mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.07.2024 : 04:28:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Strani: 1 ... 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 ... 90   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nemški bokser - čvek  (Prebrano 178643 krat)
0 članov in 55 gostov pregleduje to temo.
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #945 : torek, 03.03.2009 : 18:31:40 »

Več časa, kot pes "vadi" neželjeno vedenje, več časa potrebujemo za prevzgojo...

Vsaj tako nekako velja. Iz mojih izkušenj je sicer odvisno tudi od vedenja samega. Tako, kot se določenih vaj hitreje nauči in nekaterih počasneje...
Logiran
numerouno
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 298


« Odgovor #946 : torek, 03.03.2009 : 20:08:02 »

ZNAČAJ KOT TEMELJ SELEKCIJE PSOV

Malo bi o tem pisala, ker opažam, da se je v zadnjih letih vzreje bokserjev opuščal ravno značaj le tega. zame osebno je to prvi in zelo pomemben faktor pri vzreji.
Rejci psov ne morejo neposredno vplivati na to, katere lastnosti in v kakšnem razmerju pasji zarod podeduje od svojih prednikov.Pomagajo si pa lahko s selekcijo psov in rejskimi metodami.

Kljub kakovostnemu izboru psa za določen namen, bomo moralimladega psa VZGOJITI, odraslega pa IZŠOLATI.Pri vsakem psu, ki ni bil deležen ustrezne vzgoje in šolanja, bomo odkrili vrsto vedenjskih reakcij, ki jih označujemo za neprimerneneželene za sožitje človek pes.

V psihologiji imenujemo opazovanje živali v njihovem naravnem, neprisiljenem položaju tudi etološko opazovanje.(ethos-navada)Zelo znan etolog , ki je dobil Nobelovo nagrado za svopje delo je Konrad Lorenz, ki pojasnjuje instinkt kot programiran in spontano dejavnost , ki jo je treba razumeti kot motorično in podedovano.

Za podedovanereakcije psov je značilono, da se pojavljajostereotipno(v identičnih situacijah na enak način). Se pa spreminjajo z starostjo in zorenjem psa.(iskanje seskov, dvigovanje zadnje noge, ..).

TEMPARAMENT IN  ZNAČAJ

Temparament je čustvena odzivnost oziroma čustvena stabilnost psa.
-koleričen tip
-sangviničen
-flegmatičen
-melanholičen

Značaj pomeni motivacijo in vsebino vedenja.

-psi z močnim značajem
-s srednjim,normalnim
-mehkim, občutljivim

Značaj ali osebnost psa?
Osebnost pogosto zamenjuje ali pa celo izpodriva značaj.Razvoj osebnosti pomeni predvsem razvijanje še nerazvitega.Psi imajo lastno osebnost , ki so ključnega pomena za določanje delovne in poslušnostne sposobnosti.

Imamo še nagon in instinkt

Vedenje in izražanje psov

-Socialno vedenje( življenje v tropu oz.z človekom) Dominatno , podrejeno vedenje

-Spolno vedenje

-Igrivo vedenje

-Plenilsko vedenje

-Obrambno vedenje

-Agresivno vedenje

-Prehranjevalno

Imamo še INTELIGENCO psov. Pod to razumemo splošno sposobnosthitre iznajdljiuvostiv vsaki situaciji.Po nekaterih pomeni sposobnost prilagajanjain iznajdljivosti.

O teoriji učenja pa kdaj drugič.


Logiran
Loni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #947 : sreda, 04.03.2009 : 11:27:21 »

Citat
No in tale Ajk, je sprva kot mladič živel v moji študentski sobici čez teden (ob vikendih sicer v hiši), nato pa že precej let v enosobnem stanovanju, ki celo meri 30 kvadratov in jih nima v celoti na razpolago.

Tukaj sem tudi jaz istega mnenja, da ni vazna velikost stanovanja, hise ali vrta, ampak cas, ki ga kvalitetno prezivis s psom in se z nim ukvarjas. Tudi najina Chica je sprva zivela v takorekoc sobi s kuhinjo, ki je skupaj merila 15 kvadratov, pa ni nikoli nic unicila. Saj ko je pes doma (ce ga seveda prej zmatras), najvec casa itak prespi.

Dostikrat slisim lastnike mladicev, da morajo pac pocakat da pes dopolne eno leto, preden ga dajo v solo...Halo? Tisti, ki se zacne ukvarjati s psom, ko ta dopolni eno leto, ima doma pomoje tak kaos, kot smo videli na filmu,ali pa se hujsega.
Lastini boxerja na filmcku pa imajo po moje se sreco, da ta pes ni usmeril svojega vedenja v agresijo!
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #948 : ponedeljek, 09.03.2009 : 12:15:17 »

Naj gre to vreme nekam...  Angry
Danes sem imela v planu, da greva z Divo zjutraj v park, kjer bi ona skakala za balonom. Namreč to igro se greva vsaj 3x tedensko, ker je čisto obsedena z njimi. Samo, ko ga zavoha (ga imam v žepu) in čeprav še ni napihjen imam 100% njeno pozornost. Zadnjič sem testirala to in sem jo dala na poleg, v žepu je bil balon in sva šli mimo treh psov, ki so se igrali. Seter ji je celo zastavil pot ampak Diva se mu je spretno izognila in gledala mene kdaj bom vzela balon ter ga napihnila.  Grin Tako, da zdaj delava poslušnost tudi z balonom...ji je bolj zanimiv kot poli salama.  Smiley
No, po kosilu sem nameravala na Anski vrh, popoldan se nam pa KONČNO začnejo treningi. Ampak očitno danes ne bo nič iz tega.  Angry Zunaj tako dežuje in piha, da sem komaj dežnik obdržala v rokah. Se bova morali nekako drugače zaposliti.  Sad
Je pa zanimivo... Kot včasih berem, večina psov ne mara dežja. No, pri Divi ni tako. Bolj kot dežuje in je slabo vreme, bolj se ji meša.  Grin Dela kroga, skače gor dol, mene "napada" in z žogico dela takšne akrobacije, da bi jo lahko kdaj posodila cirkusu.  Roll Eyes Žal pa sama nisem navdušena nad takim vremenom, zato ne delava ravno rekordnih sprehodov.  Roll Eyes

Je pa zanimivo kako lepo vreme smo pa včeraj imeli. Na sončku je bilo super in lahko si bil brez jakne. Moj dragi je peljal nas punce (Edit, Jessie, Norma in mene Cheesy ) na krasen in dolg sprehod. Tako, da zdaj vem še za eno super sprehajalno pot na njihovem koncu. Najprej smo šli po potki med travniki, kjer je tekel tudi potoček, tako da sta se Norma in Edit že namakali. Norma prostovoljno, Edit se je pa ponesrečil skok na drugo stran in je čofnila direkt sredi vode.  Jessica  je šla na drugo stran raje čez brv.  Grin  Potem smo šli po potki čez gozdiček, kjer smo videli tudi srne. Seveda, ker imamo pridne punce so samo stale in gledale.
Proti domu smo srečali še pasja sorodnika Hajdy in Diorja, malo smo poklepetali (z lastnikom in Larssonom seveda), potem pa šli domov na malico.  Smiley
Lep dan je bil. Komaj čakam sonček spet.  Smiley
Logiran
Loni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #949 : sreda, 11.03.2009 : 09:06:21 »

Citat
Tako, da zdaj delava poslušnost tudi z balonom...ji je bolj zanimiv kot poli salama. 
 
Hehe...tudi Chica je nora na balon(ck)e in gumijaste rokavice....jih takoj zavoha  Cheesy  Tistih pravih balonov ki letijo po zraku in glasno pihajo jo je pa do konca strah  Roll Eyes

Drugace se pa tudi mi veselimo soncka, vsi...Ce je soncek se Chica ze sonci na dekici na balkonu....prav nastavlja se  Smiley
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #950 : sreda, 11.03.2009 : 09:11:51 »

No, očitno je kar nekaj pasjih zasvojencev z baloni.  Grin

Nama je pa v ponedeljek bilo vreme vseeno naklonjeno in tako sva začeli s treningom. Me je prav lepo presenetila, ker je tako pridno delala. Še aportirala je, čeprav imava s tem največ težav.  Cheesy Pri vaji "naprej" sem se sicer mogla 2x zadreti, da se je ulegla, pa igračko sva si za to vajo izposodili, saj so druge bolj zanimive kot njene. Balon sva pa pozabili.  Tongue
Pri obrambi ji je šlo super, tako da sem prav ponosna nanjo. Zdaj pa morava spet začeti delati na sledi. Sva kar malo zanemarili to čez zimo.  sram
Logiran
dunja24
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #951 : torek, 17.03.2009 : 00:46:24 »

Pozdravljeni,

jaz imam pa en kupček vprašanj v zvezi z bokserji, ki vam bi jih rada zastavila, v upanju, da me ne boste napadli in razglasili za popolno nevednico.

Situacija pri nas je taka: oči je pred nekaj meseci kupil mladega bokserja (brez rodovnika), bojda starega 3 mesece, a smo po obisku veterinarja zaradi kupa zdravstvenih problemov ugotovili, da je Bon precej starejši - še danes ugibamo o dejanski starosti (glede na težo). Prosim, ne me vnaprej obsojat čemu smo kupili bokserja ne da bi se prej pozanimali o osnovnih značilnosti te pasme, saj je psa kupil moj oči in jaz nisem niti vedela za to (moja starša sta ločena in ne živim pri očetu).
Torej, prve mesece smo se ukvarjali predvsem s tem, da smo psa ozdravili vseh možnih bolezni in okužb (diareja, pozitiven na črevesni parazit Giardio + pljučne parazite...), zato nismo niti razmišljali o kakšnem šolanju, Bonu pa seveda pustili proste tačke pri osvajanju stanovanja, kavča... Sedaj je Bon zdrav in fuuul živahen, oči ga počasi uči osnovnih ukazov (sedi, poleg). Ker me je kuža popolnoma zasvojil, bi ga rada naučila še česa več - oči nima časa hoditi z njim v šolo, jaz bi si ga pa že vzela, saj imam ogromno volje - kmalu se bom namreč preselila nazaj in bom z Bonom vsak dan.

Tu se pojavi prvi problem - prebrala sem kar nekaj knjig in tem na forumu, zato sem si ustvarila osnovno predstavo o poteku šolanja psa, še vedno pa mi ni jasno par stvari... Ko smo dobili Bona, je tehtal 11 kg, danes jih ima 17 kg - po teži sodeč nikakor ne more biti star 4 mesece, kot nam je ženska, ki ga je prodala očetu, zatrdila. Morda kdo, ki ima več izkušenj z bokserji, ve, koliko naj bi bil Bon star? Veterinar nam je rekel, da je star verjetno okoli 6 mesecev... Sprašujem namreč zaradi šolanja - kam ga vpisati? Za program VZGOJA MLADEGA PSA je verjetno prestar, tako da pride v poštev MALA ŠOLA? Smo iz Ljubljane - morda kdo ve, kdaj in kje se (čimprej) začne ustrezni program?

Ogledala sem si tiste 3 filmčke, pa me je kar malo groza... Moj oči pod nobenim pogojem ne misli hodit s psom na sprehod VSAK DAN, kvečjemu 2-3x/teden, saj ni ravno športen tip  Wink. Zato bom jaz tista, ki bo Bona poskusila vsakodnevno tako zelo utrudit, da bo zvečer le še padel na blazino  Grin. Sicer sem študentka s kar precej obveznostmi, a bom že nekak našla čas. Kakršenkoli predlog bo bil zeloo dobrodošel, saj sem čisti amater pri tej pasmi.

Upam da me ne boste takoj napadli, saj je jasno da o pasmi še marsičesa ne vem, sem se pa volja naučit vse in še več  Roll Eyes. Hvala vsem za kakršenkoli odgovor / nasvet / predlog Kiss 

Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #952 : torek, 17.03.2009 : 09:24:49 »

Mislim, da nima smisla, da bi te kdo napadel, saj kužka že imate in radi ga imejte ne glede ali ima papirje ali ne. No, to tako ne dvomim, da ga ne bi imeli...  Smiley
Dobro, da se boš preselila in imela psa na skrbi. Mogoče bi očetu pokazala te filmčke in bi si pol le vzel čas za sprehode.  Roll Eyes Bokser je pač hiperaktivec in če ga ne zaposliš....vemo kam to lahko pripelje.  Tongue
Težko je rečit po kg koliko je pes star ampak kljub temu bi po moje moral pes toliko tehtati pri dobrih 5ih mesecih.
Super, da si se odločila za šolanje. Po mojih izkušnjah bokser, kljub nagajivosti, rad dela...potrebno je samo najti tapravo motivacijo (za mojo je npr. poli salama, še bolje je pa kakšna igračka, ki ne piska). Zdaj so se tečaji že pričeli, tako da se le hitro vpišita.  Smiley

Upam, da se je Bonovo zdravje zdaj uredilo in ne bosta imela več težav. Srečno pri šolanju in poročajta kako vama gre.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #953 : torek, 17.03.2009 : 21:06:03 »

V kateri tečaj, ti bodo pa v šoli svetovali. Nič bat!  Smiley
Logiran
dunja24
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #954 : torek, 17.03.2009 : 23:43:38 »

Sem že klicala naokoli, pa sem zamudila vse spomladanske tečaje:( . Smo skupaj ugotovili, da bo najbolje, da počakava do jeseni in se takrat vpiševa v osnovno šolo, v tem času pa ga poskušam sama naučit osnovnih ukazov. Če ima kdo kak uporaben nasvet, bom zelo vesela, drugače pa Vaja dela mojstra al Mojster dela vajo al Sam svoj mojster al kakorkoli že Wink
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #955 : torek, 17.03.2009 : 23:46:53 »

Boš učila s klikerjem?
Nevem kako se bo tebi obneslo meni se zdi fajn.
Drugače pa prej kot ga začneš učit lažje je ... vsaj meni se tako zdi Wink
Logiran
Loni
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #956 : četrtek, 19.03.2009 : 10:18:50 »

Zivjo ČivBucBav!

Mi smo hodili v pasjo solo v Kosezah (Ljubljana), imela pa nas je ena punca Polona. Moj nasvet je, da probas vseeno najti solo v kateri bi te sprejeli kljub temu, da so ze zaceli s tecaji... Mislim, da tecaji tako zacneja v zacetku marca, tako da pomoje nebi/nisi veliko zamudila...
Drugace si pa poglej na netu solanje s klikerjem...zelo priporocljivo!  Wink
Jaz sprva nisem bila navdusena nad klikerjem, a ko se enkrat na ta nacin solanja navadis, gre ucenje zelo hitro in ucinkovito... Tudi psica je nad njim navdusena, saj vedno dobi priboljsek!  Cheesy

Ja, pa veliko sprehodov vam zelim!  Wink
Logiran
dunja24
novinec
*
Sporočil: 44


« Odgovor #957 : četrtek, 19.03.2009 : 23:56:46 »

Kliker? Prvič slišim... Se bom zgleda res morala zapodit na internetne strani, da se malo poučim.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.360


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #958 : sobota, 21.03.2009 : 04:31:11 »

http://www.mojpes.net/modules/news/index.php?storytopic=77 - kar nekaj zadev o ucenju s klikerjem, posebej od 2. strani naprej.
Logiran

TinS
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #959 : sobota, 04.04.2009 : 21:06:09 »

mene pa neki zanima...ali ve kdo če se kje prodaja kakšno leglo(nemških bokserjev), ker kar jaz poznam je že vse razprodano ali pa predrago:S
Logiran
Strani: 1 ... 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 ... 90   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Nemški bokser - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines