mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 26.09.2024 : 20:10:55

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: napadanje  (Prebrano 46805 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #60 : torek, 08.04.2003 : 20:54:32 »

Strinjam se z Nadjo!
Za dominantnega psa je ''sedi'' dobra poteza. Se trudim, da bi to 1x poskusila s Tori. Enkrat je nalajala boxerja (itak žal stalno prav posebno nalajuje; to je način njene igre, med samo igro je namreč glasna, kar me je začelo zelo motit, saj potem začne renčat med igro tudi Oxa Sad) in, ko sem hotela Tori dati na vrvico in jo postaviti v ''sedi'' je punca z boxerjem ''pobegnila''. Ni mi všeč, da ljudje ne vedo, da to ni pretep ali povod v pretep, ampak ko razmišljam se pa strinjam, da meni tudi nebi bilo všeč, da bi drug pes to delal moji pridkani Oxi!! Wink
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #61 : torek, 08.04.2003 : 22:17:52 »

Kiki,

Postopek pri ravnanju s psom, ki je tako ali drugače agresiven do drugih psov, imaš lepo opisan v knjigi Težave s psom. A si bila pridna in to že naštudirala  Wink

Glede "Sedi" - hja, če gre za kakega ogromnega razkurjenega samca, ki mu poleg vsega še testosteron nažiga v glavo, potem vsaka čast junaku, ki ga bo lepo na sedi spravil  Grin

Izgleda, da je ključ do uspeha pri tej težavi t.i. sistematična desenzibilizacija, ki pa jo vsak avtor prikroji malo po svoje in doda še kaj svojega - npr. zelo koristne "pomiritvene signale" in kliker. Prepričana sem tudi v to, da kliker (pod pogojem pravilne uporabe seveda!) zelo pospeši ta proces in mu doda mnoge pozitivne & dolgoročne učinke.

Desenzibiliziramo pa lahko tudi brez klikerja, proces je v vsakem primeru (dokazano) učinkovit - problem je pa ta, da je to kar dolgotrajen proces in moramo biti previdni in vztrajni ter oboroženi z znanjem.
S klikerjem pa dodamo k temu precej zabave in bolj motiviramo prizadetega psa, da je pozoren na nas.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #62 : torek, 08.04.2003 : 22:33:07 »


Citat

Je pa stvar taka, da pristop "kazen-pohvala" ne deluje najbolje in imam občutek, da ji gre na slabše. Mogoče bi bilo bolje, če bi njeno pozornost preusmerila in totalno ignorirala njeno obnašanje. Tako da jo ne bi mirila, niti kaznovala, ampak samo pohvalila za vsak napredek. Simi, prosim, popravi me, če se motim!



DeeDee, vedenjci, ki se ubadajo z operantnim pogojevanjem (kliker+pozitivne okrepitve) močno priporočajo tvojo ugotovitev za agresivne in plašne pse (vidiš, si na dobri poti!!). Strokovno se kao ta metoda imenuje "nagrajevanje odsotnosti vedenja" - nagradiš (kliker) vsako vedenje, ki NI agresivno oz. plašno - nagrajuješ pogosto in s slastnimi zalogaji!

Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #63 : torek, 08.04.2003 : 22:55:58 »

Citat





Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp



Sorry, ampak vec kot ponavljat se pa res ne morem. Predlagala sem in tudi napisala, kako sem sama resevala probleme s svojim prejsnjim samcem, ki ga je poleg "agresije" zezal se "lulcek". Povdarjala sem, da naj ne uporablja kakrsne koli prisile, ne fizicne ne psihicne in res ne vem, kaj naj se predlagam da zadostim tvojim pricakovanjem.


Cakam pa tvoj konkreten predlog ne pa:


flufi pise:
ker so ti "izbruhi" napadalnosti precej neprijetna reč, te vabim, da si prebereš moj prispevek (ki seveda ni čisto moj  , ki bo zelo v kratkem objavljen na mojpes.net (Jana še ni utegnila).

Naslov pa je DESENZIBILIZACIJA PSOV DO DRUGIH PSOV.

flufi pise:
Opisan postopek zna biti zelo učinkovit in predvsem skrajša dolgo pot, ki jo prizadet pes rabi, da se v bližini drugih psov počuti bolje.

flufi pise:
Desenzibiliziramo pa lahko tudi brez klikerja, proces je v vsakem primeru (dokazano) učinkovit - problem je pa ta, da je to kar dolgotrajen proces in moramo biti previdni in vztrajni ter oboroženi z znanjem.


Oprosti, v dveh dneh pises o isti stvari, s tem, da en dan pises, da se pot do uspeha s to metodo predvsem skrajsa, drugi dan pa, da je to kar dolgotrajen proses. Huh Huh Huh

Z razliko od tebe, saj vseskozi pisem priblizno isto.
Sicer pa pocakajmo se na tvoj odgovor in tako pricakovan, po tvojih kratkih povzetkih kontraverzen clanek.



Kiki, se ti mocno opravicujem za tale post, ki niti slucajno nima veze s tabo.

Drzim pesti za vaju!
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #64 : sreda, 09.04.2003 : 00:20:37 »


Citat

Simi, prosim, popravi me, če se motim!



1) Simi, drugič prosim preberi poste do konca, preden kogar koli obtožuješ. Očitno je, da DeeDee pričakuje dodatno pojasnilo specifično od tebe kljub tvojim dosedanjim pisanjem. Ni moja krivda.

2) Se opravičujem vsem, ker sem se očitno nerazumljivo izrazila:

sistematična desenzibilizacija lahko poteka na več načinov:
po mojem mnenju pa uporaba KLIKERJA kot pomoči pri sistematični desenzibilizaciji olajša vso zadevo, jo skrajša (torej prej pridemo do željenega rezultata kot brez klikerja) in vnese v vadbo več zabave tako za psa, kot za človeka.

V prispevku z naslovom Desenzibilizacija psov do drugih psov je opisana metoda z nekaj dodatki, VKLJUČNO s klikerjem - zato sem že prej napisala, da je ta metoda bolj učinkovita (krajša).

Lp
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #65 : sreda, 09.04.2003 : 09:53:33 »

Citat



1) Simi, drugič prosim preberi poste do konca, preden kogar koli obtožuješ. Očitno je, da DeeDee pričakuje dodatno pojasnilo specifično od tebe kljub tvojim dosedanjim pisanjem. Ni moja krivda.




Citat

………………. Na začetku mi ni bilo jasno zakaj renči in se zaganja v pse in mislila sem, da je zelo dominantna, ampak vse bolj se mi zdi, da jo je enostavno strah in se samo dela močno in nepremagljivo………………. Je pa stvar taka, da pristop "kazen-pohvala" ne deluje najbolje in imam občutek, da ji gre na slabše. Mogoče bi bilo bolje, če bi njeno pozornost preusmerila in totalno ignorirala njeno obnašanje. Tako da jo ne bi mirila, niti kaznovala, ampak samo pohvalila za vsak napredek. Simi, prosim, popravi me, če se motim!



Brati zaenkrat se znam in ce se ne motim stavek: Simi, prosim, popravi me, če se motim,(avtor DeeDee, 04.08.03) pomeni, da če se moti naj dopisem svoje mnenje.

DeeDee je napisala, da je na zacetku mislila, da je psicka dominantna, ampak se ji vse bolj zdi, da jo je enostavno strah. Luno je strah in ni dominantna, kar se je pokazalo tudi v pasji soli, ko je na zacetku rencala, potem pa se je navadila na ostale kuzke in se z njimi tudi igra.
Naj ji napisem: Da DeeDee popolnoma se strinjam z tvojo ugotovitvijo, ker tvoja Luna ni dominantna, ampak prestrasena zaradi……… (to pa je ze zadeva, ki se ne tice te teme, ker je Luna dozivela marsikaj v svojem zivljenju, kar lahko predvidevamo in jih povezujemo z dejstvi, ki jih poznamo).

Napisala je tudi, da je ugotovila, da pristop »kazen-pohvala« ne deljuje najbolje……..Kaj naj ji zopet recem, bravo DeeDee, ponosna sem nate, da si prisla do tega spoznanja.
Sprasuje oz. sama je ze nakzala pot k resitvi problema, da naj njeno obnasanje ignorira in se preusmeri na pohvalo in preusmeritev njene pozornosti. Naj ji po tvoje napisem: Ja to bi bilo najbolj pametno.

Moti se ne, torej ji nimam s cem oporekat ali svetovati, ce pa ne bo prislo do napredka, oziroma ne bi vedela kako naj preusmeri pozornost, potem pa bi verjetno konkretno vprasala kaj jo zanima.
Ker pa vem, da je DeeDee na malo visjem intelektualnem nivoju in razume, da ce ji ne odgovorim, se z njo strinjam.

Ce pa ti cakas moj odgovor, da se lahko obesis nanj, pa tako povej. Vsaka debata je za nekaj dobra, morda zato, da si cloveka, ki sta se v debato spustila pridobita dodatna znanja in razresita nejasnosti, ki jih vsak clovek ima in pa zato, da tisti ki to debato berejo, o tem razmisljajo, ali pa preskocijo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #66 : sreda, 09.04.2003 : 14:38:52 »

Zelo zanimiva debata, ni kaj. Opisala bom en konkreten primer desenzibilizacije, ki je zelo lepo uspel. Zadeva se je dogajala pred 11 leti, ko o kakšnih klikerjih in podobnih pripomočkih še ni bilo ne duha ne sluha. Lana je bila takrat še mladiček, napadel jo je povsem podivjan nemški ovčar ( ni šlo za navaden pasji ravs, ampak jo je napadel kot plen, zgrabil jo je za vrat in če ne bi zelo hitro reagirala bi jo ubil. Napadalca sem zgrabila za ušesi in ga dvignila, da jo je moral spustiti). Rane so se hitro zacelile, strah do psov pa je ostal. Bala se je vseh psov, ki so se ji približali, tudi majhnih in prijaznih. Če se ni mogla umakniti je renčala. Ker takrat še ni bilo pasjih vrtcev in podobnih zadev, ki bi lahko pomagale, sem se znašla drugače. Idealno pasjo skupino sem našla na ljubljanskem gradu. Tja so dopoldne pripeljali svoje pse upokojenci. Ti psi so bili sicer povsem neposlušni in svojih lastnikov niso šmirglali, ampak med sabo so se pa izjemno dobro razumeli in so se igrali po cele ure, medtem ko so lastniki debatirali in stisnili kakšno pivce. Za mimoidoče pse, ki niso pripadali skupini se skoraj niso zmenili. Tja sem pripeljala Lano, jo spustila blizu psov (imela je dolgo vrvico, ki jo je vlekla za sabo, da je bila pod kontrolo) Sprva je pse, ki so se igrali opazovala iz varne razdalje. Občasno se je kak pes približal, a ko je videl, da se psička umika, jo je pustil pri miru in se šel nazaj igrat. Lana je precej dolgo pse samo opazovala, a strah je bil vse manjši, saj se nihče ni zmenil zanjo. Nazadnje se je le opogumila in je šla zelo previdno povohat enega izmed njih. Sčasoma je navezala stike z vsemi psi v skupini, nazadne se je začela z njimi tudi igrati. Zadeva je trajala kakšna dva meseca, v tem času sem se seveda tudi sama spoprijateljila z lastniki. Zanimivo je bilo, da je bilo v tej skupini več psov zelo podobnih pitbulom, pa ruski hrt in nekaj manjših psov. Lana se je sčasoma povsem znebila strahu, teh psov ni več srečala, je pa ohranila nenavadno simpatijo do vseh psov, ki so podobni pitbulom.
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #67 : sreda, 09.04.2003 : 16:57:47 »

Hvala vsem za odgovore in ideje. Simi, prav sva se razumeli - prosila sem te le, če mi pomagaš najti kakšno drugo rešitev v primeru, da sem usekala mimo. Bom pa vsekakor prišla nazaj "jokcat" in prosit za nasvete, ko bom pogruntala, da so v praksi zadeve nekoliko drugačne kot v teoriji Grin
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #68 : sreda, 09.04.2003 : 20:42:22 »

Katastrofa! Zjutraj se je spet zravsala z eno znano psicko, na sreco silno miroljubno. In to na nacin, ki me prav skrbi.

Srecanja sem bila vesela, ker se poznata in vem, da druga psicka ni problematicna. Je pa precej velika in crna, zato se ji moja vedno pribliza z malce respekta. Ko se povohata in je vse OK, pa vedno rine za njo, torej je strah le zaceten. No, tokrat sta se tudi povohali potem pa se malo pomotovilili naokoli. Potem je moja kar naenkrat (=brez vidnega povoda) skocila nanjo. Mogoce je mislila, da hoce vzeti zogico? Zanesljivo pa vem, da ni branila mene, ker nima tega instinkta.  

Ampak razloga za tako reakcijo res ni bilo. In kako naj jo potem 'socializiram' in 'desenzibiliziram', ko kmalu ne bo ze vec nobenega psa, ki bi ga kdo spustil zraven? Za povrhu je bila se odvezana, tako da se res ni mogla pocutiti ogrozeno.

Zelo me skrbi se to: ce ni kazni ali vsaj graje, moja mogoce misli, da ravna prav. Navsezadnje velja ze v leglu, da je odsotnost reakcije matere isto kot tiha pohvala oz. strinjanje. Strahu res ne smemo kaznovati, grdega obnasanja do drugih psov pa verjetn vseeno ne smemo dovoliti?

Ocitno je ona namrec dobila vtis, da se taksno obnasanje obnese (saj poskodovana se ni bila,) in ga zdaj redno prakticira. Samo od srecavanja drugih psov se to ne bo izboljsalo, tudi ce srecanja ne bodo stresna. Nekako cutim dolznost do drugih psicarjev, da njihovih psov ne izpostavljam tem napadom. (Ker zaradi psicarjev, ki te dolznosti niso cutili moja psicka zdaj dozivlja posledice).
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #69 : sreda, 09.04.2003 : 21:28:08 »

Knjiga "Tezave s psom" je res krasna in jo imam ze dolgo. (Ko sem jo kupila, je bilo to bolj tako, za luksuz, ne pa ker bi mislila, da jo bom kdajkoli potrebovala!)

V sedanji tezavi pa mi ni v pretirano pomoc. Predvsem zato ker svetuje, naj odpravljamo z uporabo oglavnice. To pri mojem psu ne bo slo. Nihce ne more trditi, da se pes na vrvici pocuti ogrozenega, ker ne more pobegniti, pes z oglavnico pa ne!

Razen tega avtorica: - govori o predvsem o obrambi z ugrizom, grizenju iz strahu itd., moja pa ne grize
- pravi, da je vzrok pretezno slaba socializacija, pri moji psicki pa to gotovo ne drzi
- pri desenzibilizaciji pravi, da moramo drazljaje natanko poznati, jaz pa jih zal ne (bolj ko opazujem, manj mi je jasno)
- drazljajev tudi ne morem uravnavati (niti stopnje njihove jakosti niti tega, ali bo do srecanja z drugimi psi sploh prislo); tudi stopnjevati jih ne morem

Edino, kar bi mogoce kaj pomagalo, je sproscanje, toda moja psicka je zelo 'naspidirana' in nemirna, da ne bo nikoli mirovala pol ure, kaj sele dve uri. Se ponoci se stalno nekaj prestavlja.
 
Pa se to: ker 'napada' tudi, ko ni ogrozena ali stisnjena v kot, ocitno niti ne gre samo za strah. Se pa strinjam z avtorico, da se je zdaj moja NO naucila, da ima napad za posledico uspeh oziroma ji je to neke vrste nagrada. Tega je pa sproscanje ne bo odvadilo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #70 : sreda, 09.04.2003 : 21:42:11 »

Kiki imaš pa res smolo. Če ne dobiš kakšnega boljšega nasveta spokaj psico v avto in jo pripelji k mojemu Donu.  Smiley Ga posodim  (na kakšnem ograjenem prostoru) in bosta lahko oba sproščala svojo odvečno energijo! Za vsak slučaj bo dobil nagobčnik, če bo tvoja dama postala pregroba. Hujše kot, da jo spravi na tla, se ji ne more zgoditi. Vprašanje je seveda, če ne bo to zanjo slaba izkušnja in bo potem še večja "tečka".
Tudi z Donom se nihče noče igrati in bo verjetno zadovoljen tudi z renčečo punco  Grin
Logiran

simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #71 : sreda, 09.04.2003 : 22:45:49 »

Flufi sedaj pa resno cakam tvoj odgovor, ker me resnicno zamina kako naprej. Moje znanje brez uporabe prisile v smislu kazen - pohvala, se tukaj konca. Priznam! Shocked
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #72 : sreda, 09.04.2003 : 23:06:17 »

Draga Simi, popolnoma ti verjamem, da se tvoje znanje brez uporabe prisile pri tem problemu konča. Boš pač svetovala Kiki kar veš in znaš.

Moj prispevek o desenzibilizaciji je že na mojpes.net, povabila sem vse, ki jih to zanima, naj si preberejo in če bo komu v pomoč, bom toliko bolj vesela.

Pri Kiki lahko z gotovostjo (pri danih info) rečem le to, da v situaciji, kakršna je trenutno, zaenkrat nikakor ne sme pustiti psičke zraven drugega psa (ne na povodcu in ne brez njega) ker so njene reakcije popolnoma nepredvidljive in očitno je, da se neželjeno vedenje v neposredni bližini psa stopnjuje.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #73 : sreda, 09.04.2003 : 23:23:32 »

Draga moja flufi, danasnje dopoldne sem si vzela za "tvoj" prispevek, ki si ga objavila na netu.

Preucevala sem ga in si tudi pisala alineje, ja res sem si vzela cas.
Potem pa sem vse skupaj povezala z situacijami, pa ne namisljenimi, ker jih imam pac v svoji kinoloski karieri resnicnih kar dovolj in zadeva se mi ustavi podobno kot pri Kiki.

Postavlja se mi vprasanje kaj pa je postavljane pred psa drugo kot prisila. Fizicno ga onemogocis, da ne gre naprej o psihicni prisili ob omejitvi maneverskega prostora pa bi tudi kaksno dodatno pojasnilo prosila.

Vse skupaj me spominaj na kuharske knjige, kjer je recept lepo napisan in je celo napisano, da je potrebno pecivo dati v pec, ne napisejo pa na koliko stopinj je potrebno pecico prizgati in ali jo moras prej segret.

In ce se vrnem na Kiki in to povezem z pecenjem peciva. Pecivo se ti ne dvigne ali pa je na redi nepeceno, ker niso povedali na koliko stopinj naj se pece. Kiki pa ne ve kako naj odreagira in na kaj naj bo pozorna, ker ni opisano kako se lotit zadeve, ce prej opisanih zankov ni.

In ker si clanek oz, odlomek iz knjige povezela pac pricakujem, da bos na Kikina vprasanja odgovorila, ne pa da ji poves
Citat
Pri Kiki lahko z gotovostjo (pri danih info) rečem le to, da v situaciji, kakršna je trenutno, zaenkrat nikakor ne sme pustiti psičke zraven drugega psa (ne na povodcu in ne brez njega) ker so njene reakcije popolnoma nepredvidljive in očitno je, da se neželjeno vedenje v neposredni bližini psa stopnjuje.

To ve Kiki oz. je do tega sama prisla  in to smo ugotovili vsi. Ona prosi za pomoc ne pa tako kot DeeDee, da naj jo popravim ce se moti.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #74 : četrtek, 10.04.2003 : 00:08:08 »

V redu, Simi, svoje mnenje (komentar) na prispevek o desenzibilizaciji si prispevala in glede na tvojo bogato kinološko zgodovino sem prepričana, da boš s Kiki rešila težavo.
Moram pa tudi iskreno priznati, da me tvoja osebna "zbadanja" in tvoja ugotavljanja, kateri forumci so po tvoje na "višjih intelektualnih nivojih" ne zanimajo in me-resnično dolgočasijo.

Le kako npr. Lanabela vedno napiše tak post, da res uživam v branju in vedno znova pomislim, kako dober "feeling" za pse ima ta oseba, ki se skriva za tem nickom??  Smiley

Nikomur ne vsiljujem svojega mnenja, če vas povabim, da si kaj preberete, je to zato, ker se meni zdi OK in ker imam nekaj izkušenj s tem.

Če pa koga izrecno zanima moje mnenje, naj se mi javi zasebno.

Lp,  Cool

Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines