mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 28.09.2024 : 21:01:41

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: WHIPPET
Strani: 1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 59   Dol
Natisni
Avtor Tema: WHIPPET  (Prebrano 136347 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #645 : nedelja, 05.02.2006 : 19:16:00 »

Ojla!

Med vikendom je nastalo kar nekaj zanimivih slikic. Lahko si jih ogledate na: http://gandeirufolo.moj-album.com/album/1697869/
Glede te plečne višine. Spomnim se da je na specialki v Lendavi sodnica whippete prav merila. Sicer je res da višina ni vse, se mi pa vseeno ne zdi prav da so whippeti iz leta v leto višji. Na razstavi v Nitri so bili res veliki, ko vidiš nekatere ne veš ali gledaš whippeta ali velikega angleškega hrta!! Žan ima 49 cm plečne in je če tako gledamo nekaj srednjega za whippeta, v primerjavi z nekaterimi pa izpade pravi mali palček Shocked. Upam da bodo vzreditelji spoznali da ni dobro da psi tako izstopajo iz standarda. Če bodo postali velikosti velikega angleškega hrta potem skorajda ne bomo več potrebovali dveh imen za praktično isto pasmo. To je sedaj sicer karikirano, ampak mislim da je res skrajni čas da se zavemo kam to gibanje vodi.
Logiran
olja
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #646 : nedelja, 05.02.2006 : 22:59:30 »

Helou!
Kakorkoli že. Da imamo celo paleto pasjih pasem že kaže na trend potrebe po diferencijaciji pasje vrste. V preteklosti so se pasme razvijale zaradi funkcijske vloge, v modernem času pa tudi že samo zaradi estetske. A sedaj ni bistveno vrednotit razvoja take vrste. Gre namreč zato, da imamo ljudje neke želje, ki jih znamo uresničiti. In po mojem mnenju to, da živimo v kapitalističnemu svetu, kjer je kupec car, in se njegove želje upoštevajo, pomeni, da ljudje-kupci (ki so v tem primeru ljubitelji lepih pasem oz. psov na spolšno) lahko vplivajo na to, kako se pasme razvijajo. In če bo povpraševanje po večjih vipetih naraslo, se bodo večji vipeti tudi vzrejali in enako velja za manjše vipete. Saj pudle in terierje imamo tudi že od S do XL velikosti. In zavedati se je treba, da se umetna evolucija pasje vrste nadaljuje. In je čisto mogoče, da bojo čez 100 let konsolidirane še nekatere velikostne različice vipeta oz. velikega ang. hrta. In dileme, ki jih imajo vzrejci, so del njihove profesije in poklica. Inovator na tem področju je najbrž sprva preziran na pasjih raztavah in napaden s kritikami od svojih kolegov, ampak če se ljudje zaljubijo v "novo" pasmo, mu bodo tudi drugi sledili. In potem nastane middle english whippet  Grin  olja
Logiran
babyjazz
odvisnež
*****
Sporočil: 694


« Odgovor #647 : nedelja, 05.02.2006 : 23:24:43 »

nekje na neti sem zadnjič pobrala, da imajo francozi že neke uvrstitve med male, srednje in velike whippete
Logiran
galy
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 150


« Odgovor #648 : nedelja, 05.02.2006 : 23:26:09 »

hehe geri, tale slika si zasluži biti v "img". Kakšna faca Grin
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #649 : ponedeljek, 06.02.2006 : 02:25:50 »

Verjetno bomo z časom ugotovili,zakaj so hrti začeli rasti. Moram reči da rejci poskušajo pariti pse,ki so pod višjo točko. Toda pri večini mladiči prerastejo starše,....kako do tega pride ..??!! Kdo ve....jaz osebno mislim da je eden od razlogov tudi pasja hrana.Močno proteinska hrana,obenem pa mi vsi radi vidimo da naši ljubljenčki niso lačni,pa jim poleg močne hrane dodajamo še priboljške in potem smo tam,... zrastejo velikani. Poznam nekoliko ljudi,ki dajejo mladičem hrano,ki je za odrasle pse ( ki ni tako proteinska ) in njihovi rezultati so dokaj zanimljivi. 
 Pri Greyjih pa je dokaj obrnjena situacija. Skandinavci ,so zmerom imeli ekstremno male pse.Nakar Angleži pa velike in zelo moćne pse,...samo v zadnjih parih  letih  pa je prišlo do
drastične spremembe.Skandinavski psi so kar naenkrat postali ogromni,Angleški psi pa so postali manjši in lažji. Kaj se tukaj dogaja z genetiko?? Teoretsko je nemogoče da mali psi dajo velike in obratno.Toda to se ravno kar dogaja pri tej pasmi. Tako da ne igra tu nikakršna vloga mode ali  kapitalske družbe ampak nekaj,kar je zelo zakomplicirano. In verjamite mi,da si rejci pošteno belijo glave z takšnim in drugačnimi problemi.
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #650 : ponedeljek, 06.02.2006 : 02:39:30 »

Olja,

nažalost so dosti krat vzreditelji ti, ki določajo videz pasme in ne kupci.Kupci dobijo to kar jim proizvajalec ponudi. Kupci so večinoma laiki in sprejemajo informacijo od ponudnika.Jaz nebi krivil  kupca ampak vzreditelja v tem slučaju. Nažalost pa je to res kar si napisal,in drži za večino stvari,ki os okoli nas in po tem sistemu momentalno funkcionira ta svet.
Zelo se strinjam z tvojo zadnjo opombo. In mi je  zelo všeč kako si to napisal. Res je ,da če se človek zaljubi v novo stvar,jo bo poskušal izpopolniti po njegovih močeh. In mislim,da smo vsi začeli po teh stopinjah.
Logiran
Santos
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #651 : ponedeljek, 06.02.2006 : 03:46:06 »

Pozdravljeni,

strinjam se z Zoranom, ko je napisal, da je standard pasme za vzreditelja Sveto pismo, nikakor pa se ne morem strinjati z Oljo, ko je pisala o bodoči "ponudbi" whippetov in njih "inovatorjev". Mogoče res živimo v kapitalizmu, ampak mislim, da pri vzreji kupec nikakor ne sme biti na prvem mestu, ampak je to sama pasma in njen vzreditelj, katerega naloga in cilj je pasmo obdržati zdravo in v okvirjih standarda.
Mali angleški hrt je mali in ne srednji angleški hrt in velikega pa že tako ali tako imamo. Upam, da FCI ne bo nikoli dopustila v spremembe standarda, ker včasih, ko se kje pojavijo na videz nerešljivi problemi, ki zahtevajo svoj čas in potrpežljivost, vztrajnot za reševanje, ljudje začnejo pritiskati za sprembe napisanih "pravil igre". In na vzrediteljih je, da se pasma vrne v okvirje standarda. Počasi in premišljeno. Ne glede na povpraševanje na trgu.

In še to. Povsod se najdejo dobri in slabi vzreditelji. Tisti, ki jim je res do izpopolnjevanja in zdravega razvoja pasme, kakor tisti, ki se podrejajo povpraševanju na trgu in "štancajo" legla kot po tekočem traku. Oboje najdemo povsod, pa naj bo to Italija, Francija, Nemčija, Slovenija ali Češka. Slednjo sem omenil še posebej zato, ker se je med mnogimi Slovenci ustvaril vtis in posmehljiv odnos, da iz Češke prihaja samo "škart roba", ker so cenejši kot npr. pri nas. Nihče pa ne pomisli, da so v Sloveniji, vsaj kolikor jaz vem, štirje vzreditelji, medtem, ko jih je na Češkem bistveno več. Poleg tega so tudi njihove storitve, veterinarske, kakor tudi vse ostalo, kar spremlja vzrejo, cenejše kot pri nas. In vem, kvantiteta ni pogoj za kvaliteto. Kvaliteta se pokaže na razstavah, ko imajo besedo sodniki, ki pa delujejo pod okriljem ene krovne organizacije, katere člani so tako italijanska, francoska,... kinološka zveza, slovenska kinološka zveza, kot tudi češko-moravska kinološka zveza, itd...
Pred 13-imi leti sem kupil whippetko iz slovenskega legla in je še danes moja številka ena kot ljubljenka, čeprav na razstavah ni nikoli dobila več kot perspektivno in pozneje ne višje ocene kot prav dobro. Zato je tudi nikoli nismo parili. In ko sem letos kupoval še eno whippetko, pri nas na žalost nisem našel tistega, kar sem iskal oz. nisem si mogel sam izbrati tisto, kar bi plačal, zato sem se po dolgem in temeljitem poizvedovanju podal na Češko. In ne z namenom, da se moram za vsako ceno vrniti v Slovenijo s psom. Ampak prepričala me vzrediteljica kot oseba in njena predanost tej pasmi, njene tri whippetke in en whippet (razstavni psi, coursing in lani je celo začela z agillity-jem, kar je mislim da zelo redko med hrti), škotska jelenarka, ki jim dela družbo ter videl sem kje in kako živijo, in seveda Gala, ki je z mano odšla v Ljubljano.
Zato, ko kupujete psa si vzemite čas, poizvedujte, sprašujte, visoka cena psa še ne pomeni po standardu dobrega psa… in pa sami, osebno po psa, da spoznate vzreditelja, da vidite v kakšnih razmerah psi živijo in včasih se zgodi tudi to, da namesto, da si vi izberete psa, pes izbere vas.
Toliko…

Lp
Marko

P.s.: Zoran, če veste, koliko je potem visok najvišji whippet, ki se razstavlja dandanes, katerega sodniki višino še tolerirajo? Sam sem v Avstriji srečal psico, ki je potegnila krepko preko 50 cm, vendar je bila le hišni ljubljenec in je niso razstavljali.
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #652 : ponedeljek, 06.02.2006 : 11:44:03 »

Pozdravljen Marko,

v dostih  državah Evrope se še gleda na višino, ..in sodniki to netolerirajo. So psi,ki krepko presegajo 56 cm. Eden večjih psov,ki sem ga videl v Evropi je Bohem Times Flies. Omenil bi še enkrat, da večina sodnikov gleda celoto pri psu. In če je pes v okviru standarda,...da ima vse atribute,ki jih standard opisuje.V tem slučaju večina sodnikov da prednost psu,ki presega standard višino. Pred psi ,ki so nekorektni.
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #653 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:29:08 »

Iz zadnejga legla nam je šla ena samička v tujino in to v Češko.Imam dosti prijateljev tam in sem bil tudi mentor dvema rejcema Greyov iz Češke,ki imata v glavnem mojo linijo psov.In ena od teh zelo aktivno in uspešno razstavlja svoje pse.Zelo dobro poznam Češke vzreditelje in zelo rad hodim na njihove rastave. Na Češkem sta samo dva rejca,ki se trudita popraviti njihovo kvaliteto. Če hočeš izboljšavo na svoji liniji,moraš na tem delati.To potegne tudi za seboj velike stroške. Nekateri so pripravljeni žrtvovati za to čas in denar.Nekateri pa  poskušajo to narediti na čim bolj poceni način. Inbreeding in pariti z čim manj stroški.
In to je moja iskušnja. Veliko rejcev nas pokliče iz Češke in se informira za mladiča in ko jim rečeš da so okoli 1000 Eur, jim je to ogromno in odstopijo. Primer vam dam, za eno od zadnjih samičk,ki sem jih uvozil sem moral dati cc 1500 Eur plus 800 Eur za mojo aviosko karto plus za 300 Eur za njen boks v avionu. Plus vsi stroški,ki so vključeni v potovanu.
Vsaka kvalitena stvar ima svojo ceno, ...veliko ljudi se trudi in žrtvuje vse v svojem življenju da naredi nekaj dobrega za določeno stvar in to ima svojo ceno. Ti problemi se dogajajo ponavadi v specifičnih državah in zato so določene države na udaru ko govorimo o kvantitetni vzreji. So pa absolutno tudi odlični vzreditelji in njihovi rezultati so zelo vidni. Pa potem ponovno pridemo do tega ,da je potem cena drugačna.

In v enem od prejšnih majlov me je negdo vprašal: " Koliko naših mladičev je ostalo v Sloveniji ?"
Ogromno ljudi nas pokliče za mladiča in večinoma nas vpraša če imamo tudi mladiče brez rodovnikov, ...!! da bi bila cena nižja. In ker je povpraševanje po takih psih večja,se enostavno določeni  vzreditelji odločijo za nižjo prodajno ceno. Nakar to petegne za seboj da tudi gledajo da pri paritvah tudi čim bolj poceni pridejo ...in to nas pripelje do začetne točke , ki sem vam jo napisal v mojem prvem majlu.
Marko, srčno upam da razumete,kaj hočem povedati. Osebno nimam nič proti nikomur,kajti večino rejcev v Evropi poznam in sem absolutno z vsem v dobrih odnosih. Nite z enim velikim ali maliv vzrediteljem nisem v slabem odnosu. Se dopisujem z skoraj vsemi. Izkušnje ki jih doživljam, so dejanske in me zelo motijo pri določenih rejcih. Ker niso pripravljeni prav nič narediti za pasmo ,...ko pa pridejo k njim kupci laiki,potem znajo predstaviti pse v čisto drugačni luči.
Osebno pa mislim Marko, da psička ki je pripeljana iz Češke ,..za mladička zelo lepa.
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #654 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:30:34 »

Rad bi vam posredoval pismo,ki sem ga poslal vsem vzrediteljem.Je v Angleščini in upam da ga boste lahko razumeli in problem,ki sme ga opisal.
---
Dear Greyhound Owners and breeders:

I am writing this letter, after attending last couple of years National and Internacional shows, not from an attack of "sour grapes," but from a sense of deep concern as to the direction in which we, as breeders, owners and exhibitors, have taken our breed.
Almost oll shows simply highlighted problems that have been festering in this industry for some time. Having been, at various times, an owner, breeder and  exhibitor , in this industry since last couple years I feel that I have a certain perspective from which to reflect on some of the changes, both positive and negative that affect our breed.

The most serious problem in our industry today is that our breed standard has become irrelevant! I believe that most of our judges today are competent, fair and honest but with the lack of a relevant breed standard each judge has had to develop his or her own breed standard. This situation was reflected very clearly in last couple years when, all too often, each judge picked a different group of dogs or picked them in an entirely different order. Under the present system this led to some of the top awards going to dogs that placed well down on all judges cards but at least appeared somewhere on two or three. A triumph of mediocrity! We can olso say thet POLITIC in ring is more often then before. Thet is major problem.Whay ?? People araund ring then think and learn thet Winner dog is type of dog,wich standart wont. Especialy with thinks like this,we make new breeders beliwe in wrong type of Greyhounds. And for thet is responcible all

political judges. This make me realy made,.. sometimes I wont to go in ring and ask judge whay he did thet. How we can stop thet Huh

Many of us can remember a time when, in order to place well at the shows, a racing type Greyhounds needed to resemble, as closely as possible, the show Greyhound. We seem to have completely reversed that trend in that the new type that now does best at our shows is the one most closely resembling the new type.Why are type, breed character and good movement no longer desirable qualities?Why does every show type dog have to be put down and dogs which are really out of type in front, should this be taken seriously?
Whay do some judges only look for good movement and they do not look olso for type and general appearance? Runing is the Racing type disciplines for heaven's sake and only in our breed are they considered less worthy!Show Greyhounds are wonderful , handsome , strong and big , but elegant and they are exciting, even exhilarating, to watch. They should not, however, set the standard for every other type of dogs in our industry.
Lastly, something needs to be done about our breed standard. We used to have the most beautiful Greyhounds 1990 - 2000 , but not any more. In England, America, EU or the rest of the world, I wish I could see in the ring full of stunningly beautiful Greyhound that actually resemble our own breed standard. To be fair to all breeders and judges we need to follow the standard or change it!

None of us would want to go back to the little skiny,flat top lines, thick necked, with no muscul,and no bone type dogs. Some try to  make great improvements in our breed but it would be a shame to throw out the baby with the bath water. An beautiful head, a nice general appearance, charisma and, yes, the free straight, low reaching movement are the recognizable physical characteristics that separate our breed from all others. Are we absolutely sure we want to lose them?
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #655 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:38:04 »

Prosil bi vse tiste ,ki so zainteresirani za primerjavo tipov mladih Whippetov. Iz katere lahko vsak najde svoje mnenje o tipu psa. Pošljite privat email: pa vam pošljem slikovno primerjavo,za Whippete kot za Greye

[email je izbrisan; Drejči]
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #656 : ponedeljek, 06.02.2006 : 12:56:55 »

Ali lahko posredujem sliko za primerjavo in če lahko kako to naredim ??
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #657 : ponedeljek, 06.02.2006 : 13:04:41 »

Fotke lahko posljes na e-mail jana@mojpes.net in bodo objavljene v galeriji od koder jih lahko vstavis v posamezen post.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
olja
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #658 : ponedeljek, 06.02.2006 : 13:43:18 »

Tudi pri človeški vrsti velja, da potomci v povprečju prerasejo svoje starše, in se pridružujem Zoranovemu mnenju, da je to lahko posledica zelo hranljive (proteinsko in vitaminsko bogate) hrane, ki vpliva na optimalen fizični razvoj organizma. Genetika in križanje pa sta sila zakomplicirani zadevi, saj je pri tem delu treba zasledovati dolgoročne cilje in rezultate in v tem procesu dela se stvari lahko hitro obrnejo na nepredvidena (napačna) pota. V takem načrtovanju se ne sme spregledati vseh tistih kritičnih lastnosti, ki jih prvo križanje (še) ne pokaže. Tako, da kapo dol vsem uspešnim vzrejnikom, ki z resnim pristopom razveseljujejo ljubitelje pasemskih živali. (Zoran, zdej sem se spomnila male Saje, ki je menda iz vašega legla. In komaj čakam, da lastnik da na forum še kakšno njeno slikco, ker je prava baby lepotička!) Kot ugotavljam, je že ohranjanje standardov znotraj pasme težko, kaj šele ustvarjati in adaptirati novo. Hipotetično načrtovanje nove vrste ang. hrta pa se mi ne bi zdelo oporečno. Važno je, da se stvari ne sfižijo,da ko na koncu namesto, da bi imeli 2 pasmi, nimamo nobene. To je odgovoren izziv pasjih vzrejcev, ki delo opravljajo profesionalno in razsodno.  Lep pozdrav, Olja
Logiran
zoran
novinec
*
Sporočil: 47


« Odgovor #659 : ponedeljek, 06.02.2006 : 16:50:12 »

Andreja,

vidim da nisi pustila, da drugi preberejo moj odgovor na tvojo pripombo.Svojo si dala da se prebere,moj odgovor pa ne. Mislim da to ni v redu.
Logiran
Strani: 1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 59   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: WHIPPET
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines