mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.07.2024 : 13:17:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 23   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izkusnje - rak  (Prebrano 88227 krat)
0 članov in 7 gostov pregleduje to temo.
PetraS
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 88


« Odgovor #75 : ponedeljek, 15.11.2004 : 09:32:10 »

Prvo--najlepša hvala za vse vaše dobre želje.
Danes je ponedeljek (5 dan po..)....če bi bilo tako kot prvič bi se moralo že danes začeti ...ponoči sem se zbujala..in čekirala..kaj dela..kako se moj srček počuti?...in za enkrat je v redu.. nič mu ni slabo ...zjutraj je pojedel zajtrk in vse funkcionira normalno...edino raje leži na hladnejših mestih in ne pride se pocrkljat pod oddejo...jest upam, da bo tako ostalo....mogoče je pomagala preventiva (Ranital tableti (75mg) na 12 ur za zaščito želočne sluznice že od četrtka), mogoče je tumor tako oslabel, da ne proizvaja toliko toksinov, ki bi mu delali težave v želodcu, mogoče je pa kriva malo manjša doza, ki jo je dobil...mogoče pa vse skupaj...v glavnem za enkrat ni težav. (pa upam rek o zarečenem kruhu tokrat ne bo držal).
lp
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #76 : sobota, 09.04.2005 : 12:13:23 »

Sama sem v situaciji, kjer se ne morem odločiti...
Psička ima 13 let (čez 1 mesec Wink ), je v super kondiciji, še vedno se igra itd...
Ima sicer poškodovan komolec, zato malce šepa. Kljub temu zna po par metrov tudi galopirati in od navdušenja skakati v zrak na zadnji dve tački Cool

Kje vidim problem?
Psici  je v zelo kratkem zrasel kar velik tumor na zadnjem sesku (18cm obsega), ki raste in raste...
Imam dve varianti;
- čakanje
- operacija

Skoraj 100% sem se že odločila, da je ne dam operirati (kaj če operacija ne uspe- mislim, da bi se počutila, kot da sem jo ubila sram )
Po drugi strani se bojim kako bomo pristali, če se bo zadeva večala (po trenutnem stanju sodeč se bo Cry )
Ali bo psičko bolelo? Oviralo pri hoji? Ji vzelo voljo do življenja?
Najraje bi pustila naravi svojo pot (brez operacije), seveda pa niti v sanjah ne želim, da bi moja starkica trpela...

Poleg tega tumorja ima na sosednjem sesku tudi cisto, nekaj minimalnih ''grahkov'' se da otipati tudi po drugih seskih.  ima tudi lipom na muskulaturi-ne v podkožju Tongue (prsni koš), hvalabogu zadeva ne raste, ker bi bila operacija tega izjemen riziko Shocked

Ne vem kaj naj... ... Cry Cry

Če je rakavo-
ali lahko metastazira v npr. notranje organe, ne da bi jaz to vedela??
Strah me je, da bi  tumor zrasel v ogromno velikost, Tori pa bi bila še vedno polna življenja...

Sem v resnični dilemi  Undecided Undecided Cry Cry

Teja
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #77 : sobota, 09.04.2005 : 14:00:25 »

Teja, kaj pa pravijo veterinarji?

Resnično mi je žal, da si se znašla v taki situaciji... Cry In upam, da boš lahko našla ustrezno rešitev...

Jaz v taki situaciji še nikoli nisem bila, vendar bi se verjetno odločila za operacijo (ker se bula zelo hitro povečuje). Se mi zdi, da so tudi že forumovci pisali, da so imeli starejše pse pod narkozo in da je bilo vse OK. Saj če je psica res v dobri kondiciji, potem mogoče operacija ni tako slaba rešitev. Seveda je pa vsaka operacija tveganje, tudi če je pes star 2 leti.

Sporoči, kako se boš odločila.

