Hvala
(najprej se vsem opravicujem, ker tu nimajo sumnikov na tipkovnici-sem pri vzrediteljici)
Uf, ne vem, ce mi je ravno tako zelo domaca.
Se trudim, da bi mi postala, hihi.
Prvotno je bil Kooikerhondje delovni pes in zvest pomocnik Decoy-sefu. Uporabljali so ga za privabljanje rac v pasti. Race so sledile njegovemu migajocemu kosatemu belemu repu, sef pa je psa usmerjal z minimalnimi signali. Kooiker je varuh hise in zemljisca.
Je ljubec, zivahen in pozoren - je tudi malo bolj previden, a neagresiven in druzaben. Kot hisni psi so prilagodljivi, vcasih bolj na izi, spet drugic pa prekipevajo od energije.
Niso tako zelo firbcni psi, so pa dobri opazovalci in so radi v duzbi svojega cloveka. Naceloma so to lovski psi, vendar se lovski instinkt pojavi le v primeru, ce ima pes premalo razgibavanja. Zelo radi so v naravi v vsakem vremenu.
Ker je malo bolj obcutljiv in inteligenten pes, se vsakemu ne priljubi takoj - je tudi zadrzan do tujcev, otrok in psov.
Kooiker je primeren tako za Obedience, kot Flyball in Agility pa tudi 'le' kot druzinski pes.
Zelo, ampak res zelo, je pomembna dobra zgodnja socializacija - tudi se v leglu.
Pa se citat Roojckine vzrediteljice:
Kooiker dogs are like raw diamonds,
we are the craftsmen and carry the responsibility
that it becomes a brilliant!
Susanne Räber, June 1999