mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.07.2024 : 11:31:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uspavanje - kdaj?  (Prebrano 85981 krat)
0 članov in 15 gostov pregleduje to temo.
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #150 : sobota, 25.07.2009 : 12:57:10 »

Mateja_h, o tvojem psu in odločitvi vašega veterinarja komot razpravljamo. Bi se dalo narediti več? Bi bilo smotrno? Je vet ravnal prav, da psa ni pregledal (ga je poznal od prej in je pač vedel, da mu ni pomoči)? Jaz ne vem, se mi pa zdi, da imaš ti pomisleke.
O celi zadevi komot razpravljamo tudi na splošno.
Ampak meni se ne zdi prav, da razpravljamo o psici tvoje sosede. Kot je rekla Lanabela - pri kemoterapiji pri tako starem psu veterinar verjetno ne pričakuje ozdravitve, ampak izboljšanje kvalitete in morda podaljšanje življenja. Vsekakor pa o tem ne moremo soditi, ker tvoje sosede pač ni na forumu in ne more iz prve roke povedat, kako je s psico in kaj pravi veterinar.

Lp, 5ra
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #151 : nedelja, 14.03.2010 : 22:59:00 »

Sinova psička pudlica Zoly se je kar naenkrat začela obnašati drugače. Vet. pregled je BP, razen za njeno starost 11 let običajnih sprememb, ki pa naj ne bi bile zaskrbljujoče, tudi ne potrebuje nobenega zdravljenja. V enem letu je imela nekaj nenadnih napadov agresije, ko je človeka vabila, da jo poboža ( poznane ljudi ) potem pa je v trenutku šavsnila proti roki. To je še dodaten razlog, da morajo dojenčico, ki jo je sicer lepo sprejela dobro čuvati, da ne bi bilo karkoli narobe. Od kar imajo otročka se agresivnost ni ponovila. Prejšnji teden, ko se je otroček psičke znenada dotaknil čez mrežo stajce ( ni je cuknil in ne uščipnil, samo rahlo dotaknil ) pa je odskočila in zarenčala. Že teden pred tem in še traja, se dogaja, da leži v svoji posteljici in  odsotno gleda skozi okno za dalj časa. Tega ni počela nikoli doslej, razen takrat, ko je bila še omamljena od narkoze. Tudi frizerka je včeraj opazila, da se je spremenila in je lastniku rekla, da se poslavlja in naj se počasi pripravijo na to. Sicer nima nobenih posebnih zdravstvenih težav, razen sprememb, ki naj bi bile po oceni veterinarja normalne pri starem psu , kot je na primer naglušnost in preveč beljakovin v urinu, kar naj bi antibiotiki že omilili. Od teh težav je že pol leta in krvi v vodi ni več. Apetit ima normalen, rada gre na sprehod, vendar jo kar hitro vleče nazaj domov. V stanovanju se uleže na svojo posteljo in odsotno gleda skozi okno nekam v prazno. Danes jim je pasja frizerka rekla, da opaža, da se počasi poslavlja in naj se na to pripravijo.
Kakšne so vaše izkušnje?
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #152 : nedelja, 14.03.2010 : 23:22:25 »

Ce prav razumem (zadnji del posta) je od zadnjega temeljitejsega pregleda minilo pol leta. Morda ne bi bilo napak, ce bi ga ponovili (kompletni pregled krvi, tudi kaksen test na klopne ne bi skodil).
m.
Logiran
Speedy
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.334


« Odgovor #153 : nedelja, 14.03.2010 : 23:35:07 »

LISA, naša Lesi je stara 13 let in v zadnjih (približno) 6 mesecih je začelo prihajati do nekaterih sprememb. Pojavila se je rahla naglušnost in slabši vid, ustajanje je težje, žogico je treba metat malo manj daleč in tudi manjkrat gre zaporedoma po njo (enourni sprehod sicer še vedno zdrži brez težav in je nadvse navdušena nad sprehodi). Več počiva, kot je včasih in veliko raje je notri z nami. Opažamo pa tudi rahle spremembe v vedenju. Včasih se nam zdi nekoliko odsotna (a ne v tolikšni meri, kot si ti napisala za vašo pudlico, pravzaprav je to pri nas še skoraj neopazno), včasih se nam zdi, kot da ji ni vse jasno. Pa še nekaj nenavadnega se je zgodilo v zadnjem mesecu. Lesi ni prej nikoli nikomur od nas kazala zob ali renčala na nas, nakar je pred tedni nenadoma začela kazat zobe in zelo renčat name (sem imela občutek, da bi me kar šavsnila) v trenutku, ko sem ji z besedo in rahlim dotikom nakazala, naj ustane. Zadeva me je močno presenetila in sem se posvetovala tudi s Tejo, kaj bi to lahko bilo. Izkazalo se je, da je vse to (najverjetneje) povezano s starostjo. Zdaj jo bolj/več opazujem in če vidim, da ji dotikanje ne ustreza, jo pustim pri miru in je vse ok. Na splošno ji za vse dam več časa (se njej prilagajam).

Ker je Lesi naša prva štirinožna članica družine, ti ne morem podati kakšnih konkretnejših izkušenj in nasvetov. Morda pa ti bo ta zapis vseeno kaj pomagal. Sicer se pa tudi jaz sprašujem, kako veš, kdaj se kuža dejansko poslavlja. Mislim (še bolj pa upam), da je Lesi še relativno daleč od tega, pa vseeno...
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #154 : nedelja, 14.03.2010 : 23:37:50 »

Jaz bi kot prvo šla po drugo mnenje. Pudelj pri 11-ih letih ni star pes... Glede na opis menim, da jo nekaj boli - kako je z uhlji, zobmi?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #155 : nedelja, 14.03.2010 : 23:41:03 »

Se popolnoma strinjam z Yo, biološka starost to pri pudlju verjetno  ni vzrok, moj je pri  10 po obnašanju in vitalnosti popolnoma   tak, kot je bil pri petih. Bi skoraj moral biti kakšen zdravstveni vzrok ali morebiti psihični, če je bila prej v središču pozornosti, po prihodu dojenčka pa je potisnjena na stranski tir.
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #156 : nedelja, 14.03.2010 : 23:56:37 »

Kako izrazita je naglušnost pri pudlici? Namreč, tetin španjel je začel šavsati takrat, ko se mu je sluh (naglo) poslabšal. Preden se je navadil na dejstvo, da ne sliši, se je vsakič ustrašil, ko bi ga na primer kdo pobožal, če osebe ni videl, in posledično pokazal zobe.
Logiran
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450


« Odgovor #157 : ponedeljek, 15.03.2010 : 09:13:32 »

Po mojem je  ljubosumna na dojenčka. Verjetno je bila prej v središču pozornosti, sedaj pa ni več toliko časa za njo. Ker pri 11 letih pudelj nikakor ni star. Moja Kaja jih ima 15 let in pol, pa se ji nič ne pozna, razem, da je malo bolj siva. Res pa je, da z leti bolj trdno spi in tudi dotikati se ne pusti vedno (včasih šavsne, če se jo prehitro dotakneš). Predlagam, da greste  še na  en pregled pri veterinarju.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #158 : ponedeljek, 15.03.2010 : 13:26:12 »

Zapostavljeno se ne more počutiti, ker ima več pozornosti, kot prej ravno zato, da se ne bi počutila prikrajšano. Otročka je krasno sprejela . Zaradi pravilnega ravnanja skrbnika je punčko v 6.mesecih naravnost vzljubila. Najbrž bo res naglušnost razlog, da se je ustrašila nenadnega dotika malčice. Izvidi krvi in urina pred 3. tedni ter ultrazvok so bili pričakovani in nič posebnega za starega psa, kot se je izrazil veterinar, pri katerem je sin iskal drugo mnenje. V bistvu ima sedaj, ko je mamica otročka na porodniški več pozornosti, praktično ni nič sama.Z vstajanjem in sicer z gibanjem nima težav, le odsotno deluje in kot, da se ji nič ne ljubi. Z leti seveda je sprememba, vendar pri Zoli so se spremembe začele  lani, sedaj pa se prehitro stopnjujejo. Upam, da se stanje omili in da bo še dolgo med nami.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #159 : ponedeljek, 15.03.2010 : 13:37:36 »

Zolyjina frizerka ima pudlico istih let, njena v glavnem samo še poležava, čeprav razen naglušnosti in slabovidnosti nima drugih resnejših zdravstvenih težav. Najbrž ima zato takšno mnenje.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #160 : ponedeljek, 15.03.2010 : 14:00:31 »

Komot je zato, ker slabše sliši in se ustraši, naj pa še povem nekaj, kar je bilo znanstveno potrjeno pri ljudeh. Ugotovili so, da pri starostnikih neke (prosim, ne me držat za jezik, ker si natančno res nisem zapomnila) kemične/nevronske?? povezave, reakcije v možganih, potekajo drugače kot pri mlajših, zato se tudi pri nekaterih starih ljudeh obnašanje izrazito spremeni. Tudi če niso npr. dementni ipd., pa postanejo žleht, nesramni, neprilagodljivi, čeprav to prej v življenju niso bili in so bili v svojem obnašanju popolnoma normalni. Torej obstajajo konkretni procesi v telesu/možganih, ki tako obnašanje sprožijo. Sem preverila enkrat pri naših PV za področje nevrologije, ker smo imeli konkreten primer v žlahti in so to potrdili.
Morda velja kaj podobnega tudi za pse? Ko včasih beremo, da na stara leta postanejo tečni, netolerantni in celo popadljivi...
Zdravila - ne vem če kaj obstaja, bi verjetno vedeli kakšni nevrologi ali farmacevti.
Lisa, nisem pa imela s tem opisom konkretno vaše psice v mislih.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #161 : ponedeljek, 15.03.2010 : 14:13:14 »

Jaz bi preverila se njen vid. Sestra ima 13 letno pudljico, ki je slepa, vec let ji je vid pesal. In bolj ko je pesal, bolj se je cudno obnasala. Sicer renci ali savsa ne (sploh ne na triletnega necaka) ampak se cudno obnasa. lp
Logiran

delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #162 : ponedeljek, 15.03.2010 : 15:10:48 »

Tudi vid ima nekoliko slabši. Najbolj čudno pri njej je, da te prijazno vabi in se vzpenja nate z migetajočim repkom, kot je vedno počela kadar je hotla božanje. Čim se človek nežno dotakne njene glave pa šavsne. Ampak ne vedno. V enem letu se je to zgodilo morda 5x. Kocka blizu si , res je v človekovih očeh to videti, kot da je žleht. Bog ve, kako pa si to razlaga pasja glavica. Nikoli ni imela slabih izkušenj. In ko je naslednjič ta isti človek noče pobožati, je pa užaljena in ji ni nič jasno. Ravnokar me je klical sin in rekel, da sta se  igrala z njenim žabkom, ki je njena najljubša igrača. Še kakšno uro prej pa je ždela v posteljici in odsotno gledala proti oknu.
Očitno je vzrok malo starostnih težav, malo kemijske žlehtnobice , malo prazne ali polne lune, malo vreme in malo preveč naše panike. Prišel je čas, ko imamo kar nekaj kosmatih starčic in starčkov v žlahti in se bomo morali pač prilagoditi.
l.p.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #163 : petek, 19.03.2010 : 19:42:36 »

Odkar sem nazadnje pisala se je čudno stremenje nekam v daljavo omililo.  Res smo se bali, da se je poslavljala.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #164 : petek, 19.03.2010 : 19:50:20 »

Taka čudna oslabelost in  depresija se je pojavila pri mojem, ko je zbolel za erlihijo in borelijo. Kot bi se poslavljal - in bi se res tudi, če ne bi še  pravočasno odreagirala. Jaz bi  preverila še to možnost.
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines