mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 13.08.2024 : 01:38:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 769 770 771 772 773 [774] 775 776 777 778 779 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 561603 krat)
0 članov in 12 gostov pregleduje to temo.
luvi7777
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 642


« Odgovor #11595 : torek, 02.02.2010 : 12:53:00 »

Dužina dlake se ne dobiva samo "ne šišanjem". Za full dugu dlaku potrebno osim gena puno njege, preparata, pravilnog održavanja... Jedan od mojih štenaca se ne šiša no njegov način života, te doslovce svakodnevni boravak u šumi sa svojim vlasnikom čini svoje. Njegova dlaka definitivbno nema dužinu koju bi mogao imati u dobi od 2 godine. No pas uživa, ne ide na izložbe pa im dužina dlake nije bitna i to je ok.

Definitivno jest da ih dlaka štiti od vrućine i hladnoće, ali mislim da kad je u pitanju jako kratko šišanje (skoro pa do kože), Nanook tvojeg TT nikad nisam vidjela tako ošiašnog, pa moram priznati da je njem na vrućini ipak lakše nego recimo mom Jacku ... kad su visoke temperature Jack u šetnje idemo rano ujutro i kasno navečer, a ostatak provodimo na pločicama  Wink

No kad ga gledam kako ponosno trči, i uživa u vjetru i snijegu, kako se pravi važan a dlaka vijori oko njega, znam da ga nikad neću ošišati. Isto tako ni Missy (kojoj sam skratila dlaku samo za 1-2 cenimetra pa me savjest toliko pekla ...)...

Vidjela sam slike pasa s Tibeta, i meni je to prepreprestrašno.... To ne samo da nije "praktična" dlaka već je strašan teret za psa. Ukoliko ih uistinu "ogule" mašinom kako onda prežive hladnoću kad većina (ili svi) borave samo vani na lancima...?  Cry



Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11596 : torek, 02.02.2010 : 13:10:02 »

Živjo Nanok - bravo našla neprimerno besedo "odstranitev dlake"  Grin Grin Grin nespreten prevod Wink Seveda ni bilo mišljeno v kontekstu britje na živo, zato tudi sončne opekline verjetno pri primerno ostriženih TT-jih ne pridejo v poštev.

Tu bi prislo v postev bolj depiliranje. Wink Malo heca mora bit. Poznam google prevajalnike in me velikokrat fejst nasmejijo.

Bolj pa me zanima kaj meniš - menite o tem da dlaka poleti psa hladi, pozimi greje. 

Jaz mislim, da se pes poleti hladi in pozimi greje prej na racun svojega gibanja oz. vedenja kot pa na racun dlake. Ta seveda ima svojo funkcijo, ampak pricakovat, da bo pes na ful norel sredi dneva pri plus 35 ali pa zmrznjen ležal pri -20 in bo za vse poskrbela samo dlaka, je pretirano. Lahko ti povem, da recimo v tropskih delih Azije zivijo psi, ki imajo kar se pikov tice fajn dlako (jih dokaj dobro sciti) in tudi psi, ki imajo kar se tega tice povsem nefunkcionalno, saj jih komarji in ostalo brez tezav popika. Pa so oboji originali tam in tak tip dlake ni novodobna razstavna pogruntavscina (pa ceprav se je nekaj casa favorizirala ena, nekaj casa pa druga).

Poleg tega pa se menda skrajšana prav tako vozlja ... Kar se tiče klopov imaš prav, pa še to verjetno bolj velja za bele ali svetle pse, kjer je iskanje klopa mnogo lažje. Res pa je da mi s klopi k sreči res nimamo veliko težav in o tem ne morem kaj pametnega povedat.

Ja, tudi skrajsana dlaka se vozlja oz. verjetno odvisno od tipa dlake. Pri Tariju se tudi skrajsana dlaka vozlja, razen pac takrat, ko je pobrit na 1cm, takrat pa res nima vozljev. S tem, da se pri Tariju zvozlja ze ce ga pocohas ali mu obleces bundico. Tari je itak magnet za klope, medtem ko sta obe kratkodlaki babi ravno nasprotno. Njiju klopi resnicno ne marajo in faseta le tu in tam kaksnega, razen ce gremo kam, kjer ga se jaz dobim (mene namrec prav tako ne marajo in sem kljub lazenju po naravi do zdaj skasirala 3).

Luvi, bom probala najti kaksno slikco. Takrat je bil res cisto pobrit. Se pa tudi mi ne sprehajamo po vrocini, ampak zjutraj in zvecer. Tudi v tropih psi cez dan pocivajo, neglede na dolzino dlake. Ozivijo, ko se malce shladi, se pravi zgodaj zjutraj in zvecer ali pa po dezju.

Kalsang, ce pod pasma razumes to, da je zadeva priznana pri FCI oz. da jo je sploh kdo "opisal", potem tezko govorimo tem, da je kaksna pasma v naravi. Ce pa je pasma zgolj skupina posameznikov, ki se po dolocenih lastnostih razlikuje od drugih predstavnikov, potem pa pasme v naravi so, so bile in upam, tudi bodo. Se pravi je odvisno od pojmovanja pasme.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11597 : torek, 02.02.2010 : 13:20:00 »

... jasno  Smiley da sta oba psa iz prejšnjih slik skrbno negovana in prav tako tale cela družinica

vir slik: http://www.sumanshu.com/begin-van-het-ras.htm
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11598 : torek, 02.02.2010 : 13:34:36 »

Jaz mislim, da se pes poleti hladi in pozimi greje prej na racun svojega gibanja oz. vedenja kot pa na racun dlake. Ta seveda ima svojo funkcijo, ampak pricakovat, da bo pes na ful norel sredi dneva pri plus 35 ali pa zmrznjen ležal pri -20 in bo za vse poskrbela samo dlaka, je pretirano.

Če govorimo o Tibetu - potem se tile psi pozimi niti poleti ne gibajo kaj dosti, saj smo večino videli pripete na ketno. jasno pa do so tudi kakšni ki se lahko gibljejo prosto. Seveda je jasno tudi, da pozimi vsi skušajo telo zavarovati in dlaka je edino kar jim je na voljo. Zvijejo se v klopčič in tudi nekaj takih slik se najde na spletu. Opažam pa da naša tamala Missy uživa zunaj 100 na uro. India je malo not malo zunaj, tamala pa nonstop želi biti vsaj zunaj v atriju. temperatura je bila zadnjič pri nas pod Šmarno goro - 15 in tamala je bila zunaj kar celo uro. parkrat smo jo klicali not pa ni hotela kaj preveč slišat na to temo. je šla not za 5 minut potem pa spet ven. Je pa res da se ni zvila v klopčič ampak je hodila mal sem in taj in predvsem čuvala hišo ... Smiley 
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11599 : torek, 02.02.2010 : 13:44:07 »

Ja, tudi skrajsana dlaka se vozlja oz. verjetno odvisno od tipa dlake. Pri Tariju se tudi skrajsana dlaka vozlja, razen pac takrat, ko je pobrit na 1cm, takrat pa res nima vozljev. S tem, da se pri Tariju zvozlja ze ce ga pocohas ali mu obleces bundico.

Je tari kao Lamleh linija ? nima veze čist ali ne čist lamleh - da ne bo šlo spet v kakšen linijske debate. Res slišim tu pa tam da imajo res nekateri take težave. Veliko podlake menda povzroča več vozlanja. Se pa naša india ne vozlja več toliko, je pa res da če oblečemo plašček (zaradi snega oz kep ali silnega dežja) se tudi hitro zvozlja. A to niso ne vem kakšni vozlji, ki jih preprečimo tako, da jo po sprehodu s plaščkom takoj na hitro mal razčešemo.

Moram pa vseeno poudarit da so bili TT-ji že v času Dr. G. lepo odlakani - pravzaprav so imeli kar zelo dolgo dlako. Bom poiskal še kakšno sliko.
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11600 : torek, 02.02.2010 : 13:48:47 »

Še ena od zgodnjih slik TT-jev



[attachment deleted by admin]
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11601 : torek, 02.02.2010 : 13:57:37 »

Tari ni lamleh. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11602 : torek, 02.02.2010 : 14:14:43 »

No potem pa gre pač za linijo kjer tile vozli nagajajo kot praviš.

Tudi pri nas je več vozljev ravno pod vratom, kjer je bela dlaka. Je pa zanimivo, da zaenkrat z vozeljčki Maxi in Macho še nimata kakšnih težav - to verjetno še pride  Wink. je pa enkrat imel Maxi ful vozljev in Nina in Romi sta imeli kar ornk akcijo ...  Shocked da sta ga spravili v red. Pa ravno na dan razstave se je to moralo zgodit. Vendar je bilo to zaradi tega ker ga je verjetno Martina mal preveč čohala ko ga je sušila in kot pravi sedaj vozljev ni. Kaj praviš Martina?
Nataša iz Zagreba pa pravi, da verjetno Suzana Machota/Troya skopa tako dobro in razčeše in da na dlako zgleda ustrezen šampon in conditioner, da tudi še ni kakšnih pretiranih težav. Sicer pa ga kopa sama in uporablja Laser Lites brez kakšnih drugih dodatkov. 
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #11603 : torek, 02.02.2010 : 14:22:28 »

Tarijev brat z vozlji ni imel tezav. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #11604 : torek, 02.02.2010 : 15:00:00 »

Mislim da glede dlake ni odvisno od linije. Poznam primere mladičkov iz istega legla pa ima en strašanske težave z dlako drugi pa ima božansko dlako. Odvisno kaj kateri mladiček potegne od staršev.
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788


« Odgovor #11605 : torek, 02.02.2010 : 15:11:33 »

Seveda je odvisno od linije, prav tako pa tudi od tega kaj je kdo potegnil od koga - torej od prednikov. Torej kot pravite iz izkušenj nimajo vsi enake težave z dlako. Nekatere linije pa vendarle imajo strašansko veliko podlake in le ta se pogosto vozlja. Ima pa prav tudi Luvi da je veliko odgovorov tudi v negi in v kakšnem okolju in kako pes živi ... Gozd polomi dlake, tudi intenziven tek po asvaltu, pesku naredi svoje. Dlake se tako naravno  Wink krajšajo same.
 
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #11606 : torek, 02.02.2010 : 15:41:49 »

Obe liniji lahko imata božansko dlako.
Logiran
nuhl
rad pišem
****
Sporočil: 318


« Odgovor #11607 : torek, 02.02.2010 : 16:02:47 »

In seveda tudi tretja  Tongue
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337


« Odgovor #11608 : torek, 02.02.2010 : 16:21:26 »

In seveda tudi tretja  Tongue

Ja seveda sedaj imamo 3 linije. Tongue
Logiran
Jasi
midi
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 698



WWW
« Odgovor #11609 : torek, 02.02.2010 : 16:31:36 »

A-Tsa, se strinjam s tabo, ne glede na število linij  Smiley
In iz ene linije lahko celo 12 let redno letajo po gozdu, pa je dlaka v enem letu do tal in jo zaradi olajšanje življenja (lastnici, ne psu, ker njega čist nič ne gane dolžina dlake)  pač postrižemo  Cheesy sto ljudi, sto čudi
Logiran
Strani: 1 ... 769 770 771 772 773 [774] 775 776 777 778 779 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines