o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 08.11.2024 : 22:25:04
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
nakup psa
| Tema:
CENA PSA
Strani:
1
...
12
13
14
15
16
[
17
]
18
19
20
21
22
...
35
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: CENA PSA (Prebrano 77684 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
altervita
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.029
Re: CENA PSA
«
Odgovor #240 :
torek, 24.01.2006 : 22:35:10 »
Citat: damayanti , torek, 24.01.2006 : 22:14:09
Hm... bom raje kratka in pol stvari , ki me motijo v lovski kinologiji izpustila ker bi znala postati zelo delikatna tema. Jaz pa trn v peti komu( tudi kakšni lovski kinologi berejo tale forum
)
Èe ima pes samo predsekavost, ali je premajhen za svojo pasmo, še vedno lahko dela in je uspešen pri svojem delu.
Za vzrejo uradno ni. Dobi pa pogojni rodovnik in èe naredi PNZ, dobi dovoljenje za delo v lovišèu . Seveda služi svojemu vodniku... zdej je pa moralna teža na lastniku ali bo takega psa paril( èeprav po pravilih ga ne bi smel).... in tako gre zaèaran krog naprej.... po 30 jurjov.
A razumeš kaj hoèem povedati
ne ne razumem. Osebno mi pa dol visi, pa tud tebi bi moralo če ti gre za dobro pasme, kaj si neka "uradna" kinologija misli.
Če pes dobro služi, resda ne pomeni da bi moral it v razplod. Če pa odlično, bi pa tud kolki D morali bit zanemarljiv faktor. Očitno da pes kje drugje skompenzira manjko.
Bom za spremembo dajl primer od ljudi: če imajo ženske v moji familiji vse po 50 letu probleme z kolki, smo pa recimo da drugače ok familija: a se moramo nehat plodit?
In obratno: če je v naši vasi pol "deliverance" familij. A oni se pa lahko plodijo, ker imajo močna telesa, pa možgane ko fižolček?
Logiran
babyjazz
odvisnež
Sporočil: 694
«
Odgovor #241 :
torek, 24.01.2006 : 22:42:53 »
Citat
A oni se pa lahko plodijo, ker imajo močna telesa, pa možgane ko fižolček?
k naša vlada
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #242 :
torek, 24.01.2006 : 22:47:15 »
Sej ubistvu mi res dol visi
Zato pa pravim da za delovne pasme je cena premajhna.
Najprej mora biti pameten in nekaj znati in narediti , če je lep za povrhu mu je samo v plus.
Cene imajo pa manjše kot nekateri" fižolčkarji ", ki se jih samo nafrfuli da izgledajo in za mastne cekine prodaja.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.065
«
Odgovor #243 :
torek, 24.01.2006 : 23:02:57 »
Citat: altervita , torek, 24.01.2006 : 22:00:35
glede buldoga, se pa že strinjam s tem da so pohabljevalci.
Razloži, prosim
Logiran
Ory
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.750
«
Odgovor #244 :
torek, 24.01.2006 : 23:25:17 »
Citat
Razloži, prosim
Hja, verjetno mislijo s tem reči da je pes, ki ne more lastne riti povohat že skoraj invalid.
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #245 :
sreda, 25.01.2006 : 12:10:12 »
Citat: Maja. , torek, 24.01.2006 : 23:02:57
Razloži, prosim
preprosto. Poglej kaki so bili dvesto let nazaj, pa sto let nazaj pa danes. Poglej koliko je bilo včasih naravnih porodov in kolk danes ker standard hoče takega psa, da je nezmožen naravno kotit. Nekateri celo skakat na psice ne morejo. Pa ne mi zdej s kakimi v stilu: mama moje buldoginje je kotila naravno, ker je to pač ena od redkih.
Pa da se razumemo, nimam nič proti buldogom kot takim. sej niso sami krivi če so ljudje iz njih nardil to kar so danes. Včasih je bika za gobec držal, danes pa?
Enako se dogaja ponekod z mojo pasmo, ko imajo nekateri že kot mops gobce skoraj. Kot sem rekel zgoraj: nesreča stoletje starih pasem je ta, da jih kasnejši rodovi v skladu z "trendi" al pa spreminjajočimi se okusi naredijo za karikature tistega kar so nekoč bili. Seznam pasem je dolg.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #246 :
sreda, 25.01.2006 : 14:56:50 »
Kar se mene tiče, pasma ni pohabljena. Oba moja psa sta bila skotena s carskim rezom-to je res. Psi pa lahko skačejo, le psice jih navadno-zaradi razlike v teži-ne morejo držati do konca, zato je potrebno malo pomoči.
Sem mislila, da je kaj drugega, res pa je, da se je pasma kar spremenila v nekaj stoletjih.
Logiran
Binky
novinec
Sporočil: 31
«
Odgovor #247 :
torek, 31.01.2006 : 04:35:20 »
Ali kdo ve zakaj so cene rodovniskih psov tako razlicne glede na pasmo? Ok razumem, da so drazje pasme kjer je malo mladicev ... ampak tako na splošno... zakaj tako različne cene od pasme do pasme?
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #248 :
torek, 31.01.2006 : 09:56:15 »
1. nekatere pasme imajo manj mladičev
2. je manj vzrediteljev pri nas in zato lahko malo "nabijejo" cene
3. stroški pri leglu za posamezne pasme so različni-pregledi, carski rez...
Zaenkrat sem se spomnila le to
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #249 :
torek, 31.01.2006 : 10:02:49 »
4. Ce trg prenese tako ceno, zakaj pa ne.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #250 :
torek, 31.01.2006 : 10:34:58 »
5. tisti, ki dosegajo vrhunske rezultate na razstavah, imajo ponavadi višje cene
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.406
«
Odgovor #251 :
torek, 31.01.2006 : 13:24:31 »
6. odvisno tudi od skočnine in kje je do paritve prišlo: v tujini so skočnine višje
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #252 :
torek, 31.01.2006 : 16:56:23 »
7. kjer je zaradi pasemsko pogojenih zdravstvenih pregledov treba opraviti več testov (srce, kolki, spondiloza, PRA, BAER, itd) tudi to doprinese k ceni -predvsem zaradi boljših garancij, ne zarad drugega, saj se ta strošek na koncu vseeno enakomerno porazdeli.
Po domač pa bi rekel še eno: višina cene NAJ BI BILA odvisna od "marke". Torej od komplet ponudbe vzreditelja. Neglede na rodovniškost legla (oz neglede na to ali ima pes FCI papirje ali kake druge). Nekdo ki dela vse teste zdravja, sledi pasmi, se o njej izobražuje, jo študira, je v svojo vzrejo vložil torej mnogo več kot zgolj tekmovanja in zdravstvene preglede. Učenje in študij pasme sta finančno neopredeljiva, v končnem rezultatu pa igrata mnogo večjo vlogo.
Če mene kdo vpraša, bi morale bit cene rodovniških, v smislu da imajo KZS-FCI papir, višje od nerodovniških za 10% plus cepljenja in 4000 SIT kolikor stane rodovnik pri KZS. Pa nič več, ker pol al pa še več kot pol slovenskih (pa ne samo slovenskih ampak po celem svetu) rejcev rodovniških nima osnovnega pojma o vzreji in so tehnično gledani različni od šteparjev nerodovniških zgolj po tem da so psico podvrgli vzrejnemu pregledu ter da so dali 4 jurje za papirje. Vse kar je pa "nad" tem nivojem, bi moralo pa imet cene kot so danes.
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #253 :
torek, 31.01.2006 : 17:07:25 »
Citat: Kalsang , torek, 31.01.2006 : 13:24:31
6. odvisno tudi od skoènine in kje je do paritve prišlo: v tujini so skoènine višje
tu se ne morem strinjat. nekje sem zapisal, da medtem ko na nek način cene testov in vzrejnega in KZS stroškov še lahko vključimo v ceno (seveda enakomerno, ker gre razen pri podaljšanju vzrejnega, za enkraten strošek ki se bi moral razdeliti po "pričakovanem številu mladičev "-tudi v prihodnjih leglih), cene skoka nikakor ne moremo. Primer: Kateri mladič je vrednejši? Tisti ki je odličnega izgleda, iz enakomerno kvalitetnega legla, zdravih staršev, premišljena kombinacija z (po sreči če obstaja) netituliranim korektnim predstavnikom svoje pasme iz soseščine....ali zanič izgleda, iz neenakomerno kvalitetnega (al pa čistega "flop" legla) legla, zdravih staršev, premišljena kombinacija s psom ki ima odlične razstavne rezultate, ter stanuje za devetimi gorami in stane dvakratnik cene prej omenjenega "soseda"?
In če damo zraven še dejstvo da je prvega vzredil znalec, drugega pa zgolj nekdo ki ima voljo in denar da se daleč odpelje za to da bodo imeli mladiči čim boljši izgled rodovnikov, o vzreji pa ne ve nič, oz toliko, da namesto psov, pari rodovnike?
Kateri pes si bolj zasluži imet dvakrat višjo ceno od nerodovniškega...oz ali je pošteno do kupca, da se mu naprti v ceno tudi strošek dragega zgrešenega parjenja?
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #254 :
torek, 31.01.2006 : 17:16:43 »
drugo je seveda pri pasmah ki so pri nas redkeje zastopane in je praktično "pod mus", da se vzreditelji vsakokrat odpravijo iskat partnerja psici čez mejo al pa v nekaterih primerih celo oooorenk na drug konc evrope. Gornji post je predvsem ciljal na pame, katerih predstavnikov obeh spolov je v Sloveniji več, oz so nekako postale "domače pasme". In pa seveda tud odvisno od tega kakšna je dejanska kvaliteta v državi. Če je zanič, potem je vrejetno vsaka paritev za devetimi gorami boljša od povprečne "domače", pa tud če samo "papirje pariš".
V bistvu je res od pasme do pasme povsem druga slika in ne morem gornjega posta dat kot posplošeno trditev, ki velja vedno in povsod, za vse pse neglede na pasmo.
Logiran
Strani:
1
...
12
13
14
15
16
[
17
]