Na današnji dan pred že kar petimi leti sem v ZH spoznala Čipa.
Medtem ko slavljenec meditira in mirno prebavlja svoj zajtrk (vseboval je še praznični, doma narejeni in očitno izvrsten muffin), bi jaz z vami podelila nekaj informacij, ki bodo morda uporabne za tiste, ki se srečate s pasjo demenco. Pri Čipu smo signale "prebrali" konec poletja, s Polonino pomočjo, potem ko sem bila že kar krepko utrujena od Čipovega vztrajnega nočnega nemira (in mojega posledičnega ne-spanja). Septembra smo pričeli s Karsivanom, moram pa priznati, da me je presenetilo, da so se noči umirile še predno sem uspela prit do Karsivana - v bistvu tisti moment, ko sem sama ozavestila, kaj se mu (najverjetneje) dogaja.
Čip je videti, kot da se, vsaj na momente, zaveda, da ima neko prepreko med sabo in zunanjim svetom. To zna včasih pokazati na tak diskreten - nekomu tujemu verjetno popolnoma neviden - način, skozi gestikulacijo ali pa vedenje. Takrat ga zelo pomiri, da se pogovarjam z njim (četudi je že fejst naglušen) in mu dam vedeti, da je popolnoma sprejet in fejst kuža takšen, kakršen je. Včasih se zbudi kmalu potem, ko gremo spat in v temi preverja, ali smo vsi na svojem mestu. Dovolj je, da vstanem, mu pokažem na njegovo posteljo, ga z božanjem malce pomirim, in že zaspi. Boža se precej raje kot prej in mu takšen kontakt več pomeni.
Videti je, da je zadnje čase edini resni fokus njegovega zanimanja hrana - še bolj kot prej oziroma ga druge reči zanimajo manj. Oziroma mora biti impulz že kar močan, da ga potegne (recimo, da se kakšna prostoživečka sprehodi skozi kader v neposredni bližini... to ga strašno "razjezi"...)
Drugače pa se mu ne ljubi kaj dosti na sprehode, če je zunaj mrzlo, pa sploh ne - potrebo opravi in se že obrne za domov. Zapečkar mali.
Že preproste miselne naloge so mu dokaj težke (na primer dobivanje suhe hrane iz Konga - opazno se mu ne da). Po drugi strani pa je v zadnjem času razvil en precej teatralen protokol, kjer je treba zvečer, po večerji (ki jo zdaj obvezno dobi, da lažje zaspi), sfehtat še en priboljšek. V tem je zelo komunikativen in se zelo potrudi, da me "spomni", za kaj gre. Pozorište v kući press...
Pred kratkim smo začeli dodajat še omega-3 iz ribjega olja ter ginko -- ne vem, ali je mogoče, da se tako hitro pozna, ampak zdi se, da ga je to še dodatno predramilo in v tem momentu se mi zdi, da bi pri njem težko našla signale, ki so nas alarmirali poleti. Je čas obiskov in Čip je zelo komunikativen, išče čohanje, obiski ga kar zanimajo, s tistimi, ki jih bolj pozna se tudi igra, itd.
No, toliko od nas. Lepe praznike vsem!