Kar se sobne čistoče tiče, bo verjetno malo težje glede na čas, ki ga lahko preživite skupaj in to, da je nimate skozi na očeh.
Mi smo rabili slab mesec, da je pes sobno čist. Nabavili smo sprej UrinOff, ki razgradi urin, tako da tepih/tla več nima vonja, zaradi katerega bi pes vedno znova lulal tja. Res super stvar, priporočam.
Kaj smo počeli (in še počnemo)? Po vsaki jedi takoj ven, da lula. Včasih takoj tudi kaka, ponavadi pa nekje pol ure po jedi, zato je takrat treba še enkrat ven. Po daljšem spanju ali igri ven, ker bo lulal. Če ogromno pije, čez kake pol ure obvezno ven, ker bo lulal. Če že dve uri recimo ni nič naredil, ven, ker bo zelo verjetno vsaj lulal.
Zvečer, preden gremo spat, obvezno ven. Če ga zaprem v ogrado ob postelji (kjer spi) in cvilka ter se noče pomirit, ven, ker bo ali lulal ali kakal). Vse to je seveda veliko bolj enostavno, če imaš psa skozi pri sebi in imaš veliko časa na začetku (kak dopust bi res bil idealen, če si ga lahko privoščiš - pa četudi samo popoldan, tako da se vrneš domov ob 12h recimo).
Ko gremo ven, mu povemo "gremo lulat". Ko lula, mu govorim "lulat, priden, lulat...lulat" itd. ponavljam besedo, da jo poveže z dejanjem (in jo je! zdaj že skorajda lula na ukaz oz. vsaj ve, kaj hočem od njega in se včahis potrudi tudi samo par kapljic spustiti, češ "če že lih hočeš"
). Takoj ko polula, klik+priboljšek (mi učimo s klikerjem). Če nimaš klikerja, takoj ful pohvala in priboljšek, crkljanje, igra... Enako s kakanjem - govorim zraven "kakat, priden, kakat" z enim takim veselim bebavim glasom, ki ga psi obožujejo, in isto sledi pohvala. Super je, če se pes nauči lulati in kakati na povelje - in z ogromno pozitivne motivacije, nagrajevanja, ponavljanja ni nemogoče.
Če boste poskusili s časopisom oz. pleničnimi podlogami (se jih da kupiti v trgovinah za male živali in verjetno v kakem Sanolaborju, lekarni...) - osebno bi raje uporabljala podloge, da se ne bo psička potem na vsak kos papirja na tleh hotela polulati
, je pa časopisni papir seveda mnogo cenejši.
Ko bo čas za lulanje, jo postavi na podlogo, počakaj, da se tam polula, in jo nato ful pohvali in nagradi. Če bo začela lulati kam drugam, ploskni ali glasno reči "ne" ali oboje, da jo prekineš, jo primi in postavi na podlogo, ter jo ful pohvali (pa neglede na to, če se je že prej do konca polulala drugje). Če pa zadevo dokonča na podlogi, potem pa sploh znori od navdušenja! Kaj šele, ko sama gre tja. Karkoli naredi v vaši odsotnosti, se ignorira, pa naj bo še tako za znoret. Če pa bi se v vaši prisotnosti želela recimo igrati s podlogo, papirjem,... rečeš "ne" ali "fuj", pohvališ ko zadevo spusti (pa čeprav si jo moral iztrgati iz gobca) in zamotiš z drugo igračo. Če je dosti sama, naj ima na voljo več zanimivih igrač, tudi kako plišasto (vendar za živali, ker te za otroke niso vedno dovolj trpežne in jo lahko pes razgrize in poje).
Da si bo lažje zapomnila, kam se lula in kaka, ji lahko časopisni papir/podlogo malce nadišavite s kapljico eteričnega olja (kaj vem, poljubnega vonja, samo ne istega, kot so vaša oblačila ali pa osvežilec zraka v avtu, parfum itd.), tako bo sčasoma povezala vonj z mestom za opravljanje potrebe in lahko to prenesete tudi na druge stvari...recimo nadišavite en del/kot ograje, kamor naj opravlja potrebo, ko bo spuščena zunaj, ali pa en kot pesjaka,...
toliko o sobni čistoči (sorry, vem da ni čisto taprava tema)
---
Kar se tiče sprehodov, navadi psičko najprej na to, da bo rada zunaj. Hrani jo zunaj, božaj jo zunaj, ukvarjaj se z njo zunaj, naj ji bo ful prijetno. Če boš dosti z njo, ti bo začela tudi zaupati in se ne bo bala iti s tabo ven ali na kak nepoznan kraj oz. bo premagala svoj strah, ker bo želela biti s tabo. Takoj ko ti postaneš njen vodja, "pasji ata", zaupnik, se bo s tabo počutila varno kjerkoli.
Tudi na ovratnico in vrvico jo navajaj počasi, z dosti priboljški. Najprej po kurilnici, nato po dvorišču, potem pa izven. Ko se bo enkrat sprostila ob tebi na dvorišču, jo lahko pelješ ven. Če ne gre drugače, vzami pest briketov in jo nahrani na dvorišču, zunaj ograje itd. Ne moreš verjeti, kaj vse pes naredi za hrano in česa vsega se neha bati, če je povezano s hrano/priboljški/igro/crkljanjem...
Pa še nekaj, nikoli ne potrjuj njenega strahu s tolaženjem, božanjem, itd. Lahko jo bodriš z veselim, svetlim glasom, malo potrepljaš, ali pa njen strah/cviljenje/jamranje ignoriraš in jo povabiš k igri. Bolj ko jo tolažiš, bolj bo mislila, da ima dober razlog, da jo je strah. V bistvu s tolaženjem potrjuješ njen strah, ona pa potrebuje oporo, moč in samozavest s tvoje strani.
Dovoli ji, da spozna okolico, brez da bi silil vanjo ali jo skozi gledal, opazoval, se ji posvečal...recimo sedeš na travo in se pogovarjaš s hčerko in ali ženo, ali pa bereš kakšno knjigo (no, se bolj delaš da jo bereš
) in prikrito opazuješ psičko, kaj počne, če pride k tebi, jo malo počohaš, se poigraš, potem pa pustiš, da malo razišče.
Pa ko jo enkrat začneš voditi na sprehode, naj bo sprehod vedno povezan z nečim dobrim - ko dospeš do točke, kjer se bosta obrnila, se poigrata z njeno najljubšo igračo, ji daš prav poseben priboljšek, itd. Na začetku ful paziš, da ne bo imela neprijetnih izkušenj na sprehodu, recimo z večjimi/agresivnimi psi, kakimi motorji ali glasnimi stroji (traktorji ipd., če živiš na deželi).
Igralne urice so prav fajn zadeva, sploh za nas nove lastnike. Mi smo bili včeraj in je bilo res lušno.
Fajn je tudi, ker lahko inštruktorja vedno vprašaš, kar te zanima, če imaš kaki problem, itd., pa se ti lahko osebno posveti in ti svetuje. Saj vse te pasje šole so itak za nas narejene, ne za pse.
Kot pripomoček pri učenju pa res zelo priporočam kliker - meni je predvsem dal ogromno pozitivne motivacije in volje do učenja psa
preprosto zato, ker učenje postane lažje in bolj zabavno. O uporabi klikerja je informacij na internetu ogromno, tudi na naših forumih se najdejo teme o klikerju.
Joooj sem se razpisala ... pa ne mislit, da sem nek ekspert, sploh ne, sem novopečena lastnica psa in zato požiram na tone informacij in se še prav tako malo iščem. Tako da vzemi moje pisanje kot nekaj, kar ti morda lahko da kakšno idejo, ki jo lahko sam bolje raziščeš.