mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 26.08.2024 : 13:19:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  nega mačk  |  Tema: Kremplji
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kremplji  (Prebrano 44724 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #105 : četrtek, 29.10.2009 : 23:36:44 »

Naj še enkrat ponovim, da ne govorim o amputacijah (kar bi jaz itak kaznovala z istim, ampak pustimo zdaj to) in ne govorim o striženju iz nuje (če je nujno, je nujno). Govorim o striženju iz udobja ali nečimrnosti lastnika.

Druga stvar je, da ti srečuješ drugačno populacijo mačk, ker pač pripeljejo tiste, ki imajo take ali drugačne težave. Moj vzorec je manj številčen, zato pa skozi daljše obdobje - in zato si vseeno upam potegniti neke zaključke. Jaz pač še nisem srečala mačke v normalni kondiciji, ki ne bi imela sama po sebi lepo urejenih krempljev. Pa gre tu za stanovanjske mačke, od katerih je (bila) marsikatera tudi že konkretno v letih. Začuda, celo moj posebnež, ki ima drugače x  težav z dojemanjem okolja in sebe, ima kremplje načeloma v redu. Ampak ker je nevaren sebi in drugim, ga pač strižem. In strigla sem svojega pra-mačka tam nekje od 18. leta naprej, pa še to samo "palce", ki si jih ni mogel več sam urediti in bi se mu vraščali. Tu se pa moja kariera pedikerke, kar se mačk tiče, zaključi.

Kremplji niso samo za plezanje. Brušenje (natur) je kar nujno tudi zaradi raztezanja mišic (& neke vrste markiranja), kar vse spada k normalnemu vedenju mačke. No, saj to počnejo tudi ostrižene mačke, ampak manj. Dobri kremplji tudi dajo en čisto fini otip in so še kako pomembni za odriv in doskok. Vsaka primerjava z zakrnelimi človeškimi čuti pade isti trenutek, ko na njo sploh pomisliš. Ne bom rekla; je čisto možno, da se ostrižene mačke tega nekako navadijo in jih niti ne ovira zelo. Ampak - zakaj bi se pravzaprav morale česarkoli navajati?

Psi in "eksotične" živali so pa nekaj drugega. Npr. kunčico sem strigla ves čas, ker so ji kremplji rastli v neslutene dolžine. Pri psih je pa verjetno čisto odvisno od posameznega primerka. Od mojih noben ni imel težav s kremplji, pa bokserja niti nista bila ljubitelja dolgih sprehodov po asfaltu, na primer. Mama je imela 2 koker španjela. Psička je bila blokarska, pa je imela kremplje v redu. Pes je imel pa prost izhod na vrt, pa tudi sprehodov več, ampak je bila potrebna pedikura že tam od 10. leta naprej (mogoče celo še nekaj prej).

In ne trdim, da je striženje mačk neko strašno grozno dejanje. So hujše stvari na svetu, to je že res. Stojim pa za svojim mnenjem, da je, razen v določenih primerih, popolnoma nepotrebno in nekoristno - gledano s stališča mačke.

Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #106 : petek, 30.10.2009 : 00:09:59 »

Mene pa glede striženja nekaj zanima - če prav poznam rast mačjega kremplja, ta raste drugače kot npr. pri psih ali kuncih (kjer krempelj neprestano raste v dolžino). Mačji krempelj se obnavlja tako, da se zgornja plast pri brušenju odlušči, ali pač?





Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #107 : petek, 30.10.2009 : 00:14:25 »

Tako, ja. Zato je pri meni povsod moč najti olupke, ker so pač gospa zelo pridni pri krempljanju Kiss
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #108 : petek, 30.10.2009 : 07:20:22 »

olupke...
Logiran
missysb
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.096


« Odgovor #109 : ponedeljek, 22.03.2010 : 22:56:02 »

Ali strižete tudi krempeljčke na zadnjih tačkah?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #110 : ponedeljek, 22.03.2010 : 23:02:47 »

Ne, si jih pa moja Šnapi redno grize, torej jo motijo. Shocked  Postriči si jih ne pusti, sprednje  pa še kar nekako uspem.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #111 : torek, 23.03.2010 : 00:24:43 »

Ja, ampak manjkrat in manj kot na sprednjih.
Logiran
Oxer
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 917


« Odgovor #112 : torek, 23.03.2010 : 10:37:28 »

Bi jih, če bi bilo potrebno.  Wink
Logiran
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #113 : sreda, 02.06.2010 : 20:23:47 »

Jaz naši mali divjakinji vsak teden krempeljčke pristrižem.
Ampak še vedno hodi praskat kavč in tabureje in to kljub temu,
da je dobila eno ogromno praskalno drevo in eno manjšo praskalno hišico Undecided
Ji vedno ostro rečem ne! in jo nesem na praskalnik, ampak ga lumpa sploh noče uporabljati...
ko jo dam tja, me samo kot čuk gleda kot da ji ni nič jasno...  Sad
(Čeprav vem, da dobro ve, da je poredna, ker vedno, ko jo zalotim, zaviha ušesa in dobi nagajiv izraz na obrazu   Evil )

Drevo uporablja samo za spanje in igro, krempeljce si pa brusi povsod drugje...
zaenkrat še ni bilo škode, ampak bi jo rada navadila na to, da hodi samo na praskalnik.
Kakšni predlogi?
Logiran
missysb
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.096


« Odgovor #114 : sreda, 02.06.2010 : 20:27:14 »

Sem dvignila roke... meni ni uspelo, še vedno nastrada prevleka od kavča in me pri tem lump gleda, če gledam... se je sicer za kratek čas prenehalo, ko je k stanovanju prišel pasji mladič, ko pa ga je nehal fiksirat s pogledom in se navadil nanj, se je navada žal vrnila...

Bom tudi jaz vesela kakšnega nasveta ali ideje. Smiley
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #115 : torek, 06.07.2010 : 00:38:51 »

Priznam, nisem brala cele teme, v bistvu sem prebrala samo zadnje dva posta, zato mogoče ponavljam, kar je bilo že napisano in poskušeno.

Mačke so živali navad (no, ne samo mačke) in, če si je izbrala kavč kot priljubljeno mesto za označevanje, potem ji nobeno novo drevo ne bo pomagalo, ker ne diši prav in si ga ni zamislila na tistem mestu. Poskusi del kavča (domnevam, da je en del in ne kar kavč vsepovprek), kamor hodi praskat, prekrit s kako platneno rjuho. V bistvu s čim bolj gladko površino. Hkrati pa na tisto mesto (oziroma čim bližje in pred tisto mesto) pripelji plezalo, ki si ji ga namenila za praskanje. Tabureje umakni iz njenega vidnega polja in dosega. Mogoče lahko praskalnik pošpricaš še s Feliwayem, da ji bo dišalo. Nikakor pa je ne smeš siliti, da praska po praskalniku (buh ne dej ji celo tace drgnit po njem), ker se ji bo zamerilo. Mogoče ji lahko pomagaš tudi s tem, da (ko bo začudeno hodila okoli mesta, ki ji je onemogočeno) jo zvabiš k igri na praskalniku in, ko se bo zadovoljno valjala po njem, ti praskaš po vrvi. Mogoče ji bo zvok zanimiv in bo poskusila tudi sama. Tole privajanje lahko traja kak teden ali dva, čeprav bi jst rjuho pustila še malo dlje na kavču. V bistvu bi jo pustila toliko časa, da počasi (po centimetrih!) prestavim praskalnik na željeno mesto. Če boš šla prehitro, je tvoj začetni trud zastonj.

Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
Penny
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 302


WWW
« Odgovor #116 : torek, 06.07.2010 : 10:52:35 »

Pridna hvala za tale tvoj komentar, se bom probala držat tvojih nasvetov.  Smiley Najbolj praska na enem mestu, čeprav sem jo zalotila pri praskanju že na večih delih kavča.
Pred kakim tednom sem razprostrla odeje čez cel kavč in ji s tem onemogočam praskanje. Čeprav potem te odeje med njenimi dirkami po stanovanju razkoplje in spet praska predvsem takrat, ko se ne ukvarjamo z njo in skuša s tem pritegniti našo pozornost. Kremplje ji še vedno strižem in ko jih ima postrižene, manj praska.  predaja
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #117 : torek, 06.07.2010 : 11:29:09 »

Nikakor pa je ne smeš siliti, da praska po praskalniku (buh ne dej ji celo tace drgnit po njem), ker se ji bo zamerilo.
A veš da jaz sem pa točno tako naredila (sicer zelo nežno, brez prisile) in je Pici takoj skapirala in ga začela uporabljat.
Sploh nisem pomislila, da bi se ji dejansko res lahko uprlo.
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #118 : torek, 06.07.2010 : 11:40:34 »

Kaj je prisila in kaj neprijeten občutek je seveda odvisno od same mačke. Ene so bolj občutljive, druge manj. Zato je bolje ne silit kot ja. Oziroma drugače - od ne nimaš negativnih posledic, od ja imaš pa lahko hude. Ti imaš srečo.  Smiley
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #119 : torek, 06.07.2010 : 22:40:47 »

Jaz sem se tudi zafrkavala doolgo s Šnapko, ki ni hotela uporabljat drevesa za praskanje, v nasprotju z Jakobom. Ko se je drevo  uničilo in sem ga zabrisala stran, sem kupila en precej navaden, le dokaj stabilen praskalni steber - za Jakoba bo dovolj, sem mislila, on je itak uporabljal drevo samo za praskanje. In sem spodnjo ploščad stebra fiksirala z obojestranskim lepilnim trakom (za preproge) na ploščice. In glej, čudo, Shocked Šnapi je po letu nenadoma več kot dobro vedela, zakaj je steber in je takoj začela škrabat.
 Ne vem, sem razmišljala, da ji morda ni bilo drevo všeč, ker ni bilo čisto fiksno. No, pri meni so odslej samo še navadni  stebri, vsake par mesecev nov ali dva.
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  nega mačk  |  Tema: Kremplji
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines