o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 08.11.2024 : 23:09:38
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
nakup psa
| Tema:
CENA PSA
Strani:
1
...
11
12
13
14
15
[
16
]
17
18
19
20
21
...
35
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: CENA PSA (Prebrano 77689 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
vid
novinec
Spol:
Sporočil: 36
Re: CENA PSA
«
Odgovor #225 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 10:15:26 »
Živjo!
S punco se odločava za nakup Madžarske vižle. Za ceno približno veva. Zanima naju pa koliko stanejo razna cepljenja, vpis v rodovniško knjigo itd. Izdatki, ki jih imaš s psom. Uvožen bo iz Madžarske. Praktično nikjer ne piše koliko te pridejo. Mladič bo star okoli 8 tednov.
lp Vid
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.065
«
Odgovor #226 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 14:43:18 »
Vpis v SRL 9 000, cepljenja pa odvisno od veterinarja. Steklina + 3x nalezljive bolezni max 25 000. Potem pa cepljenja ponavljaš 1x letno in sicer steklino + 1x nalezljive bolezni in to je to. Seveda, če je kuža zdrav.
Kdo pa ti bo uvozil kuža?
Logiran
Ozzy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 545
«
Odgovor #227 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 15:03:30 »
Ko sem se zanimala za ceno nase pasme, sem bila kar sokirana. V Sloveniji legel ni, v italiji dober vzreditelj prodaja mladicke od 1000-1500 eurov in se to verjetno ne dobis vrhunskega mladica, da o avstriji, nemciji, norveski, svici in angliji ne govorim, ker ceneje od 1500eurov skoroda ne dobis dobrega mladica, katerega starsi nimajo nekih razstavnih rezultatov, imajo pa vse potrebne preglede.
Cenejsi so psi le na ceskem, slovaskem in se to ne za neko ogromno vsoto...je pa tam tudi vecja loterija, da naletis na dobrega vzreditelja.
Torej po mojem mnenju pri nas psi ne stanejo veliko in so cene cisto primerne evropskim ali se nizje. Edino kar bi jaz naredila je, da bi dala razlicni ceni za pet ali show quality in to bi naredila kar veliko cenovno razliko in v pogodbi za kupce pet quality mladickov naredila clen, kjer so zavezani, da psa kastrirajo ali sterilizirajo. Oziroma ker pri mladickih res se ne mores vedet 100% bi ta clen veljal, ce bi res tudi kot odrasel pes bil slabsi predstavnik pasme.
Logiran
vid
novinec
Spol:
«
Odgovor #228 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 16:37:08 »
Citat: Maja. , ponedeljek, 23.01.2006 : 14:43:18
Kdo pa ti bo uvozil kuža?
Uvozila ga bova kar midva.
Sem malo nerodno napisal.
lp Vid
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #229 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 17:06:42 »
sicer ne vem Ozzy če se tvoj post letel na to zadnjo vprašanje o vižli.
No ja bom kar splošno napisala....
tale zadeva glede vižle je precej podobna kot za ostale ptičarje.
Pet ali show kvaliteta.... hmmm
Ali ste morda pomislili , da je vižla lovski pes.. torej gre v razred delavnih.
Za vzrejno preizkušnjo je pa treba veliko narediti veliko,vložiti... da se takega psa lahko sploh pari( da dobi vzrejno dovoljenje). Torej ,če so starši delavni in imajo rezultate.... logično , da nihče ne bo dal psa pod ceno.
Glede raztav..... ne vem zakaj bi moral biti nek raztavni pes več vreden kot drug , ki je lahko pod pet kvality ali pa pod izključno uporabnega za lov.
Na to foro ( show-dog) sem jaz plačala mojega bandita in to v tujini... nakar se je izkazalo, da pa vseeno ne bo ravno samo raztavni primerek, ga je potrebno ravno tako šolati, ravno tako delat z njim preizkušnje , katere pa tudi niso mačji kašelj.... itd. Ker ptičar za vzrejno dovoljenje mora najprej nekaj narediti in znati šele potem je lahko lep
Druga varianta - Dina nemška žimavka... stara je 8 mesecev, dela vse( že sedaj polno lovsko uporabna)... vanjo vlagam maksimalno ; delo, šolanje , pravilno prehrano, negujem jo.. morala bo narediti juhuhu preizkušenj ,da bo dosegla svojo ceno. Oz , da jo bom lahko parila. In potem če bom hotela , dobro izhodišče za mladiče, jo bom morala pariti še z takim psom ,ki ima vse možne raztavne titule in še delavne dosežke.... in verjetno ne bomo ravno mogli kompenzirati ( vreče briketov- za skok ... ali mladiča ipd. kakor je nekje navada) po vsej verjetnosti bom mogla mastno colati. In potem še vzrediti mladičke in jih v najzgodnejših dnevih- mesecih- še pravilno vzgajati( to so zopet stroški- razno razni nakupi divjadi , da se bodo znali kasneje obnašati itd.)
Potem pa vzemimo logiko.... pri nas je cena ostrodlakega ptičarja ( žimavca) cca od 400 eur dalje. ( Več ali manj gredo v lovske roke... kar je po eni strani prav.) To se pravi če jim bom nastavila ceno 700 eur naprej, bom verjetno že imela probleme , da jih prodam pri nas, ker bodo predragi za naše razmere
( po logiki nekaterih
)
In potem se mi zastavi vprašanje a se mi sploh splača psico pariti? Ali pa se mi, ..... in oddam najavo za leglo v tujino in jih vse po spisku prodam ven iz države.....
A je potem to smisel " slovenske kinologije"?
In zakaj se potem nekateri sprašujejo zakaj tako malo dobrih psov določenih pasem sploh ostane v naši državi?
Včasih se malo sprašujem kam nas pelje tale naša kinologija
Logiran
vid
novinec
Spol:
«
Odgovor #230 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 19:35:55 »
Najprej sem gledal mladiče, ki so stali okoli 1000+ evrov, na angleških straneh. Na razstavi v Lj pa sva spoznala dva vzreditelja. Vprašala sva tudi za ceno in je rekla okoli 400-500 evrov.
lp Vid
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #231 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 19:59:27 »
To je še kar ugodna cena
.
Glede Angležov in njihovih ptičarjev je pa tako. Oni svoje povzdigujejo v nebesa.
Meni so za gordona napisali ceno od 700 funtov dalje ( za izključno delavno linijo) za show - dog( delavno raztavnega )pa od 1200 funtov dalje. S tem , da ko sem vprašala za kolke so mi čisto flegma povedali da ima kolke C.Baje je pri njih dovoljeno parjenje tudi z C in D kolki
Jaz ti bom takole rekla glede Vižle: Ker mi je Vižla neznansko všečen pes in bi ga imela( nasplošno so mi vsi ptičarji zelo všeč
).... se dobro pozanimaj vse o starših. Pa tudi to je dobro vedeti kaj hočeta od psa. Če želita psičko ali samca, katerega imata namen pariti... bodita pozorna na delovne uspehe staršev( V nemčiji ponavadi vedno navedejo zraven rezultate pomladanske in jesenske preizkušnje)
Za nasvet se obrni še na forumašico Brezo. Ona ti bo sigurno vedela povedati več o vzrediteljih in kvalitetah legel
Malo poglej za Nemčijo in cene
( googlaj - vorstehhund)
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 4.029
«
Odgovor #232 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 23:34:14 »
Citat: damayanti , ponedeljek, 23.01.2006 : 19:59:27
S tem , da ko sem vprašala za kolke so mi èisto flegma povedali da ima kolke C.Baje je pri njih dovoljeno parjenje tudi z C in D kolki
ker angleži vedo, da se več kot dveh stvari ne da popravljat ali pa utrjevat. zato tud so top vzreditelji. Pri nas se pa na brezjačnike in c kolke obešamo, psi pa šoder.
Moj primer je Brina. C kolki. Dela ko šus, nora do amena, gibanje ok. Ker ima cel kup drobnih kozmetičnih napak ki se jih da z eno pametno paritvijo poštimat, nisem niti trepnil, ko sem paril z samcem ki je brez spondiloze in z super kardiovaskularnim sistemom, ob tem pa prenaša prav tisto, kar je pri njej treba popravit. In ima "šiiiiit"...: C KOLKE!!!
angleži ne poznajo klubskih omejitev. veliko dajo na odkritost in na "točenje čistega vina". Nimajo problema škart psa z A kolki dat stran in ne problema parit dveh z D, če vidijo perspektivo. Temu jaz pravim parjenje z glavo in s pogledom na komplet psa. Primer v bokserjih je Perico val d europe. Lahko bi se sicer šli debate o njem, ampak dejstvo je, da je eden od najboljših plemenjakov današnjega časa. In ga ne bi bilo, če njegov vzreditelj ne bi pokazal jajc in svoje psice Olinde z D kolki paril z Ibsenom.
Logiran
koker
nekaj malega že vem
Sporočil: 122
«
Odgovor #233 :
torek, 24.01.2006 : 08:56:11 »
Bravo ti pa si pameten. Važna ti je zunanjost psa, ne pa zdravstveno stanje.
Kar tako naprej.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #234 :
torek, 24.01.2006 : 10:54:17 »
Oprosti Alti ampak Angleži s takim početjem zame niso nobeni perfekcionisti ampak navadni pohabljevalci pasme.
Oni parijo vsepovprek če se njim le malo zazdi , da ima pes lepotni potencial. kam to pelje.
Naprimer pri žimavcih je pri nas prisotna ena linija ki ima predsekavost( to je izločitvena napaka - prepoved za vzrejo) čeprav je ta linija delavna. In res imajo izredne dosežke. da ne omenjam da so nekateri še celo agresivni. Ja pa parijo.... to pa zato ker , je v lovski kinologiji pes še vedno samo orodje. In tisti , ki parijo zato da dobijo orodje( šteparji- po moji logiki) ne delajo drugega kot uničujejo pasmo. In taki psi imajo potem ceno 200 eurov in podobna " bagatela".
saj ne rečem , za moje pojme je tudi delaven pes več vreden kot nek raztavni eksponat- že zato ker je vanj potrebno vložiti juhuhu truda in dela . samo jaz še vedno ne bi parila svoje psice z psom ki ima C ali D kolke neglede kakšne uspehe bi dosegal na delavnih tekmah. In to čisto iz preprostega razloga..... ker sem ljubitel pasme in če je v standardu in pravilnikih napisano nekaj kar naj bi bilo za ok... potem se tega držimo. Ali kako?
Edino sranje , ki je vsepovsod prisotno je pa komerciala. Ko neka pasma doseže določeno popularnost se razvija kot gobe po dežju.... potem pa dobimo ves mogoč pofel.
In ta komerciala je že dosegla tudi nekatere ptičarje npr. waimarance, vižle, da setrov ne omenjam...... redko kateri predstavnik te pasme služi še primarnemu namenu( oz sploh lahko naredi PNZ).
In nekdo ,ki se prvič srečuje s to pasmo, ponavadi kupuje takega psa zato ker mu je vizualno všeč. Normalno , da veliko folka pogleda tudi na ceno... in se sprašuje od kod taka razlika med cenami. In dobi neke medle podatke vzame psa nekje v srednjem cenovnem rangu.... že čez kako leto ima pa probleme.
ga začne šolat in ugotovi npr. da je pes streloplah.... ali kako tako podobno sranje. In potem se razburja nad pasmo, ker ne more psa spraviti skozi vzrejno preizkušnjo. Neglede kako lep predstavnik svoje pasme je.
Vidiš in to pa mene blazno moti. Eni si prizadevajo( mo) da naredimo iz psa tisto kar je treba, če že produciramo mladiče jih poizkušajo narediti kar se ,da najboljše predstavnike pasme.... iščejo linijo, ki je lepa vizualno in še delavna povrhu potem, ko enkrat dobiš vsaj približek nastaviš za mladiča tudi primerno ceno..... potem jih pa ne prodaš. Zakaj? zato ,ker tam en model iz sosednjega kraja jih pa po 300 eurov prodaja. Sej pri mladiču se itak ne vidi kaj bo iz njega ratalo čez par mesecev, ker se oddajo pri 2 mesecih. Proda pofel pobaše cekine v žep in se mu sladko fučka za pasmo. In potem se ima nek tak še za vzreditelja.....
Da ne omenjam nekaterih vzrediteljev ,ki imajo razavne pse( poznam eno tako) ima neke male " mufije"....... ceni jih v nebesa in za nebeške vsote prodaja ... z njimi pa ne naredi popolnoma nič drugega kot samo nafrfuli jih vlači iz raztave do raztave( ponavadi se pozanima še kdo bo tam , da ga slučajno gdo ne prekaša) pobaše tiste titule in prodaja na lovorikah slave mladiče po 1500 eur. In potem ona meni v glavo tumba o neki vrednosti in kvaliteti njenih psov
Na čase sploh ne vem ,kaj naj si mislim o tej naši " kinologiji".
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #235 :
torek, 24.01.2006 : 22:00:35 »
jaz lahko seveda samo za svojo pasmo govorim. in v moji pasmi so angleži uspeli ohranit sredino med ameriko n evropo.
glede buldoga, se pa že strinjam s tem da so pohabljevalci.
zgleda da ima pač vsaka pasma tud tip ljudi ki jo vzreja. nekaj v smislu: povej kaj vzrejaš in povem ti kaj si.
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #236 :
torek, 24.01.2006 : 22:04:57 »
se pa ne morem strinjat s tem, oz. z izjavo, da "oni gledajo na psa kot na orodje". Nekako ne gre skup z tem ko pišeš da parijo samo da je lepotni potencijal...če govorimo o lovskih oz. delovnih psih. Zame pogled na to, da je pes orodje, ni slab. je hvalevreden. Pudlje so mogoče vzrejali samo za naročje in da so cort. pri delavcu je pa eksterijer zadnji ki šteje (eksterijer v smislu lepote, ne uporabnosti, torej sposobnosti gibanja in delanja). Toerej kje pohabljajo če v naslednji sapi pišeš da jih zanima zgolj orodje, torej uporabnost psa.? S pohabljenci bi verjetno slabo delovali pri lovu, ane?
Logiran
altervita
živim tukaj
Spol:
«
Odgovor #237 :
torek, 24.01.2006 : 22:10:14 »
pa še to mi povej kje v kakem standardu piše kake kolke mora imet pes
pri nas recimo ivanuša kljub ok norbertovem kotu, da slabšo oceno kolkom, ker kaj drugega ne štima. A to je pa ok, da prilagaja oceno njenemu "občutku"?
Zame je vsak ki dela z D kolki na poligonu frajer. Očitno da je fama okol kolkov bila umetno ustvarjena in smo pesjanarji samo zapopadli kost ki so nam jo vrgli veterinarji.
Počas se celo nagibam k temu, da gre pri vsaki novi bolezni ki se pojavi, samo za to da se je veterinarski lobi očitno vrgel še na to da bi prevzel kontrolo nad vzrejo domačih, hišnih živali.
Študiral so krave, zdaj bi pa bili gospodje in bi s teorijo zdravili hrčke, samo da zadostijo potrebi trga. In ker se od cepljenja ne da živet, imamo sedaj kolke, plus pri vsaki pasmi še kake posebnosti. Bad. Še posebej ker so nas uspeli nategnit.
Veti so satan.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #238 :
torek, 24.01.2006 : 22:14:09 »
Hm... bom raje kratka in pol stvari , ki me motijo v lovski kinologiji izpustila ker bi znala postati zelo delikatna tema. Jaz pa trn v peti komu( tudi kakšni lovski kinologi berejo tale forum
)
Če ima pes samo predsekavost, ali je premajhen za svojo pasmo, še vedno lahko dela in je uspešen pri svojem delu.
Za vzrejo uradno ni. Dobi pa pogojni rodovnik in če naredi PNZ, dobi dovoljenje za delo v lovišču . Seveda služi svojemu vodniku... zdej je pa moralna teža na lastniku ali bo takega psa paril( čeprav po pravilih ga ne bi smel).... in tako gre začaran krog naprej.... po 30 jurjov.
A razumeš kaj hočem povedati
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #239 :
torek, 24.01.2006 : 22:21:42 »
Aja no in še to sem pozabila povedat.... nekdo ki kupi npr psa za 30 jurjov ga izšola za lov.... in ga ima dejansko v pesjaku po cele dneve, ven ga spusti samo takrat ,ko ga rabi... če se mu pa slučajno naredi nesreča na delu pa j***t ga ... potrošni material.( to sem mislila pod orodje ... bi morala napisat potrošni material)
Obstajajo tudi taki , ki bi radi imeli z minimalno vloženega truda maksimalnega psa.... v kolikor nek pes ni naravni talent... oz pokaže kakšno hibo pa sledi šus in njegovo mesto zasede drug za 30 jurjov.
In ravno taki potem jadijo nad cenami psov in pljujejo okrog po tistih ki se dejansko trudijo vzrejat...
To glede kolkov ABC in kasiranja vetov se delno kar strinjam
... jaz samo čakam kdaj bo treba še kardio teste delat pa še kakšno zadevo zraven
Logiran
Strani:
1
...
11
12
13
14
15
[
16
]