o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sobota, 26.04.2025 : 21:23:57
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 9
| Tema:
Čivava - čvek
Strani:
1
...
61
62
63
64
65
[
66
]
67
68
69
70
71
...
449
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Čivava - čvek (Prebrano 421923 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
big guy
rad pišem
Spol:
Sporočil: 289
Re:Čivava
«
Odgovor #975 :
četrtek, 03.02.2005 : 11:37:19 »
Hojla vsem!
mehika: gre za najmanjši nagobčnik kar se jih sploh da dobit...vem da sem ga ful dolg iskal, na koncu pa sem ga dobil v eni od ljubljanskih trgovin z živalmi (sam se ne spomnim točno kateri). Sem pa videl pri veterinarju, da oni uporabljajo tudi tako majhne.
Z dokumenti pa je tako: najin pes je registriran pri AKC (American Kennel Club), kjer je bil izdan tudi
registration certificate
in
certificate of pedigree
. Da pa smo ga pripeljal v SLO pa cela procedura: najprej na Ameriško veterino, da so izdal health certificate, pol pa vso to dokumentacijo na našo veterino poslat. Ko smo priletel na Brnik je prišel veterinarski inšpektor, ki izdal uvozno dovoljenje in odredil 30-dnevno karanteno. V tem času smo morali opraviti tudi analizo iztrebkov, bla, bla, bla...uf,uf...to je na kratko napisan!!! Cela procedura, ampak to je blo 6 let nazaj, tko da ne vem, če je danes še tako.
loti: mi našega Žaka (big guy =Žak) oblačimo, če je zunaj manj kot 6°C, ker so nama tako svetovali ob nakupu. Sej psa, ki je navajen notri živet, ne moreš iz +20° na -5° ven peljati, pa ga ne obleči. Čivave imajo mehiško poreklo, pa predvidevam, da niso glih na mraz navajene. Žak se začne kar tresti če ga zebe.... Je pa res, da se tudi on nerad oblači (hitro se skrije pod posteljo, al pa mal renči, ko ga oblačim). Strinjam se, da so najboljše volnene oblekce, ker se ga lepo oprimejo in ga ne tiščijo, ker so mehke. Sam ne vem, kje se pri nas dobi kakšne take oblekce (mislim tako majhne)
Drugače pa ima Žak tudi bundico za v veter in dež.
Sprehode pa obožuje!!!
rzidar: Žak je isti kot tvoj Didi... on tud spi v postelji in se k tebi stiska, obožuje pa tudi, če lahko s stola gleda ven gleda - sploh kadar sonček sije, pa se plo lepo greje in uživa - če pa velikega kakšnega ptiča vidi, pa živčnega faše...
No ja... grem...boste rekli da pretiravam...
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #976 :
četrtek, 03.02.2005 : 12:27:30 »
aja še to - kako kaj vi umivate vašim čivavikam zobe? Jest imam s tem ful problemov, pa me zanima....
Logiran
rzidar1
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 85
«
Odgovor #977 :
četrtek, 03.02.2005 : 12:32:05 »
jst jih didiju ne umivam in še nikoli ni imel nobenih problemov z njimi. mu kupim one kosti od pedigre pala ko so za čiščenje zob. pa pol kr tiste gloda.
ja sej ne vem, če je to prav al ne, sam jst mu jih še nikol nisem probala umit.
Logiran
Sassy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 515
«
Odgovor #978 :
četrtek, 03.02.2005 : 13:04:00 »
Big Guy: Jaz vzamem otroško zobno ščetko (tisto za dojenčke) in pa piščančjo zobno pasto (jo obožuje) pa ji odprem gobec pa ščetkam
In ne gor, dol ampak levo,desno. Umivanje zob je pri majhnih psih zelo pomembno, če ne je na stara leta vse gnilo..
potrudi se, venda ne na silo.. počasi.. mogoče imej pri sebi še kaj hrane za nagrado.. Jaz dam sassy za nagrado zobno ščetko za 5 min namazano z pasto.. potem potrpi tisto umivanje, pol se pa še sama malo poščetka.. bom pogledala kako se imenuje, sem pozabila, jaz sem jo kupila pri veterinarju in stane 1000 tolarjev. je pa za kar nekaj časa.
Big Guy, če si kje blizu tukaj, se lahko dobimo kdaj za kakšen sprehod..
Rozi ti tudi malo probaj zobke umit, ke če ne boš morala peljat vsaj enkrat, k veterinarju zobke očistit, kar pomeni dodatna narkoza.
Mojca, samo zate pa slikice:
http://sasy.moj-album.com/
lp,
Urša
Logiran
Sassy
odvisnež
Spol:
Sporočil: 515
«
Odgovor #979 :
četrtek, 03.02.2005 : 13:06:03 »
Ups, sem napačnega dala, sori evo:
http://sassy.moj-album.com/
pozdravček,
Urša
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #980 :
četrtek, 03.02.2005 : 13:22:04 »
Jest imam posebno ščetko za majhne pse, pa isto zobno pasto z okusom piščanca, sam njega to prav nič ne gane! Da bi pa lepo imel usta odprta in mi pustil da mu ščetkam zobe - POZABI! Tako da mi ne preostane drugega, kot kar mal na silo, sam je pol vse še slabše. Glede nagrade pa... moj je tolk zbirčen, da teh pedigree-jev sploh ne bi jedel oz. žvečil (odpade)! Kupujem mu dimljene kostke (jest jim rečem kosti, čeprav gre za neko vrst kite), ki jih pol žveči. Upam da vsaj to kaj pomaga. Mislim pa, da se čiščenju zob (pri veterinarju) ne bom mogel izogniti, saj mu pri teh letih že nastajajo obloge.
Logiran
Maggy
novinec
Spol:
Sporočil: 23
«
Odgovor #981 :
četrtek, 03.02.2005 : 14:20:05 »
Ciao!
Mojo Maggy sem na srečo navadla že od malega spat v svoji košari. Sedaj, če jo dam ponoči v posteljo, sama skoči dol, ker je navajena imet mir
Spi pa tudi po 12 ur... je prava zaspanka
Maggy je nora na sprehode! Tiste peš in tiste po trgovinah v torbi
Samo, da rečem gremo, skoči v torbo vsa vesela!
Čim je malo bolj mrzlo jo morem obleči v puloverček ali celo bundo, saj jo zelo zebe, ker ima kratko dlakco in trebušček slabo poraščen. Pri oblačenju nimam problemov, saj se kar sama nastavi in vtakne glavo v ovratnik.
Za ščetkanje zob uporabljam isto metodo kot Sassy
Aja! Slikce si lahko pogledate na:
http://maggy.moj-album.com
Logiran
rzidar1
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 85
«
Odgovor #982 :
četrtek, 03.02.2005 : 14:24:57 »
Citat: Maggy , četrtek, 03.02.2005 : 14:20:05
Spi pa tudi po 12 ur... je prava zaspanka
hehe... to sploh ni zaspanka. odkar sem jaz doma - nisem v ljubljani, gre moj miško spat okol 20.00 če se jaz učim, potem pa spi do takrat ko se jst ustanem (okol 10.00). pa grema ven, pol pa hit nazaj pod kovter. pa še zdele kr spi. sam za 10 min je prišu prej do mene. to ti je zaspanc.
pa če gremo kam, pol pa ni problema.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.546
«
Odgovor #983 :
četrtek, 03.02.2005 : 15:22:34 »
Ojla!
Urša, hvala za slikice
Si lahko končno ogledam slike z razstave, saj nama ni skoraj nobena uspela
Mi tudi komaj navajamo na ščetkanje zob. Zaenkrat dam pasto na prst in malo drsam po zobkih, da se malo privadi. Ščetka še ni prišla na vrsto.. no razen za žvečenje jo je Geri že ponucala.
Je pa res kot pravi Big guy... ne moreš psa peljat ven iz toplega stanovanja brez obleč. Je bilo nekaj tednov nazaj v oddajo O živalih in ljudeh govora o zimi in oblekah. Priporočili so obleke za vse pse, ki bivajo v hiši. Razen če gremo na daljši sprehod in potem tam pes divja itd. Drugače pa če ga ne oblečemo se prehladi ali lahko stakne še kaj hujšega. Logično pa je, da pes noče na sprehod če ga zebe. Nekatere čivave kljub oblekicam zebe (večina oblekic ne pokrije trebuščka). So pa povedali tudi, da gre večina toplote iz psa skozi uhlje (huh.. te ma naša Geri ogromna.. ni čudno da jo zebe
) in tačke. Obstajajo tudi oblekice s kapucami, tako da je en problem že rešen. Čevljev pa se tako majhnih (vsaj pri nas) ne dobi. Veliko ljudi čevlje tudi odsvetuje, ker naj bi drseli in lahko pes pade.
Big guy.. pri nas se tudi dobi (še posebno te pletene) tako majhne oblekice. Najmanjša mislim da je tam nekje (dolga) 23 cm... No, drugače pa se bolj izplača vzet škarje, blago pa šivat...
Meni so vsi psi zaspanci. Še posebno pa mi je všeč ker Geri zjutraj spi dokler jaz in ni treba skrbet za to
No o iskanju čivavic pa tako... mi smo čivavo iskali več kot pol leta. Nabirali informacije, iskali vzreditelje v Sloveniji in tujini (celo do Belgije bi šli..). Potem smo zbrali vzrediteljico Jolando, ampak nismo imeli sreče... kar nekaj časa smo čakali na dolgodlako samičko. Zmenili smo se še preden se je psička gonila. No na koncu se je skotil le EDEN samček. Potem smo iskali v tujini pa prav tako nismo našli tistega kar smo iskali.
Na koncu smo maja meseca na razstavi v portorožu navdušili nad papilloni pa smo še pol leta čakali in iskali našo papillonko. Vse skupaj je trajalo več kot leto dni. Ne mislit da mene ni mikalo, da bi šla kar k enemu pa pobrala eno nerodovniško čivavo (teh je bilo namreč na pretek- tudi dolgodlakih), ampak ker sem vedela kaj hočem in kakšni so riziki nerodovniških psov sem raje počakala. Pa še smešno se mi zdi dat za nerodovniškega psa okoli 100.000 sit!?!
Lahko vam povem, da se je izplačalo čakati. Sedaj imam čudovito psičko doma, točno tako kot sem si zamislila... spoznala sem čudovito vzrediteljico s katero sva še vedno v stiku. Ona ostane v stiku z vsemi lastniki njenih psov... Če me karkoli zanima vprašam vzrediteljico za nasvet. Meni ni važno le kakšen je pes, ampak tudi od koga sem ga dobila. Pomembno mi je, da imam dobre odnose z vzrediteljem, ki je pripravljen vedno pomagati. Imam njeno telefonsko številko, na katero je dosegljiva 24 ur na dan če jo karkoli potrebujem... ali pa seveda po emailu.
Koliko lastnikov nerodovniških psov ostane v stiku z "vzreditelji"? Koliko takih šteparjev sploh zanima za njihove pse. A se prepričani da vaš pes ni plod incesta? Verjetno ne poznate vseh bratcev in sestric psička (mislim iz vseh legel ne le iz vašega...). Če se odločite parit in najdete lušnega partnerja za vašo čivavo se lahko komot zgodi, da je njen bratec.. pa vi tega ne boste nikoli izvedeli...
Da ne bo pomote.. ne obsojam lastnikov nerodovniških psov.. saj so psa brez rodovnika kupili iz nevednosti.. obsojam pa tako imenovane "vzreditelje" nerodovniških psov!
Splača se zelo dobro pozanimat o pasmi (nemalokrat se zgodi da potem to ni to.. pa smo razočarani- velikokrat slišimo samo hvale.. ampak vsaka pasma ima svoje "napake"), pozanimat o vzreditelju pri kateremu kupujemo (če je možno, gfe večkrat obiščemo in se pogovorimo) in pa o mladiču samem, saj se karakterno psi v leglu precej razlikujejo.
Želim vam, da bi našli kar iščete, predvsem pa čim varnejši nakup psa. Navsezadnje pes ni igrača in bo znami (čivava) vsaj 15 let ob prtavilni oskrbi. Mar se ne splača počakat eno leto, v tem času privarčevat in potem dobiti to kar si že tako dolgo želimo?
Huh.. je ratalo dolgo.. ne pričakujem, da bomo tu koga prepričali.. morda pa se bo kdo vsaj zamislil!
Lp, Mojca
Logiran
jessy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.407
«
Odgovor #984 :
četrtek, 03.02.2005 : 15:33:55 »
Citat: Sassy , četrtek, 03.02.2005 : 11:19:05
Kakšne psarne? Pri nas sta samo Šalarska in Pachuca kolikor je meni znano. Pa še to je imela Šalarska svoje zadnje leglo, kot mi je rekla ne zmore več, namen ima samo še enega samčka pripeljat.
Drugače pa očitno noben ne razume kako težko je dobiti čivavico, zato pa je toliko nerodovniških kot jih pač je. In ni to kar tako da bo leglo ne vem kako veliko in da bi bila čivava po možnosti še za izbirat. Če imaš res srečo, se skotita 2 mladiča, po čudežu lahko tudi 3je in zelo redko 4je. Tudi rodovniškega psa ne boš našla v "salomoncu" ampak je treba npr. na zvezo poklicat če ima slučajno kdo prijavljeno leglo za v bodoče ali pa v kinologa pogledat. Ker tisti ki ima leglo tega sigurno ne bo nikjer objavljal, ker je mladičev tako malo, da se že vnaprej ve kam gredo, oz. ni nobenega problema da nebi dobil doma. Tudi jaz bom lahko vesela če mi bo Sassy vsaj enkrat v njenem življenju dala mladiče, če carski rez ne bo potreben, oz. če bo lahko kotila sama, mogoče celo dvakrat. pa še to se vsi po vrsti grebejo. Še najbolj pa jaz ker najraje nebi nikomur nobenega dala.. saj veste kako je, nikoli nisi prepričan če bo nekdo, ki vzame tvojega psa lepo skrbel zanj, predvsem pa pravilno skrbel.
No toliko o tem, koliko čivav je sploh pri nas..
Saj jaz sem samo napisala, da naj pokliče kakšne vzreditelje.
oni ji lahko potem kaj svetujejo, povejo kje so kakšna legla(tudi v tujini) ipd. Res ne poznam kaj dosti o ''čivava sceni''. Sem hotela samo pomagat...
Lp, jessy& maltežan Bingo
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #985 :
četrtek, 03.02.2005 : 16:11:34 »
Sassy: ...kje blizu tukaj...
Mi smo iz Ljubljane, tko da če si ti tud, se pa mogoče res kdaj vidmo.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #986 :
četrtek, 03.02.2005 : 18:21:25 »
Citat: big guy , četrtek, 03.02.2005 : 16:11:34
Sassy: ...kje blizu tukaj...
Mi smo iz Ljubljane, tko da če si ti tud, se pa mogoče res kdaj vidmo.
Sassy je iz Ljubljane
. Ob sredah pa imamo ponavadi "šivilski tečaj" pri Miši. Mislim, da Miša ne bo imela nič proti če se nam kdaj pridružiš!
Lp, Mojca
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #987 :
četrtek, 03.02.2005 : 18:41:19 »
Moški pa šivanje...he,he,he...
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #988 :
četrtek, 03.02.2005 : 18:43:31 »
big guy: šivanje.. ja... a me pa šivamo
.. medtem ko klepetamo se psi igrajo... pa na koncu smo usi veseli ko gremo domou
Tako da lahko mirne duše prideš.. bo Bobi usaj imel kaj moške družbe.. drugače smo same babe
Logiran
big guy
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #989 :
četrtek, 03.02.2005 : 19:12:06 »
Mogoče pa res...v bližnji prihodnosti...
Logiran
Strani:
1
...
61
62
63
64
65
[
66
]