mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.07.2024 : 13:20:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 20   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uspavanje - kdaj?  (Prebrano 86020 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #120 : ponedeljek, 20.07.2009 : 09:12:00 »

In ne, odločitev o življenju in smrti zame ni samo osebna stvar lastnika in veterinarja (zakonsko seveda je, moralno pa o tem menda lahko sodimo), čeprav je za skrbnika psa lahko zelo boleča. Bi lahko bila osebna stvar, če bi vsi veterinarji in lastniki ravnali pravilno - pa žal ni tako.

Še vedno lastnik in veterinar lahko sodita na podlagi znanih podatkov (diagnoze, odziva na zdravljenje,...), sosedje pa samo na podlagi tega, kako pes izgleda in tega, kar morda pove lastnik - veš, koliko moralnih sodb slišijo nekateri lastniki starih psov? In to se ti zdi prav?
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #121 : ponedeljek, 20.07.2009 : 09:26:06 »

Itak da ne, še posebej zato ne, ker imajo sosedje vseh vrst tako veliko pametnega za povedat o prav vsem, vtikanje v druge je pa sploh nacionalni šport.
Kar pa ne pomeni, da se lastnik vedno odloči prav.

Problem je v tem, da se večinoma vtikajo bedaki in neznalice. Zbrihtani se zaradi mene vedno lahko vtaknejo v sosede - tako kadar gre za zanemarjanje verigarja, kot za umiranje na obroke samo zato, ker je lastnik 'softič' in nima poguma naredit kar bi bilo potrebno. Poznam en tak primer in sem povedala svoje mnenje, ker sem se čutila dolžno. Veti so lastnico dobesedno prosili, naj konča agonijo, pa se je vedno našel kak nov, ki bi bil pripravljen poskusiti še teden ali dva. Tu ne govorim o psih, ki so preprosto stari in rahlo obnemogli, ampak o hudo bolnih (ne bom rekla 'neozdravljivo', ker je ravno to vedno predmet debate).
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.347


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #122 : ponedeljek, 20.07.2009 : 09:40:43 »

Sama imam izkusnje s svojim veterinarjem, za katerega lahko recem, da je visoko eticen in pove naravnost o stanju in resitvah. Pa vendar nikoli ne rece "zdaj je cas" ali "resitev je evtanazija" ali "posloviti se je treba" ... nikoli naravnost. Ob zadnji taki poti, ko sem se morala odlociti, kdaj je pravi trenutek, je rekel celo, da on ne bo nikoli rekel direkt, da naj zival evtanaziram.

Pri 9 in pol letnem psu s tumorjem na pljucih in kolapsom sapnika po hudih zaporednih epi napadih je povedal, da je vse dni med prazniki (blizal se je 1. november) na voljo ponoci in podnevi. Sele v trenutku, ko sem se odlocila, sem vedela, kaj je s tem mislil - za psa ni resitve, v miru se doma odloci in pridi nazaj.

Pri 8-letnem macku z odpovedjo ledvic je rekel, da ne pricakuje izboljsanja. Prva infuzija je bila izboljsanje za nekaj dni, pri drugi sem se odlocila in takrat sele je rekel, da sem se prav odlocila, ker izboljsanja ne bo.

Moje izkusnje kazejo, da moras sam preceniti, kdaj je cas. Tega ne storijo veterinarji. Oni so lahko v pomoc pri razlagah, kaj lahko se storijo in kaksen je mogoc izid. Da nobena od napovedi ni 100% nam mora biti jasno. Poskusiti, ce je le nekaj malega upanja, je treba. To si zasluzijo nasi kosmatinci. Se pa strinjam, da je veliko nasih odlocitev na podlagi nasega egoizma. Sama bi psu morala pustiti oditi 4 dni prej. To zdaj vem, tedaj sem upala na cudez.
Logiran

moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #123 : ponedeljek, 20.07.2009 : 09:55:42 »

Tole zadnje je lepo napisano. Mislim na veterinarja, ki ne pove naravnost. Meni niti ni, je pa očitno pričakoval moje vprašanje, ki je bilo postavljeno na podlagi tega, kar se je psički zadnje tedne oziroma dneve dogajalo in na podlagi vsega prebranega in z njim predebatiranega, kar sem o njeni bolezni uspela prebrati.
Rekel mi je tudi, naj si vzamem čas, če to želim, ampak vedela sem, da čas zame bi še bil, zanjo pa ne, kvečjemu stopnjevanje bolečine in nepotreben zaključek lepega življenja s preveliko mero trpljenja.
Ne vem, jaz si še vedno nobenemu, ima rad svojo beštjo in vzorno skrbi zanjo, ne upam svetovati na tem področju, kaj šele da bi kogar koli obsojala, ker psa zdravi, ko je "prestar". Je pa res pomebno imeti ob strani veterinarja, ki ti klinično stanje lepo in razumljivo objasni. Pri svojih živalcah pa se na koncu odločam in se bom odločala sama, od primera do primera - gre za prepomembno stvar, da bi sebi in drugim postavljala kakršnakoli pravila.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #124 : ponedeljek, 20.07.2009 : 10:29:15 »

Mama mojega dragega ima 18 let staro "pekinezerko". Kužka je  bolj ali manj slepa, zadnje nogice jo komaj nosijo, zanaša jo v desno. Ponoči vstajajo na dve uri, ker je treba pit, pa lulat, pa jest. Preživela je vsaj dve kapi.
Skoraj vsi že nekaj časa nagovarjajo mamo, da se kužka muči. A vendar - boli je nič ne, apetit ima velik, pije, kaka in lula normalno, samo včasih jo pri tem izdajo nogice. Še vedno pa vstane in naredi tistih nekaj korakov za svoj sprehod. Pa da o njenem glasu ne govorimo, ker gospa, ko nekaj hoče zna to še vedno zelo zelo glasno izraziti. Tečna je grozovito Cheesy, nekdo ji mora biti vedno na razpolago, če se njena gospodarica preveč oddalji od nje, je takoj vse narobe, med vožnjo zahteva vsakih 15 min postanek,z njo je ogromno dela, pa je še vedno vseeno član družine in z njo tudi tako ravnajo in bodo zanjo verjetno skrbeli, dokler ne bo odšla sama ali pa bo z njo narobe nekaj, zaradi česar se bo resnično mučila v bolečinah.
Vsak dan, ko gre njihov drugi kuža na sprehod čez Rožnik, pekinezerko "zapakira" v torbo in gredo (pred prvo kapjo torbe zanjo sploh imeli niso) - kuža velikosti labradorca, drobna 60 letna gospa in 18 letna pekinezerka v svoji torbi. Vmes jo tu in tam (večinoma, ko to glasno zahteva sama) postavi na tla in ko se po nekaj metrih uleže, jo spet pospravi...

Ko te ni zraven in samo poslušaš o njej, si prepričan, da jo ohranja/drži pri življenju zaradi lastne sebičnosti, potem pa, ko kužko vidiš v živo, je očitno, da ima v vsebi še vedno precej življenja, za katerega ni nobene potrebe, da bi ji ga na silo jemali.

Veterinajri nanjo reagirajo različno, po prvi kapi leto in pol nazaj, ko so jo pravzaprav prinesli na uspavanje, je bil veterinar tisti, ki je dejal, dajmo ji še eno šanso. In jo je "porihtal" in celo naročil na opraciajo  za odstranitev tvorbe, ki ji je rasla ob očesu (ki jo je prenesla brez problemov). Pri kasnejši kapi, čez pol leta, so razložili, da bodo verjetno kapi vse pogostejše in da lahko odpove vse več funkcij ...  potem je doživela grozno reakcijo na ampulo proti bolham, in je veterenar ugotovil, da se za kužko po dveh kapeh  in z več kot 17 leti, drži neverjetno dobro (ko je bila enkrat iz nevarnosti in zopet glasna).
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #125 : ponedeljek, 20.07.2009 : 11:06:13 »

Jaz seveda od veterinarja ne pričakujem, da mi bo rekel: "OK, danes je ta dan." Pričakujem diagnozo in kolikor je le mogoče realno prognozo - ali je kakršnokoli izboljšanje sploh še opcija; pa pričakujem, da mi pove, ali na podlagi znanja in izkušenj meni, da je bolezen, ki jo ima moja žival, boleča oz. povzroča trpljenje.

In bi že kdo čutil, da me lahko moralno sodi (in to zapakira v dobronamerne nasvete), ko bom v tej situaciji, imajo to pravico samo moji domači, ki žival in okoliščine dobro poznajo, ne pa - recimo - sosedje.

Lp, 5ra
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #126 : ponedeljek, 20.07.2009 : 11:35:44 »

Citat
In bi že kdo čutil, da me lahko moralno sodi (in to zapakira v dobronamerne nasvete), ko bom v tej situaciji, imajo to pravico samo moji domači, ki žival in okoliščine dobro poznajo, ne pa - recimo - sosedje.

Tocno tako! Pa se vedno bo evtanazija na koncu MOJA odlocitev, ostale pa prosim, da se v to ne vtikujejo. Seveda me pa lahko, ce se jim zdi, da psico mucim, preprosto prijavijo veterinarski inspekciji. lp
Logiran

Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #127 : ponedeljek, 20.07.2009 : 11:50:32 »

No, jaz bom dodala svojo izkušnjo, ko sem svoji prijateljici (sosedi) povedala da je Boni bolan in so bili zraven še eni drugi sosedi so mi čisto vsi rekli, pa ti matraš psa, pa zapravljaš denar, pa sploh si neumna, pes dokler živi naj živi, pa take.. V glavnem če so eni tolk brezčutni da mislijo da sem jaz neumna, boge njihove mačke in psi, jaz zase vem, da za vsakega psa ki ga bom imela bom ravnala v njegovo največje dobro in ga zdravila, 'metala' stran denar in mu omogočala čudovito in srečno življenje dokler se bo dalo. Potem pa, če bo veterinar svetoval, da se moj kuža matra, bom razmišljala tudi o evtanaziji. Do takrat pa absolutno podpiram zdravljenje tudi starih psov, ker nikoli ne veš, morda pa bodo živeli še par let in ti boš srečen ker si z njimi in oni hvaležni ker so s tabo, pa čeprav so na zdravilih. No, to je moje mnenje.
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #128 : ponedeljek, 20.07.2009 : 12:51:31 »

Moje mnenje-takrat ko vidiš,da se tvoj prijatelj matra.
Kmalu bo minilo 1 leto,od kar Lojza ni več z nami,pa mi solze še vedno oblivajo oči vsakič ko pomislim nanj.Pet let nazaj smo bili skoraj na tem,da ga zgubimo.Lojze je namreč doživel zasuk želodca.Operacija uspela,pacient preživel.Po torziji še tri operacije hernie.Zadnja je bila že skoraj plastika pri specialistu za kirurgijo mehkih tkiv.Ni nam bilo žal ne časa ne denarja ne dopusta,samo da bo še z nami.In je bil,še dobra štiri leta.Lansko leto konec julija se je začelo.Ne glede na to,da je normalno jedel,imel normalen apetit,je pes začel hirati.Na njegovem mišičastem telesu se je pokazala hrbtenica,videla so se rebra.Postajal je počasen.Njegov trebuh se je začel večati.V roku treh tednov je njegov trebuh izgledal kot da bi požrl žogo.Rezultat-rak.Ker sem mu po zadnji operaciji obljubila,da ne gre nikoli več pod nož,sem lahko samo gledala kaj se dogaja z njim.Zadnje dva dni tudi ležati več ni mogel,ker ni mogel dihati.Tako sva večino časa presedela,tudi ponoči.01.09.2008 zvečer ga nisem več mogla gledati,kako se muči.Ko mi je zaspal v naročju sem se začela spraševati,ali nisem vse skupaj predolgo odlašala.To me muči še danes.Njega ne boli več,meni so njegovi zadnji dnevi še vedno v spominu.
Vsak si želi,da bi njegov pes živel čim dlje časa,nekaterim uspe,drugi se moramo od svojih posloviti veliko pred časom.C'est la vie.
Torej kdaj?Ko začutiš,da je čas.
LP Tjaša
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #129 : ponedeljek, 20.07.2009 : 14:11:13 »

lunca, zdajle mi je pa nekaj v oko padlo.  Cry Sem spoznala vasega Lojza in vem kako ste ga imeli radi.  Kiss

Meni je uspelo novembra kajo popolnoma postavit na noge, ampak sem rekla nic vec. Potem je enkrat vmes spet nekaj slabo kazalo, pa je dobila infuzijo in spet bila ok. Nazadnje sem jo pred mesecem dni ponoci ze peljala na evtanazijo, pa mi je veterinar svetoval, da naj se pocakam, ceprav je res izgledalo hudo. Z mesanimi obcutki sem privolila, dobila je se eno infuzijo in injekcijo z vitamini in ko je hotela pobegnit iz ambulante sem vedela, da sem se prav odlocila. Kiss Kiss Zdaj je kak dan malo slabsa, spet drug dan boljsa....rada je, pa z repkom pomaha ko pridem... Smiley Kiss Smiley
Logiran

jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #130 : ponedeljek, 20.07.2009 : 14:27:10 »

Mama mojega dragega ima 18 let staro "pekinezerko". Kužka je  bolj ali manj slepa, zadnje nogice jo komaj nosijo, zanaša jo v desno. Ponoči vstajajo na dve uri, ker je treba pit, pa lulat, pa jest. Preživela je vsaj dve kapi.

To so povsem normalne starostne težave, ki jih bo imela tudi večina od nas, ko bomo stari 100 let. S tečnobo vred. Smiley
Logiran
lunca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 583


« Odgovor #131 : ponedeljek, 20.07.2009 : 14:42:59 »

Ja, kaja,mislim da si ga spoznala na razstavi v Portorožu pred devetimi leti,ko ti je lezel v naročje.To je bilo čisto po njegovem.Če mu je bila oseba všeč,ji je na vsak način hotel splezati v naročje.
LP Tjaša
Logiran
Polzek
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #132 : ponedeljek, 20.07.2009 : 14:49:12 »


   Kolikor je bilo mojih kužkov, so se vsi sami odločili.
   In mi to povedali. Samo je trajalo, predno sem bila dovolj zrela, da sem razumela.

   Nekateri to povejo z odklanjanjem hrane, vode, celo crkljanja.
   Iščejo samoto. Iskra jih zapusti. Najprej umrejo navznoter. Učki pa to.

   Moja najljubša psica (pri kateri dolga leta nisem rabila več niti besed za sporazumevanje, ker sva se tako štekali),
   se je zadnje jutro v parku ulegla ob drevo in ni hotela domov. Vstala je šele na dolgo prigovarjanje, pa zelo očitno
   samo zato, da meni ustreže. Kot da ne razume, kako morem biti tako tumpasta in zahtevati to od nje, ko je pa vendar
   vse jasno...in je tiho poginila doma sti dan.
   Na dan, ko sem končno zaštekala svoj egoizem in se odločila da jo odpeljem. Pa  mi je še to prišparala, ljubica moja.

   Na evo.
   Pet let, pa je spet tipkovnica mokra...
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #133 : ponedeljek, 20.07.2009 : 17:21:22 »

Tko kot je lepo napisala Polžek (še meni so solze v oči stopile Cry), se jaz razumem z mojim Bonijem, pa sem imela že pred njim psa in sem ga imela ful rada in še danes mi je hudo za njim, ampak ta vez ki jo imam pa z Bonijem je pa one of a kind.. Mogoče glih zato ker je bil hudo napaden, pa vse sorte sva doživela in ko pomislim da se bom mogla enkrat za vedno poslovit od njega.. Cry
Logiran
Mateja_h
novinec
*
Sporočil: 7


WWW
« Odgovor #134 : petek, 24.07.2009 : 18:12:51 »

Mislim, da ste me narobe razumeli. Nisem rekla, da bi morali dati psico uspavati, ker je zbolela za rakom. Menim samo, da bi glede na njeno starost (ki je za to pasmo lepa starost) prizanesti z mukotrpnim zdravljenjem, ki vprašanje, če bo uspešno in omogogočiti čim lepši preostanek njenega življenja z lajšanjem morebitnih bolečin, ki bi se kasneje pojavile. Nisem proti zdravljenju starih psov dokler pač gre s tabletami za lajšanje njihovih težav. Kemoterapija je že za človeka težka preizkušnja z mnogo stranskimi učinki, kaj šele za psa, ki mu ne moreš niti razložit zakaj mora dat to skozi. Mene je pač ta situacija zelo razburila in sem v tisti jezi napisala ta post, ker navsezadnje se mi psica samo zelo smili. Saj zaradi mene naj počne lastnica kar hoče, samo naj se pol v medijih ne izpostavlja kot borka proti mučenju živali, ni pa sposobna za vse živali, ki si jih je nakopala skrbeti in je skrb naložila staršem, ki se mi tudi včasih potožijo, da jim je vse skupaj naporno. Še enkrat pa poudarjam, da nisem rekla, da bi jo morali kr uspavat, kot si je večina tukaj razložila moj post.


Naj Vam še zaupam svojo zgodbo, kako je veterinar ravnal, ko sem pripeljala psa na uspavanje.  Bila je nedelja in je bilo treba it k dežurnemu (kar sem si najmanj želela). Ker je do ambulante kar nekaj stopnic sem s psom počakala zunaj, starša sta šla v ambulanto. Veterinar je pogledal v knjižico in videl, da je pes star 15 let in rekel, da tak ne more nič naredit. Niti ni bil toliko, da bi psa prišel pogledat. Poslal je tehnika, da ga je uspaval. Kot sem kasneje zvedela, je pravilen postopek tak, da veterinar mora psa pregledat, postavit diagnozo in nato on (in ne tehnik) uspavat. Naj še povem, da je šlo za priznanega veterinarja. Še zdaj ne vem, kaj je bilo točno narobe s psom, vem samo da se je njegovo zdravstveno stanje zelo poslabšalo (kuža ni mogel zadrževati urina, hropel je, privzdigovalo ga je). Če bi se še dalo kaj naredit, ne vem, ker ga veterinar sploh ni pregledal. Verjetno bi ga lahko prijavila veterinarski bolnici zaradi nepravilnega postopanja, samo ne bi imela nobenega zadoščenja. Tudi zato ne, ker je ta isti veterinar mojemu psičku rešil življenje, ko je bil majhen.


Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 20   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Tema: Uspavanje - kdaj?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines