mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 28.09.2024 : 08:17:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: tumorcka na trebuscku
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: tumorcka na trebuscku  (Prebrano 17986 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #45 : sreda, 17.08.2005 : 19:53:03 »

Zgleda, da je bilo res kakšno močno pomirilo, ker nisem videla nobenega monitorja... na žalost nam veterinar ni nič kaj dosti razlagal.. rekel je, da bo dal narkozo, potem ji je pa najprej dal malo pomirila (da se je umirila) po 10 do 15 minutah smo jo odnesli na drugo mizo v nekakšni pred operacijski sobi, tam ji je pa na nogo vbodel injekcijo in je po potrebi stiskal količino tiste snovi v njej ... potem smo morali ven, ta "operacija" pa je trajala kakšnih 15. minut. NA forumu sem potem še našla ogromno stvari o narkozi, o katerih mi ni veterinar nič rekel... da ne sme jesti 24 ur, pa da se lahko podhladi  Sad sram   na srečo zgleda sedaj Čajka čisto normalno, malo težav je imela pri lulanju in kakanju, pa se je po več poskusih tudi to naučila. Pa za vsak primer sem kupila termometer (elektronski) in ji zmerila temperaturo, ki je 38.4, kar če kaj vem je tudi čisto normalno. Hvala za nasvete in podporo,
Branka
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #46 : četrtek, 18.08.2005 : 13:07:19 »

Ko sem bila jaz še majhna in zelena, mi tudi niso povedali, kako se psica obnaša po narkozi in je pojedla lastne mladiče. Da o tem, da dajo domov še neprebujene pse (ki bi se lahko zadušili že med potjo) sploh ne govorim. Vse bolj se mi zdi, da je manj pomembno, kakšno narkozo bo dobil pes in na koliko monitorjih bo priključen kot to, koliko se veterinar potrudi.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #47 : četrtek, 18.08.2005 : 13:23:29 »

Mogoče da malo razjasnimo pojme:
Kar se tiče narkoze oz. splošne anestezije. Splošna anastezija ne pomeni, da je žival "priklopljena na monitorje"!
Definicija anestezije: je stanje nezavesti, ki ga povzročilo s kontrolirano, reverzibilno (povratno) "intoksikacijo" osrednjega živčevja, v katerem pacient ne zaznava bolečine, niti se je kasneje ne spominja. Splošna anestezija je sestavljena iz večih prvin: hipnoze (spanje, nezavest), analgezije (neobčutljivost za bolečino), ...
Splošna anastezija je lahko intravenska ali intramuskularna (žival dobi sredstvo za anestezijo v žilo ali mišico), inhalacijska (vdihuje mešanico plinov-halotan, isofluran in kisika) ali kombinacija obojega.
Kar pa se tiče tvojega primera EBRANKA. V moji 4 in polletni praksi na kliniki za male živali smo skoraj vedno operativno obdelali absece v splošni anesteziji (ponavadi intravenski) Seveda je to odvisno od živali, njenega stanja, starosti, morebitnih bolezni, lokacije abscesa.
Mogoče še to: vsekakor je nadzor živali med splošno anestezijo nuja. Katere aparate za monitoring pa ima posamezna klinika pa ne vem.
Lp K
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #48 : torek, 23.08.2005 : 08:07:03 »

