o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 02.12.2024 : 22:59:17
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
Tibetanski terier - čvek
Strani:
1
...
217
218
219
220
221
[
222
]
223
224
225
226
227
...
872
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Tibetanski terier - čvek (Prebrano 589092 krat)
0 članov in 34 gostov pregleduje to temo.
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.337
Re: Tibetanski terier - čvek
«
Odgovor #3315 :
četrtek, 14.06.2007 : 20:40:22 »
Brik ma tudi zelo rad riž prav tako pa tudi krompir. Nisem vedela, da lahko psi jejo kuhan krompir, dokler nam ga ni, ker je Brik enkrat imel hudo drisko predpisal za hranjenje. Pa Brik ga ima prav rad...
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
Spol:
«
Odgovor #3316 :
četrtek, 14.06.2007 : 20:40:58 »
Pozabila napisati, da man ga je veterinar predpisal
Logiran
timba
še malo sramežljiv
Sporočil: 77
«
Odgovor #3317 :
četrtek, 14.06.2007 : 21:56:03 »
Ja pri nas so se pa pojavile težave z prehrano, ko smo začeli mešati brikete z priboljški. Ko so bili v skledi sami briketi sploh ni hotela jesti in je izsiljevala, da smo ji kaj primešali. Vendar smo jo to odvadili in sedaj ima v skledi samo brikete. In res jih je vsak dan. Na posebnem krožničku v kuhinji pa ponavadi dobi riž, kuhano zelenjavo, malo meska....
Logiran
Jasi
midi
Spol:
Sporočil: 698
«
Odgovor #3318 :
petek, 15.06.2007 : 08:49:46 »
Marko imaš popolnoma prav, preveč beljakovin škodi. Vsaj Arkiju, Lojzka je bolj "trdožive sorte" in jo imam neprestano na hujšanju, nakar gre po vasi in prečisti vse kompostne kupe.
Tako so bolj ko ne na britekih, imajo pa radi krompir, Lola in Don (možev PON) tudi paradižnik, riž in ribe.
Arki pa bi seveda živel od sira in palačink s čokolado, pa čistega mesa in vedno zvova mu uspe, da spleže namizo in kaj zmakne z nje
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.306
«
Odgovor #3319 :
petek, 15.06.2007 : 09:08:57 »
Ja preveč beljakovin škodi.... Pri nas moram predvsem pri Nandi paziti, da beljakovine ne gredo čez 20% (govorim kar piše specifikacija na briketih), ker se ji v nasprotnem primeru začno mašiti lojnice in potem sva obe v mazoljčkih
. Če povem drugače, dokler je imela Nanda premočne brikete smo bili konstantno na veterini in operacijah lojnic....če si jih ni zgrizla sama smo jih pa morali operirat
odkar pazimo na to pa imamo mir
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #3320 :
petek, 15.06.2007 : 16:11:31 »
Mi smo potemtakem cist nekaj ekstra, ker pozremo se pa jos beljakovin.
Se pa jaz osebno s tem, da beljakovine niso dobre, sploh ne strinjam. Se pa strinjam, da je vecina beljakovin v briketih za en drek. Beljakovine so nujno potrebne za pasji organizem, tudi mascobe, edin po ogljikovih hidratih pa pes nima nobene fizioloske potrebe (bojda celo dokazano, razen brejih psic). Narobe svet.
To famo z beljakovinami strasno radijo forsirajo pri kaki ledvicni odpovedi, ceprav je dokazano, da niso proteini problem, temvec fosfor.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Agnesana
Irena
odvisnež
Sporočil: 583
«
Odgovor #3321 :
petek, 15.06.2007 : 16:56:34 »
Imate res zanimivo debato o prehrani, moja najljubsa
Pri briketih sem bila zmeraj pozorna o odstotku proteinov, saj sem vedela, da bo visok odstotek povzrocil najmanj praskanje, kar je za shih tzuja "naravna katastrofa"
Smo videli rezultat hranjena z visoko vsebnostjo proteinov... za nase kuzke se ni dobro koncalo...Ce se shih tzu praska samo en dan, ko si ti v sluzbi, se zna zgoditi, da lahko pozabis na razstave za eno leto...
Zdaj pa uporabljamo hrano, ki vsebuje 40% (stirideset) proteinov...Potrebujes pogum, da sploh zacnes s tako prehrano...Prav napeto sem cakala na rezultate, saj bi pri najmanjsih znakih problemov (znacilnih za visoko proteinsko hrano), v trenutku prekinila s eksperimentom...
Po dveh mesecih hranjenja lahko recem, da so vsi kuzki se zivi
, tudi praskajo se sploh ne. Hrano obozujejo, ampak roko na srce, moji bi pojedli vse... Kuzki so v odlicni kondiciji, dlaka cudovita, sedaj imam celo probleme kako omejiti pozresnost
.
Poleg briketov dobijo tudi jabolka, banane, korencek. V trgovini so ze posumili, da redim zajcke
Edina sprememba je ta, da v tej hrani ni zitaric (oglikovih hidratov iz zitaric)...
Upam, da vam nisem prevec zatezila...
lp
Irena
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
Spol:
«
Odgovor #3322 :
petek, 15.06.2007 : 17:50:01 »
Z mozolčki pa imama probleme tudi midva. Katera hrana pa sploh vsebuje manj kot 20% beljakovin?
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.788
«
Odgovor #3323 :
petek, 15.06.2007 : 19:14:17 »
Citat: Agnesana , petek, 15.06.2007 : 16:56:34
... Zdaj pa uporabljamo hrano, ki vsebuje 40% (stirideset) proteinov...Potrebujes pogum, da sploh zacnes s tako prehrano...Prav napeto sem cakala na rezultate, saj bi pri najmanjsih znakih problemov (znacilnih za visoko proteinsko hrano), v trenutku prekinila s eksperimentom...
uuuuuuuuuuuuu 40% in zakaj tako visoka vrednost ? Mogoče bi bilo dobro, da se o tem še kaj več razpišeš ker takšne teorije pa še ne poznam.
lp
MARKO
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
«
Odgovor #3324 :
petek, 15.06.2007 : 19:54:54 »
Precej brskam po internetu, ko iscem razlicne informacije o prehrani zivali (prirojena napaka moje stroke in zivaloljubca
) Na nasem forumu pa sem nasla se lestvico najbolje ocenjenih tovarniskih hran. Pa sem zacela z najvisje ocenjenimi...
Ta hrana ima 70% mesa, 30 % zelenjave in zelisc in 0% zitaric...Ko sem to brala, sem si rekla: "Ne me basat...Papir prenese marsikaj, ampak nasi kuzki pa ne..."
Prehrana volkov je bila omejena na to kar so ulovili (meso) in na to kar so napasli (rastline, zelisca). To naj bi bilo dovolj tudi za nase kuzke...Ogljikovi hidrati iz zitaric pa naj bi samo povzrocali probleme predvsem s povisanjem krvnega sladkorja.
Zaradi tovarniske hrane naj bi nasi kuzki imeli probleme s povisano tezo, ker se odvecna energija iz ogljikovih hidratov nalaga v "spehek" nasih kuzkov...Povzroca pa tudi "moderne" bolezni in tezave, ki polnijo cakalnice nasih veterinarjev...
Tudi ce pripravljas hrano kuzkom sam, je najbolje, da se drzis tega pravila. Zitarice so samo poceni vir energije...
Tole sem predstavila samo na kratko, ker vam ne zelim vsiljevati mojega mnenja...so samo moje izkusnje z mojimi kuzki
Lp
Irena
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.788
«
Odgovor #3325 :
petek, 15.06.2007 : 19:58:52 »
Tele teorije o prvobitni hrani volkov sem že nekaj prebiral ... potem pa sem prebiral mal po mal tudi o tem kaj jedo psi sedaj na Tibetu ... kje je prava pot pa še iščemo. Naša India se te dni no ja zadnja dva meseca tu in tam mal praska in mogoče bo treba mal spremenit prehrano ... kot sem že dejal smo precej povečali riž. Kaj pa ti daješ za eno hrano?
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
«
Odgovor #3326 :
petek, 15.06.2007 : 20:52:49 »
Precej tezko je karkoli trditi brez "znanstvenih raziskav"...Jaz lahko delim samo izkusnje s hranjenjem mojih kuzkov. Oni so zame sveti...njihov okus je zame "zakon"
Verjamem pa v razlago prehranjevanja mesojedcev...zitarice so v prehrano kuzkov vkljucili pred dolgimi leti..., ko so hoteli zmanjsati stroske za izdelavo pasje hrane
Prav cakam na reakcijo mojih kuzkov na hranjenje s tako kontroverzno hrano...Trenutno imamo mladicka, mladostnico, odraslega kuzka in upokojenko...Nihce se ni protestiral
Marko, poslala sem ti link po ZS, z veseljem pa ti odgovorim na dodatna vprasanja
Lep pozdrav,
Irena
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
Spol:
«
Odgovor #3327 :
petek, 15.06.2007 : 21:01:13 »
Agnesana a lahko še meni pošlješ ta link. Prosim.
Logiran
Agnesana
Irena
odvisnež
«
Odgovor #3328 :
petek, 15.06.2007 : 21:20:59 »
A-Tsa-Rja ,
poslala sem ti link po Zs...rade volje pa ti razlozim kaj vec, ce bom le vedela
Lp
Irena
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #3329 :
petek, 15.06.2007 : 21:34:11 »
Psi niso mesojedci, psi niso volkovi
, volkovi pa ne pojedo vsebine zelodca svojega plena. In ce gremo resnicno na zacetke pasjega razvoja-evolucije, potem bi morali danes nasi psi vecinoma jesti odpadke, saj so se prav na odpadkih pravzaprav razvili. Tako je na kratko moje mnenje o tej fami z beljakovinami, mascobami, OH in delno tudi omenjeno stranjo. Vsaj mislim, da govoriva o isti strani, agnesana, je tudi na tem forumu v podforumu tovarnisko pripravljena hrana.
Ta hrana, ki ma 40% proteinov in nic zitaric, je zadnje case (ok, odkar je prisla na trzisce oz. odkar se je zacelo susljat, da bo pa prisla ena taka hrana na trzisce) ful popularna, ravno zaradi tega, ker ni not zitaric. Nisem pa zasledila koliksen % proteinov je v hrani zivalskega in koliksen rastlinskega izvora.
Se mi zdi, da se je ta halo z volkovi zacel v bistvu z BARFOM, in ceprav je zagovornike na hladno postavil celo strucko za volkove (ce so ga le prav citirali, jasno), se trditve, da volkovi pojedo vsebino zelodca, se kar sirijo.
Saj je kar zanimivo spremljat to evolucijo prehrane, zdaj je BARF sel kar nekako v pozabo, na dan je prisla bolj "cista" oblika, namrec briketi, ki se skladajo s filozofijo (v bistvu se ne, ce smo ze pri tem) in ponujajo "no grain" brikete. Seveda nekaj OH mora biti, pa magari ce je krompir, da briket skupaj drzi. Tu pa pride prav trditev, da volkovi itak pojedo vsebino zelodcev svojega plena.
Da ne bo pomote, s temi briketi ni popolnoma nic narobe. Edina stvar, ki se ne priporoca, je hranjenje mladicev s to hrano.
Marko, mas enega strica (sem pozabila kako se pise), ki zagovarja mnenje, da ima vsaka pasma svojo idealno prehrano. Vecina se ne strinja z njim, tudi jaz se ne cisto, se pa strinjam, da se ne da metati vseh psov v en kos kar se tice prehrane v smislu, da morajo pa zdaj vsi biti samo na mesu/samo na zitaricah/samo na zelenjavi. Mogoce je bolj smiselno gledati po skupinah, npr. vsi tibetanci skupaj, JV Azijske pasme skupaj, skratka pasme, ki zivijo na bolj ali manj istih obmocjih, na "isti nacin", naj bi imele podobne zahteve kar se tice prehrane.
Ja, psi potrebujejo beljakovine zaradi aminokislin, mascobe pa kot vir energije. Razen brejih psic, zdrav, normalen pes ogljikovih hidratov ne potrebuje (ce koga zanima, lahko poiscem prav naslov te studije, saj mislim da je v uni moji bukli celo objavljen). Ampak.... za koliko nasih psov pa dejansko lahko recemo, da so zdravi? En ima borelijo, drug vsake toliko driska sluz, tretji driska ze ce samo od dalec vidi kaj bolj mastnega, cetrti ima nonstop izcedek iz oci, peti se vsake toliko prefarba na krvavo zeleno in se in se. Alergije, take in drugacne, vnetja uses, sekundarna vnetja na kozi,... Ce imas sreco, fases psa, ki ima tezave z jetri in ledvicami. To pomeni, da moras pazit na kvaliteto beljakovin, fosfor, mascobe. Od cesa pa naj ta pes potem zivi? Ker moras pazit na fosfor (se pravi ga moras znizat), psu ne mores dajati toliko mesa, da bi s proteini pokril potrebe po energiji, mascob pa spet ne smes prevec uporabit zaradi jeter. Ostanejo ti torej ogljikovi hidrati. Ce ma pa poleg vsega tega se tezave s srcem, hja, potem si pa v riti.
Mascobe so dalec najboljsi vir energije, ker so tako "kompaktne", 1g mascob da veliko vec energije kot pa 1g proteinov, pa se proteinov je skoda za energijo. Ampak daj psu bolj mastno hrano, pa mu bos rit pral se cel teden.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani:
1
...
217
218
219
220
221
[
222
]
223