mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 29.09.2024 : 01:13:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: Napad in ugriz lastnega psa  (Prebrano 65170 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #150 : petek, 11.06.2004 : 21:31:48 »

Billy, se nekaj!

Ko ga pritisnes ob tla, ga obvezno drzi toliko casa, dokler ne bo 10 sekund miroval! Ne spusti ga dokler se renci, ker to pomeni, da je dosegel svoje. Poskusi narediti to "vajo" vsaj 3 krat na dan (do konca), pa opazuj, kako je oziroma kako bo!

Kaj pa nagobcnik, da mu boste zadeve lazje, brez strahu dopovedovali.

Lp, Ursa
Logiran
BiLLY
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #151 : sobota, 12.06.2004 : 17:44:03 »

Zdravo!

Gospe Branke še nisem poklicala, imam pa namen to narediti v ponedeljek.
Glede nagobčnika pa je tako, da brez le tega ne bi upala izzvati Billiya Huh, saj ima že zelo ostre zobe in bi jih verjetno kar precej skupila.

Lep pozdrav
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.405


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #152 : sobota, 12.06.2004 : 20:14:09 »

V dneh, ko me ni bilo, se je tukaj razvila kar ziva debata. Opozorjena sem bila, da se v temi "dogajajo" tudi neprimerne opazke. Sama ugotavljam, da temu ni tako. Zakaj?

Prvic predvsem zato, ker je forum odprt za take in drugacne nasvete in izmenjavo mnenj. Ko sporocila preberemo, jih lahko upostevamo ali pa spregledamo. Le od nas je odvisno, katere nasvete in v koliksni meri jih bomo upostevali, uspeh pa je odvisen se od mnogo dejavnikov, predvsem od nas samih. Noben nasvet na forumu ali v knjigi ne bo nic pomenil, ce ga doma ne bomo preizkusili in ukazov ter ravnanja v nedogled ponavljali. Tukaj ni veliko odvisno od psa, temvec predvsem od nase vztrajnosti in nepopustljivosti. V ta potek morajo biti vkljuceni vsi clani druzine. Nobeno od sporocil te ne napada.

Obenem bi imela nekaj pripomb tudi na potek dogodkov v tej temi.

BiLLY, javila si se, ko je bil kuza star tri mesece. Po enem mesecu Billyjevega bivanja pri vas ste ugotovili, da imate z njim probleme. Glede na to, da pravis, da si prebrala nekaj knjig in da sledis raznim informacijam in mnenjem na mojpes.netu, bi pricakovala, da ti bo jasno, da pes pri treh mesecih grize vse, kar mu pride pod zobe, obicajno se nima sposobnosti zadrzati ugriza, torej ugrizne bolj, kot bi si zelel ali smo od njega pricakovali, ne uboga, oz. uboga toliko, kot se mu zdi v tistem trenutku potrebno, izsiljuje, trmari, se nam postavlja na vse mogoce nacine po robu. Nisem strokovnjak, pa si vseeno upam trditi, da pes pri treh mesecih "ne ugrizne zares". O grizenju mladickov je na mojpes.netu napisano ze en kup informacij in nasvetov.

Naslednjic si se javila ze naslednji dan in sporocila, da pomaga edino ignoranca.

V sporocilu, ki je sledil 4 dni za tem, si napisala, da je s psom vedno slabse. V najboljsem primeru je bil star 3 mesece in pol, torej se vedno popolnoma pasji otrok, ki mu je treba povedati, kaj se sme in kaj ne. In to je tudi obdobje, ko mu je potrebno odlocno pokazati, kdo je sef, postaviti mu je treba omejitve in pri njih vztrajati. Lahko ti pa zagotovim, da pri tej starosti ni psa, ki bi v stirih dneh zakapiral vse, kar hocemo od njega in to tudi dosledno izvajal. Grizejo vsi se dosti kasneje. Samo od nas je odvisno, ali bo grizenje preraslo v agresivnejso (beri izsiljevalsko) obliko ali se bo ustavilo pri igranju, kjer se se precej mesecev lahko zgodi, da nam po igri ostanejo rane na rokah. Pa zaradi tega ne moremo reci, da imamo agresivnega psa. Med igro dostikrat zgubijo obcutek, kaj je premocno. In nenazadnje, pri treh mesecih nikakor ne mores reci, da imas agresivnega psa, kot si izjavila ti. Pes je igriv in poskusa uveljaviti svoje. Nic drugega in nobene znanosti ali bolezni ni tukaj posredi.

Naslednjic pises cez 6 mesecev. Torej je pes star 9 mesecev in pol, kar se vedno pomeni, da je mladic, obenem pa je razbrati ob problemih, ki jih nastevas, da so ti stvari v teh mesecih usle iz rok. In, ce si res bila pri vseh strokovnjakih, ki jih nastevas, so: ali usle zadeve iz rok tudi njim, ali pa jim nisi povedala realnega stanja, ki je pri vas veljalo v teh 6 mesecih.

Vecina, ki ti je na tvojo prosnjo napisala mnenja in nasvete, je imela povsem dober namen. Tudi pripombe v smislu "zdravega psa se ne sme usmrtiti", "nisi ravnala dosledno"..., ne zasluzijo tvoje jeze in protesta. Iz tvojega pisanja lahko vsi sklepamo le to, da ob prihodu psa k vam niste najbolje vedeli, kako z njim ravnati, kaksne so njegove zahteve in kaj lahko od njega v doloceni starosti pricakujete. Tako ste mu puscali svobode, kolikor si je je izboril. Vsaj tako si jaz razlagam vse napisano.

Zdaj imas problem, pa kljub vsemu se mi zdi, da vidis vecjega, kot je v resnici. Glede na to, kar si nam napisala tukaj, sem prepricana, da razlozis situacijo na enak nacin tudi vsepovsod drugod (veterinar, kinolog...). Torej, nasega psa predvsem predstavljamo mi sami. In ce mi recemo, da je neobvladljiv, bodo temu verjeli vsi, ki se bodo z njim srecali. Ali je ze kdaj ugriznil kaksnega mimoidocega? Je ugriznil veterinarja? Nic ne pises, kaj se je zgodilo v pasji soli, da so vaju "odslovili".

Vsekakor pes pri teh mesecih zdaj jasno ve, da te lahko ugrizne brez posledic. To je kljucno. Ce zbezis od njega, ko te napada, je to znak, da te ima povsem v oblasti. Vendar, brez zamere, to se ni zgodilo cez noc, temvec se je dogajalo vse od dne, ko je prestopil vas prag. Torej, jokanje je tu odvec, pa tudi sklicevanje na tvojo varnost, na iskanje pomoci za psa in ne zase, je milo receno tvoje zatiskanje oci pred realnostjo. Nihce ti ne zeli vzbuditi slabe vesti. Ce bi od vsega zacetka hotela in se trudila (in ne samo zelela) vzgojiti svojega psa v normalnega pasjega partnerja in prijatelja, bi bilo treba narediti veliko vec, kot se jeziti nad tistimi, od katerih si iskala nasvet ze na samem zacetku, pa ga ocitno prav v nicemer nisi upostevala.

Ker si ze skoraj odlocena, da ni resitve, sta moja predloga dva:
- Kljub vsemu se obrni na strokovnjake, ki so ti jih predlagali ostali forumovci (mimogrede, podatke, kje najdes Simoncica imas na http://www.gali.si). Ne glede na to, na koga se bos morebiti obrnila, se zavedaj, da je treba predstaviti realno situacijo in ne pricakuj, da bodo ti ljudje prizanesljivi s teboj. V "tretma" bos v prvi vrsti vkljucena ti, sele na drugem mestu je pes. Najprej se moras ti nauciti ravnanja z njim in ga biti pripravljena razumeti, sele potem bos lahko dosegla kakrsenkoli uspeh. Predvsem pa vedi, da tudi oni nimajo carobne palcke, ki bi spremenila tvojega psa. To drzis v rokah sama in ce si pripravljena sprejeti njihovo pomoc (ceprav ti bodo tudi oni vzbujali obcutek krivde) in se ob prvem zapletu ne bos zacela pritozevati ali celo odstopila od nacrtovanega ter za neuspeh krivila drugih.
- Psa oddaj nekomu, ki ve kako je treba psa pri tej starosti nauciti manir. Prepricana sem, da bi se z vztrajnostjo popravilo marsikaj tistega, kar si v teh mesecih ti zamudila.

V replikah me ni treba opozarjati na to, da ne poznam ne tebe in ne tvojega psa. Res je, ne poznam vaju. Zavedati se moras, da na takih forumih zvemo le tisto, kar napises in na to tudi odgovarjamo, kot kdo ve in zna. Ce si pricakovala tukaj strokovno pomoc, te moram razocarati. Ce pas i pricakovala pomoc ljudi, ki imajo s psi pozitivne in negativne izkusnje, si vprasala na pravem kraju. Nasvetov si dobila cel kup, dvomim pa, da si postopke dosledno izvajala. Za tvoja ravnanja ni odgovoren noben forumovec, zato se ne jezi nad njimi.

Pa brez zamere. Ceprav bos najbrz zelo jezna po prebranem, vedi, da zelim tebi dovolj moci in vztrajnosti za prevzgojo Billiya, njemu pa predvsem sreco v nadaljnem zivljenju. Obema iz srca, brez fige v zepu.
Logiran

ninci
gost
« Odgovor #153 : nedelja, 13.06.2004 : 16:38:12 »

No do sedaj se nisem oglasila, ker sem rekla ne bom ponvljala stvari, ki so ti jih napisali že drugi, ampak vseeno, v dobro psa.

1. se strinjam z Jano, ker je ona  natančno napisala potek tvojih sporočil ti lahko povem, da v 4 dneh ne moraš doseči ničesar. Ja tudi moj je vlekel za rokave, grizel za roke, ob tem renčal, se šopiril, naskakoval noge, pri 3 mesecih starosti. Pa mu pač tega nismo dovolili. Tudi on se je pri odločnem NE zagnal nazaj v rokal in poskušal vedno znova in znova. Ja mogoče smo porabili 1 mesec da sedaj pri 2 letih, ve da se rokavov ne grize, da zna zadržati ugriz itd. Tvoj Billy je morda bolj trmast, ampak če bi bila cela družina dosledna, vsak dan pri istih zadevah bi vam 1000% uspelo!!

2. Nihče na tem forumu ti ne želi nič slabega, vsi pišemo v dobri veri, da boš naše nasvete sprejela in jih vsaj poskušala upoštevati, če seveda za pomoč prosiš. Če pa si za pomoč prosila, zato da si nam naložila dodatno delo, in veselje ob deljenju nasvetov, pa tudi prav, morda bodo nekoč nekomu koristili.  Tongue

3. Že ko rečeš, da ne bi rada tvegala svoje kože, za tvojega Billy-a in se spopadla z njim tako kot je treba, kažeš na svojo predajo. Ja morda je res lažje pisati, kot se z stvarjo spopasti, pa vseeno probaj še enkrat znova. Počasi in DOSLEDNO! Za vsako renčanje, za vsako zaganjane za vsako neumnost upoštevaj prej napisane predloge.

4. Ali ste Billy-a pravilno socializirali? Igra z drugimi kužki v mladosti? Je bil tudi do njih tak?
Ker... mojega psa, so ravno drugi odrasli psi med igranjem naučili zadržati ugriz, zato sva se tudi veliko igrala. Ko je mene preveč stisnil sem zavpila AU če ni spustil sem ga prijela za ustnice, stisnila gobček (pa ne premočno!) samo toliko da je roko spustil. To pomaga še danes, če slučajno ne spusti žoge!

5. Kupi rokavice, močne usnjene, ne tistih vrtnarskih ampak res trpežne. S temi rokavicami sem se jaz igrala z Smartom ko je bil majhen. Tako njegovi zobki niso tako boleli in puščali ran na mojih rokah, ko sva vadila zadrževanje ugriza. Nadeni rokavice in se postavi po robu Billy-u! Povej mu kdo je šef, lepo in odločno ko se zažene ga primi z rokavico in ga narahlo potisni k tlom. Dokler se upira (kar zna trajati kar dolgo, saj je le on tvoj šef! ) ga drži, ko se umiri ga spusti.

6. Nisem zasledila kakšen pes je tvoj Billy pravzaprav, samo da je podoben škotskemu mejnemu ovčarju, kaj pa teža? velikost? ...

Veliko sreče, in nažalost boš morala začeti znova Undecided. Vzeti si boš morala veliko časa in potrpljenja. Nažalost je moje mišljenje po vsem prebranem tako, da nisi izkoristila vseh možnosti. Nisi bila dosledna, in si se ob prvem renčanju raje umaknila kot spopadla z malim renčačem. Tako da še enkrat veselo na delo, ker kuža niti slučajno ni za pod inekcijo!

LP nina
Logiran
BiLLY
novinec
*
Sporočil: 16


« Odgovor #154 : nedelja, 13.06.2004 : 16:47:26 »

Pozdrav!

Se enkrat hvala vsem za nasvete in predloge.

Javim, ko bo kaksna sprememba.

LP, BiLLY
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #155 : nedelja, 20.06.2004 : 19:58:31 »

Kaj je novega?

Lp, Ursa
Logiran
graphicrt
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 38


« Odgovor #156 : ponedeljek, 21.06.2004 : 18:06:06 »

Živ

Jaz bi rad Billy samo dal vzpodbudo.
Namreč mi smo imeli pred leti NO-ja ki je k nam prišel popolnoma podivjan.
Vzreditelj ga je hotel vzgojiti v policijskega psa, vendar je imel tako močan ego da se ni odzival na noben ukaz in grizel vse kar je lezlo in šlo. Predvidevamo da ga je učil po "polcijsko" in je pes zaradi tega samo še bolj norel.
Tako smo mi dobili eno leto starega NO-ja, popolnoma podivjanega. Vendar smo ga uspeli v pol leta z mehko roko, podkupovanjem in vsem mogočim umiriti.
Na začetku smo bili vsi pogriženi, še najbolj moj oče ki je bil tudi glavni akter pri vzgoji, vendar ga to nikakor ni ustavilo.
Tako da magari si okoli roke navij časopisni papir in nadeni močne smučarske rokavice, če boš dosledno ubogala nasvete forumovcev ti MORA uspeti.
Glede na to kar sem prebral je tvoja prioriteta da psu pokažeš da si ti tisti ki daje komande, ti tisti ki mu daje hrano in ti tisti ki odloča kaj je prav in kaj ne.

LP, Črt
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #157 : ponedeljek, 06.09.2004 : 09:47:00 »

Kako kaj vas Billy?

Lp, Ursa
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #158 : torek, 12.10.2004 : 11:50:18 »

 Billy nekam dolgo ne odgovori Huh
Logiran
tea1
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 11


« Odgovor #159 : ponedeljek, 28.02.2005 : 16:33:22 »

Ni bil ravno napad in ugriz, ampak nisem našla primernejšega naslova. Kaj se je danes zgodilo: naš pes (samec, križanec labradorka- gonič, star leto in devet mesecev) se je živahno igral še z enim pasjim samcem (se poznata že dolgo). Potem je naš pes v snegu našel ogromno kost. Tisti drugi mu jo je hotel vzeti, zato je naš nanj zarenčal in zalajal. Drugi pes se je umaknil. V isti sekundi sem mu kost želela jaz izpuliti iz gobca ker pač ne dovolimo, da pobira in žre vso svinjarijo- in je zarenčal name. Bila sem totalno šokirana in ZELO ZELO jezna, zato jih je v afektu fasal z rokavico po smrčku oz. kamor je padlo. Zraven sem še tulila "Ne!".  Kost je seveda spustil in bil preostanek sprehoda zelo pohleven.
Sicer je naš pes zelo ubogljiv, lepo vzgojen, lahko vodljiv in popolnoma neproblematičen. Kaj takšnega se je zgodilo prvič. Nazaj grede sva šla še enkrat mimo tiste kosti in je ni niti pogledal.
KO sem analizirala situacijo za nazaj sem pomislila, da je morda name odreagiral tako, ker sem se pri njem in njegovi kosti pojavila skoraj v isti sekundi kot tisti drugi pes... Ali pa samo iščem opravičilo za njegovo vedenje...? V glavnem- nikakor si ne želim, da bi se to kdaj ponovilo, še posebej, ker zelo v kratkem pričakujemo dojenčka. Ima kdo kakšno idejo, zakaj je do incidenta prišlo oz. kaj storiti?
Logiran
elle
novinec
*
Sporočil: 9


« Odgovor #160 : petek, 24.06.2005 : 16:56:56 »

Imam 4-mesecnega kuzka. Drugace je zelo priden in uboga.
Pred nekaj dnevi se mu je vnela ocka in peljala sem ga k veterinarju, ki mu je predpisal kapljice. Njemu dati kapljico v oko je skoraj nemogoce (beri: skupaj z raznimi oblikami prepricevanja in prigovarjanja traja priblizno pol ure). Ko vidi, da imam kapljice v roki, ze ve kaj sledi in se skrije.
Pred kaksno uro je bil cas za kapljice in ko sem mu jih hotela dati, me je ugriznil do krvi.  Cry
Ker se menjava zobke, veckrat grize, vendar samo v igri in se to cisto rahlo. To danes pa me je cisto sokiralo. Zanima me, kako naj se obnasam do njega in predvsem kako naj mu dam vedeti, da je naredil nekaj hudo narobe ter kako naj mu jutri spet dam kapljice.
Za odgovore se zahvaljujem ze vnaprej!
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #161 : petek, 24.06.2005 : 19:07:58 »

Mislim da te je ugriznil samo zato ker ga je bilo resnicno strah,ze panicno strah in ni videl resitve.
Vseeno mu more bit jasno da tebe ne sme grizt,da to ni dovoljeno.Jaz bi ga fajn skregala in pol kar nekaj casa ignorirala,da bi razumel da je nekaj narobe in da mu taka dejanja prinesejo samo to da bo ostal sam.Kar psom,sploh mladickom,ni prijetno.Ce bo pa se poskusal savsat proti tebi ali te celo ugriznil,postani bolj ostra...kljub temu da zelimo nase kuzke vedno uciti z pozitivno metodo so trenutki in stvari ki so tako resni,da je treba psa tudi fajn strest!
Glede kapljic pa ne vem kaj rect...sem bila tudi sama neuspesna pri tem in ne vem kako sploh komu rata mladicku dajat kapljice v oci.Kaj pa ce to naredis po kaksnem obroku ko se je najadel,pa ga se fino pocartas da bo cisto miren in napol zaspan?No,sej je samo ideja.....
LP
Logiran
anana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 214


WWW
« Odgovor #162 : petek, 24.06.2005 : 19:21:42 »

Nas so v mali šoli učili, da je treba psa najprej navaditi, da se nekaj približuje njegovim očem. Nekaj časa preden mu začneš dajati kaplice v oči, ga samo navajaš, da se nekaj približuje njegovim očem in ga nagrajaš Smiley. Pri dajanju kapljic v oči, je najbolje, da ti kdo pomaga, da drži psa. Ko mu daš kapljico, ga moraš zelo zelo pohvalit in mu dat priboljšek Wink.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #163 : petek, 24.06.2005 : 23:16:13 »

@elle: vidva s tvojim kuzkom imata zdaj vsak svoj problem - to, da se - razumljivo - bojis, da te bo spet savsnil, ko mu bos hotela dati kapljice v oci, on pa, da se kapljic boji, ker jih ne pozna (in verjetno tudi cuti tvojo nesigurnost pri temu)
jaz vsem svojim kuzkom, ko jih dobim pregledujem oci, usesa, jim dvigujem rep in kdaj brez zveze merim vrocino, pregledujem zobke... samo zato, da se navadijo, da to ni nic strasnega - ampak ok, to ti zdaj nic ne pomaga.
jaz bi se  na tvojem mestu jutri vsedel na tla z medikamentom v roki - mu ga dal povohati, se z njim igral, mu skusal malo razpreti oci (ce se "zbuni" takoj odlocno reci "NE" in takoj za tem "saj je vse v reeeeedu...") in to pac toliko casa, da si pusti pogledati v oci (lahko traja uuuure, pac delaj, ko se ti nikamor ne mudi) - prej ali slej bo videl in cutil, da ni nic hudega, ce ga ti za ucke drzis - potem pa kapljica (brez hektike, brez treme, ce ne bo takoj, pa cez 10 minut)
kuza ti ne more povedati z besedami "bojim se, bejzi s flasko, ce ne te bom savsnil" - s telesno drzo, mimiko in repom, ti verjetno je, samo da ga nisi razumela. da te "ne sme" je sicer tudi res, ampak "ne sme" sele od takrat, ko si mu ti to dopovedala in je on to razumel - prej nima nobenega drugege odgovora na svoj strah, kot da te pac ugrizne (in da tvoja koza ni pasji kozuh, tudi se ne ve) ali, da zbezi, ce lahko. ce te zanima, kako bi mu jaz to dopovedal, dajva pa "zasebno" (da ne bodo spet neskoncne diskusije s klikerasi in tistimi ki pravijo "ignoriraj ga - ce aportira sosedovega sincka z biciklom vred!")
lp
marko
lp
marko
Logiran
Babalu
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.214


« Odgovor #164 : sobota, 25.06.2005 : 11:42:42 »

No,Marko tudi drugi (jaz sem tudi vmes) ne vemo kako bi pristopili k temu da bi dali kapljice v oci in bi bili veseli kakrsnihkoli idej,namigov ali nasvetov...
Ce te je par ljudi "napadlo" na forumu ne obupat,velika vecina nas je vesela vseh predlogov,tudi ce se z vsemi ne strinjamo...
Lp
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Napad in ugriz lastnega psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines