mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 03.07.2024 : 00:16:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Angleški in Ameriški koker španjel  (Prebrano 251843 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1335 : petek, 16.12.2011 : 12:57:16 »

Misliš ko vtipkaš v google field trial ali show line ?

Ponavadi vtipkaš v angliščini je tako? in ti zmeče ven slike več ali manj s povezavo na angleške.
Pri angležih je to  nekako takole: ( Isti šmorn pri setrih  Wink)
 Oni to nekako  ločujejo... po enih svojih kopitih..oni tud pri setrih parijo normalno z D kolki( kar je pri nas prepoved ker to pomeni displazija),
 tudi če  daš setre ali retriverje  ti bo zmetalo ven field trial vse nekaj oskubljene  ali zacuknjene.. ošpičene v gobčke in kratkimi ušesi itd.
Field trial standarda posebaj ni.. niti ga ni za show line. ( to je  "rojeno" iz strani rastav- temu posledično vzreje- komercializem Wink )
En sam je. Delaven pes je lahko tud lep... edino kar mu je  različno je to, da nikoli ne bo imel tako dolge dlake  verjetno nikoli tako negovane dlake- ker jo ne more če dela,  jo v grmovju potrga. Pa ko delavc pride na rastavni parket je" kmet".. po domače povedano Smiley

Sej veš nani  da imam setra, jaz Damču ušesa še celo postrižem( ker drugače tuli, ko mu ven izčesavam pol hoste ali razno razne ježke ki jih spotoma prinese, tudi dlako ima postriženo. Dočim tisti ki intenzivno rastavljajo dlako skrbno negujejo..
 in ko primerjaš taka dva psa  po slikah zgleda en kot da je ves "oskubljen" tadrug je pa lep.

zanimivo bi bilo primerjat enega in drugega ko prideta iz vode.. vsa mokra- po sami konstituciji. tam bi se pa realno videlo Smiley

Al sem zakomplicirala?

Hotla sem na kratko v standardu piše kakšen mora pes bit, skladnost , okotenost višina, oblika glave stop..itd.
In to je to.
Odstopanja( lahko tudi znotraj standarda )  od tega pa ustvarjajo "...."  linije.

Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #1336 : petek, 16.12.2011 : 13:20:58 »

V bistvu sem gledala ameriske, je pa vrglo ven tudi angleske in severnjaske. In temu recejo (pac zdaj odvisno kam kliknes) ali working line/field trial line/working bred/field bred itd. Ja, so bolj spicaki, vecinoma, tako pri retrieverjih kot pri tehle, in nimajo povesenih vek (vsaj jaz jih nisem nasla) in majo krajsa usesa. Pa namesto gore show titul (ch tega onega tretjega) so kaki rezultati lovskih tekmovanj in kup rezultatov DNA testov.

Vem da ni posebej standarda za delavce, saj pravim, zanimalo me je zgolj to ali se jih se da dobit. Ker so mi vsec, ampak ne kupujem. Ce pa bi, bi pa izkljucno takega delavca, ki ne zgleda kot razstavni. Na splosno so mi pa, kar se dela tice, vsec terriermanova bogokletna razmisljanja. Po moje bi bila tebi tut. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1337 : petek, 16.12.2011 : 20:19:19 »

Ja  Grin  veš  da mi je   Wink

Meni v tem stil nekako najbolj potegnejo še vedno original nepokvarjeni ne skomercializrani.. Bretonci
epagneul breton ( vtipkaj v google) tam pa ni field trial, pa show line .. ampak je en in edini dobri delavni in dobrodušni bretonski španjel.

Edino kar me  ubija je to da sem sucker na black&tan butnglavc
od tukaj gordon, od tukaj bi bil koker ali NLT itd.. ampak v vsakem primeru pa delavc Cheesy
http://www.youtube.com/watch?v=J3TM9GL2iLI
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1338 : petek, 16.12.2011 : 21:17:16 »

damayanti res je ni isto kot gonič ampak informacije imam tudi od drugod, od lastnikov šarivcev. Samo ne bom javno in imensko.

Mah.. malo mi gre na živce, ko se mene takoj poveže samo z razstavami no. Ja razstavljamo ampak to ni vse kar jaz delam s svojim psom in kar je moja filozofija glede pasme. Večkrat sem že napisala da bom enkrat tudi sama šla poizkusit, pogledat kako to izgleda, samo trenutno sama še nisem dovolj mobilna za take podvige. In da bi našim rekla, če bi me zapeljali bi najbrž mislili, da sem zmešana..

Bo pa zame razstavna linija vedno pred lovsko prav zaradi izgleda. Ker mi je všeč močan, kvadratičen pes, z močnim gobcem (torej da ni špičast), dolgimi uhlji (mimo grede, dolgi so zaradi dlake, pravilna dolžina uhljev je do konca gobca kakor piše v standardu, nasajeni pa morajo biti na višini oči). Dlaka pa tudi ni kar samoumevna, čeprav vsi tako pišete. Dlaka je zato, ker mi delamo na njej.. tudi Bella je imela štrenasto, kratko dlako, ko bi bila ta pravilno negovana.. In seveda na netu boš našla psa v najboljši dlaki, ki mogoče traja par mesecov na leto, ostalo pa je tudi bolj redka dlaka.

Kar se tiče zdravstvenih testov, mislim, da so psarne "komercialnih kokrov" kot praviš damayanti ti, zelo dosledne. Po večini so tudi obvezni za vzrejo.. pri nas niso, pa kljub našim borbam s komisijo ni bilo toplo sprejeto s strani nekaterih članov, ki jih pač ne delajo in ne mislijo denarja metati za take "neumnosti". Se pa testirajo PRA, FN in kolki. Videla sem že da so parili C, D pa še nikoli.. ampak so bile tudi kombinacije, kjer je iz HD A staršev prišlo leglo D in C kolkov.. kako pa to vzreditelj potem sprejme je pa njegova lastna odločitev.. pri nas, bi šlo skozi, tako kot gredo skozi manjkajoči zobje,..
To, to mene najbolj boli. Ker enostavno so ovire, ki jih novejši vzreditelji (če lahko tako rečem tistim, z rahlo drugačno filozofijo), ki bi radi uvedli nekatere pasmi koristne stvari, a jih drugi, starejši oz. tisti pri vrhu, zatrejo. Pa ne stvari glede lovskih izpitov..
Veliko je bilo govora o klubu, pa kaj se je zdaj s tem zgodilo? Jaz imam še vedno spletno stran spravljeno, narejeno v celoti, samo besedila manjkajo.. še zastonj sem jo naredila hudiča. In kaj. Prosim, da se pošlje članke, reklame, besedila, predloge, graje,.. vse kar želijo in nič. Vse bi, samo da bi drugi naredili namesto njih. In potem te mine in zmanjka ti energije za trud, nimaš več volje in se počutiš kot kreten, ker si želel nekaj spremenit.

To da ni PNZ-ja za vzrejno dovoljenje pa je maslo izpred 20 let tako da nimamo mi čisto nič zraven. Izborile so si to prav te, zdaj že 30 let delujoče psarne.. najbrž zato, ker je tako lažje. Tako da mi delamo tako kot vsi ostali, no več razstavljamo, ker imamo tako širši pogled na pasmo in tudi na probleme.

In tudi že na onem forumu sem dala gor linke psov, ki so poleg Ch titul naredili tudi vse teste. Prav ena najlepših črnih psic kar sem jih videla ima narejene lovske teste, in seveda tudi genske.

Damayanti ti si imela španjela in praviš, da je standard en. Tu se strinjam. Ampak kaj potem je pravi španjel. Ok to da dela, da ima karakter, ampak kako potem izgleda? Ker meni se zdijo razstavni dober približek, ne glede na to, da sem že v osnovi pristaš teh psov.
Ker ne glede na to, da ne marate dolgodlakih razstavnih, še vseeno morajo imet "zastavice" na nogah, trebuhu in repu. Tudi seveda ušesa morajo biti dolga. Pa oči temne. Pa enobarvni brez belih lis na nosu. Pa močne kosti, kvadraten videz. Ne sme biti špičast v gobec.
Ne vem resno te vprašam, kaj je zate pravilen španjel, brez provukacije. Ker itak so okusi različni, in tudi jaz imam v glavi drugačen tip psa kot Alenka. Ampak vzreje še nisem začela, in še kar nekaj časa ne bom. In ta čas lahko tako razmišljam, gledam iz različnih zornih kotov in se učim.

Citat
zanimivo bi bilo primerjat enega in drugega ko prideta iz vode.. vsa mokra- po sami konstituciji. tam bi se pa realno videlo  Smiley

Se strinjam. Če najdeš kje lahko prilepiš. Ampak saj vemo kako to gre, tisti, ki so pristaši lovcev, bodo dali tako sliko razstavnega, da bodo vsi mislili kakšne invalide vzrejajo in seveda obratno. Wink

Zame je koker pes, ki ima veliko volje do dela, naj bo to lovsko delo ali agility ali karkoli. Da je odprt do vseh ljudi, da je živahen in inteligenten, hkrati pa rahlo trmast. Predvsem pa da je prijazen in potrpežljiv.
Večinoma bodo samo še psi za doma, tako kot vedno več pasem. In kar se lova tiče, bo to ostalo v ozkih krogih. Ker reden lov je vseeno v užitek le lovcu, ne vsakdanjemu lastniku, niti ne vzreditelju. Tisti, ki pa so lovci in imajo svojo vzrejo pa itak menjajo pse med seboj. Tako da nismo nikomur v napoto.
Sicer pa, če bi bili uporabljeni psi samo za prvotne namene potem bi že večina pasem izumrla. Ker se je življenje spremenilo, in temu se je treba prilagodit. Ker prav tako buldogi niso več namenjeni pretepanju z biki, in večina lovskih pasem itak nima kaj delat oz. so jih nadomestile bolj sposobne pasme. In ovčarji tudi ne delajo več kot čuvaji ovac ampak kot agility psi ali pa domači ljubljenci. Tako je.

Si predstavljaš, da bi vsi, ki imajo lovskega psa šli lovit.. pomoje ni dovolj divjadi, da bi lahko delali.. Tongue Wink
Logiran
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1339 : sobota, 17.12.2011 : 01:58:27 »

Draga Nezzek!

Fotke delovne (field) linije in razstavne (show) linije ang.koker španjelov, ki si jih prilepila nekaj postov nazaj… Saj ne vem ali naj se smejim ali naj jokam…  , ali pa pulim lase in tulim… Od besa… Provokacija?Huh

Skoraj 30 let vzrejamo in  živimo  z lovskimi (delovnimi) španjeli, pa kaj takega še nisem videla.. Ne pri nas doma, ne pri drugih kolegih lovcih…  V Sloveniji…. Saj tukaj namreč živim….
Imam občutek, da nas malo (močno) provociraš… In si ne morem kaj, da te ne vprašam naslednje…  Koliko takšnih kokerjev si  že videla v »živo«?…  Najbrž niti enega… Ker ta, ki si ga prilepila kot delovnega,   spominja na mešančka… Takšnih RODOVNIŠKIH  kokerjev ni!  Vsaj v Sloveniji ne.   Zakaj sploh ta delitev?   Še manj razumljivo… Če pa je standard za vse enak, kot rada napišeš….

In ang.koker španjel  (še vedno) spada v FCI 8 – lovski psi…. Delovne linije so »vzrejane« z namenom ohraniti lovske sposobnosti….  Medtem, ko se pri vzreji razstavnih psov daje pozornost   na izgled….  Čuvanje dlake… Oblačenje plaščkov…..Popravi me, če se motim…

In ravno zaradi te delitve prihaja očitno do vedno večjih  nesoglasij med nami, ki vzrejamo delovne linije in vami, ki vzrejate razstavne pse….  Mi  trdimo , da so razstavne linije izgubile veliko lovskih  sposobnosti, vzreditelji razstavnih linij pa nam očitate, da naši kokerji nimajo več  tipičnega izgleda španjela….  Ne drži!!!  Tudi naši so še vedno po »standardu«…. Čeprav prihajajo iz tvojih ust »očitki«, da se delovne linije  in lovska  vzreja oddaljujejo od standarda….. (špičasti, suhceni, neodlakani…)   Tudi to ne drži…. Prej so na zgornji meji standarda…
Močni, robustni… Da lahko nesejo fazana, zajca ali raco….
 

In če nadaljujem….. Dobro, "delovni" vzreditelji, recimo, odstopamo  od standarda - standarda zunanjosti. Ta je jasno določen , spoštovan in zatevan…. Sicer sledijo« sankcije«… Slabe ocene zunanjosti,  slabe vzrejne vrednosti,  itd….. Brca v »rit« že na vhodu »razstavnih vrat….

 Od kakšnega "standarda" pa, z uradnega vidika, odstopajo tisti vzreditelji, ki se sploh ne menijo (ali pa se premalo) za delovne zasnove in ustrezen karakter psov? Kje so ti "standardi" zapisani? Kako se preverja, da/če/  ti  psi ustrezajo tem standardom?

In, nenazadnje, kaj se stori za to, da vzreditelji upoštevajo tudi ta "standard"?  Odgovori so različni in so precej odvisni od tega, kakšen status so ljubitelji pred leti  uspeli priboriti posameznim pasmam. V primeru množice razstavnih pasem, med katerimi je precej takih, ki so bile nekoč  delovne, so odgovori sila jasni in preprosti. ….

Teh standardov ni, nikjer niso uradno zapisani ali  določeni in nikomur ni kaj prida mar zanje. Žal. Lahko potemtakem res upravičeno obsojaš vzreditelje, ki se s tem ne morejo strinjati in, recimo, razočarani spet uberejo prvotno, "delovno" pot?Huh



 Morda pa je » resnica« nekje vmes…. Ne  glede na vse, pa so psi »obeh tipov« prekrasni družinski psi, zvesti prijatelji in delovni partnerji..


In še nekaj… Kar mene boli… Tako, da včasih peče…

Za razred "delovni" se ne pričakuje  »delovnega šampiona », ampak samo delovni izpit. Kakšen pa je ta izpit bil in kako  bil pridobljen,  nikogar ne zanima. Taki psi z »delovnim izpitom«  so navadno razstavni psi . Ki  »potrebujejo« ( oz. njihovi  lastniki) delovni izpit samo zaradi doseganja  lepotnih šampionatov…   Drugi način so psi , ki so delovni , resnični lovci v vsakdanjem življenju…. Ki jim je lov način življenja….  Oz. njihovim  lastnikom…
Utvara je in bo, da so psi, ki so selekcionirani in vzrejani za razstavne lepotce (oziroma karkoli drugega ki ni delo), dobri oziroma ravno tako dobri pri delu kot psi, ki so bili vzrejeni in selekcionirani za samo delo. Praksa je najboljsi preizkus nasih hipotez.





 Ja, saj tudi mi, lovci radi obiščemo razstave… Se družimo z »istimi ptiči«…   

In če so na razstavah pri kokerjih »odprli« t.im. razred delovnih, ali ne bi bi bilo edino  prav, da bi ta razred resnično bil namenjen za tiste ta prave »delavce«?   Ki bi jim bila »odpuščena« tudi malce slabša dlaka, malce slabša frizurca….   Pa še vedno dovolj negovana,  čedna….

Ker pač z največjim veseljem lazijo v robido, trnje, mlake, ribnike…..Da bi se lahko tudi njihovi lastniki kdaj pa kdaj pojavili  na razstavah…. Da  bi se  tudi mi malo považili….Poklepetali z vami…  Tudi mi se radi pogovarjamo o naših« lepotcih«….  Tako kot za vas, so tudi za nas naši cucki neprecenljivi…. In ponosni smo na njih…
Unique… Edinstveni… Najlepši… Najboljši…. Pa da ne bo pomote….Tudi naši so enkopravni družinski člani… Z vsemi »ugodnostmi«…. Z all inclusive paketom…. Tudi naši  »peglajo« kavč in z nami gledajo televizijo….  Tudi mi skrbimo za njih, jih negujemo… Ja, neizmerno pa uživajo, ko zagledajo tiste zelene škornje, povodec in puško….  In gredo na »teren«….

Ja, tudi mi smo ljudje… Krvavi pod kožo…. In  tudi mi imamo radi šampione…. »Absolutne šampione«….  Delovne in lepotne…. 2 v 1….
"Absolutni šampion" poleg v vseh pogledih solidnega psa,in  poleg dobre  genetike psa,  tudi  zagretega vodnika, ki se mu ljubi vlagati čas in denar v vse smeri.   Ter ure in ure trdega dela….

In glede na to, da je ta pravih delovnih kokerjev v populaciji kokerjev le še med 5 in 7 %, bi bilo lepo in prav, da bi nas spoštljivo sprejeli…  Pokazali kanček spoštovanja….Tako sodniki,  kot vi, ki razstavljate…. Ne pa , kot je že  Damayanti ugotovila,  nas ožigosate kot kmetavze….
Ker imamo »obute« gojzarje ..

 In mi je Milan pred nekaj dnevi rekel, naj ga neham "sračkati" z razstavami.... Da bi on raje, da ga vozim tja, kjer bo lahko pokazal,  koliko je njegovega psa pod kožuhom... Ne samo, koliko ga je nad "gladino"....


Pa lepo bodite.
Tatjana
Logiran
diva1
novinec
*
Sporočil: 17


WWW
« Odgovor #1340 : sobota, 17.12.2011 : 08:15:01 »

Še nekaj bi rada dodala....Včeraj (oz. danes zjutraj) "pozabila"...

Vezano na razstavni razred "DELOVNI"....  Žalostno.., pa res žalostno je, da v ta razred prijavljajo lastniki pse, ki jim tukaj ni mesto.....Pa še kako resnično je to.... Najlepše RAZSTAVNE primerke..... Take, ki so zajca ali fazana videli samo po  TV, na Animal planetu..... Imajo pa potrdilo (oz. njihovi lastniki, da gre za "delovne" pse).... Naj me kura brcne....Saj se že na daleč vidi, kdo je delovni pes.... Tudi obnašanje je drugačno.... Pa "potrdilo " gor ali dol....  Niso zastonj pomisleki in dvomi o upravičenosti pridobitve tega potrdila....

Ampak lastnika tega "delavca" očitno nič ni sram...Ne pomisli, da se KITI S TUJIM PERJEM!!!

Kot sraka iz one basni, ko si je nadela pavovo perje in "paradirala".... Samo njo so "odkucali"... Njej je perje odpadlo,  lastniku in psu pa ne bo.... Na žalost.... Ravno obratno.... Dvigujeta si "rating", nabirata zvneče naslove.... Morala, etika... , spoštovanje...   Očitno ne poznamo več teh" terminov".....

In ko bom naslednjič sodelovala na razstavi in svojega psa razstavljala v razredu delovnih (ker mu je tukaj dejansko mesto),  se bojim, da se bom slabo oz. bedasto počutila... Zaradi "konkurence", ki pa žal ni zdrava, prava  konkurenca, ampak je NELOJALNA konkurenca.... 

Ja,človeški pohlep res nima meja....

Ja, na žalost  ljudje tudi psov in razstav ne jemljejo več kot hobi... Tudi tukaj vlada že "kapitalizem".....
Zakoni ekonomije....
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1341 : sobota, 17.12.2011 : 18:52:15 »

Neža.
 Na tem forumu je opis pasme( kdo ga je prispeval ?  Wink )

Citat
8. FCI skupina - Prinašalci, šarivci in vodni psi
Sekcija 2, št. 5

Pa greva lahko naprej na opis pasme  in takoj nehava pri prvi vejici...
Citat
O angleških koker španjelih na kratko

Angleški koker španjel je po standardu vesel, močan lovski pes,......

A sem jaz v mojih postih kje omenjala vzrejo... nisem Neža. Govorila sem nasplošno. In tudi napisala
Citat
Življenje s psom in prvobit vsega niso zgolj rastave ali lov-delo v lovišču.(Ne rastave ne  lov ni vsak dan.)
temveč sproščeno  sobivanje z psom v okolju kjer živimo ali kamor koli gremo .

Meni to pomeni ,da grem lahko brez bojazni kamor koli, in vem ,da bom  imela lahko psa tudi prostega pa vendar še vedno pod kontrolo; da ga lahko odpokličem kadar koli in v karšni-koli situaciji in pes pride k meni svojemu vodniku , se ravna po mojih navodilih in ne po svojem nagonu.

Še zadnjič ti bom povedala. Ne rastavljam, ne vzrejam , nisem lovec imam dva lovska psa Tudi za gordona bi se rado pri nas doseglo  da bi bile  linije... rastavna in delavna. V tujini so že dosegli. Ampak še vedno samo en standard je  tako pri gordonu kot pri  angleškem kokru. FCI 7 Ptičar je gordon in FCI 8 šarivec je koker...
 Ni linij ...zame ne. Linije so si izmislili  vzreditelji in rejci  zato, da vsak lahko fura svoje. Show tako opravičujejo svojo lenobo ker se jim s psi ne da delat, Work pa toker določeni  ne znajo najt primerne kombinacije... vsak nekaj kamuflira.. potem se pa ven "vadijo" na linije  Roll Eyes

Kar se mene tiče vzreja ni za vsakega. Niti vsak pes ni za vzrejo. zame vzrejni primerek je top of the top. 1. Zdravstveno z vsemi zobmi in vsemi jajci  z vsemi testi, 2 karakter- kateri se odraža tudi skozi delavne preizkušnje( narejene , ne kupljene). Plemenjak mora znat tud delat skladno z njegovimi naravnimi zasnovami - tega znanja mu ne more vzet nihče, In plemenjak mora bit  še lep in v standardu.( lepota je pa relativna - če gledamo po rastavah od sodnika do sodnika je lepota lahko drugačna)
Vzreditelj mora imet pa konkretno znanja o  pasmi, paritvenih kombinacijah   in tudi genetiki, in trezno glavo  da lahko vzreja.

zame je to vzreja -  iz ljubezni do pasme do ohranjanja do izboljšanja pasme.
Vzreja  vsepovprek je zame  vzreja zarad denarja, da se pa še kamuflira napake ali zamolči( to take ki so normalno  za vzrejno prepoved) mi je pa navadna šteparija.... daleč od vzreje.
Toliko od mene glede vzreje

Sedaj pa  normalen lastnik psa , se mora prvo kot prvo zavedat kaj  je njegov pes. Zame dober pes je vzgojen pes( ni važen kater) , pes ki je prijatelj družinski član svojemu lastniku. Vsak ga ima zase ne zarad drugih. In vsak naj poskrbi ( če si je že žival navlekel) da bo imela ta njegova žival kvalitetno lepo in dolgo življenje.Da bo njemu v veselje in ne bo obremenitev drugim.

Tukaj pa pridemo do tega da se mora lastnik zavedat kaj ima.
Pes ni samo zunanjost, pes je tud njegova notranjost karakter, nagoni.

 pa greva lahko kar na lovske pse

1. tisti ki so v rokah lovcev
 98% lovskih psov ni vsak dan v lovišču... niti ne morejo bit ker je v času lovopusta prepoved lova, tud pes  ne sme bit spuščen(- to pomeni da ne sme prosto se lajhat po gmajni) , zato da ne vznemira divjadi.
Lovski pes  v lovskih rokah gre v gozd na delo, točno ve  kam gre in kaj bo delal. ( Ampak vseeno lovopusta on ne pozna on je vsak dan delavec, lastnik je pa tisti ki mu ali določa delo ali pa ne)

2. tisti ki niso v rokah lovcev
kar precej lastnikov se zaveda da ima lovskega psa, veliko jih je svoje pse izšolalo, naredilo izpite, ter potem preusmerilo v drugo fazo, ali športno ali kar koli.
Poanta vsega je to, da so svoje pse naučili, in jim spravili njihov nagon pod svojo kontrolo. Psi vejo in se zavedajo odpoklica , da je pozoren na vodnika, da zna delat po ukazu vodnika ( potem pa nič važno kaj dela, če sploh  kaj dela)
Ko lastnik pozna karakter svojega psa in pozna njegove reakcije Govorimo o odgovornem lastništvu.

Lovski psi imajo lovski nagon. Njihov nos je programiran naravno na vonjave divjadi.
Z šolanjem- lovskim spoznamo lastniki  svojega psa njegov karakter, in s tem ko ga spoznamo znamo z njim delat , vemo na kaj pes reagira in kdaj.

In sedaj zakaj jaz govorim  lovski psi lovsko šolanje. Vsak  lastnik ptičarja, ali pa retriverja, ali pa tud šarivca Ti bo vedel povedat, da ko pes dela uno dela  na način kot mora lovski pes delat njemu to ni obremenitev, večina jih dela z takim veseljem  tako vnemo ,da se je ne da opisat. Pes zaživi. Ker takrat je v elementu kjer lahko dela z vsemi čuti in vsem telesom.

Verjetno večina od nas ni ravno navdušena nad crknjenimi živalmi- meni je  ubistvu skrajno ogabno in odbijajoče  ko mi psica preda še malce toplo divjad( ala kakšno raco ali pa fazana) v roko, ampak potrpim v sebi  in jo sprejmem z največjim navdušenjem ker vem, da ona v tem uživa.

Nezek ni dovolj da pri pasmi poznaš  standard, da veš kako dolge zavesce mora imet, karakter- naravna zasnova, in obnašanje našega psa je pomembno. Pri lovskem psu  pravi karakter pride do izraza takrat ko pes lahko uporabi vse čute v kombinaciji s telesom.

kadar koli ti kar koli napišem o šolanju  o preuzkušnjah ... ti začneš srat z vzrejo pa z ispiti pa kaj vse piše v lovskem pravilniku.
In potem mi za finiš vržeš ven takole
Citat
Si predstavljaš, da bi vsi, ki imajo lovskega psa šli lovit.. pomoje ni dovolj divjadi, da bi lahko delali..
Dedija imaš lovca, kaj a vsakič ko gre v gozd gre nekaj počit Huh, ne hodi na krmišče, na popis, na obhod... samo opazovat.

tvoje  psičke nisi šolala .. ali se motim. da je nisi šolala lovsko sem 100% ker če bi jo bi šla potem delat tud PNZ.
Ko bi delala pripravo na PNZ in šla skozi šolanje bi spoznala Beline naravne zasnove in bi videla ,da  njeno delo ni samo stik z divjadjo.  Stik je zgolj pri aportu. Vse ostalo kar je tudi pomembno za  Angleškega kokra  je pa vonj, iskanje sledenje, reakcije na vonjave  itd

Šolanje  ni samo  za pse... šolanje je tudi  za vodnike.  Wink ... Psa se edino nauči v šoli.. obnašanja ... izšola se pa lastnik da pozna svojega psa.


Jaz sem skoz bolj prepričana Neža,  da ti tega ne veš? da ne veš kaj je preizkus naravnih zasnov, da ne veš čemu služi? , da ne veš zakaj pes v določenih situacijah reagira kot regaira. Verjamem da poznaš standard po zunanjosti, ampak  karakterja pa ne poznaš. Poznavanje pasme je tudi karakter.
 Neža še enkrat jaz nisem lovec, pa da me vpraša nek lovec kot lastnico angleškega in nemškega ptičarja po karakterju mu znam obrazložit, Tudi če me vpraša nelovec mu znam obrazložit karakter...  karakter je  nos,sluh vid, reakcija, vstrajnost, ostrina, neostrina, volja do dela, odziv na  določene ukaze..itd
 
To da si napisala, da tvoje Bele ne bi nikoli učila v lovski smeri  ker imaš za  hišo gozd..... In da veš kako reagirajo dedijeve lovsko šolane psice.  ( a dedi ima barvarko... je tako? )
V drugem hipu mi mečeš vse šarivce v isti koš, in mi primerjaš nemškega prepeličarja z angleškim koker španjelom.
pa sem ti že pisala tam  na sosednjem forumu , da  ni vsak šarivec enak. Eno je anglež drugo je nemec.

En dela tako drugi drugače,  od vsakega delo oz način dela je odraz njunega karakterja  Wink.
Če ga hočeš poznat moraš poznat kaj dela in kako dela.
A si že sploh kdaj videla koker španjela delat?


Ti ni do tega da bi šla na preizkušnje ali tekmo.ok ...ne moreš nimaš avtomobila ne moreš prosit staršev
 Imaš  tudi preko foruma ogromno punc  ki imajo zlate prenašalce ali labradorce ali ptičarje ( kaj a se ne družiš z nobeno? ne poznaš nobene ?) . Večina jih ima PNZ , so ga opravile  Wink , pa še kaj... pa tudi izšolale psa. Pa jih je kar nekaj tudi tvojih let. Si Upam trdit ,da ti bo vsaka z največjim ponosom pokazala in demonstrirala  kako zna njen pes delat. In tudi obrazložila  njegov karakter kako  pes reagira,   ko aportira , ali gre po vlečki itd.
Ampak mislim , da tebi to ni zanimivo. Tebi so pomembne rastave, in zate so sveto pravilo in edino merilo... vsaj tako se te bere.
pa me ne moti res ne.... hvala bogu da imaš neko veselje. Edino kar me moti v vsem tem tvojem entuziazmu je da diskreditiraš vse ostalo. In ne samo, da diskreditiraš, določene stvari govoriš na pamet ali na podlagi rekla kazala in zavajaš oz širiš krivo vero.
To me pa moti
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #1342 : sobota, 17.12.2011 : 19:26:19 »

Damayanti,   Afro
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1343 : sobota, 17.12.2011 : 20:35:55 »

 Afro
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1344 : sobota, 17.12.2011 : 23:03:51 »

diva1 mislim, da sem bila dovolj jasna da je to angleška linija ker ves čas govorim v angleških linijah. Če pa ne pa zdaj, vsekakor spada pod angleško delovno linijo.

No diva1 meni si ti "smešna" samo zaradi ene stvari (pa ne obrni to kot negativno smešna ampak je mišljeno simpatično smešna). Ker tvoji psi, ki jih jaz poznam in sem videla njihove rodovnike so vsi iz razstavnih linij. In to so močne psarne z razstavnimi prvaki. In ne razumi narobe. To ni slabo, ker si očitno našla v teh psih tudi dovolj delovnega nagona, da si jih lahko izšolala in lahko z njimi delaš, oz. dela Milan kakor koli. In nikoli nisem rekla za nikogar, ki s psom dela, da je smotan. Ne, ker stvar, ki jo ti počneš s svojim psom je čisto tvoja lastna odločitev. In vsi vemo, da so taki, ki tudi ob jagi držijo dlako, samo moraš res bit temu 1000% predan. In je težko, in svaka čast tistim, ki to zmorejo.

Veš kaj jaz mislim, da je izvorni spor pri nas. To, da mi hodimo na razstave brez razloga, vi pa kljub temu, da imate možnost dobiti šampijonate tega ne izkoristite. In roko na srce, kolikokrat je pa bil kateri med delovne prijavljen? Mislim, da bi bil tvoj Tony večinoma sam tam.

Danes sem imela zanimive pogovore s puncami. Ena izmed njih ima setre, in je razlagala kako je pri njih.
Stvari so dejansko zelo različne ampak že v celotni zasnovi. Ima pa tudi labradorca, kjer je povdarila, da so že prišli ven taki ki enostavno ne delajo, ne grejo v vodo. Ne vem, jaz še nisem slišala, da španjel ne bi šel v vodo, oz. res si ne predstavljam te scene, ker naša se vrže v vsako  Cheesy Grin . No ampak bolj mi je bil zanimiv drugi pogovor o tem kako sodnica gleda na psa in kaj išče pri njemu. In zadnjič sem ji omenila da mora španjel biti cobby, in potem se je o tem resno pozanimala in kar je povedala mi je bilo res všeč. Povdarila je namreč to kako standard določa točno takega psa, ki je sposoben tudi dela. Da mora bit poln mišic in kompakten, da je sposoben nositi plen. In to je tudi meni na španjelu všeč, ampak ne v verziji 45cm, ampak res max. 42 pa že tisti so kot slončki.

Jaz sem Bello šolala, hodili sva tudi na agility dokler je meni časovno še zneslo. Zdaj mi ne, ker imam preveč dela s šolo in mi že razstave tolčejo po redovalnici..

Kar se dela tiče, pustimo mojo Bello. Ona bo januarja dopolnila 5 let, če se ne motim, pa mora prvo preizkušnjo opraviti do 2 leta starosti, če želiš potem nadaljevat. Torej, kar bom delala z naslednjim psom je še uganka, kot je uganka kdaj ga bom imela itd. Trenutno je pa Bella edini pes za katerega odgovarjam. Lahko pa komentiram to kar vidim.
Prepričana sem, da je vse drugače ko si samostojen. Ko imaš pravico pri odločanju sam. Pri nas pač sem podrejena staršem in tudi kar se psa tiče nimam vedno zadnje besede. Prav tako kot ne kar se tiče razstav.

Glede opisa standarda in tega kdo ga je prispeval ne vem kaj misliš. Kolikor vem ga je pisala Alenka in nikoli nobena od naju ni zanikala dejstva, da je pasma lovska.

Vzreditelji si predstavljam zbirajo najboljše predstavnike kar se tiče zdravja, karakterja in izgleda. Kako to deluje v praksi je druga pesem. Vsi iščemo ideale, ki pa jih NI. Ni idealnega psa in ni idealnega vzreditelja, kot ni realnega ocenjevanja na razstavah. Nič ni prfektno in nikoli ne bo.
In v nobenem leglu ne najdeš 8 svetovnih prvakov, kot ne najdeš 8 master hunterjev.

Ja tako kot so pri razstavnih cvetke glede skrbi za pse so tudi pri lovcih cvetke. In zgodbe so res grozne.. ampak ne bom javno pisala ker potem bodo spet zamere. Se pa vedno najdejo na obeh straneh.

Imam pa vedno bolj občutek ko se gremo te debate, da tisti, ki nimamo lovsko usmerjene izobrazbe, oz. nismo delali v tej smeri, nismo odgovorni lastniki. Nismo pravi lastniki te pasme, ker je pač lovska. Kar očitno pomeni, da bom morala presedlat na američana, samo zato ker nima več lovskega nagona in ga torej lahko imam na svoje znanje doma.
Samo to vprašanje, pa prosim, da ena odgovori, ni provukativno. Ali gre vam na živce, da imamo lovske pse tudi tisti, ki želimo samo ljubljenca?

No pa saj po eni strani je vseeno. Itak večino časa preživijo kot ljubljenci oz. vsaj morali bi, ne glede na to kje živijo. Lepo na toplem pred kaminom, ali pač pri lastnikovih nogah. Tja španjel paše, k lastniku, ker se prilagodi vsakemu življenju, ki ga živi njegova družina.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1345 : nedelja, 18.12.2011 : 11:51:45 »

ena stran nazaj, drugi post Neža tvoj  Wink kaj si napisala. Zakaj se ježiš in zakaj že švigajo strele iz tebe?

To kar si napisala da  je koker več kot šarivc in potem dala primerjavo prepeličarja in rekla da mora po krvni kot gonič+ še enih par takih zavajajočih cvetk si napisala... pa pustiva sedaj to...

nasplošno kar si napisala kaj koker je in kaj koker ni- katero se je nanašalo na karakter  je bil tudi razlog, da sem si spet čas vzela zate, da ti obrazložim zgolj eno dejstvo, ki ga ti preskakuješ.Sploh ne vem več v čem je fora ali nočeš razumet kaj je karakter ali res ne veš. Huh
Neža karakter je  naravna zasnova.  To ni naučeno, to je v vsakem psu.

In ne  jaz nimam nič proti temu da si nekdo omisli lovskega psa, pa ga ne vzgaja ali šola v lovske smeri. Je pa dobro da  vsak lastnik ve kakšen ima pes( pasma ki si jo je omislil) karakter in kako se ta karakter- naravna zasnova  odraža v njegovem psu.
Tudi to je poznavanje pasme, ne samo to kako mora izgledat in kakšen mora bit po konstituciji.

 Vsak pes ima različne naravne zasnove.  po pasmah imajo pa določene naravne zasnove bolj izrazite v določeno smer)  Eni imajo bolje razvit nos, drugi manj. Eni šparajo z energijo- drugi jo trošijo, eden takoj uporabi čute- drugi ne,
pri lovskih enim  določena divjad sploh ni zanimiva- drugi imajo več" fibra" na divjad,  eni imajo karakter bolj nagnjen na delo samo- po ukazu. Drugi delajo po nagonu( pravimo da so svojeglavi). zopet eni radi prinašajo, drugi manj radi prinašajo, enim je voda vsa poanta, drugi grejo da prinašajo, spet tretji  ne grejo z največjim veseljem. Eni so nagnjeni h gonji- drugi ne , eni se odaljijo od vodnika drugi  ne, eni delajo izključno po nagonu, drugi delajo za vodnika, tretji delajo z vodnikom.

To sem ti tudi tam že poizkusila objasnit kaj to pomeni-  da določen pes dela ZA vodnika, in določen pes dela z vodnikom.
En je pomočnik dela po ukazu-  drugi je partner dela vzporedno z vodnikom.

Anglež je vedno partner.
In ko to gledaš pri lovcih v današnjih dneh jih je zelo malo da uporabljajo angleže, bodisi setre, pointerje, ali španjele.
Ker ljudje danes nimajo več toliko časa kot so ga imeli pred leti. Tudi lovci imajo stalno manj lovske pse, ker dan danes folk dela po cele dneve,  in pride domov zmatran. da vzgojiš  lovskega psa je potreben čas in še enkrat čas.
Pri angležu je treba dvakrat toliko časa kot pri nemcu. Ali pa trikrat toliko ker se ne uči samo pes ampak mora tud vodnik spremenit svoj način in se morata prilagodit eden drugemu. Timsko delo.


To kar pa moti Tatjano, pa ne samo njo... moti vsakega ki je s svojim psom kadar koli kar koli delal in opravljal delavne preizkušnje  , delavne izpite itd.
Njo moti toliko bolj zgolj zaradi tega ker ona tudi vzreja in vzreja po pravilih kot morajo bit. Nima veze kakšen rodovnik imajo, važna je naravna zasnova.
Ni poanta rastava. Neža.  Wink Kdaj boš razumela.Niso titule in rastave  vse... ( ni rastava  merilo kakšen je pes v kompletu s karakterjem- sploh pa ne lovski pes )

Verjamem pa da  ko že rastavlja ima v svojem razredu konkurenco ki  nima opravljenega izpita ampak kupljenega.
Pa ni to samo pri kokrih to je tudi v drugih pasmah in marsikoga to moti, marsikomu so iz tega stališča rastave zagabile in priskutle. Tudi zaradi samih sodnikov. Ker v razredu delavnih ocenjujejo tudi na podlagi tega kako se pes nosi v ringu in kako dolgo dlako ima in kako urejene zavesce ima.
 Skregana logika? neznanje? objektivnost?... mogoče kuverta pod mizo...  Huh ne vem...
Delavc nikoli in nikdar ne bo imel brezhibnih zavesc- jih ne more imet- če dela.
Nikoli ne bokot balerinca  korakal po rastavnem ringu- ne more  on podzavestno uporablja naravne zasnove - kamor koli ga postaviš- vonjave okolje , prostor... ne znajde se. In naparm ( po tvoje rastavnim primerkom) delavec avtomatsko izpade kmetavz.

To je tako kot bi vzel človeka ki celo življenje živi na Manhetnu in drugega ki  ( ne vem tamle v Šenčurju) vzgaja krompir.
Oba   sfriziraš, in oblečeš v armanijevo obleko.
Pa boš na daleč videla kater je šenčurjan. Govorica telesa  ga bo izdala. Isto je pri psu.
To ti jaz hočem dopovedat ko ti govorim o delavcih in da so kmetavzarji na rastavah.

In to si tudi ti veselo pisarila po forumih kako določeni kupijo izpite  zato ,da lahko rastavljajo v razredu delavnih zaradi  rastavnega šampionata. Wink

A me razumeš kaj ti hočem povedat?
Tudi ti to zagovarjaš, ali se ti ne zdi to sporno?
V našem človeškem svetu da nekdo kupi diplomo in parira drugemu, ki je diplomo dejansko naredil je to sporno.
 ravno tako kot je sporno da nekdo naredi izpit za avto drugi ga pa kupi.
Tisti ki ga je kupil ni enakovreden voznik tistemu ki ga je dejansko naredil.
A se strinjaš.

Iz tega stališča dobiš tudi odgovor zakaj določeni labradorci ne grejo v vodo.
Zato ker njihovi lastniki goljufajo in  izpite kupijo, kupijo oceno naravnih zasnov, ampak naravnih zasnov/ karakterja  se pa ne da kupit za psa... in potem še vzrejajo in psu nabijajo zasluge za kupljen izpit

Upam samo da tisti ki se to grejo, da se zavedajo kaj s tem delajo določenim pasmam. Zavedno uničujejo pasme.


To je pa tudi razlog da sem začela pisarit v uno temo tam spraševala po delavnih dosežkih  in da sem  še enkrat šla pisarit sem.
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1346 : nedelja, 18.12.2011 : 12:12:38 »

Damayanti, eno vprasanje zate. Se ti zdi, da pes, rodovniski ali ne, ki kaze znake lovca v sebi, potem trpi ali pa je nesrecen, ce z njim namesto lovskih disciplin delas RO ali agility, kjer mora nos biti v zraku?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #1347 : nedelja, 18.12.2011 : 12:37:20 »

Moonbeam... odvisno kater lovski  pes. Pasma. Wink Vsaka pasma ima svoje naravne zasnove.Določenim določene zasnove dominirajo
Enim je poanta  vseh naravnih zasnov nagnjenost k delu.Delavc po karakterju. NPR en tak primer je  večina nemških ptičarjev- neumoreni delaveci. Dočim  recimo barvar, ima bolj razvit čut v tem primeru tudi nos.
 pri lovskih psih eni delajo z niskim nosom , drugi z visokim nosom.  Nos je dejavnik,  seveda, ampak ko pa govorimo o delu v drugi smeri kot je lovsko delo , je pa večji dejavnik veselje do dela. Če ga ima v sebi ga bo lastnik naučil kar ga bo hotel. Če pa naravne zasnove kot je nagnjenost k delu nima tako razvite kot  čute, npr nos. Bo imel pa težje delo. Ali pa ga sploh ne bo mogel  preusmerit.
In recimo v prvem primeru , če ima pes po naravni zasnovi karakter nagnjen na delo, kaže močno voljo po delu da ugaja vodniku da dela za vodnika, ne bo popolnoma nič trpel, da se mu to delo preusmeri v popolno športno dejavnost.
Še celo užival bo , ker njegova naravna zasnova katera dominira- karakter je da dela( kar koli samo da dela).
Sigurno bo bolj srečen ,da dela kot da bi bil pri lastniku kjer ne bi delal nič.
nasplošno je vedno težko govorit...  Smiley

Niso vsi enaki, zato pa  ves čas že kokodakam o naravnih zasnovah- karakterju. Wink da je potrebno poznat karakter svojega psa.

Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #1348 : nedelja, 18.12.2011 : 12:56:21 »

Ja s tem se popolnoma strinjam, da je sporno če kupiš izpit. Ker potem je isto, kot če ga ne delaš. Samo da tisti, ki ga je kupil gre lahko v razred delovnih. In prav to je tudi meni fora. Če si pač vzreditelj, se pričakuje da narediš vse, če pa imaš psa iz svojega veselja pa ga samo imej doma, delaj z njim agility ali karkoli ti pač paše. Ja no tu smo na isti strani.

Ne gre pa mi skozi, da pes pokaže svoj karakter šele z delom, oziroma, da enačiš karakter z delovnimi zasnovami. Saj pes ima karakter tudi v drugih situacijah. Zame je karakter kako se na določeno situacijo odzove. In za španjela pričakujem, da je odprt do vseh ljudi in da vedno maha z repom. Da se dela loti z veseljem in da ti je ves čas pod nogami in čaka, kdaj bo akcija.
In če ima tak karakter, potem mu razstave niso problematične. Je pa dejstvo, da je prav tako kot za izpit treba vadit tudi za razstave. Ti ne moreš kar prit tja in mislit, da si zmagal. To pa je dejstvo. Pes mora biti naučen da teče poleg lastnika na vrvici in ne boš vrjela, veliko španjelov spusti nos na tla, ker je nekdo tam lulal (sploh samci ko vohajo kakšno psico), pa se bodo zato čisto uprli. In tudi to sem že sama doživela. Pa me zato nihče ni nagnal iz ringa. Pač sem ga cuknila in odplejala krog do konca.  

In v vsakem postu me enačiš z razstavami in res ne vem zakaj, ker vsakič odgovorim, da so razstave zame prostor, kjer lahko vidim pse v živjo, jih pretipam, vidim kako se name odzovejo, in spoznam njihove lastnike. To kaj pes doseže me prav malo briga, ker vem, da veliko psov ni vrednih pol toliko kot so dosegli, meni je važno kako jaz vidim psa in kaj si jaz o njem naredim v glavi. Ker na žalost, lahko zaupaš le sebi, oz. zelo redkim v tem svetu, ker je veliko bolj pokvarjen. Pa ne samo razstave same.

No in to, da pes ki dela ne bo imel popolne dlake.. ne vem. Alenkini živijo v gozdu, cel dan čistijo iglice, smolo in veje iz tal, pa so kljub vsemu lahko lepo urejeni za razstavo. Če vi mislite, da so naši psi šampijoni zaradi dlake se močno motite. In če mislite, da so jim mišice zrastle zato, ker so bili cel čas na kavču, se tudi motite.
Še vedno imam občutek, da imate idejo, da so psi ves čas v hiši. Da ne vejo kaj je smreka in nikoli niso imeli smole v dlaki. Ha ha. Živijo v naravi, samo vi tega očitno ne vrjamete. In to psi od vseh. Od Alenke do Tatjane in vseh vmes.

In ja nekdo pač dela ves čas, drugi bodo naredili test potem pa s tem zaključili, tretji ga bodo kupili, zadnji pa nič od tega.  

Kar pa še ne pomeni, da pes, ki je lahko v perfektni dlaki ne bo nikoli tak:


Pač si po sprehodu vzameš čas, ga umiješ, previdno pobereš iglice ven in je lahko potem tak:


Ja taka s čisto kratko dlako je bila na razstavi in je kljub vsemu dobila dober opis in CAC v svojem razredu.. torej dlaka ni bila vse, ne? Bila je grajenost in karakter, ki ga je pokazala v ringu - torej, da se je pustila pretipat, da je z veseljem sprejela sodnico, in ta ji je potem odvrnila z poljubčkom, kar je izkoristila za skakanje v naročje. To Bella naredi, če je nekdo prijazen. Če pa ni potem pa pač mirno stoji in čaka, da jo neha pretipavat. No in ko je na tleh, seveda najprej spusti glavo, a se na moj glas odzove, in me pogleda. in če rečem, gremo potem bo šla z glavo gor, ker je bila tako naučena.
Prav tako kot pozna besede "a si lačna", in pozna besede "a gremo ven". In na vsako se primerno odzove.

Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #1349 : nedelja, 18.12.2011 : 13:23:26 »

Kako pa ocenis, ce raje dela z vodnikom, da ni to nekaj kar mora, ker ti zahtevas od njega?
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Angleški in Ameriški koker španjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines