Hei sandraa
Tudi mene veseli, da se spuščaš v nakup psa razumno in da iščeš čim več koristnih informacij! Še tako naprej...
Da podam še svoje subjektivno mnenje, ker imam opravka tako s shih tzujem, kot tudi yorkijem... Shih tzuji so defenitivno zelo in tudi hitro učiljivi psi - je pa seveda zelo odvisno od lastnika, kako ga zmotiviraš, da bo potem tisto naučeno tudi "pokazal" na ukaz, navkljub svojemu "trmi podvrženemu karakterju"
... Glede sprehodov je čisto odvisno kako ga navadiš... Jaz sem svojega zelo "razvadila" s sprehajanjem, vsak dan moram opravit z njim 2 sprehoda (zjutraj enega doooolgega do 1,5h, zvečer pa še enega krajšega za pribl. 30min), če ne, zganja potem cel "halo"
! Kolegica pa svojega - jaz mu pravim "finega gospoda", pelje na sprehod samo okoli blokovskega naselja, če greta dlje, pes prav protestira
! Odvisno, kako ga navadiš, moje mnenje pa je, da vsak pes potrebuje sprehod - potem se prilagaja lastniku, ali pa lastnik psu
!
Yorkiji so glede vzgoje tako, kot je rekla Kalsang, vzemi v obzir da se za Yorkshirskim skriva tudi TERIER in za terierje značilen njihov "lovski karakter"... Za moje pojme moraš biti pri vzgoji dosti dosti bolj dosleden, kot pri tibetanskih pasmah, če želiš imeti vzgojenega terierčka! Moja sestrična ga nima - in pes je katastrofa
! Poznam zelo veliko lastnikov yorkijev, pa tudi zahodno višavskih belih terierjev, ki so pri vzgoji "pogrnili" na celi črti, ker pač se jim ni zdelo "primerno" vzgajati takšne "lepe male kepice" in so psi zaradi tega res "nadležni" - ampak zato so krivi lastniki in ne psi!
Glede nege vidim, da ima sestrična precej manj dela, kot pa jaz z Endyjem! Yorkija drži v dolgi dlaki odkar mu ta sega do tal, jaz pa
... pač bo postrižen, dokler ne bom njegovi dlaki kos
! Za razstave vse 3 pasme zahtevajo izredno veliko vloženega truda, volje do česanja, odrekanj (naprimer ni ga zaželjeno voziti na sprehode v gozd ipd.)...
Dela je in z yorkiji in shihtzuji enako "veliko" kot z ostalimi psi, le da to pomnoži še s krat 2
, zaradi česanja in vsakodnevnega umivanja!
V Mariboru res ni kakšne šole, ki bi bila specializirana za male pasme, ti pa priporočam obisk Kinološkega društva Maribor. Mi2 z Endyjem sva od tam odnesla zelo veliko!!! Imajo zelo prijazne inštruktorje, ki se spoznajo na svoje delo. Malo "pogooglaj" pa boš na njihovi spletni strani našla vse tečaje, ki jih razpisujejo in pa tudi cenik!
Želim ti, da bi si izbrala pasmo, ki ti je "pisana na kožo", sicer pa ti tako ali tako slej ko prej "pod kožo" zleze čisto vsaka
...