mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 01.07.2024 : 12:57:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Napad in ugriz lastnega psa  (Prebrano 63909 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
Le Cheff
gost
« Odgovor #90 : sreda, 10.03.2004 : 16:28:23 »

In kako lahko govoriš flufi o samovšečnosti, v istem sporočilu pa govoriš, kako stopaš v kinologijo na velika vrata (kaj naj bi to sploh pomenilo), pri tem pa imaš skrit elektronski poštni naslov (da ne bom govorila v angleških tujkah Wink), starost in kraj bivanja (tako da bi lahko načeloma bil en 12-letni mulc, čeprav očitno zelo pameten Grin). Niti ne poveš, katera je ta tvoja neverjetna pasma (čeprav sklepam, da je mastino, glede na to, da se je potem ta tema malo razpasla na oboževanje mastinov;)) Da o tvojem vzdevku ne govorimo... razen če Le Cheff pomeni glavni kuhar, v tem primeru se ti seveda opravičujem za namigovanja.

Ne govorim o njeni samovšečnosti "per se" ampak o samovšečnem večnem prodajanju istih for za vsako vprašanje. Ne samo Flufi, jih mrgoli tule takih.
O lastni samovšečnosti nisem govoril. Če sem tako deloval, mi je pa uspelo pač samo prelit svojo osebnost v post, ker si pač ugotovila nekaj česar se res ne sramujem: nase in na svoje delo sem ponosen. Imam se rad in lahko bi torej rekli, da sem samovšečen. Če bi šli še naprej me po Freudovsko razčlenit, bi celo ugotovili, da s tem ko pljuvam po flufi, pljuvam po sebi. V njenem pisanju sem se prepoznal,  podobna sva si in ustrašil sem se lastne podobe v ogledalu, ker ne sovpada z mojo samopodobo. Ampak........ne bi zdaj na kavču ležal, no....

Moj vstop na velika vrata pomeni pač to, da sem se namesto da bi na forumu, leto za letom brezplodno čvekal in filozofiral ter teoretiziral o zadevah ki jih preberem v parih knjigah, vključil v delo kluba, prevzel svoje obveznosti in nadaljujem (na "svojem" področju, ki ni šolanje) strokovno pot navzgor. Organizirano in z ljudmi, ki so se dokazali z delom, ne z teorijami. Po domače povedano: če bi bil JAZ flufi pred tremi leti, bi najkasneje danes imel tečaj...  ne vem...TToucha za seboj pa še kaj drugega pri certificiranih učencih telih "gurujev" če ne kar na tečaju ki bi ga oni vodili. Ne boste verjeli celo obstajajo slovenci, ki sicer ne obešajo svojih certifikatov na veliki zvon, metode smiselno uporabljajo pri delu, in oooooooooo, na tečaju pri Telingtonovi (da dam samo njo za primer) so bili že takrat, ja, ko smo še Marjana Kralja poslušali, .....haha tale od Misse mi je toook dobra -Marjan Kralj, hehe. Pa niso bili šele takrat na tečaju, ko je bila s konjarji tu v sloveniji na nekem ranču. So se vsedli v voz, pa šli v tujino. To bi naredil. In bi na terenu si ime začel ustvarjat. Verjetno bi lahko potem rekel: ne ukvarjam se še dolgo a napredujem vsak dan bolj in imam načrt kako bit še boljši, vedet še več.

aja.....Ko sem prej omenil g. Arčona, sem se zmotil. Bil je na Sardiniji, ne na korziki in ni bil slušatelj ampak (slovenski kinolog Shocked Shocked Lips Sealed) predavatelj. To so rezultati.

Kot še kdo drug, ki bi bil veliko bolj primeren, da komu malce posoli pamet, sem se že tako zelo s težkim želodcem odločil, da le pričnem sodelovat, vendar o sebi resnično, na oglasni deski polni 12 in več-letnih prepametnih mulcev, ne mislim dat niti podatka o starosti. Še spol je preveč. Morda ob drugačnem načinu moderiranja in preverjanja indetitete bi se celo malce razkril, pa resnično ne vidim potrebe. moji podatki so shranjeni pri adminu tega foruma. To zadostuje. Ostalim sem dosegljiv tudi prek interne pošte na forumu.
Resda pa je zaradi malce bolj prizadevnega moderiranja, tale forum boljši kot so mnogi -recimo primer klasične godlje je bil pred časom Hinetov, kjer so njihove kinologe dejansko "posrali" še bolj kot si v resnici zaslužijo. Sam res priznavam, da tudi nimam kakih rezultatov v vzgoji psov za pokazat. Vsaj ne v tem smislu, da bi se lahko kvalificiral, kot ustrezna oseba za dajat strokovne nasvete, ki bi človeku pomagali kaj več kot psa sedi naučit- lahko tudi s klikerjem demonstriram  Smiley.
Ampak imam pa o teoriji dovolj pojma, da bleferje in wanabeeje dosti hitro pogruntam, oz znam prepoznati koristen nasvet in zavreči neumnosti. In to seveda tudi v ksiht povedat če je treba, ali pač napisat, ker osebe ne poznam.

Bi pa samo eno predlagal novincem na forumu, pa bi morda to lahko tudi moderatorica dala kot "sticker" note poleg tistih navodil za uporabo. napis bi se glasil:
"Preberite si sledečo literaturo...... Preberite si zadnjih 40 sporočil tistega, ki vam odgovarja...."pa magari z anketo zberimo top pet knjig ki so pod mus za prebrat. Da bodo ljudje potem vsaj malo filtrirat znali sporočila na forumu in bodo bili malce bolj zmožni ločevat zrna od plevela, sporočila s težo od akademskih filozofij.

P.s. Ja, Le Cheff se bere kot šef kuhinje, glavni kuhar. Preneseno me lahko obtožiš, da hočem biti prezident naše zveze ali pa zgolj "prodan" sodnik za lepoto oz. delo. Ali kaj tretjega. Lahko pa preprosto sprejmeš, da je to moje delo in ne iščeš teorij zarote, hehe.
  Lahko kuham dobro, včasih pa tudi kak Dr.Eck pomešam. Čisto po človeško pač, in me tudi to ni sram priznat, lol. Tule na forumu je obeh vrst kuharije dovolj za opravit.

P.p.s: Nanook, še zmerej ne razumem nič.....Edino na tole:"stil pisanja, kakrsnega ima Le Cheff mi je pa blazno znan, pa ne vem od kje lol" Probaj Zmešat Blaža ogorevca, Miho mazinnija, Marcela štefančiča in Slavka Preglja. Vsemu temu dodaj še Douglas Adamsa in Bukowskega, pa ti bo malo bolj jasno na koga se naslanjam pri svojih literarnih umotvorih.
Se opravičujem ker so to najboljši mojstri peresa zame in ker je 60 % slovencev.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #91 : četrtek, 11.03.2004 : 09:01:07 »

Maja01, edino prav je, da imas svoje mnenje kako je potrebno vzgajati psa. Omenjena si (oz. ste vsi omenjeni) pa samo zato, ker sem dobila obcutek, da se v temi vsi med seboj poznate, medtem ko meni res ni niti malo jasno kdo je za kaksnim nickom (pa me tudi ne zanima, po pravici povedano) in se mi je zdelo zelo pomembno, da napisem, da nikogar ne poznam. Kar je napisano naprej, pa ne leti na nikogar, temvec je cisto splosno razmisljanje.

Tvoje mnenje glede vzgoje, klikanja, dominance...razumem, a se z njim pac ne strinjam. Imam doma enega takega dominantnega, vaznega, vase zagledanega, arogantneza, ki ima res samo 15kg-torej bi merjenje fizicnih moci prislo prav, ker je mali, eventuelno seveda. Pa vendar do tega nikoli ni prislo. Da pa bi merila moci (fizicno) z recimo, hm, kavkaskim ovcarjem...mi na kraj pameti ne pade. Grin

Nic nimam proti hudomusnim intermezzom, edina stvar ki me moti, je ta, da sem pac dobila obcutek, da se dolocene avtorje ponizuje Roll Eyes, kaksen tahud zacetnik bi morda lahko dobil obcutek, da gre res za bizgote, ki ne znajo steti do pet in nimajo pojma o psih. No, glede na njihovo preteklost in delovanje do danes, se pravi CV, mislim da s tem ni vec tezav.  Wink Ce se ze debatira o stvari, je edino fer, da predstavimo dejstva na podlagi katerih si lahko nato posamezniki izoblikujejo mnenje.  Cheesy

Missa, zal mi je za tvojega mastinkota. Kot pa je ze flufi napisala, klikanje in elektrika ne gresta z roko v roki, zato so razna norcevanja »kliknilo« itd. popolnoma zgresena. Ko psu pri klikanju »klikne« to pomeni, da se mu zasvetijo ocke (NE zaradi elektrosoka Grin) in z »obraza« lahko preberes da tuhta: Aaaaaa, to je fora, jaz (npr.) dvignem taco in ti kliknes, stekam stara!« Ta pogled je meni vreden vec kot pa vsi ISP-ji, IPO-ti, Sch in kar je se teh izpitkov. Cheesy

Kar se tice nejeverne tomazke (to sem jaz), tako pac je. Stvar moram videti (razen kaksnih misticnih vzhodnjaskih stvari seveda Roll Eyes), sploh ce gre za tako razgrete buche (sumniki mi ne delajo, zato ch Tongue). Primer: Ej, volk prime drugega volka za goltanec in ga butne ob tla zato da si ga podredi (em, 50kg volk bo z ostrimi zobmi zgrabil drugega 50kg volkca za goltanec-hrustanec, misice, zivci, ni bas trdna stvar), ga butnil ob tla in un bo neposkodovan? Japajade! Kaj se je dejansko zgodilo? Podrejeni volk se v znak podrejenosti butne na hrbet in s tem prizna »moc« sefa; ta ga nato mordaaaa zgrabi za gobec. In to je to. Kaj vse naredi domisljija a? No, nekateri so se vedno prepricani, da je volk zgrabil za goltanec in butnil na tla. Pa smo gledali isto oddajo na discoveryu recimo. Roll Eyes Ste kdaj gledali oddajo When animals attack? No, tam gre priblizno tako; tisti stric se dere, kako se neka Meri bori za zivljenje s konjem, kako bo glihkar cepnila dol, oh in sploh grozno je, bognedaj gledat...potem pa pogledas posnetek in opazis, da zenska sedi na konju, ki se je rahlo vzpel na zadnje noge, malce porezgetal in se takoj spustil. In to je ta hud boj za obstanek. Aja, zenska ocitno obvlada jahanje, ker ima nasmeh cez celo faco in nasploh sedi tako, da samo gledas kako ji rata. Grin

By the pot, klikanje je primerno za skoraj vse »visje« zivali, definitivno pa za vse pasme, ki se niso tako sesute, da se vedno zmorejo razmisljanje s svojo glavo. Ni pa primerno za vsakega cloveka. Roll Eyes

Kar se pa ostalega dela tvojega sporocila tice lahko recem samo tole: Sorci, ne vem sicer cesa vsega ste navajeni in kako se pogovarjate med seboj, ampak na takem nivoju jaz ne debatiram, bo treba pa par stopnick visje stopit za debato. Vec srece prihodnjic. Grin

Le Cheff, moj namen nikakor ni bil osupniti nikogar, saj gre le za nekaj podatkov o avtorjih in pa moje razmisljanje o skorajda vsem, kar je bilo zapisano v temi.  Huh Prav tako napisano ne leti na nikogar v tej temi, ampak je izkljucno splosno razmisljanje o problematiki, razdeljeno na odstavke (a napisem kazalo?). Sicer se pa ne prevec sekirat, sem »ze« dvakrat prebrala Coppingerja, pa mi se zdaj ni vse cisto jasno. Time is on my side, yes it is (Rolling Stones). Smiley

Citat
aja.....Ko sem prej omenil g. Arčona, sem se zmotil. Bil je na Sardiniji, ne na korziki in ni bil slušatelj ampak (slovenski kinolog    ) predavatelj. To so rezultati.

Dunbar jih je imel preko 750, aja, samo on ni Slovenec, ti sment. Wink Grin

Stil pisanja me ne spominja na Marcela, uh, dalec od tega; saj pravim, ne vem na koga me spominja (ostalih itak nisem brala) sram.

Lilit, sporocilo je v bistvu eno samo, doooolgo, razdeljeno na vec delov, ker ga v enem kosu ne morem dati gor. Zato ne brati vsakega sporocila kot zakljuceno celoto, ker bo vse zbezljano (se bolj kot je), ampak vsa (hm, 3, 4?) sporocila skupaj kot celoto. Pa ne bos verjela, vse skupaj sem celo skrajsala, preden sem dala na forum (zaradi preglednosti sem pisala v Word). Grin Dolga verzija sla pa pa hihi. Sicer pa moja razmisljanja nikoli niso kratka (klanjam se profesorici za slovenscino, ki je imela potrpljenje prebirati moje eseje Kiss).

Hm, aja, se to, ce je koga ob prebiranju slucajno zamikalo klikanje in bi se rad podrobneje spoznal s to novodobno tehnologijo...www.clickersolutions.com pa citat!

Se par stavkov (ma res par, se bom potrudila, RES Grin) glede klikanja, da bo malce bolj jasno vsem tistim, ki so za to slisali prvic in berejo temo ter ne vedo kaj naj si mislijo (pa vsem tistim, ki mislijo da nekaj vedo o klikanju, pa ne vedo v bistvu nicesar-glede na komentarje-ampak se tega ne zavedajo Roll Eyes).

»Klik« je neke vrste posrednik med dejanjem in nagrado (in NE med clovekom in psom, kot nekateri zmotno domnevajo). Gre preprosto za to, da s klikom (lahko uporabimo kaj drugega, seveda, ne se kot opice zdaj obesati pa na »klik«) psu natancno povemo kdaj je storil nekaj kar bo nagrajeno, vendar klik sam po sebi ni nagrada (to je-ne smemo ga enaciti s piskotom v stilu ali klik ali piskot). Okej, da bo lazje razumljivo, poglejmo nek bolj cloveski primer-denar. Kaj lahko z denarjem pocnemo? Ga lahko pojemo? Ne (pustimo podrobnosti in difficult times scene). Lahko z njim bordamo? Ne. Nam pokaze film, predvaja glasbo? Ne. Lahko pa si z njim vse te stvari kupimo (hrano, bord, vstopnico za kino, CD,...), je torej posrednik med »nagrado«-kar si pac kupimo-in »dejanjem«-sluzbo. Vendar denar ni CD, ni vstopnica, ni hrana, ni bord. A bo?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #92 : četrtek, 11.03.2004 : 09:01:38 »

Catch klikanja je v tem (moje mnenje), da kot prvo pes sam razmislja (ce seveda tako delas ane) in se trudi priti do klika, ki vodi do prave nagrade, drugi pa v tem, da mi s klikom (ali cem drugim) ujamemo pravi cas (timing), pravo dejanje, to je namrec kljucnega pomena. Sicer je se vec stvari poleg tega, ampak ti dve se mi zdita najpomembnejsi.

Tu se moram tudi ne-strinjati z Le Cheffom, ki trdi, da je pes (po klikerasko) nizje bitje, zadeva, stvar (no, razen pravno gledano seveda),...mogoce je tako pri elektriki, pri klikanju zagotovo ne. Zadeva, stvar, nizje bitje namrec ni sposobno lastnega razmisljanja in je nesmiselno karkoli zahtevati, vendar sama v bistvu nobenega zivega bitja ne smatram za stvar, zadevo. Ma mi gre na jetra delitev na visje in nizje; kot da je kamen na vrhu gore pomembnejsi od tistega, ki tvori temelje. Temelj klikanja ni v prikazu psa kot stvari, programiranju, histericnem podrejanju itd., ampak sodelovanju, razmisljanju,... Moj pes je dalec od programa, robotka, tisti, ki ga poznajo, vedo o cem govorim. Tezko se ga motivira, vse je stokrat bolj zanimivo kot jaz in igracke, ampak se da, tudi s pomocjo klikerja. Klik brez prave motivacije=nagrade pac ni nic, prav tako ne pricakovati cudezev, ker klikanje to ni, ni neka misticna stvaritev, dana od Boga, je pac samo se en nacin solanja oz. ucenja zivali, od ptic do rib, vendar se je potrebno potruditi, prebirati knjige (ali maile Wink), sprobati, se uciti na napakah, kontrolirati timing, samega sebe ter se predvsem zabavati. Govorim seveda o »kliker treningu«.

Ja, se en sklop je pomemben, namrec razumevanje pojma »clicker training«. Ce recimo nekdo sola svojega psa z elektriko in uporablja hkrati tudi kliker, to ni kliker trening. Pri CT se uporablja izkljucno tri sklope operantnega pogojevanja, to so +R (positive reinforcement), -P (negative punishment) in E (extinction). Ce kdo poleg teh treh uporabi se –R in +P (negative reinforcement, positive punishment) to NI vec kliker trening, zato so kakrsnekoli pripombe na racun klikanja nesmiselne.

Ta metoda se zelo ucinkovito uporablja tudi pri dresiranju delfinov v raznih parkih, v zooloskih vrtih (da npr. ni potrebno uspavati morskega leva zaradi slikanja plavutke, ampak se ga preprosto nauci, da miruje in da da tacko na posebno plosco-ste gledai na Animal Planet?). Orke se pac ne da stresti za vratno gubo (morda hrbtno plavut).  Grin Grin Grin Seveda pa to se ne pomeni, da te zivali uzivajo tam notri; so pod stresom (zaradi nastopanja), velikokrat v neprimernih pogojih (se spomnite Keika?), pa tudi zivljenjska doba je mnogo krajsa. Vsaj ucijo se na bolj prijazen nacin.

Se vprasanje za vse udelezence debate katerim gre moje pisanje prav posebej v nos (ce se v tem stavku prepoznate, potem to leti na vas, ja); za zacetek se citiram:
Citat
tole pisanje, ki ga boste (ali pa tudi ne) zdajle prebrali, prav tako ni izpod rok kinoloskega macka oz. kinoloske macke; ne smatram se za kinologinjo, se manj za macko, sem samo ubogo malo detece, ki ima dolg jezik in je zelo firbcno ter se ne zadovolji samo s preprostim »tako pac je«. No, poleg tega imam pa se probleme z avtoriteto.
Nikjer ni govora o izkusnjah, nekem hudem znanju o...cemerkoli, zato me zanima, zakaj zaboga ste poskocili kot bi se usedli na kaktus (ali ogenj Grin) in zaceli z iber dostojnimi sporocili? Roll Eyes Ne ogrozam vas, nisem v nobenem kinoloskem drustvu, tudi mika me ne, ne nameravam ustanoviti kaksne sole, voditi tecajev, vam odzirat prostor v revijah, pisati knjig itd. skratka nicesar se nimate za bati.  Grin Grin Grin

Igra; uh, ogromno variant je, grabenje za gobec, vrat, cukanje, scipanje, lovljenje, valjanje po tleh (ali snegu), lezanje drug na drugem (pes=pes varianta), rencanje, grizenje, lajanje, cviljenje, in se in se. Jaz in pes; rencanje, grizenje, valjanje po tleh, cukanje, scipanje, brcanje, lovljenje, lajanje, tuljenje in zavijanje, pa sigurno sem kaj pozabila. Grin Oba se obnasava kot dva idiota, temu primerni so tudi pogledi mimoidocih. Roll Eyes

Hm, vzreja, pasme...hja, moj naj bi bil inkarnacija meniha, ki se je rahlo pregresil, vzrejan je bil kot kaksna svetinjica na strehi sveta, naokrog so ga talali le kot simbol, prinasalec srece, kupiti ga ni bilo moc, vse zivljenje so preziveli ali pri zelo vernih nomadih oz. nenomadih, ali pa pri lamah. Na Tibetu jim pravijo mali ljudje. Posledica; em, zelo vase zagledano domisljavo bitje, mister high and mighty. Roll Eyes

PS: Jaz vem, da nic ne vem, psi so pac vecna uganka.  Wink

PS2: Soooorry Lilit in Smrcek, spet se je razvleklo.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #93 : četrtek, 11.03.2004 : 09:07:06 »

Če je Flufi nam stopila na žulj, potem smo mi tebi stopili na vsa tri kurja očesa. Mogoče štiri?  Roll Eyes

Vse to tvoje kvasenje, je samo dokaz, da si polna teorije, kot pes bolh.
Pa da te vidim, kje bodo tvoji Dunbarjev stric, klikerašica Prayorca in vsa ostala kompanija, ko se bo konkretna trmasta pasja mrcina dokončno odločila, da se ti postavi po robu.
No, do tega pri tebi sigurno ne bo prišlo, ker ti je že sedaj jasno, da bi takšna mrcina zabrisala v koš vse tvoje znanje s primerjavami, letnicami, življenjepisi avtorjev in statistikami vred. Zato, raje ostani na baterijcih, je manj riskantno.

Samo za info. Slovenščina je eden najtežjih jezikov na svetu in eden izmed dveh živ jezikov, ki ima dvojino. Ponosna sem, da govorim slovensko. Ti se pa še naprej meči ven v znanju angleščine. Uuuuuaaaauuuuu, vsi smo popadali v nezavest nad to glorijo.
Naj te malo spustim na realna tla, tudi ostali smo hodili v šolo ter se potepali po tujini in nam je znanje tujih jezikov nekaj samo po sebi umevnega. Pa zaradi tega ne dajemo drugih v nič.

Moj post - tisti, ki je vse skupaj zanetil - ni bil napisan v smislu provociranja ostalih forumovcev.
Pričakovala sem mnenja ne pa sarkastičnih Flufi, Nanook in Žive. S tem svojim sarkazmom ste mi dokazale samo to, da sta prenapete, ogrožene (ne vem zakaj), napihnjene (Flufi je še malo v tvoji senci, ampak za potrjevanje tvojega ega je dobra) in da ne dopuščate drugačnega mnenja. Potrdila si tudi moje domneve, da o pasjem obnašanju (razen tistega kar je napisano v knjigah) bolj malo veš.
Tisto, kar smo mi dejansko doživeli in "ugotovili" na podlagi dolgoletnih izkušenj s svojimi psi, za vas ni nič vredno. Tudi prav.

Učenje s klikerjem je poniževanje pasje inteligence in tudi vseh drugih živih bitij.
Pes ne deluje samo na principu pogojnega refleksa (princip klikerja), ampak je spekter dražljajev zelooo širok in so izredno dojemljivi za učenje na višjem nivoju.
Zaradi poniževanja živalske inteligence, me v cirkusu (kjer je to tako očitno) ne boste videli.
Ti pa kar odidi v Disney world k Dunbarju. Kako zanimivo, točno tam bo, kjer mu je mesto.

Pa še nekaj o tistem tvojem počlovečenju psov in popasjenju človeka. Do tega verjetno še nisi prišla v svojih knjigah.
Človek sem mora do določene mere popasjiti, da bo pes lahko dojel, kaj pravzaprav hoče od njega.
Zdaj pa nekaj bogokletnega. Tudi pes sam želi razumeti nas in se, glede na svoj inteligenčni domet, počloveči. S tem ne mislim spanja v postelji, hranjenja za mizo, gledanja televizije in lulanja v straniščno školjko. Na primer: človeška govorica telesa je drugačna od pasje, pa jo psi vseeno razumejo (veliko večino). Prepričana sem, da nihče od nas ni svojega psa vpeljal v te skrivnosti. Torej? Psi so se naučili sami.

Dokler bodo moji psi samozavestni, firbčni, neboječi, igrivi, z izraženim lastnim karakterjem, vem, da delam prav.
In dokler bo tako, se bom z mojimi psi valjala po tleh, jih grizla za ušesa, renčala na njih, se ruvala za tisto "edino palico daleč naokoli" in jih tudi stresla za vratno gubo.

Pa da ne boš mislila, da sem požrla vse znanje tega sveta. Tudi meni se zatakne, ko ne vem kako in kaj naprej.
In ko pride do tega, ne brskam več po knjigah in požiram življenjepise s pripadajočimi statistikami, ampak se posvetujem z inštruktorjem v društvu, ki lahko vidi konkretnega psa in njegov/moj konkreten problem. Do sedaj se je to še vedno pokazalo kot zelo pametna poteza.

Ti se pa še naprej zgražaj v smislu "šnofanja riti" in podobnimi puhlicami, ki samo kažejo tvoj nivo komuniciranja.

Psi lajajo, karavana gre dalje.

Okej, za tole pa res obljubim, da bo kratko Wink Grin:

 »Tisto, kar smo mi dejansko doživeli in "ugotovili" na podlagi dolgoletnih izkušenj s svojimi psi, za vas ni nič vredno. Tudi prav.” Tu torej cevelj zuli... Hansaplast, obliz, flajstr?

Ste pa res predvidljivi, moram reci, je pac vedno tako, da ko ljudem zmanjka argumentov, preidejo na osebni nivo. S tem samo kazejo na nivo, na katerem so sposobni komnucirati. Tako da Drejci, ce pricakujes odgovor na svoje pisarije zgoraj, te moram zal razocarati, na tako nizek nivo se namrec ne spuscam (beri: na takem nivoju nisem sposobna komunikacije), za kakrsnokoli debato z mano bo treba priti malce visje. Vec srece prihodnjic. Grin

PS: Lilit, Smrcek, a je bilo dovolj kratko?  Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #94 : četrtek, 11.03.2004 : 09:53:32 »

Bravo Nanook! Še dobro da se komu da  Wink.

Scotta in Fullerja pa ti lahko posodim, da se boš lažje odločila za svoj izvod.

Pa še malo angleščine  Roll Eyes - ampak je tako lepo napisano, da je škoda prevajati:

If we call the cat in from the garden and doesn't come we shrug our shoulders and accept that cats are cats. If the dog doesn't come we get angry and start to plot revenge. Our problem is that we have always regarded the dog as a species just above animal and just below human. In fact all animals, including humans, learn the same way (The Behaviour of Dogs and Cats).

Uh, tole sem pa cisto spregledala. Ziva, jaaaa, se zelo priporocam.  Grin

PS: A si slucajno biologinja?  
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #95 : četrtek, 11.03.2004 : 10:17:08 »

Moj odgovor je bil pač na nivoju, ki si ga sama načela.
Samo toliko, da okusiš, kako je, če je nekdo sarkastičen in nesramen do tebe. Saj ni bilo treba omenjati imen, da sem/smo pogruntali na koga to leti. Jaz sem si pa dovolila tudi to, za razliko od tebe.

Se nekaj razmisljanja, verjetno v popolnem nasprotju z vecino (sem itak navajena).

Da je velika večina proti tebi, si ugotovila že sama. Pa si se kdaj vprašala, zakaj je temu tako?
Samo ne mi reči, da je z vsemi temi ljudmi nekaj narobe.

Vse tole prepucavanje je imelo samo en namen: kdo ima prav!
Sto ljudi, sto čudi. Enako je pri psih.
In če si ti uspešna z neko metodo pri svojem psu, ne pomeni, da bomo tudi vsi ostali morali uporabljati taisto metodo za zagarantiran uspeh. Žal, ni tako preprosto. Zato dopusti drugačna mnenja in jim ne kontriraj samo zato, ker so drugačna.
Mogoče ne bi bilo slabo, da začneš razmišljati tudi v tej smeri, da vsak pozna svojega psa (ali pa intenzivno dela na tem) in karakteristike te pasme in se na podlagi tega poslužuje metod, ki pri dotičnem psu "palijo".
To sem ti vseskozi želela dopovedati.

Želim ti veliko užitkov s tvojim psom s klikerjem ali brez.  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #96 : četrtek, 11.03.2004 : 13:34:10 »

sporočilo sem zbrisala, ker mi je malo pozno kapnilo, da tako ni važno...
Oprostite vsi, ki ste ga prebrali.

LP,

Dunja
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #97 : četrtek, 11.03.2004 : 13:49:41 »

Ej, babe, dajte se ve enkrat na enem kofetu zment in tam dorect vse tole, ker tole ne vodi vec popolnoma nikamor.  
Mislim, da smo po vsem tem lahko ugotovili samo eno: vsak kuza je svet zase in prav je, da ga takega tudi sprejemamo. Ce ga uspemo shecati, da uboga, s klikerjem, super, ce pa ne,  pa krasno. Pri vsakemu pac deluje kaj drugega. Zakaj bi torej bila ena metoda a priori boljsa od druge? Nimam pojma.  V vsakem primeru vsem zelim ogromansko veliko veselja z vasimi pesjani, Neza
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #98 : četrtek, 11.03.2004 : 14:09:41 »

Agnes, se popolnoma strinjam! Ampak varianta: če te nekdo udari po licu, nastavi še drugega, v nedogled pač ne gre.
"Na kufe" nažalost ne bo šlo, ker ga ne pijem, pa še v Parizu sem.  Undecided
Grem zdele na en sprehod s svojim tropom, da spravim ves ta adrenalin in žolc iz sebe, hi, hi, hi.

Lep dan vsem forum-ovcem! Tongue Wink Smiley
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #99 : četrtek, 11.03.2004 : 14:30:48 »



Ej, folk!

Tole o čemer se zdaj pogovarjate, pa nima nič opraviti z naslovom poglavja. Mislim, da tukaj ne gre več samo za izmenjavo mnenj.

Če se lastnik psa odloči ,da ga bo učil s klikerjem, ja pa naj ga, saj se ne bo svet podrl zaradi tega.

Nekateri prisegajo na kliker, drugi na piškote, tretji na palico-kako smo si različni a ne?



Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #100 : četrtek, 11.03.2004 : 15:32:36 »

Alo, najmanj 5x na dan se točlem po prstih, da se ne oglasim v to temo. Tudi odgovor sem že napisala, pa sem se prislila, da ga nisem poslala. Zakaj, ker ponavadi ob mojih prispevkih na temo vzgoje postane tema vroča.

Tema je zanimiva, odgovori so zanimivi. Tako tisti, ki so navdušeni nad klikerjem kot tisti, ki so proti. V vaših odgovorih se je našlo kar nekaj zanimivih in pametnih stvari.
Ampak halo, izgubili bomo zanimivo in aktualno temo, ker jo bo Jana verjerno še danes, če ne nehate zaklenila.

Metodologija šolanja psa se je spremenila. Smernice učenja so vsako leto druge. Tudi dva ne šolata isto, čeprav uporabljata isto metodo.
Tudi z enim psom, ne uporabljaš celo življenje iste metode. Šolanje je kombincija različnih metod. Pa je vseeno ali govorimo o šolanju z prisilo ali o šolanju na "lepo besedo" - ta termin sem se ravnokar izmislila, da ne bo  kdo mislil, da je to kakšna nova metoda.

Vsakič, ko pride kakšna nova metoda na plano je logično, da se popljuva po dolgem in počez. Zakaj - zato, ker se ljudje bojijo novitet. Veliko je inštruktorjev, ki ne bodo spremenili svoj način šolanja, ker jim ta, ki ga uporabljajo prinaša uspeh.
 Sredstva so različna, cilj je pa jasen - ubogljiv pes.
Logiran
Le Cheff
gost
« Odgovor #101 : četrtek, 11.03.2004 : 16:03:14 »

Erika: Mislim da nismo zašli s teme. Na splošno namerjen drejčin post v katerem v bistvu polemizira z nekimi odgovori sodelujočih (glede osame itd. in se morda neustrezno poigra z besedno zvezo "novodobnih metod"- s čimer je hotela povedat verjetno le tisto kar smo vsi razumeli: da je pač vsake toliko nek "stari" avtor IN, potem pa spet nekdo odkrije nekega "novega" "starega" in life gre naprej), so pač padle cinične pripombe, ki bi morda v kaki drugi temi "šle skozi", tu pač ne. Ko pes enkrat (pustimo za moment vzrok: strah agresija, karkoli že) postane odkrito agresiven do lastnika in ko deluje na principu obrambnega nagona (obramba plena: hrane, igrače), tu pač ni časa za eksperimentiranje z zanimivimi pripomočki ki nam drugače čisto prav pridejo občasno. Po principu " ne poskušajte tega sami doma" pač. In kdor je pripeljal psa oz. mu dopustil, da je pes prišel do stopnje, ko ga ne obvladuje več, takemu noben nasvet razen KDja ne bo pomagal.
Kliker NI preprost za uporabo. In NI za vsakogar kar tisti moment, ko zna črkovat K.L.I.K.E.R. Ne samo kliker. Katerakoli metoda. Preden sem šel v šolo, sem tudi jaz imel polno glavo metod in postopkov. Potem sem šele videl, da poznam zadeve zgolj površinsko in da "klik" v nepravem trenutku (desetinke sekunde) lahko naredi več škode kot koristi. In zato NIKOLI ljudem s težavami s psom ne solim pameti. Nekomu ki bi se trik s psom rad naučil, pa z veseljem pomagam. Ker je v psih razlika-eden ima probleme za katere sam pač nisem usposobljen reševat, drugi pa bi se rad kaj novega naučil.

Zato pa pravim: punce svoje pridne kužke učite še naprej na klikerček in vso srečo vam želim. Ampak ne domišljajte si, da je to enako kot pozdravit obrambno agresijo kateregakoli psa-velikega ali majhnega. Še najmanj se da to rešit s teorijo in utrujanjem sodelujočih na forumu z maratonskimi teksti ki jim ne vidiš ne repa ne glave.

Za te težave, ki jih ima jo vsi sprašujoči (se pravi tisti ki so želeli dobit info kaj naj naredijo ko pes renči ali jih celo ugrizne) v tej temi (ene 5 strani nazaj), je lahko odgovor le en: KD ali pasji psiholog. To da so pa na konkretni temi nekateri meglo začeli mešat namesto da bi si dopustili udobje da bi bili tiho, je pa druga stvar.


p.s. Nanook, da te potolažim, tudi jaz poznam le enega (ali morda celo dva  Huh-saj ni važno, komu to zdaj mar) sodelujočega (vsaj sanja se mi kdo je, no) v tej temi, ona pa verjetno ne ve kdo se skriva za tem nickom (in naj tako ostane) pa še ta se je vključila v debato kasneje-hehe in res zanimivo, ja kako birds of a feather...oziroma vrana vrani ne izkljuje... hahaha, smo na liniji, haha. Sploh pa res ne dojemam kako tule na tem forumu vsi  vedno iščete neke povezave. Eni pač sami za seboj znamo stat brez "zavezništev" ki bi jih iz zasebne sfere semle prenašali. Ali obratno. Tako preprosto je to.

Glede oboževanja mastinotov v katerega se naj bi tema sprevrgla (mislim da je maja01 to omenila).....nimam mastinota in ga ne bi imel za živo glavo ker je "preveč pes" zame. Zato pa občudujem lastnike, ki tej pasmi ne delajo škode (žal že po Missini štoriji vidimo, da so tudi taki, ki jo delajo), ampak so njihovi mastini v ponos pasmi. Ko je govora o mastinih, je govora o tipu psa, kot je tudi kraševec, šarplaninec, kuvasz, fila brasilero, anatolski ovčar, južno ruska ovčarka, Cane Corso itd. Se pravi govora je bilo o "psih za enega lastnika". Tistih, ki jim ima edini pravico kaj ukazat -pa še ta jim je napol nadležen in ga smatrajo prej za partnerja kot pa nadrejenega- njihov lastnik (pri pastirskih pasmah je to pastir), potem pa nižja bitja: žena, otroci in domače živali ki naj bi jih branil-čeprav si kdaj v lakoti tudi kako privoščijo, mljask in pa ostali manjši psi. Tudi njih se da naučit na klik zazvonit z zvončkom. Ampak to je pa najdlje ko kliker deluje. Vprašanje je pa kaj se zgodi, ko si žival začne domišljat da ona klike uravnava, pa klik ne pride ko se zverini sprdne, da bi salamco.Si predstavljam mastina kako sede in si misli : "Ni klika, pa sem vendar sedel... nagrado pa hočem.... Ja, te bom pa za vratno gubo pocukal, da boš kliknil, bitjece dvonožno". V enakem primeru bi Pudeljček verjetno lajal in izsiljeval kot nor, neka doga bi se pa zdolgočaseno odpokala stran, ko ne bi bilo zadovoljitve. Thats all.

Bistvo sporočila ki nas ga nekaj sodelujočih namenja ostalim, pa ostaja: ne prodajaj istih jajc za vse situacije, če še sam nisi certificiran niti za tisto kar "prodajaš". Zavedite se meja lastne neposobnosti in ne poskušajte biti pametni za vsako ceno. Zna predrago koštat včasih.

In lastnikom s težavnimi psi: V primeru težav s psom, se pozanimajte o tem kje je najbližji strokovnjak za odpravljanje vedenjskih motenj. To naredite najlažje tako, da stopite do najbližjega KDja in vas v primeru da sami nimajo kadra za rešitev problema (predvsem manjši kd-ji), napotijo na ustrezne osebe. Vsako osebo povprašajte o certifikatu, ki potrjuje njegovo (njeno) usposobljenost. Pika.

Kak kliker in fine metode dela, pa sam poskušat reševat nekaj kar smo itak že zaradi nepoznavanja pasje psihe, zasrali sami? ne ga srat. Kdor to (necertificiran) predlaga evidentno neukemu lastniku psa, je za v arest zapret. Pryorco je mel prej čas študirat, zdaj mu je prepozno. Če se pa zaradi narave težave, potem ko pripelje lastnik psa na "terapijo", strokovnjak za pripomoček odloči uporabit kliker ali kako drugo behavioristično IN metodo, je pač to strokovna odločitev, ki ji po drugi strani ne oporekam. Ker je ta strokovna odločitev podprta z izkušnjami in "papirjem na katerem je štempelj.

"Kaj pa če oni zaj..." in "kaj bo bilo, ko bo zaj..", pa je čisto spekuliranje in mešanje kinološke megle (debate o dejanski usposobljenosti posameznih "certificirancev" ki bi tudi morale ostati debate znotraj strokovnih krogov-primer zdravnikov, ko jim lahko vsaka snažilka z 4 razredi osnovne šole oporeka strokovnost zavoljo demokracije in neke kvazienakosti . Pa ne govorim o nepotrebnosti nadzora javnosti, ampak nadzor naj strokovna javnost vrši, ne ulica).
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #102 : četrtek, 11.03.2004 : 18:57:43 »

Drejci, se motis, sicer pa lahko primerjas obe sporocili, svoje in moje. Nikjer ne kritiziram avtorjev, ampak samo napisano. Da vidim, kako je, ce je kdo nesramen do mene? Hehe, sem navajena, brez skrbi. Ni bilo prvic, zadnjic pa tudi ne.

Kaj je bil vzrok mojemu pisanju pa sem navedla ze zgoraj (torej-pljuvanje po avtorjih in ti. novodobni vzgoji, saj bi marsikdo lahko vse napacno razumel, je bilo pac treba navesti nekaj dejstev, da bodo ljudje vedeli, pri cem so). Namen pisanja nikakor ni bil dokazovanje, da imam prav ter da se vsi ostali motite, ampak preprosto navajanje dejstev (letnice, studije)-ta pac ne lazejo in ce se slucajno ne skladajo z mnenji-jih negirajo...hja, potem pa pac jih.  Z miselnostjo "agree to disagree" pa nikoli nimam tezav, kajti nikogar v nic ne prepricujem, ponavadi drugi mene (a jim vecinoma ne uspe).

Svojega mnenja o pasmah, posameznem psu, vplivu teh dveh stvari na obnasanje in solanje pa nisem zapisala, torej je tudi komentiranje v tej smeri odvec...saj ni nicesar za komentirati, mojega mnenja glede tega pac v tej temi nisem zapisala. Wink

Tocno tako, velika vecina je proti meni, medtem ko jaz nisem proti nikomur. Zakaj? Preprosto, zanima me pac "kontroverzna kinologija" (paradiznik paradajz). Roll Eyes

Tole je moje zadnje pisanje o mojem pisanju, ker o tem res ne mislim vec debatirati, nima smisla. Moje mnenje je tako kot je, ce se strinjate-prav, ce ne-tudi, briga me. O udelezencih si lahko vsak sam ustvari mnenje, prav tako o klikanju, tresenju za vratno gubo in se cem. Za kakrsnakoli vprasanja o klikanju se lahko obrnete na temo "kliker", ki zadnje case kar sameva.  Sad
V kolikor tema ostane odprta, sem pa seveda itak za debato o vzgoji mladicka, da ne bo grizel (tematika te niti oz. teme), lahko pa seveda naprej debatiramo o pasjem vedenju v tropu, klikanju,...ampak v locenih temah.

Le Cheff, v tem konkretnem primeru, zaradi katerega se je pravzaprav zacela ta tema, gre za dvomesecnega pesjana, ki se obnasa tocno tako kot se mladicek obnasa-mladickasto. Ne razumem, zakaj bi pri njem slo za neko obrambno agresijo, manijaka, Terminatorja ali celo Rambota.

Ze nekdo pred mano je napisal, da mora lastnik postati alfa-res je. Vendar ce poblize pogledamo socialno strukturo tropov (in psi zivijo bolj svobodno kot volkovi), ugotovimo, da tu ne vlada neka fizicna sila, ampak vse praviloma temelji na psiholoski nadmoci. Govorim o odnosu alfa=podrejeni. Drugi "sloj"-srednji sloj psov, no to je pa druga pesem. Ampak clovek noce spadati v ta drugi sloj, temvec hoce biti alfa, razumljivo. To pa temelji na zaupanju in spostovanju.

Nekaj nasvetov je ze bilo (prvi skozi vrata; ti das hrano;vsako stvar naj si pes zasluzi). Postati alfa-ne gre cez noc, ampak traja doloceno obdobje, potreben je cas. In ja, menim da se da pri mladicku veliko doseci s klikerjem (metodo, da ne bo pomote; ce recem klikanje mislim metodo, lahko pa uporabite kliker ali kaj drugega); mislim, ce je meni pri skoraj 8 letnem psu uspelo v 10min doseci, da se pes s smrckom dotakne roke....kaj sele pri mladicku, ki ga kar razganja. Nekaj nasvetov je podala ze flufi (vaja glej me, ce se ne motim). Glavno je, da ti kontroliras hrano, ti odlocas, kdaj je pes storil nekaj, za kar bo nagrajen. Hkrati od njega zahtevas, da to tudi ponovi. Ampak pocasi in previdno. Poleg tega se cimvec ucenja odlicno zaposli male mozgancke in psicek je kar zmatran na koncu (pa imamo mir). Predvsem pa-naj bo ucenje zabava! Saj gre vendar za dvomesecnega mladicka, menda ga ne bomo driblali gor in dol po poligonu in se drli zic.
Cas, ko se mladicki ucijo zadrzati ugriz (ti. bite inhibition), je zelo pomemben. Sama imam veliko raje psa, ki sicer grize, ampak zna ugriz zadrzati, kot pa psa, ki "baje nikoli" ne ugrizne, vendar se hkrati tudi nikoli ni ucil zadrzati ugriza. V prvem primeru bodo pac posledice minimalne, verjetno samo sledi pasjih zob (psi se med seboj pac redko poskodujejo), v drugem pa...ahm

Doma kuzka naucimo zadrzati ugriz tako, da vsakic, ko nas premocno stisne, recemo au in za kratek cas z igro prenehamo (lahko gremo v drug prostor, ce nam mali tezi). Ampak res kratek cas, ne it zdaj pred tv gledat enourne limonade. Potem se spet zacnimo igrati in ko spet prevec stisne-recemo au in spet nehamo. To ponavljamo in kmalu se bo mali naucil do kje sme. Tako sem svojega naucila zadrzati ugriz in do danes ni se nikogar poskodoval, ponavadi samo dlake izpuli. Jih je pa ze fasal (ampak mi lahko verjamete, da je kasneje napadalca bolj bolelo kot mojega psa-mene namrec nihce ni naucil zadrzevanja ugriza Grin Wink, okej malo heca, branila sem ga pa res).

Le Cheff, kar se tice prepoznavanja stila pisanja...samo komentar je bil nic drugega, mi je pa res vse skup vedno bolj znano. Deja vu, hehe. Iz kje si pa zaveznistva potegnil pa pojma nimam. Ne iscem zaveznistev, jih ne potrebujem danes, jih nisem potrebovala nikoli. Prav tako ne iscem povezav, samo znano se mi pac zdi (morda sem pa uganila, kdo ve). Smiley

Kar se tice ostanka tvojega sporocila, se mi ne da komentirati, ker po pravici povedano ne razumem najbolje o cem govori in na kaj odgovarjas. Pripomnila bi edino nekaj o nastetih pasmah; poleti ali pa spomladi grem klikati z enajstletnim krasevcem, ki spada med pse za enega lastnika, ki je bolj partner kot podrejeni (mimogrede, tudi moj pes je bolj partner kot podrejeni)-lani sem bila za izjavo, da so mi bolj vsec psi, ki so enakovredni partnerji in ne hlapci, bolj vsec-ful popljuvana, ces da takih psov ni Huh
Sporocim kako hitro bo Polde dojel kaj je klik in koliko minut bo trajalo, da se nauciva prvo vajo-jaz pravim da 20min, ker ga je tezje motivirati kot mojega. Smiley

Kar se pa komentarja o klikanju tice (in posledicnega stresanja za vratno gubo), ahm, a se ti ne zdi, da malo podcenjujes pasjo inteligenco? Mislim ce pes recimo sede, pa ni klika, bo ponavadi zacel tuhtati in preizkusati druge opcije ane (kam pa pridemo brez domislija)-kamor stresanje lastnika ne spada. Pri mojem to zgleda tako; ko se zacneva uciti kako novo vajo, mali najprej preproba vse ostale vaje (glas, sedi, prostor, tacko (levo, desno), ugrizni, smrcka, hop, preval...) in ko ugotovi, da nobena od teh ne pali, zacne z novimi idejami (s smrckom se namesto roke dotakne mize, stola, postelje, z obema tacama v zraku maha okrog sebe). Skratka, postaja virtuozek. Grin

Sicer pa tezava, ki jo omenjas (in v katero jaz osebno ne verjamem), nikakor ni omejena samo na klikanje, ampak na vsako ucenje z nagrado. Saj ni nujno, da pes pricakuje klik in nato nagrado, lahko pricakuje samo nagrado (brez klika). Primer:
psa ucis sedi tako, da reces "sedi" ga butnes na tla in mu das salamo. Ponavljas dokler mali ne zakapira. Potem pa pes enkrat sede in pricakuje salamo, ki je ne dobi, pa si misli: "Halo?! pa jaz hocem vendar salamo, saj sedim!" Rufff, pa ti je za vratom. Klikanja sploh nisi potreboval.  Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #103 : četrtek, 11.03.2004 : 21:22:34 »

Glede oboževanja mastinotov v katerega se naj bi tema sprevrgla (mislim da je maja01 to omenila)
ne nisem, mene je samo firbcalo katerega psa imas.
@Nanook: ni teorije zarote. Jaz "poznam" (sem jo videla 1x) samo Misso.
lp, m.
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #104 : četrtek, 11.03.2004 : 23:34:34 »

Ne, to sem bla jaz (če je to sploh relevantno...)
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines