mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 29.09.2024 : 01:17:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: 1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 258090 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Pepitika
novinec
*
Sporočil: 33


« Odgovor #1365 : ponedeljek, 19.12.2011 : 09:45:00 »

zdravo!
Tudi jaz sem že videla izredni razstavni uspeh Dive1 in Tončka in vama obema iskreno čestitam!!!!
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1366 : ponedeljek, 19.12.2011 : 16:05:38 »

diva1 me veseli, da si se na koncu odločila in peljala Tončeka pokazat še na "njegov konec" Evrope in seveda čestitke za CAC in 2 mesto med samci!! Iskreno rečeno sploh še nisem gledala kdo je kaj bil na CZ specialki.. je pa sigurno bilo bolj lušno kot v Celju..   Angry

Smo ti rekli, da ne smeš obupat... pri razstavah je dovolj, da si vztrajen! Wink Torej v delovne v Ljubljano, že veš kateri dan? Mi bomo španjele imeli samo 2 dan, prvi dan sem imela slabo izkušnjo z sodnico in mi ne diši prav dosti...  Sad V vsakem primeru se potrudim pa pridem malo pozdravit. Wink

Glede dela.. sem razčistila zdaj na privat in smo našli korenine zahvaljujoč damayanti... Tongue Tongue Več ne bi o tem.

Se je pa končno začela kazat zima in komaj čakam, da travnike prekrije sneg.. takrat me pa sploh ne bo več na net, samo še zunaj pa kopanje in reševanje kep hahaha.  Cheesy Grin Drugače bodo pa tvoji učbeniki zelo v uporabite dni...  Roll Eyes  Tongue

Aja še na tisto o simpatičnosti.. veš kaj, meni so še tisti lovci, ko pridejo v uniformi pa s klobukom razstavljat face. Enkrat sem jih gledala pri bavarcih, ko da se bi zmenili in imeli vsi lepo pri eni pasmi "dress code". Debestni so, ne pa jaz v nekem bednem vijoličnem kostimu pa bavarca na koncu štrika.. čisti "outsider".  Grin Najbolj bedni so tisti, ki pridejo v Jankovičevi uniformi.. čeprav zdaj je baje to in..  Roll Eyes Tongue
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1367 : ponedeljek, 19.12.2011 : 21:19:58 »

Wink

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1368 : sreda, 21.12.2011 : 14:30:14 »

Ja  Grin  veš  da mi je   Wink

Meni v tem stil nekako najbolj potegnejo še vedno original nepokvarjeni ne skomercializrani.. Bretonci
epagneul breton ( vtipkaj v google) tam pa ni field trial, pa show line .. ampak je en in edini dobri delavni in dobrodušni bretonski španjel.

Edino kar me  ubija je to da sem sucker na black&tan butnglavc
od tukaj gordon, od tukaj bi bil koker ali NLT itd.. ampak v vsakem primeru pa delavc Cheesy
http://www.youtube.com/watch?v=J3TM9GL2iLI


Oja, poznam bretonce, so mi wau, res. Ampak z repom, obvezno. V bistvu se vedno bolj pogosto spogledujem s sedmo in osmo grupco. pevka Sej jst pa lov na greva skupi, oko sokolovo bi bohvekaj ustrelila, ampak me pa obcasno res zagrabi to delo s psom. Predvsem kakim kurcharjem al pa dratharjem. So mi take deklice za vse. Kiss

Diva1, sorry, ampak tvojih postov jaz sploh ne morem brat. Ne.... zdrzim.... ob.... vseh.... tistih.... pikicah.... Neberljivo oz. tezko berljivo, vsaj zame.

Citat
In sedaj zakaj jaz govorim  lovski psi lovsko šolanje. Vsak  lastnik ptičarja, ali pa retriverja, ali pa tud šarivca Ti bo vedel povedat, da ko pes dela uno dela  na način kot mora lovski pes delat njemu to ni obremenitev, večina jih dela z takim veseljem  tako vnemo ,da se je ne da opisat. Pes zaživi. Ker takrat je v elementu kjer lahko dela z vsemi čuti in vsem telesom.

Evo, tocno tko! To je meni wau, res krasno gledat. Al ovcarji in ovce al pa lovci. To bi jest, sam mam verjetno vec sans z ovcami kt z lovci, zaenkrat. Ampak je res wau, ko pes dela to za kar je bil ustvarjen. Razen unih, ki so bili ustvarjeni za spanciranje po tepihih, ki pac nimajo nekega zgodovinskegadela. Sam to pobrijes in gres v gmajno na spancir pa je.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1369 : sreda, 21.12.2011 : 20:04:54 »

Diva1, sorry, ampak tvojih postov jaz sploh ne morem brat. Ne.... zdrzim.... ob.... vseh.... tistih.... pikicah.... Neberljivo oz. tezko berljivo, vsaj zame


Spoštovana glavna moderatorka  Nanook,

Te pikice...., to sem jaz.

"Brain storming".  Značilnost hitro mislečih ljudi. Ja, takšna je bila strokovna obrazložitev. In ne bom se spremenila. Ne bom se spremenila takrat, ko lahko pišem v "prostem slogu ".  Ne morem se. Ker bi potem zatajila samo sebe.  In to ne bi bila več jaz.

Da ne zdržiš ob vseh tistih pikicah, ne vem, kaj na porečem. Prva si, ki si mi to "zaupala". Saj ti ni treba brati mojih postov.
Ne bom užaljena.  Naslednjič me prosim "preskoči", ker resnično ne maram nervirati ljudi.

Meni recimo dela preglavice " sleng pisočih" in  (te bom citirala: "Sej jst pa lov ne greva skupi... ipd.), pa vendar, če mi je post zanimiv, ga poskušam "dešifrirati" in razumeti. In zaradi tega ne "pohodim" pisočih.


Lep pozdrav.
Tatjana
T
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1370 : sreda, 21.12.2011 : 20:18:57 »

Spostovana Tatjana,

te preskakujem ze ves cas, brez skrbi. Sem samo obrazlozila zakaj, da ne bos mislila, da te ignoriram zaradi vsebine. Sem pa direktna in odkrita in naceloma ne zavijam nicesar v celofan. Nekaterim je to vsec, nekaterim ne. Vas problem.

LP

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1371 : sreda, 21.12.2011 : 21:51:16 »

Zdaj sem videla ta link na drugem forumu.. se mi zdi dobra fotka..
http://retrieverman.wordpress.com/2011/02/15/tale-of-two-cockers/


Wink Menjam enega retrievermana ("Retrieverman cannot get his own dog to retrieve.") za enega terriermana ("...for a dog to have working abilities, it has to be worked, and for any breed to retain working abilities it has to be bred worker-to-worker by people who actually work them.").

Pa se en zanimiv post o kokerckih-priporocam tudi citiran clancic.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1372 : četrtek, 22.12.2011 : 00:07:45 »

Anglija je res šla daleč kar se kokra tiče. Nista pa samo te dva tipa v pasmi.. Američani imajo namreč svoj standard, ki ga skandinavci nekako delno kopirajo. Tako imaš v Angliji show type močnega in zelo odlakanega kokra (nikjer v evropi ne vidiš take dlake, kar pa je deloma posledica tudi njihovega podnebja, saj nimajo takih hudih ločnic med zimo in poletjem kot pri nas), sledi working type, potem pa še ameriški tip (višje noge, visoko nasajen rep, lažji v konstituciji), ki ga deloma kopirajo skandinavci (praviloma so tam veliki psi ki imajo hud povdarek na gibanju).

Da dodam še slike za lažjo predstavo..

Ameriški tip:
GCH Nonnies Deja Vu (samec)


Angleški tip:
Sh Ch Lujesa Touch the Sky JW (psica - top koker za 2010, 2010 in 2011 BOB na Cruft'su in letos tudi BOG#3)


Angleški tip - delovni:
Surefly Donna Summer (žal boljšega kot to nisem našla.. Sad )


Mogoče preko slik med ameriškim in angleškim show tipe ni take bistvene razlike, ampak če gledaš slike še naprej vidiš da razlike kar so.. sicer pa je tale samec (Liam), meni še tako od ameriških psov najbolj všeč in tudi eden tistih ki res ima veliko dlake, veliko jih ima malo več kot psica na zadnji sliki. Imajo pa popolnoma drugačna pravila tam, ne samo da so standardi drugi, tudi vzrejajo lahko z mladiči ki niso barvno po standardu (torej enobarvni z belimi gobci, tačkami,.. ), lahko jih tudi razstavljajo, kar je pri nas vse prepovedano - no malo odvisno tudi od države, ampak razstavljati jih ne moreš nikjer, medtem ko za vzrejo na Finskem in v Grčiji niso sporni.

S tem ko se ločuje barve pa se tudi izoblikujejo neke lastnosti znotraj nje, tako da so zdaj vedno bolj popularna mešanja med vsemi barvami in tako pridobivanje spet enotnega tipa. Čeprav osebno mislim, da je populacija kokra tako velika, da to res ni potrebno. Osebno pač sem proti in nikoli ne bom kupovala iz takega legla niti ne bom parila na ta način, v kolikor se bom v to spravila.


Tisti članek si pa jutri preberem, sem videla da je malo daljši pa si bom raje vzela čas.

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1373 : četrtek, 22.12.2011 : 09:57:47 »

Meni je tazadnja najlepsa. Tole z barvami mi je pa mim pri vseh pasmah, razen v primerih, ko vpliva na funkcionalnost psa (povezano z zdravjem, delom).Tisti severnjaski delavci (ki jih zdaj ne najdem vec... evo, nasla nekaj namusillanmareta.blogspot.com) so bili nekoliko daljsi, niso bili kvadratasti. In vsi so imeli usesa nastavljena visje kot razstavni.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #1374 : četrtek, 22.12.2011 : 10:07:04 »

Meni je tazadnja najlepsa.
Meni tudi Smiley
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1375 : četrtek, 22.12.2011 : 21:33:32 »

Jah kako so nastavljeni uhlji ne moreš vedet, če so na netu slike le nepostriženih psov v tistem "alert" stanju, ko jih imajo itak vsi nad nastavljeno črto Wink Piše pa v standardu, da morajo biti uhlji nastavljeni v višini oči. Striže pa se zgornja tretjina uhlja, kar tudi vizualno postavi uhelj še nekoliko nižje.
Glede barve je tako da enobarvni psi ne smejo imeti bele lise nikjer razen na prsih pa tudi ta ni zaželjena. Lovce velikokrat vidiš "mis-marked" , tako kot je tudi ta na slikah, katere si dala povezavo.
To da so daljši spet ni v skladu s standardom, saj morajo biti kvadratični in močni, medtem ko je ta iz slik ravno obratno; ni močna ampak suha, malo daljša in ima spodnjo linijo preveč potegnjeno na noter (ali pa slika vara ne vem, to bi se moglo videt v živo), no pa nos ni pravilne barve, mora bit namreč črn, razen pri rjavih mislim da se akceptira rjavega (liver) ampak zaželjen je črn.



No ampak recimo ta slika je super za primerjavo. Vrat je krasne dolžine in v skladu z glavo. Glava ima t.i. "planes", torej da sta gobec in lobanja vzporedna kar ne vidiš prav pogosto, na vseh kokrih mislim. Mogoče bi lahko imela malo več gobca, kaj pa vem, glava mi že over all ne gre. Hrbet je sicer pravilen a v telo je predolga. Ima pa kar soliden sprednji in zadnji kot, ampak za moje pojme je čis premal "nabita".

V vsakem primeru je vsak po svoje lep, ampak nekaj pa vseeno je tudi pri ohranjanju pravega videza španjela in naj se kdo na glavo postavi, to ni tipičen španjel. Poleg karakterja misim, da se mora upoštevat tudi videz psa, ker čene so standardi itak brez veze napisani..

Mogoče samo zaradi ušes.. tu tudi izgleda, kot da so previsoko nasajena... ampak


Ko je pes urejen in postrižen.. Wink


No če našo mamo vprašaš je itak Bella najlepša, kar pa se mene tiče se tukaj čisto strinjam Kiss Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1376 : četrtek, 22.12.2011 : 22:40:13 »

Jah kako so nastavljeni uhlji ne moreš vedet, če so na netu slike le nepostriženih psov v tistem "alert" stanju, ko jih imajo itak vsi nad nastavljeno črto Wink Piše pa v standardu, da morajo biti uhlji nastavljeni v višini oči. Striže pa se zgornja tretjina uhlja, kar tudi vizualno postavi uhelj še nekoliko nižje.

Absolutno tezko kar tako po slikah reces kako so nastavljena, zato limam tudi clanke. Wink Vsaj v enem omenja(jo) tudi visje nastavljena usesa pri field kokrih.

Standard je papir, teorija,  tudi pravljica, teh je v pasjem svetu polno. In ko pes delovne pasme, ki dejansko dela in ima za sabo generacije delavcev in ne setkanja po preprogah, izgleda cisto popolnoma drugace kot bi moral glede na standard, ja, potem bi jst rekla, da je prej nekaj fejst narobe s standardom kot pa s psom, ki dela predvsem v praksi, ne v teoriji. To me spomni na en primer, sta ga opisala dva biologa. Se ga ne spomnim najbolje, ampak slo je nekako takole; sta nabavila psa, delavca, vsa ponosna, naduvana o tem kako mora izgledat deloven pes in oh in sploh. Peljeta psa k nekomu, ki s psi dejansko dela, in mu vsa ponosna pokazeta tega psa in vprasata nekaj v stilu "A je delavc al ni." Pac, na nek nacin retoricno vprasanje, saj je pes ja izgledal kot delavc (glede na tisto kar pise v standardu oz. kar sta slisala, kako pac delavc mora izgledat). In pogleda oni tip psa, pa njiju, pa ju vprasa. "Ne vem, a dela?"

Pri teh delavcih kote vsaj vidis, one razstavni imajo pa cist prevec dlake. Poleg tega tale stoji na polju, sprednji del se slabo vidi, ampak meni je ok (kolikor lahko po sliki vidim), zadnji del - noge bi morale iti bolj nazaj, ampak so mi vseeno cisto ok koti. Se jih vsaj vidi. Pri razstavnih pa...  jaz bi jih vse pobrila. Pa verjetno shujsala, meni so vsec vitki psi s pogonom na vsa 4 "kolesa".
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1377 : četrtek, 22.12.2011 : 23:23:00 »

Ja to je sicer res. Samo jaz si za nosit fazana ali zajca ali pač plen v gobcu predstavljam močnejšega psa, ne take konstitucije. Ta mi deluje bolj za agility. Podobno kot je pri avstralskih ovčarjih, kjer so eni čisti suhci, drugi pa kot da bi jih z marsa vzel.
No pravljica, ki je vseeno bila napisana z nekim namenom, pri vseh pasmah. In pisali so jih na podlagi psov, ki so takrat bili okoli (tako si jaz predstavljam) in torej, španjel ni bil tako suh nikoli prej.
Vsekakor ta masa, mišice ki jih imajo ga ne ovira pri gibanju, samo močnejši je all over. So pa bili nekoč daljši, a so ga kaj kmalu skrajšali ter tako dokončno ločili od sussexa.
Kar hočem rečt je da je potem totalen nesmisel, da ohranjamo pasme in njihove tipike, ko pa je edina stvar pomembna samo karakter in delo.

No ja dlake ima za rdečega res veliko, načeloma so taki:


Ampak spet.. pes je iz anglije, kjer pa še nisem videla psa s slabo dlako.. skoraj da. Ja stala bi lahko bolje in tudi tista trava rahlo moti ampak koti niso slabi, saj toliko si pa že predstavljaš kako bi stalo če bi bilo postavljeno. Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1378 : petek, 23.12.2011 : 18:35:55 »

Saj si ni treba predstavljat, ampak samo v google vtipkas field bred cocker spaniel ali pa working cocker spaniel oz. kaksno podobno geslo, in malo preklikas in slej ko prej najdes slike in posnetke field kokrov med delom. In vidis da nosijo fazane, menda golobe, mislim da na enem posnetku tudi race in tako dalje. Klikas in gledas. Si ni treba nicesar predstavljat, ker ti psi dejansko delajo. Lahko se tebi zdijo suhci, pa presvoh za nosit fazana, ampak ga nesejo. Pa race in gosi tudi. Pa razne dummyje. Razen ce si lovci izmisljujejo.

V onem clanku pise, da ime cocker izhaja iz tega, da so jih prvotno imeli za lov na woodcocke-to ni glih nek velik tic. A je to res - glede imena mislim? Kotili so se skup s springerji in kasneje so jih locili po velikosti, tamal je postal cocker, tavelik je ostal springer.

Pasem se ne ohranja, redke se ohranjajo, vecina se jih spreminja, na zalost preveckrat na slabse.

Suhi avstralci - kaj delajo? A pasejo ovce, zganjajo zivino, delajo na kmetiji in zgledajo grintasti? Potem jim ze ni treba zgledat kot kak bernc zato da uspesno delajo z ovcami.

Marsikaj se zapise, pa to ni nujno, da drzi. Ker se zapisano z leti spreminja, brise, dodaja oz. zapisano ze v startu ni drzalo za celotno populacijo neke pasme. Nekje se doloci meja in vse kar odstopa, je izven standarda, ceprav v bistvu sploh ni izven standarda, ampak je standard ze v startu fous/preozko zastavljen.

Standard za kokre na FCI strani, datuma sta dva  28.10.2009  in 28.07.2009. A mogoce ves kaksen je bil taprvi in kaj se je spreminjalo, dopisalo, popravilo?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1379 : petek, 23.12.2011 : 20:53:23 »

No zdaj sem le uspela prebrat članek.
Torej, zdaj bi morali vsi začet vzrejat te pse ali pa pasmo opustit. Naj delajo samo še lovci, tisti najbolj pristni. Mi pa vsi naval na neko pasmo iz 9 FCI skupine, ki jo bomo lahko česali. Ok. Ali pa mešanca ker nima porekla ter se da karkoli z njim počet. Wink Wink To se itak ne bo zgodilo.
Mislim, da se da kokra tudi za kaj drugega uporabit, kot smo prej pisali, ne samo za lov, kljub temu, da je prvo delo bilo lov.

Sem pogledala še slikice na tej http://www.fieldcockers.com/ strani, pod hall of fame. Tam, kjer sta sliki dvojnih šampijonov - zakaj niso ohranili teh 2 tipov? Bila sta oboje, delovna in lepotna, pa so imeli v bistvu vse. Pa so raje šli na drugačen tip, bolj špičast, višje nasajenimi uhlji in daljšimi telesi. Zgleda se je dalo tudi tako, s krajšim telesom in daljšimi uhlji..
Ampak, to da se mi zdaj sprašujemo in o tem dejansko ne bo nič spremenilo. To je maslo, ki se že dolgo vleče in mi smo vanj postavljeni, hočemo ali nočemo. Za katere pa si je pa itak stvar posameznika.

Še vedno mislim, da se tudi s takim močnejšim tipom psa da delat, nenazadnje tu v evropi večinoma so taki, močnejši delovci. Ampak večina je itak pet psov, ker biti lovec ni ravno najpopularnejše delo, pa še tisti ki so, se za kokra le redko odločijo.

Ohranjajo ali pa razvijajo, na slabše ali boljše pa je relativno. Vsaj glede zdravja recimo se je izboljšalo glede na preteklost, ko testov sploh bilo ni.

Glede standarda ti ne morem odgovorit, ker nimam pri sebi knjige v kateri je kopija prvega standarda (ali ocenjevalni list nekaj takega). Knjiga je na posoji - vse koker knjige trenutno (in mislim, da bodo kar dolgo).  Tongue  Saj vem zdaj zgleda kot da se izmikam ampak res jih nimam. Je bilo pa sploh veliko manj podrobno napisano kakor danes, amapk se res ne spomim več tako dobro.
Ime so dobili po ptiču woodcock - tukaj ven cocker, ter spaniel v povezavi s Španijo. Tako je bilo do sedaj še povsod zapisano kjer sem brala.


Logiran
Strani: 1 ... 87 88 89 90 91 [92] 93 94 95 96 97 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines