Imamo rubriko o solanju psov. Dobro, se strinjam, da je to zelo pomembno podrocje za vsakega lastnika in vsak pes bi moral iti v taksno ali drugacno solo.
Kaj pa lastniki? Je kaksna sola namenjena njim? Predvsem mislim na nove lastnike, ki kuzka ze imajo ali pa ga nameravajo kupiti.
Pri tem ne mislim na socializacijo psa. Ali bolje - poleg socializacije imam v mislih predvsem:
- kaj storiti, ko pride kuza v novi dom?
- kako ga navaditi cistoce?
- kako se spoprijeti z grizenjem vsega, kar dobi pod zobke (tudi nas)?
- s cim ga hraniti?
- katere so dobre in katere slabe igrace?
- kako prepoznati, da je kuza bolan?
- kako je s cepljenji (kdaj, zakaj...)?
- kako ravnati ob srecanjih z drugimi (majhnimi, velikimi, mladimi, starimi) kuzki?
- kako ravnati ob morebitnem napadu?
- kaj nas caka, ce nas kuza koga ugrizne, moti sosede...?
- morda najpomembneje - kako sploh kupujemo psa?
....
Morda boste mislili, da je dovolj, da se to nekje prebere. Ni res. Po vprasanjih, ki prihajajo na moj mail (in na ta forum) ugotavljam naslednje:
- ogrooooomno lastnikov kupi kuzka na ho-ruk, se pravi, o njem ve zelo malo ali nic, ne ve, kako ga hraniti, navaditi cistoce...
- iz tega izhaja groza, ker kuza tretji dan se vedno lula, deseti dan zacne gristi pohistvo, dvajseti dan nas..., zraste prevec ali premalo...
- veliko jih ni pripravljenih pobrskati za danimi odgovori na podobna vprasanja, ki so ze objavljena,
- vecina ne ve, s cim naj kuzka nahrani in koliko je prava mera,
- o cepljenju so nekaj slisali, vendar ne vedo, kaj je v resnici prav, telefoniranje pa marsikomu ne disi, saj na drugi strani lahko postavijo kaksno vprasanje...
- nenazadnje, kljub naporom, da bi bodoci kupci kuzka obiskovali ze takrat, ko je se pri mamici v leglu, povprasali vzreditelja vse, kar jim ni jasno, in ga po moznosti poklicali in vprasali za nasvet tudi takrat, ko je kuza ze v novem domu, se to zgodi le v malo primerih,
- vse prevec ljudi kupi kuzka v trgovini, kjer vam le napisejo racun, povsem iluzorno pa je pricakovati kakrsenkoli nasvet,
- kuzki grizejo, napadajo, lulajo po sosednovih ograjah in kakajo po tujih vrtovih ter lajajo - sosedje grozijo, zastrupljajo, klicejo policijo...
Kar veliko imam stika s pasjimi zadevami - seveda preko in zaradi te strani, vendar se nisem zasledila, da bi kdo organiziral kaj podobnega. Zato predlagam:
- nekdo, ki ima znanje, izkusnje in je organizator, naj pripravi taksen seminar,
- zimski cas je najbrz pravi za izvedbo v razlicnih krajih,
- mojpes.net in njegovi clani bi pomagali pri promociji in obvescanju (saj bi, a ne?
),
- slusatelji bi prisli brez kuzkov, saj jih za taksne teme ne potrebujejo,
- prepricana sem, da simbolicna participacija ne bi motila nikogar,
...
Zakaj se z idejo obracam na vas in ne na KZS, klube, drustva...? Preprosto zato, ker je cilj te ideje osvescanje lastnikov (tudi bodocih) kuzkov vseh pasem in vseh mesancev. Zato se je nemogoce obrniti na katero od "uradnih institucij".
In kaksen bo rezultat? Prepricana sem, da bi bilo z naso pomocjo udelezencev takih seminarjev dovolj. Si predstavljate mnozico ljudi, ki tocno ve, kako je potrebno psa kupiti, kako ravnati z njim, ko ga pripeljemo domov, kaj od njega pricakovati in kaj od njega dobiti? Ti ljudje bodo povedali o tem, kar zdaj vedo, tudi svojim prijateljem, znancem sodelavcem...
Pocasi bi imeli kup ljudi, ki bi o mladih kuzkih vedeli ogromno, dodali bi svoje izkusnje in... dobili bi mnozico srecnih psov.
Mogoce boste rekli, da je to iluzija. Vendar pomislite, s taksnimi srecanji se ustvarjajo poznanstva, komunikacija je lazja tudi kasneje, kuzki se druzijo (ker njihovi lastniki vedo, kako je zanje najbolje), so zdravi, normalno hranjeni in konec koncev socializirani.
Hocemo osvestiti naivne kupce. Morda je taksna oblika prava priloznost, da se akcija premakne z mrtve tocke.
Uh, sem bila dolga
. Zdaj je na vas vrsta, da predlagate, se javite prostovoljci...
Lp,