živahen, če deluje nezainteresirano, potem me ne bo pritegnil.
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #819 : nedelja, 20.08.2006 : 23:35:17 »

Sej nisem napisal da je visina odvisna od rejenosti?! Do je definitivno konstrukcija. Pac malo neverjetno se mi je zdelo da je kr 20 cm vecji. Ti verjamem ce tako pravis Smiley

No, sej mas prav. Se da marsikaj videt zadnje case. Od majhnih okroglih labradorcev do tistih shujsanih, od tipicnih do netipicnih.Ma ni kaj ni. Smiley
Meni tudi niso vsec predebeli labradorci, so mi pa definitivno vsec, kot sem ze prej napisal, taksi ki izzarevajo moc. Ampak to je ze vse skupaj stvar okusa.
Glede temperamenta pa tak ni debate-nemore bit labradorec ce ni malo  Cheesy Cheesy Cheesy

Luna: ti si delala vzrejnega z svojo psicko?

Lep pozdrav, Marko

Logiran
garfield
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 72

« Odgovor #820 : ponedeljek, 21.08.2006 : 20:48:15 »

mene pa zanima če ima še kdo od vas težave z luknjami okoli hiše ali se je sam moji mali kravi zmešalo- zadnje čase tako koplje da nam bo hišo izpodkopala in če bi lahko bi naredila luknjo tudi sred dvevne sobe v parket ali v kopalnici,..........
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #821 : ponedeljek, 21.08.2006 : 20:52:32 »

Jaz teh problemov nimam. Mogoce zato ker ni nikoli spuscena brez nadzora. je res da je nekajkrat poskusala kopat tudi pred mano ampak je ostri FUJ to spremenil. Ima pa zato cudno navado da kopa v les v pesjaku. Centimeterski rob je zdaj raven Smiley Tisto pa kopa kot muca, ki si brusi kreplje. Naenkrat zacne panicno z tackami vlect po lesu. Smiley
Mogoce ti bo kdo drug znal dat dober nasvet o tem, jaz kar vem, vem teoreticno. Bo boljse ce ti pove nekdo z izkusnjami.

Lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #822 : torek, 22.08.2006 : 21:19:03 »

Popo vzrejnega še nisva delali, ker je bila še premlada. Nameravava pa iti spetembra. Kolke pa imava že slikane.

Glede kopanja lukenj pa nimam kakšnih idej za rešitev. Luna na srečo ni tako mahnena na kopanje, tako da redko koplje. Veliko raje pa grize, tako da je njena košara že čisto zgrizena, prav tako pa tudi uta. Ali pa začne divjat, kar je baje zelo značilno za labije.

Drugače pa sem imela prej mešanca med šnavcerjem in nemškim ovčarjem, ki je tudi neprestano kopal, tako da smo imeli ves vrt v luknjah. Kaj konkretnega nismo mogli storiti, razen da smo ga imeli pod nadzorom in mu dovolili kopat samo na določenih delih.

Mogoče probaj psičko zaposliti z drugimi aktivnostmi, tako da se zamotila in ne bo imela toliko energije za kopanje.
Logiran
popo
odvisnež

« Odgovor #823 : sreda, 23.08.2006 : 02:00:23 »

Jaz tudi grem z Trixy septembra. Tocneje 17.9.2006 Smiley
Ampak nimam se nic slikano. Morem se to uredit zdaj. Malo je guzva ker je treba se nekaj izpitov naredit.
Vglaven...nekaj me zanima: ti si opravila PNZ, a ne? Mene kr nervoza daje zaradi vzrejne preizkusnje. Namrec mala ni se nikoli plavala v globoku vodi, kaj sele da bi aportirala. Aportiranje na kopnem ni problem, oddaja ni najboljsa, ampak to pomoje ne komplicirajo.
Upam da mi jo bo ratalo navadit da prinese tudi iz vode.

Se nekaj...oci si tudi slikala?

lp, Marko
Logiran
*LuNa*
nekaj malega že vem

« Odgovor #824 : sreda, 23.08.2006 : 22:06:36 »

Ja sem opazila, da so prestavili vzrejnega za 1 teden. Bo pa malo prej kot smo računali.
PNZ-ja še nimava narejenega, ker sva se šele zdej začeli pripravljat. Imava pa kar malo problemov, ker bi Luna z aporti divjala okoli in jih stresala. Potem pa sem ji začela to prepovedovat, pa je malo izgubila zanimanje. Sicer pa rada prenaša, pa skače v vodo, samo včasih aport že prej spusti. Sicer pa na vzrejnem niso tako strogi, vsaj kot sem spomladi gledala. Edin problem so moteči dejavniki, ker je ful psov blizu, pa ljudi in vsaj mojo to malo dekoncentrira. Pa še ful aportov je ležalo tam po tleh in so bli psi ful zmedeni, ker niso vedeli, kerga nej nosijo. Glede oddaje pa je važno samo da prinese vsaj približno do tebe. Na vodo pa jo kar navadi, ker bo v vodo morala iti. Pa poskušaj v kakšnem bajerju. Važno da premaga strah pred globoko vodo. Saj tam so stopnice notri (če sem prav videla), pa ji lahko čisto blizu vržeš.

Oči še nisva dali pregledat, še niti ne vem, če jih bova. Moram najprej zvedeti, kako točno zgleda ta preiskava, potem se bom pa odločila.
Logiran
Strani: 1 ... 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 ... 120   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Labrador retriever
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.