Lp Jana
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #78 : sobota, 09.04.2005 : 14:12:23 »

Teja, zal mi je za Tori...  Undecided
Pri Herbiju - nasem prvem psu smo (so se, ker mene takrat zal ni bilo v Sloveniji) se ob diagnozi odlocili za operacijo, oz. da se ga operira in da potem stanje, oz. moznosti veterinar sporoci ocetu. Zale je bilo prepozno, saj je bilo metastaz prevec... Tudi ce bi se jih (delno oz. najvecje) odstarnilo, bi to le podaljaslo agonijo za mesec, najvec par mesecev. Zato se je oce odlocil za evtanazijo. Cry Kuza je bil takrat star 10 let. Meni je bilo takrat grozno hudo (in mi je se danes), predvsem, ker me ni bilo zraven, ampak verjamem, da je bila to najboljsa odlocitev v tem primeru.
Jaz bi se na tvojem mestu posvetovala z veterinarjem, ki mu 100% zaupam in predebatirala z njim vse moznosti in morebitne posledice. Ne vem, ce je tumor tak, da se bo po vsej verjetnosti kljub operaciji ponovil oz., da je agresiven in da lahko metastazira na notranje organe, bi jaz zadevo pustila pri miru, dokler psica ne trpi, potem pa bi se odlocila za evtanazijo... Ce pa je prognoza kolikor toliko dobra, leto zivljenje ali vec, neagresiven tumor, ... pa bi se jaz, kljub starosti (pa saj pravis, da je psica sicer ok) najverjetneje odlocila za operacijo.
drzite se.
m.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #79 : ponedeljek, 11.04.2005 : 13:23:38 »

Teja: psico daj operirati, to je edina možnost, da jo boš še kaj časa imela. Tumor bo rastel še naprej, zelo kmalu bo začel psico ovirati, večji tumorji se vedno zagnojijo, kar je izredno boleče, rane se ne zacelijo (vsaj ne za dalj časa) poleg tega pa tumor psico počasi zastruplja in operacija že zaradi tega kmalu ne bo več mogoča. Morebitne metastaze ugotovijo z rentgenom pljuč, mogoče še s pregledom jeter z ultrazvokom. Samo v primeru, da odkrijejo metastaze operacija ni smiselna.
Sama dam vedno odstraniti vse tumorje na seskih, ne glede na starost psice (tudi starejšo od 13 let smo že uspešno pozdravili). veliko je veterinarjev, ki nočejo operirati starejših psic, vendar je pogled na psico z napredovanimi tumorji na seskih tako žalosten, da se splača najti takega, ki si to upa in zna.
Logiran
Tosa
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 309


« Odgovor #80 : ponedeljek, 11.04.2005 : 14:12:40 »

Teja, najina 10 letna NO je imela tako kot tvoja tumor na sesku. Po nasvetu veterinarke sva nekaj časa čakala, da bi videla ali se tumor veča. Ker se je bula dokaj hitro večala, sva se odločila za operacijo. najprej so psičko temeljito pregledali - vzeli kri, slikali pljuča. Če bi se karkoli že pokazalo na pljučih, jo sploh ne bi operirali (Zaninovič). Ker pa je bila, z izjemo tumorja, zdrava, smo se družno odločili za operacijo. Ker sem slišala že nešteto zgodbic o starejših psih, ki so zaspali med operacijo, sem med čakanjem med operacijo, doživljala skoraj največjo moro v mojem življenju. Da ne govorim koliko sem prejokala v slabi uri. Operacija je hitro minila in po cca. 2h urah sva jo šla s fantom iskat. Psička je sama prišla iz operacijske in okrevala veliko hitreje kot najina mlajša dama po sterilizaciji. Res je bila bojevnik! NO je po odstranitvi tumorja živela še 1leto in pol in potem umrla zaradi popolnoma drugih zdravstvenih težav (težave s kolki)! Nama ni bilo nikoli žal. Podarila sva ji sigurno še 1 leto življenja in to kvalitetnega (še vedno se je igrala, tekala za mucami, normalno jedla, ...). Prav tako se strinjam z Lanabelo, da je pogled na psičko z rastočimi tumorji na seskih resnično žalosten. Pri nas,kjer živim, je bila ena taka psička, za katero je bilo škoda denarja in je na koncu svojega življenja tumorje dobesedno že vlekla za sabo, tako so bili veliki Cry (bila je manjše rasti in predebela)!
Teja, pogovori se z veterinarjem, pretehtaj! Vem, da odločitev ni lahka. Moraš pa misliti tudi na to, da se med operacijo res lahko zgodi tudi tisto "najujše"! Drži se in poročaj kako in kaj boste izpeljale to! LP
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #81 : ponedeljek, 11.04.2005 : 14:16:56 »

Pravzaprav se najhujše navadno ne zgodi med operacijo ampak nekaj dni po njej, če čakamo predolgo in je organizem že preveč zastrupljen.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #82 : sreda, 13.04.2005 : 11:31:34 »

Hvala za odgovore.
Žal mi je za pse, katerih lastniki ne želijo operacije, ker je škoda denarja Shocked Tongue
Pri meni je problem podoben, pa vendar čisto drugačen-toliko kot bi bilo potrebno za operacijo nimam Cry Cry Cry


Pogovarjala sem se z dr. Matkom, rekel je, da lahko še malo počakam, vendar je najboljša varianta operacija.   ven bi ji pobral še ostale mini ''grahke'' in jo tudi steriliziral.

žalosten pozdrav
Teja
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #83 : četrtek, 14.04.2005 : 06:57:22 »

Teja,
tudi mi smo dali psičko pri 13 letih operirati, ker je imela tumor na seskih. Za to smo se odločili, ker bi jo drugače sigurno kmalu pobralo.
Operacijo je ful dobro prenesla. Zdaj je bolj živahna in lažje hodi. Je bila pa že prej v dobri kondiciji in nikoli ni imela kakšnih bolezni.
Za celotno zdravljenje smo dali okrog 40.000,00 sit. Sterilizacije pa nam vet. ni omenjal.
Upam, da se bo tudi za tvojo psičko dobro izteklo.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #84 : torek, 19.04.2005 : 18:31:35 »

Teja, kako je s Tori? Si se že kaj odločila?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #85 : četrtek, 21.04.2005 : 14:30:10 »

Ker je število psic, ki povsem po nepotrebnem hudo trpijo zaradi tumorjev na seskih, bom še enkrat napisala nekaj osnovnih zadev.

1. namenite svoji psici nekaj malega pozornosti in ji vsaj na vsakih nekaj mesecev pretipajte seska. Vzelo vam bo samo nekaj minut. Pozor, tudi sterilizirane psice lahko zbolijo

2.Če odkrijete tumor ne paničarite, ampak si zapomnite kje je, ga izmerite in dobro pretipajte okolico, če je v bližini še kakšen.  Priporočljivo ga je čim prej pokazati veterinarju, vendar načeloma ni nič narobe, če počakamo kakšen teden in opazujemo, kaj se s tumorjem dogaja. Kakšna zatrdlinica včasih tudi izgine, če gre recimo za posledico mastitisa in ne za pravi tumor

3. Nobene katastrofe ne bo, če bomo majhen tumorček ki ne raste pustili pri miru. Vendar ga moramo odstraniti TAKOJ ko začne rasti. Ne glede na starost psice. Majhen tumor se da odstraniti pod lokalno anestezijo, poseg je varen, psica po njem ni prizadeta, prav tako ne naša denarnica

4. če se hkrati pojavi več tumorjev, jih je treba odstraniti takoj, ponavadi je v tem primeru potrebno odstraniti vse žlezno tkivo, ki pripada prizadetemu sesku. Čim prej bomo to storili, tem manj boleče bo to za psico.

5. Čim prej tumor odstranimo, tem manjša je možnost metastaz. Ker zelo majhni tumorji pri psicah ponavadi še ne delajo metastaz, si z zgodnjo odstranitvijo prihranimo tudi stroške za biopsijo, saj veterinar brez težav odstrani vse prizadeto tkivo in je v bistvu vseeno, ali je bil odstranjen tumor rakast ali ne.

6. Tumorji se zelo pogosto ponavljajo.  Zato moramo biti na psice, ki so že imele tumorje še posebej pozorni in sproti odstranjevati nove.

7. Psico, ki ima tumorje je priporočljivo sterilizirati, saj nihanje hormonov spodbuja rast tumorjev, vendar to ni nujno.

8. Tudi  če smo tumorje zanemarili in so že zrasli, jih je treba odstraniti. Sami od sebe ne bodo izginili, tudi rasti nehajo samo po čudežu (lahko se za nekaj časa ustavi, samo potem še bolj divja). Tumorji lahko zrastejo zelo hitro do zavidljivih velikosti. Ko ne morejo več rasti skoraj vedno počijo. Iz njih se cedi, zadeva se ponavadi še zagnoji, rane pa se kljub zdravljenju ne zacelijo.

9. Če vam veterinar reče, da je psica prestara in da se je ne splača operirati, vprašajte še kakšnega drugega. Le redkokateri tumorji so tako veliki, da se jih ne da odstraniti.

10. Če ste svojo psico tako nagnusno zanemarili, da se tumorjev res ne da več odstraniti, imejte vsaj toliko poguma, da jo peljete usmrtit takrat, ko začnejo tumorji pokati in ne čakajte da shira v mukah. Žal se to zelo pogosto zgodi, ljudje, ki "nimajo jajc" da bi psico peljali na operacijo, jih tudi za evtanazijo nimajo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #86 : sobota, 23.04.2005 : 13:58:16 »

Teja, a si dobila sporočilo? Si se kaj zmenila?
Logiran
rikica11
novinec
*
Sporočil: 18


« Odgovor #87 : torek, 13.09.2005 : 11:18:43 »

Lep pozdrav vsem skupaj!
Trenutno imam težko obdobje glede psičke, stara je 11 let. Maja 2005 je bla sterilizirana, zaradi raka. Julija se je bula spet ponovila in bla  "uspešno odstranjena". Mislima sem, da je s tem konec, pa ni tako. Cry Cry Cry Cry Cry Cry Cry Sedaj sept pa ima ponovno bulo in veterinar odsvetuje operacijo, ker je bula preveč vraščena. Psička pa je na sploh spremenjena, bolj počiva ima žalostne učke, počasi hodi. Zaenkrat je 1x dnevno normalno. Opazla sem da malo več urinira. Res pa je da ji je dal inekcijo(antibiotik), zdi se mi da je bula malo manjša.
Veterinar se za tretjo operacijo ne odloči, saj pravi da nima smisla.   Cry  Cry Cry
Ima kdo še kakšne izkušnje? Ni lahko se ločit od nje, težko jo bo gledat kako odhaja. Ja ni sreče, to je moja druga psička. Sosedje so prvo zastrupli, ta pa ima raka. Zelo težko prenesem izgubo psa, zato bi blo najbolje takoj drugega vzet, a ostali niso za to. Res pa da je vsak pes unikaten. Ta druga(Rikica) mi je bolj všeč od prve, še posebej ker se močno razveseli ko prideš domov, zelo je vesela. Zdaj to pokaže manj ker bolj počiva. Potem ko je ne bo, bo preveč tiho, prazno. Praznina boli...  Dajte napisat kaj.
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #88 : torek, 13.09.2005 : 11:34:45 »

rikica11,

saj ti je Lanabela zgoraj napisala 9. Če vam veterinar reče, da je psica prestara in da se je ne splača operirati, vprašajte še kakšnega drugega. Le redkokateri tumorji so tako veliki, da se jih ne da odstraniti.


Nič ne stane (razen stroškov osnovnega pregleda), če greš k drugemu veterinarju po še eno mnenje.

Držim pesti, da bo z Rikico vse OK  Kiss
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #89 : torek, 13.09.2005 : 12:15:29 »

Ali je bula na istem mestu kot prejšnja? Kako velika je? V kakšnem stanju so bezgavke? Ali ima metastaze na pljučih ali jetrih? Šele ko boš imela vse te podatke, se boš lahko odločila. Če prav razumem gre za tumorje na seskih. Ali je bilo z biopsijo ugotovljeno, da gre za raka, ali pa je veterinar to rekel kar tako na pamet? Tumorji na seskih se zelo pogosto ponavljajo, tudi če je bil eden rakav, ni rečeno, da je drugi tudi. 11 let pa ni še nobena starost, če je psica sicer v dobrem stanju.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 23   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: Izkusnje - rak
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines