Čestitke Kasji in Neži za odlično predstavitev in čudovite razstavne rezultate.
Ja, saj ne bom prvič povedala, pa vendar še ena pohvala Kasji. Mična je ta koker gospodična. Jaz se včasih pošalim in pravim da je "visoka parfumerija"...
Tudi moja malenkost" je bila v Grazu v nedeljo, na klubski razstavi koker španjelov. Kar tako, iz "firbca". Saj nimam vsak dan prilike videti 50 kokerjev na enem mestu.
Ja, mene kot dolgoletno ljubiteljico te prečudovite pasme so najbolj zanimali "enobarvni" kokerji. Pri teh se "znajdem", priznam, večbarvni pa niso moja "specialiteta".
Ampak glede na videno, se tudi jaz strinjam z Nežo, da je bila v razredu psic med večbarvnimi psicami njena "varovanka" Kasja razred zase.
Prav tako bi moralo biti tudi glede izbora najlepše psice te klubske razstave. Med "izbrankami" za podelitev tega naslova, sem glede na videno pričakovala da, bo Kasja proglašena za najlepšo psico .. Pa žal temu ni bilo tako. Sodnik se je odločil drugače... Tako, da je tisti grenki "priokus" ostal. Ni zmagala najlepša....
Lažje je stati izven ringa in neobremenjeno gledati spremljati,komentirati, kot soditi.. Psa in osebo, ki drži tisto razstavno vrvico... Ampak,, kot je Neža rekla: "Vsake oči imajo svojega malarja..Upam, da je Neža že "pozabila"...
Sem pa se tudi jaz iz Graza vrnila z "mešanimi" občutki, tudi z malce grenkim priokusom. Pa ne zaradi sojenja, ampak zaradi splošnega" vtisa".. Zakaj?
Včasih sem vedela (tudi brez razstavnega kataloga), kdaj so v razstavnem ringu na ocenjevanju samci in kdaj samičke. Razlika je bila "očitna". Samci so (bili) večji, močnejši, kompaktni, močnejša glava.. Ni se jih dalo zamenjati.. Opažam, da se te zunanje "razlike" med spoloma vedno bolj zabrisujejo.. Samci postajajo "podobni" samičkam..Majhni, drobni... Višina max 37, 38 cm, pa teža, tako na oko 12 kg.. "Mere po standardu za psičke..
Nisem kupila razstavnega kataloga. In po enih 15 miniutah opazovanja in uživanja , sem bila trdno prepričana, da spremljam ocenjevanje enobarvnih psičk. Ko pa sem si sposodila katalog, skoraj nisem mogla verjeti.. Samci.
Do tega "spoznanja" sem prišla že večkrat. In nekako posledično ugotavljam, da gre vzreja kokrov v "minimalizem".. In psi, ki dosegajo "NORMATIVE" IZ STANDARDA O KOKRIH, tako glede prdpisane višine in kilaže (samci 39-41 cm in psičke 37-39 cm), izgledajo v razstavnem ringu med temi zminimiziranimi primerki pravi SLONI, ORJAKI.. In na mojo veliko žalost prav tako ugotavljam, da jih tudi sodniki slabše ocenijo, kot bi jih lahko.. Očitno jim niso "všečni".. Ja, "moda" narekuje ocene.. Na žalost.
In modni psi so očitno tisti manjši...
In že kar nekaj časa nisem videla sodnika, ki bi vzel meter in izmeril višino tem majhnim "modnim" primerkom.. Ja, znajo pa letati z metrom okrog tistih "ta večjih".. Vem pa, da če bi vzel meter in izmeril višino, bi jih moral kar nekaj "izločiti"... To pa bi bilo skrajno "nehvaležno" početje.. Ja, tudi sodnikom očitno ni več enostavno... In težko je ugoditi in ugajati vsem sodelujočim. Ter izpeljati ocenjevanje tako, da bosta volk in koza cela in sita..
Me pa neizmerno veseli, da je klubski prvak postal črni samec - veteran. Mene osebno spominja na tisti zame t.im. "prvobitni" originalni tip koker španjela, kot ga poznam.. Močan, kompakten, "robusten". S tisto zame tipično španjelsko glavo... In imela sem to srečo, da sem ga imela v rokah..
Njegov lastnik mi ga je "osebno" predstavil .. Hvala Madžarki Eriki, da mi ga je "predstavila"..
Imela pa sem se lepo. Odlična družba, prijazni ljudje, lepi psi... Skratka, lepo preživeta nedelja.
P.s.
Zgoraj napisano je izključno gledanje z mojega "zornega" kota.. In sploh ni nujno, da imam "prav... Jaz sem globoko iz prejšnjega tisočletja.. In ne dohajam "mode"... Ja, še vedno pa rada pokukam kokerje.. In tako bo ostalo.