Oliver, hvala tudi tebi za informacije. Na žalost se zadeva pri Čajki še vedno ni zacelila Sad
V soboto smo ji dali ven cevko, pa se bojim, da nam to še vedno kar malo zameri, ker jo je precej zabolelo. Takoj mi je bilo žal, da nismo šli to naredit kar k veterinarju. Ranica je bila kar velika (pribl. 1 cm visoka in pol cm široka), tako da smo ji dali prvi dan čez kar gazico in povoj, drugi dan pa se mi je zdelo, da se že malo celi pa smo pustili kar odprto. No včeraj po službi pa se mi je zdela ranica še čisto preveč sveža, tako da sva šli poplodne kar nazaj na kliniko (Trstenjak-Zajc). DR. Trstenjak ni delal popoldne, tako da naju je sprejela druga veterinarka, ki je iz ranice stisnila še kar precej gnoja. POtem jo je sprala z jodom in pokazala še meni, tako da jo sedaj spiramo doma. Danes jo moram dvakrat sprati z neko rjavo tekočino, ki teče po dolgi cevki, potem pa še z inekcijo joda. Zjutraj sem s pomočjo sestre že izvedla ta postopek (cevko sem sicer lahko kar globoko potisnila notri, nisem mogla pa tako manevrirati kot je to znala veterinarka Sad, tako da upam, da se je vseeno kaj sčistilo... nisem pa opazila nič gnoja, ki bi tekel ven Undecided ne vem, ali zato ker to spiranje ni bilo najbolj učinkovito ali ga ni več toliko notri? No, veterinarka je rekla, da je vsega kriva neka bakterija, ki je prejšni antibiotiki niso odpravili, tako da je zamenjala antibiotik (ki ga dam sedaj na 24 ur). Če se zadeva ne bo do četrtka popoldne izboljšala, pa pravi, da bi jo bilo potrebno ponovno operirati in še bolj počistiti. Sad Sad Sad
Malo me je groza, da se vse to že tako dolgo paca... tole menjanje veterinarjev je že kar malo naporno, vsak zdravi malo po svoje, ampak pri nobenem nimam čisto 100% dobrega občutka ... pa tudi to dolgotrajno jemanje antibiotikov me skrbi   ... danes popoldne baje dela dr. Pečar... ali bi bilo smiselno, da ga pokličem in povprašam za mnenje ali celo peljem Čajko ponovno k veterinarju (čeprav se bojim, da bo zaradi teh obiskov in tako dolgega nošenja krožnika počasi že potrebovala pasjega psihiatra, ker ima kar nekakšna obdobja depresije, sploh ko se zbudi in verjetno vidi, da tisti krožnik niso bile le hude sanje Sad
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #49 : torek, 23.08.2005 : 08:57:48 »

Dr. Pečarja dobro poznam, saj sva bila sošolca na fakulteti. Svetujem ti, da jo vseeno pelješ k njemu pa naj pogleda. Res je po enem tednu bi se morala taka rana že zapreti in se ne bi smel nabirati gnoj, sploh ker dobiva antibiotike.
Lp K
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #50 : torek, 23.08.2005 : 09:45:01 »

Poleg tega je Pecar se zelo dober kirurg.
m.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #51 : torek, 23.08.2005 : 13:51:16 »

Taki malo zastarani abscesi se včasih ne sčistijo zlepa, včasih se pa ponavljajo, dokler se ne odstranijo ovojnice, ki se se sčasoma naredijo okrog ognojka kot obrambna reakcija organizma. nič katastrofalnega, samo luknja ki nastane je pa res večja kot bi si lahko mislili.
Menjavanje veterinarjev je res zoprno, jaz se načeloma držim tega, da tisti, ki je zadevo začel to tudi dokonča, če dela dobro seveda. Če tem na tej kliniki ne zaupaš in nimaš dobrega občutka (mimogrede, jaz jim ne), je bolje da greš drugam.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #52 : sreda, 24.08.2005 : 13:05:19 »

Vceraj sva s Čajko končno prišli do dr. Pečarja (res škoda, ker dela samo enkrat na mesec popoldne), ki me je prvi znal malo pomiriti in mi dati občutek, da ve, kaj dela. Ker se je pod ranico Čajki nabiral gnoj, jo je tudi dr. Pečar operiral. Zgoraj ji je zašil rano in naredil spodaj novo ranico, tako da bo iztekel ven še preostali gnoj. Sedaj ima cel trup v mrežici, na rani pa menjamo gaze. Po desetih dneh ima kontrolo, in upam, da se bo do takrat zadeva pomirila in ji bodo lahko pobrali šive. Dr. Pečar pa je tudi pogledal celo področje okoli rane in povedal, da je imela neko poškodbo na hrbtu (rekel je, da je bil povod verjetno ugriz psa?) To mi je sicer ena velika uganka, ker na hrbtu jaz nisem opazila čisto nič, pa jo vsaj dvakrat na teden celo prečešem, tudi pod razno pa nisem videla kakšne kapljice krvi na kožuščku. Potem sem razmišljala, kje bi lahko to dobila (videla nisem nobenega napada) edino v tednu pred bulo je enkrat stekla za neko mačko in je potem šele po 15 minutah pridirjala nazaj, tako da je možno, da bi jo kje res kdo ugriznil. Je pa pretirano zaupljiva tudi do nevarnih psov in še kakšen teden nazaj se je na vso silo hotela igrati s Huskiico, ki ji je že na daleč kazala vse možne sovražne znake.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #53 : sreda, 24.08.2005 : 13:41:18 »

dr. Pecar sicer dela na Univerzitetni kliniki v Mestnem logu. Wink
m.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #54 : sreda, 24.08.2005 : 13:51:27 »

Ja, saj tam smo bili Smiley Tja sem šla sicer že prejšni teden, pa ni delal noben od specialistov popoldne (takrat sem še mislila, da ima Čajka tumor) tako da sem jih spraševala za dr- Butinarja, dr. Tozonovo in dr. Pečarja in zadnji je bil "prvi", ki je imel ambulanto popoldne, zato sem šla lahko šele včeraj k njemu. Ker sem slišala veliko pohval za Bežigrajsko kliniko, sem šla potem tja.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #55 : sreda, 24.08.2005 : 15:40:43 »

Ja potem je pa vse jasno. Absces se naredi tam, kjer je zelo majhna a nekoliko globja ranica na koži. In najpogosteje take ranice narede ravno mačke. Sploh ni nujno da jo je ugriznila, lahko se naredi tudi od kremplja. V ranico pridejo bakterije, na površini se praktično takoj zaceli, notri pa imajo bakterije veselico. Če bi si bulo zelo natančno ogledala, bi zanesljivo našla drobno pikico. Koliko sitnosti lahko naredi taka mičkena malenkost. Pri nas smo jih imeli včasih kar precej pri mačkah, pri psicah pa samo enkrat, in to na licu, ko so se mi psice čisto malo pocufale med seboj, ranica je bila tako majhna da je sploh nisem videla, naredil se je krasen absces (k sreči sem zadevo poznala, tudi luknjico sem potem našla, tako da me vsaj strah ni bilo po nepotrebnem) psica je bila pa prelepa s pol pobrite glave in cevko v licu.
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #56 : sreda, 24.08.2005 : 15:42:59 »

No samo da ste uredili. Čez 10 dni pa bo vse OK!
LpK
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #57 : sreda, 07.09.2005 : 12:56:55 »

Pri nas pa se ta grozna ranica noče zaceliti  Cry
V ponedeljek smo imeli kontrolo pri. dr. Pipanu (dr. Pečar je na dopustu), in mu rana sploh ni bila všeč, ker je še vedno kar precej gnoja. Danes jo je sestra peljala na kliniko, da jo pogleda še dr. Butinar, pa jo je pred kakšno uro klical in ji povedal, da ne vedo točno, kaj je narobe... lahko da je kakšen tujek, ki ga pri prejšnih operacijah niso opazili. Odločiti smo se morali med kontrolami in ponovno operacijo, tako da bo danes ali jutri ponovno operirana, če bi vseeno kaj našli. Danes jo gremo pogledat v času obiskov.
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #58 : četrtek, 08.09.2005 : 23:34:26 »

Kako je pa zdaj s Čajko? Če jo je prof. Butinar operiral, je gotovo z rentgensko natančnostjo pregledal področje rane... Zoprno je le to, da si morala iti od Poncija do Pilata, da si končno prišla na kliniko v Mestni Log. prepričana sem , da bo vse dobro.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #59 : petek, 09.09.2005 : 08:09:56 »

Čajko smo včeraj dobili nazaj, prof. Butinar je naredil kar veliko operacijo... na žalost ni našel nobenega tujka, je pa povedal, da je počistil zelo veliko področje in izrezal ven vse, kar je bilo gnojno. Rekel mi je, da je počistil, kot bi bil tumor, pa sem se takoj zasekirala, kakšen tumor in če je potem naredil kakšne preiskave, pa je rekel, da nikakor ni tumor, samo počistil je na tak način.  Upam, da bo sedaj dobro, samo skrbi me, ker ni našel tistega tujka... da ne bi bil še kak drug vzrok, zakaj se rane ne celijo oz. zakaj je toliko gnoja. Pravi, da bi tujek lahko prišel skozi kožo, pljuča ali ritko... kar groza me je, ker je vse skupaj tako nejasno.

Čajka ima sedaj kar veliko rano (okoli 20 cm) je pa normalno živahna. So mi povedali, da pri njih sploh ni potrebovala ovratnika, ker se ni nič lizala (ostala je čez noč, na predlog Butinarja, ker je rana tako velika), ampak ko je prišla domov jo je tisti povoj začel motit, tako da ji vseeno dam krožnik, kadar nisem zraven (ponoči in danes dopoldne).
Zopet smo začeli z antibiotiki, rano ima pa povezano, samo ji tisti povoj ves čas drsi, pa precej na tesno je povezan, tako da je možno, da jo kar malo tišči. Kolikor se da ji povoj popravljam, v soboto imamo pa kontrolo, pa ga bo prof. Butinar zamenjal.

Primavera, ali je možno, da bi bila kje v ozadju še kakšna druga bolezen? Bi morali vseeno narediti še kakšne preiskave?

Hvala za podporo in lp

branka
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Koža in dlaka  |  Tema: tumorcka na trebuscku
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines