mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.11.2024 : 01:46:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 583916 krat)
0 članov in 28 gostov pregleduje to temo.
BELA Tisa
rad pišem
Sporočil: 358

« Odgovor #1425 : sreda, 20.09.2006 : 07:45:18 »

Pozdravljeni po malo daljši pavzi!
Gužva na vseh področjih, prebrati še občasno utegnem, kaj napisati je pa že težje.
Čeprav imam rada dogajanje, upam, da bo jesen za naju s Tiso manj razgibana kot to poletje. Sedaj bi rada le uživala.
Tisa je pri svojih 8 mesecih v lepi puberteti (saj res, do kdaj pa to traja?), dlaka se ji spreminja in rabi ful veliko nege, a se kljub temu še tudi sama grize in si kdaj kakšen cof sama zbeza na plano.

A Tsa Rja
ali pridete z Brikom na kljubski dan. En družinski član gre namreč v Domžale le v primeru, da bo lahko videl Tisinega očka v živo, drugače pa pravi, da bo raje doma.   
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.337

« Odgovor #1426 : sreda, 20.09.2006 : 07:57:37 »

Bela Tisa: Zagotovo bom vedela drugi teden, saj se moram dogovoriti za avto, potem pa bom morda lahko prišla. Moja največja želja trenutno je videti male, oz. sedaj že velike princeske.

A bosta s Tiso že opravljali vzrejni pregled?

Drugače pa tbetanci odraščajo nekje do 4 leta. Wink
Logiran
BELA Tisa
rad pišem

« Odgovor #1427 : sreda, 20.09.2006 : 08:45:46 »

Hvala za takšno tolažbo! Tongue 4 leta pubertete!!! Roll Eyes

Me bo zelo veselilo, če boste prišli.  Cheesy Ja, in prav imaš, princeske so zdaj res že veellliiiikkkeee! Tisa ima cca 9.5 kg in deluje večja od marsikaterega odraslega tibetanca.

No, malo pretiravam. Se pa pozna, da jo dajejo hormončki. Zadnjič mi jo je ucvrla po stopnišču v klet bloka. In ni hotela nazaj. Jaz pa za njo, pregledala če je kje kaj nevarnega, zaprla vsa vrata do kleti in do podganjega strupa in jo pustila tam ter šla v stanovanje. Ampak jaz nebi bila jaz, če me nebi skrbelo in čez priprta vrata sem poslušala, da nebi kdo prišel in da nebi lajala (bilo je že bolj pozno zvečer). Ko sem po nekaj minutah obupala in pogledala ven je že stala pred vhodom v sosednje stanovanje, a ko me je zagledala, svrc nazaj v klet. Če bi bilo popoldne bi jo pustila, tako pa sem jo s hrano zvabila nazaj. In ni bilo ne poraženca in ne zmagovalca. Saj bi jo lahko ulovila, a to odsvetujejo, da bi letali za njimi, če res ni nujno potrebno. Pa kako je nagajivo gledala, žaba mala.  Z njo mi ni nikoli dolgčas.
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**

« Odgovor #1428 : sreda, 20.09.2006 : 09:09:11 »

Sej sama puberteta mine hitreje, in tudi Brik ki je bil zelo nagajiv se je v 2 letih umiril. Wink
Logiran
BELA Tisa
rad pišem

« Odgovor #1429 : sreda, 20.09.2006 : 09:41:16 »

Mislim, da še ne moreva opravljati vzrejnega. Po mojih informacijah mora biti stara čez eno leto. Popravi me, če se motim. Tako bo ta zadeva prišla na vrsto spomladi ali pa drugo leto jeseni. Tisa je dobila že vsaj dvakrat narkozo v tem kratkem času, da me nič ne vleče še na slikanje kolkov. Bom naredila malo presledka in šla na slikanje kar se da pozno.

Saj je potrebno malo bolj paziti na pubertetnico, vendar nebi rada, da se spremeni, ker je tako iskriva.

Vse bolj opažam, da Tisa ne mara otrok. Toliko brskam po spominu, pa ne najdem nobene slabe izkušnje z njimi. Tudi ko je v varstvu pri starših ne. Vse kar mi pride na misel je: sprehajam se ponavadi v času, ko ni ravno otrok (zgodaj zjutraj, pozno zvečer), popoldanski sprehod je pa po predelih, kjer so manjši otroci tudi redkost. S starši dopoldne in z menoj med vikendom se sprehajamo tudi po mestu, navajena je ljudi, trgovin, prometa, gostiln, dvigal, civilizacije, ... na sploh sem se trudila jo seznaniti z čim več stvarmi, vendar če dobro premislim, okrog otroških igrišč oz. otrok pa res nismo veliko hodili. Tam pa tam že srečaš kakšnega v parku.
Sedaj v neznane otroke laja (tudi rahlo renči), včasih sicer maha z repom, drugič ga spodvije, se umika in zato jim božanje raje odsvetujem. Tudi do sosedovega dekletca, ki je skrajno nežna in lahko rečem, da je pasje osveščen otrok, je  Tisa včasih zelo rezervirana, drugič bi se pa navdušeno igala z njo. Bom med vikendom začela načrtno delati na socializaciji do otrok. Saj nočem, da bi jo prisilila, da bi jih imela rada, le tolerirati jih pa mora, brez pretiranega razburjanja. Seveda pa bom ob stiku z otroki vedno previdna.
Logiran
A-Tsa-Rja
tukaj sem doma
**

« Odgovor #1430 : sreda, 20.09.2006 : 13:21:57 »

Sej ponavadi se kolki slikajo šele pri 2 letih, tako je bilo z Brikom, samo oceno zunanjosti pa je dobil že pri 11 mesecih.
Logiran
Khyim
odvisnež
Sporočil: 525

« Odgovor #1431 : sreda, 20.09.2006 : 17:49:03 »

Ja, tale puberteta zna biti zelo zabavna zadeva, včasih pa tudi malo manj. Sploh ko se Kimi spravi preverjat pasjo pošto in se njegov nos dobesedno zalepi v travo, ti pa lahko zraven vedriš v najhujšem nalivu, stran pa ga tako ali tako ne moreš dobiti Cheesy Potem pa bi gospod šel še v najvišjo travo vohljat, povodec pa je dolg dva metra in na koncu si bolj moker kot pes  Grin On pa potem dobi na dlako še kake polže, ki se mu zlepijo in jih je prav "super" ven pobirat   Grin Grin Doma ga tudi razganja, zdaj je na tapeti njegova postelja, ki jo vlači gor in dol po stanovanju, midva pa mu jo najmanj 20x vzameva in mu to prepoveva. Ampak to so hormoni in bitka je že vnaprej izgubljena! Tongue 
Na drugi strani pa so trenutki, v katerih pozabiš na vse to, ko je prisotna samo njegova neomejena ljubezen, predanost in želja po crkljanju. To so tisti trenutki, ko jih ne bi zamenjal za nič na svetu, samo predaš se jim in uživaš! Smiley

Do otrok pa je Kimi tudi bolj zadržan, sploh če so hitri in vreščeči, se jim umakne in opazuje z varnostne razdalje. Zelo se boji tudi za svoj rep, otroci pa saj veste, najraje primejo ravno tam, jaz pa z budnim očesom in pod alarmom opazujem. Se je pa zadnjič zgodilo, da je hotel malo "zajahati" 17 mesečnega otroka in na koncu smo ugotovili, da je bil namazan z eno kremo, ki je Kimiju blazno dišala  Grin Grin Grin
Logiran
barvica
rad pišem
Sporočil: 427

« Odgovor #1432 : sreda, 20.09.2006 : 21:23:19 »

hmmm, moja dva pesjana pa pritečeta do otroka, ampak ne za čohanje in crkljanje... je vse skupaj bolj radovednost, ker gresta potem kar stran Smiley
Sem imela pa danes priliko opazovati 4-letno nečakinjo, ki je bila z mano na vrtu, ko sem obrezovala vrtnice. Zunaj sta bila tudi oba psa, ki sta se nekaj časa lovila, mi kradla iz posode veje s trni in nasploh smo imeli eno tako idilično popoldne....  Deklica je sedela na gugalnici in opazovala pasjo igro. Verjetno ji je postalo zanimivo, ker je šla k njima, jima začela pulit veje iz gobčkov, da bi se igrali, kar  prestavljala ju je na tisto travo, ki je bila po njenem bolj za pse primerna,  in ves čas je nekaj komandirala.
Oši ji je še dovolila, da je počela vse sorte z njo, Bango je pa enkrat vmes kar pobegnil in se ji skril. Deklica ni bila groba al pa kej - drugače bi že jaz prekinila vse skupaj, ker sem z enim očesom ves čas opazovala dogajanje.

Samo resnično ti psi niso tako za otroke. Niso ustvarjeni za celodnevno crkljanje in božanje. Niti nekako niso podrejeni otrokom. Pri nas sta psa popolnoma zadovoljna z nekajminutno igro (z otrokom) in potem imata vsega dovolj. In gresta kar stran.. POtem pa ponavadi ležita na kakšnem prehodu, da moraš obvezno čez stopit... Jasno, najraje v kuhinji, ko se kaj kuha Wink

Posebej psička se kar skrije v spalnico, zadaj za posteljo (no, saj zdaj ima tam improvizirano ležišče)... danes zjutraj sem jo iskala kot nora... Otroci so me že čakali v avtu, da gremo v šolo, Bango je stal na hodniku, Oši pa ni bilo nikjer. Kličem in kličem, najprej sem pomislila, da je za mularijo ven ušla... Samo to ji nekako ne bi bilo podobno.... Potem se pa tko počasi primaje izza postelje in pokuka ven, da se vidi samo njena glavica, češ "kaj je, a se še niste skidali od doma? jaz že spim!"  Cheesy
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #1433 : sreda, 20.09.2006 : 21:37:38 »

Vaši zanimivi izmenjavi izkušenj bi dodala samo eno:

Barvica, praviš, da ti psi (predvidevam TT-ji) niso za otroke. Naj te delno popravim: noben pes ni za otroke. Razumejo se s tistimi otroci, ki so prav vzgojeni in ki vedo, kako se morajo obnašati do psa. Dostikrat sicer potrpežljivo prenašajo razne otroške neumnosti (kot tvoja Oši), potem pa imajo dovolj in se v najboljšem primeru umaknejo ali pa odreagirajo manj ljudem všečno. Ljudje kar naprej iščejo psa/pasmo, ki bo primerna za otroke, ampak nobena ni. Otroke je treba narediti primerne pasji družbi.

Uživajte še naprej in se vidimo v MB!
Logiran
barvica
rad pišem

« Odgovor #1434 : sreda, 20.09.2006 : 22:15:29 »

Vem, da sta v Angliji dva škotska ovčarja preskočila ograjo in raztrgala deklico, ki je šla mimo na poti iz šole....
Tudi jaz sem imela škota... in bil je moja sreča in pomenil mi je vse na svetu... ko sem se poročila in potem rodila prvega otroka je bila star že 6 let. Novorojenčka je sprejel za svojega ob mojem prihodu iz porodnišnice (ja, smo naredili vse po reglcih in ni bilo nobene ljubosumnosti). V parih letih sta sledila še dva otroka... Ampak, škoti SO drugačni (res je, imam dva TT-ja)... Moj škot je bil zmožen ležat ure in ure pri miru, samo da si bil tam in ga čohal Smiley Prodal bi se za 5 minut božanja.

Saj so tudi tibetanci zaljubljeni v človeka z dušo in telesom... ampak, pri škotskem ovčarju čutim, da je bilo drugače... Ne morem reči, da bolj ljubijo človeka, bom rekla - drugače Smiley
Nekako bolj so predani gospodarju in ja bolj imajo radi otroke... domače in tuje. Svojemu psu sem zaupala 99,9%, da ne bo nikomur nič storil. Težave so se začele, ko se je eno malo dekletce spotaknilo in padlo na psa z neko vejo v roki (moj pes je ležal "prostor") in ga ranila direkt v desno oko. Od takrat otrok (tujih) ni več maral, otrok ga je smel pobožati in potem mu je bilo takoj dovolj. Zarenčal je in šel stran. Ma, saj dvomim, da bi res koga ugriznil, nikoli pa ne veš...
Pa ljudje niso razumeli, da "Lesiji" niso igračke na štirih nogah in ne moreš kar pridirjat in planit na psa, da ga pobožaš...
Saj se je tako obnašal samo do otrok, odrasle je prav prosjačil za božanje Smiley

Nekateri psi pa so za otroke... nekateri so tako zaljubljeni v malčke, da otroci shodijo, ko se grabijo za pasjo dlako. In kuža lepo potrpežljivo stoji in je noro vdan otročku Smiley

V veliki večini so to večje pasme... ampak, ne moreš iskat pasme... lahko so le lepo vzgojeni posamezni psi, ki nimajo živčnega lastnika.

A veš, kaj sem se spomnila Cheesy .... Jasno mi je bilo, da bom ob prvem psu vzgajala otroke, da zrastejo v ljudi,. ki bodo imeli radi živali in vedeli, da psi čutijo tako kot mi. Ni mi pa prišlo na misel, da bom morala enako (spet) vzgajat mularijo, ko smo pripeljali  domov pasjo dojenčico... In, evo - zgodilo se je najprej to. Že prvi dan je bilo treba vzgajat - otroke  Roll Eyes
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #1435 : sreda, 20.09.2006 : 22:30:01 »

Ja, ampak se splača. Se jih da lepo vzgojit, otroke seveda. In ni ga lepšega gledat otroka, ki obvlada pravilen dostop do psa, pes pa se kar cedi od ljubezni do njega. Imam sama tudi takšen primer doma. Ko sva domov prinesla najino starejšo psičko, je bila pri nama na obisku najina 6-letna nečakinja. Že prej sva jo natančno podučila, kako se mora obnašati. Da mora biti nežna, da ne sme skakat, mečkat mladiča, kakšni naj bodo njeni gibi itd. Punca je vse dosledno upoštevala, ker je bila tako neizmerno srečna, da bo z nama ob prihodu mladička. V naslednjih letih smo vsake toliko obnovili osnove pravilnega ravnanja s psi in punca je zdaj pri desetih letih skoraj popolnoma zanesljiva. Zdaj je pri hiši še ena mlada psička, ki je naravnost zaljubljena v mojo nečakinjo, ne pa tudi v vse druge otroke. Otrokom, ki so hrupni, okorni, ki pritečejo do nje kot krdelo slonov se takoj izogne in jih noče niti pogledat. Ko pride nečakinja, pa takoj igra, lubčkanje in zabava...

Hec, kajne? Otroci se ponavadi radi naučijo nekaj, ki jim bo odprlo vrata v  njim tako zaželeni svet, v tem primeru pasji. In nekateri postanejo pravi mojstri pasje govorice.

Glede tega, da so ponavadi večje pasme primernejše za otroke, ja, ampak zato, ker imajo otroci do njih vsaj malo rešpekta, oziroma, ker si starši vzamejo več časa, da otrokom vcepijo, kaj lahko in kaj ne, saj ima en ornk pes tudi ornk zobe. En mali kosmat kuža je otrokom kvečjemu še ena plišasta igrača. Ker je majhen, ga je mogoče brez težav metati naokrog, cukati za dlako, gnjaviti do onemoglosti, ga dohitet, ko jim uide. Če bi bila jaz na mestu takšnega kužka, bi tudi ugriznila, in to na vso moč. Vzgoja otrok je ključna,  in seveda tudi psov. Svojega mladiča ne bi nikoli prodala kupcu v slogu, veste, psa bi radi kupili mlajši hčerkici za rojstni dan... Niti pod razno! Pa tudi če se kot kupec predstavi cela familija z majhnimi otroci, bi verjetno dala prednost drugim kupcem. Ne zato, ker so otroci žleht, ampak ker ne zaupam, da bi starši svoje otroke pravilno podučili. Na koncu pa nastrada pes.

Zelo spoštujem vse starše, ki svoje otroke vzgajajo skupaj s svojimi psi, jim vcepljajo prave vrednote, čut za druga bitja. Svaka čast, tudi tebi Barvica!

lp
Logiran
barvica
rad pišem

« Odgovor #1436 : sreda, 20.09.2006 : 22:49:32 »

Ko si pa ne morem pomagat in imam tako zelo rada pse Smiley

Mi je lani rekla hčerka, ko je bila stara 7 let: "Mami, jaz bi bila rada pa tvoj pes..."
"Zakaj??"
"Ker bi me potem skoz božala..."

Ma, sem se kar zamislila  Huh

In uspela najti zlato sredinsko pot... čimvečkrat pobožat vse glavice, ki so okoli mene, pa naj čopke, kitke,  fantovsko frizuro al pa dlako, nekajkrat na dan vse otroke objet in ne samo zvečer pred spanjem poljubčke delit in vsaj 1x na dan obvezno izjavit vsakemu posebej "kolk mam jaz tebe rada" Smiley

Zdaj čakam, če se bo kaj podobnega ponovilo, ker imamo še enega psa....  Grin

hehe... a povem kako je danes pri nas potekal večer? vsi otroci hodijo v glasbeno šolo, najmlajša se uči flavto. In ravno skupaj vadiva, ko pride Bango, skoči k meni na kavč in začne glodat nahrbtnik, kjer ima hčerka spravljene svoje stvari za glasbeno šolo. Mu dam kost. Malo pogloda, pa hop na mojo mikico.... Ga začnem žgečkat in dražit s plišasto igračko, ki se je valjala v bližini. Ok, grize tisto, punca pridno vadi, jaz napol ležim na kavču, vse je krasno in čudovito... In potem me pasji lump ugrizne za tisti špeh na boku  Cheesy Zacvilim, pes misli, da se igrava, začne skakat po kavču, pride Oši, še ona je na kavču ... oba psa skačeta čez mene in divjata, stojalo za note se prevrne, hči se reži, jaz se pa potem tudi ne morem kregat  Grin
No ja... dve pesmici je pa vseeno uspela zvadit....

Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #1437 : sreda, 20.09.2006 : 22:57:05 »

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy  Grin Grin Grin

Pri vas bi tudi jaz rada odraščala! Sliši se super... mama, ki se valja s psi po kavču, ne zganja cirkusa, ko jo mrcina uščipne za ta zadnjo, ne začne kričat, da psa pa vsaj ven, če ne kar od hiše, je zadovoljna samo z dvema pesmicama, pa še parkrat na dan ti reče, da te ma rada... Da o salvah smeha ne govorimo.

A kuhat tud znaš?  Huh  Wink
Logiran
barvica
rad pišem

« Odgovor #1438 : sreda, 20.09.2006 : 23:03:01 »

ja, itak ... pa štrikat in kvačkat in šivat in gobeline delat, pa še vrt smo imeli, pa bo sedaj tam raje zelenica za pasje norenje ... hvalabogu, mi ne bo treba več plevela pobirat  Cheesy

no, pa saj moram vse znat, od mame se kar nekako pričakuje.....

Sem šla gledat tvoj album.... pa mi neki ne gre skupaj Huh
A ti tudi hodiš v Švrkovo šolo? Sem videla eno fotko... tisto ta prvo, ko je psička na oni visoki mizi (s  stopničkami) in nekoga zraven... A to si ti?
Logiran
Kalsang
živim tukaj

« Odgovor #1439 : sreda, 20.09.2006 : 23:09:43 »

Ja, to sem jaz! Smiley

V Švrka sem hodila s Taro (to je tista na visoki mizi) in z njenima mladičkama. Tam tudi delam kot inštruktorica (še do konca meseca, potem pa si privoščim daljšo pavzo).

A si že bila kdaj pri nas?

Kaj ti pa ne gre skupaj?

Drugače pa vidim, da si visoko kvalificirana mama.  Wink
Logiran
Strani: 1 ... 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.