mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 04:40:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Šetlandski ovčar
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Šetlandski ovčar  (Prebrano 49818 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951

Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf

« Odgovor #30 : ponedeljek, 14.07.2003 : 20:04:53 »

Zivjo Rona!
Odloceno, odloceno! Grin Pocakamo na teste, potem pa ponjo! Cheesy Cheesy In seveda se bova poskusili v agilityju, saj selti mora nekaj poceti. Pa tudi meni ne bi skodilo malo razgibavanja. Odkar se Kaja obnasa bolj penzionisticno, sem tudi sama izgubila kondicijo! lp
Logiran

nikar
novinec
*
Sporočil: 38

« Odgovor #31 : torek, 15.07.2003 : 07:16:36 »

OJ Kaja!
Ja jaz sem tista Nikar iz Trbovelj. Saj vem da sem tečna, ampak bi mi lahko povedala še naslove teh knjig, ki si jih kupila.  Sheltiji so se mi namreč na moč prikupili in bi rada izvedela še kaj več o njih, kot je na netu ( čeprav je tudi na ntu kar nekaj informacij ).
Torej si se odločila za nakup Sheltija, srečko. Ampak nekoč bom tudi jaz imela Sheltija, nekoč.
No kdaj ga boš pa dobila, ker bi bila zelo vesela če bi ga lahko kdaj videla na kakšni sliki ali pa v Trbovljah v živo, če bo to mogoče.
LP
Nikar Grin
Logiran
misty
gost
« Odgovor #32 : torek, 15.07.2003 : 07:28:28 »

Kupi si knjigo veliko enciklopedijo psov(a govorite o tej? ne vem). Tam so (skoraj) vse pasme psov.

P.S.jaz sem pa iz Hrastnika
Logiran
nikar
novinec
*

« Odgovor #33 : torek, 15.07.2003 : 08:02:55 »

Živjo Tinkara!
Doma že imam knjigo o psih na splošno, zanimam se za knjige ki govorijo o Sheltijih, ker baje obstaja nekaj knjig ki so napisane v angleškem jeziku in govorijo samo o Sheltijih.
LP
Nikar Wink
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #34 : torek, 15.07.2003 : 10:04:29 »

Zivjo Nika!
Prvo knjigo iz zbirke An owner's guide to a healthy pet sem kupila ze pred leti v knjigarni na Bavarcu v Lj. Naslov ima Shetland sheepdog, avtorice se ne spomnim, drugo sem dobila v Konzorciju: SS Jaime J. Sucher, eno imam francosko (pa sam slike gledam   Grin), zdaj sem pa na svetovni na stantu Kluba britanskih ovcarskih pasem (http://www.cfbrh.de/) kupila se SS, Charlotte Schwartz. Ta zadnja je res precej obsezna z ustreznimi informacijami o pasmi.
Ce zelis ti lahko katero od knjig posodim!

Tukaj je se nekaj linkov:
http://www.dogpatch.org/sheltie/shltbred.cfm
http://www.sheltieworld.net/Breeders.htm
http://www.cfbrh.de/

Najvec informacij bos nasla ce bos na vzrediteljevih straneh se malo pobrskala za linki ali pa pregledala knjige gostov - tam najdes tudi najbolj skrite vzreditelje in ljubitelje pasme.

Sva pa zmenjeni za obisk, ko kuzica pride, prav?

p.s. ali se tvoj Bon sprehaja s tvojim ocetom proti Kleku (po cesti mimo Dežmana proti kinoloskemu drustvu)? Tam namrec vcasih srecam svetlega, lepo vzgojenega zlatkota.... lp
Logiran

nikar
novinec
*

« Odgovor #35 : torek, 15.07.2003 : 14:04:39 »

OJ!
Hvala za informacije, Kaja.
Ne tisti vzgojen zlati prinašalec, ki se sprehaja mimo Dežmana, zagotovo ni moj Bon. Bon se sprehaja po Čečah in bljižni okolici.
LP
Nikar Grin
P.P: Veliko sreče z tvojo novo Sheltlandsko ovčarko.Za obisk se pa toplo priporočam
Logiran
nikar
novinec
*

« Odgovor #36 : sreda, 16.07.2003 : 14:27:54 »

OJ!
Kaja spet imam eno prošnjo zate. A imaš že kakšno slikco od svoje bodoče Sheltie psičke? Kdo je pa njen lastnik?  
No LP
Nikar Wink
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #37 : sreda, 16.07.2003 : 15:29:55 »

Tiste slike na prvi strani...ena od njih bo! lp
Logiran

nikar
novinec
*

« Odgovor #38 : četrtek, 17.07.2003 : 12:54:08 »

Kaja!
Za tisto francosko knjigo. ČE se ti ljubi prpisat na net obstaja stran, ki ti prevede vse v angleščino. Naslov te strani je pa :http://ets.freetranslation.com

Lp
Nikar Grin
Logiran
RONA
novinec
*
Sporočil: 15

« Odgovor #39 : ponedeljek, 21.07.2003 : 10:05:08 »

Kaja!

Ker trenutno nimam časa pogledati slikic ...

Če imaš v mislih šeltija barve blue merle, ki je tudi tekmoval na agility tekmi v Ljubljani in v Portorožu - no on in njegov lasnik prihajata iz Belgije.

Njegov lastnik je združil prijetno z koristnim in počitnice v Sloveniji združil še z malce treninga (v jeseni se bo namreč udeležil svetovnega prvenstva v agilityju).
Ima pa omenjeni gospod (Ivo) zraven omenjenega še enega ful. ful lepega trikolor šeltija, ki pa je trenutno star kako leto in z njim še ne tekmuje.
Upam, da je tudi ta na kakšni slikici.

Mogoče si pa na kaki slikici videla tudi šeltija (sable white) od Sonje Rozman ali Petje Telban? Mislim, da sta se tudi onidve udeležili tekme v Ljubljani.
Mogoče je na kakšni slikici tudi moja lisička?

lp
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #40 : torek, 22.07.2003 : 09:54:28 »

Hvala Rona! Ja, v mislih sem imela blue merla! Drugih nisem zasledila. Petjinega sem enkrat videla v Ljubljani, za drugega pa nisem sigurna. Ce gre za samcka iz psarne of working county, potem vem kateri je!
Logiran

Lyra
novinec
*
Sporočil: 17

« Odgovor #41 : ponedeljek, 03.11.2003 : 18:08:40 »

No se bom pa še jaz malo oglasila.
Najprej citat Kajinega posta v temi Najljubše pasme:
Citat
Lyra, me veseli, da se zanimas za seltija, res je prikupen druzinski kuza. Ce se bos odlocala za nakup ti lahko posljem linke nekaterih psarn po evropi, ki vzrejajo zdrave in tipicne seltije. Prava zalost je namrec videti seltija, ki niti na zunaj niti po karakterju ne ustreza standardu. Pazi se tudi dednih bolezni pri tej pasmi! Ce te zanima kaj vec pa brez problema vprasaj! Cheesy lp
(odgovarjam tukaj, da ne bo zmede)
Ja, res se zanimam za šeltija - pravzaprav se zanima zanj cela družina, ker nam ustreza tako po značaju kot po videzu. Naša Oli namreč morda ne bo več dolgo živela  Cry, zato sva se z bratom vrgla v izbiro pasme, saj si po Oli zelo želiva novega psa. Mami je bila najprej proti, ampak ko sva ji pokazala sliko šeltija, se je omehčala  Smiley. Še prej pa morava z bratom pokazati, da sva dovolj odgovorna, ker naj bi zanj večinoma skrbela midva.

No, zdaj pa k vprašanjem.  Smiley
Zanima me, približno koliko gibanja potrebuje? Vem, da trikrat dnevno sprehod okrog bloka absolutno ni dovolj, me pa zanima, če je dovolj en dolg sprehod dnevno (živimo blizu Mosteca, morda poznaš, tako da bi ga peljala tja, včasih tudi na trim stezo) in ostali nekako srednje dolgi? Razen tega imam tudi načrte za agility.
Pa sem že pri drugem vprašanju, namreč o agilityju. Vem, da se šelti pri njem dobro obnese, ker sem to videla na lastne oči, ampak ali bi bilo glede na mojo starost (12, kmalu 13 let) v redu, da sem z njim jaz, ker je to moja velika želja?
Kar se psarn tiče, vem, da je treba poiskati kvalitetno (iz pogovorov z lastniki). Nekaj linkov je že tako v tej temi (nekaj sem jih že pregledala, ostale bom še), če pa veš še kakšno, se priporočam.  Cheesy
Aja, pa če veš še za kakšno stran, kjer so dobro opisane bolezni šeltijev, mi prosim povej. Res da ga morda dobimo šele čez nekaj let (upam, da bo Oli živela še vsaj leto, če ne dve), ampak bi rada že zdaj izvedela več o šeltiju, saj se do takrat lahko še veliko naučim.

LP, Lyra
Logiran
kaja
midi

« Odgovor #42 : torek, 04.11.2003 : 10:03:28 »

Zivjo Lyra!
O seltijih je ogromno informacij na internetu! Jaz sem brskala vec kot eno leto in nasla "vse zivo"! Tukaj je nekaj mojih osebnih namigov!
 Smiley
Tukaj bos nasla linke na selti strani:
http://www.sheltie-news.de/cgi3/
Poglej se: http://www.whalswick.com in definitivno si poglej pse Ursule Langer http://www.silver-shadow.de Sicer ima strani v prenovi, vendar se vseeno najde marsikaj zanimivega.
Meni osebno je zelo pregledna stran: http://www.shelties.nl/ Na njihovi strani bos nasla tudi nekaj o PRA (ocesni bolezni, ki prizadene seltije). Ne zgresi: http://www.sandwick.net/

To, da si stara 12 let res ne more biti tezava. Selti je hitro ucljiv, neproblematicen pes. Tako v osnovi, lahko pa z neprimerno vzgojo postane plasen in nezaupljiv. Mislim, da bi bil cudovit partner tebi in tvojemu bratu. Tudi dlaka ne potrebuje kaksen posebne nege, redno krtacenje in odstranjevanje vozljev in kuza zgleda cisto spodoben! In vec kot uzival bi v agilityju! Tudi drugace je zelo aktiven pes, vendar mu en daljsi sprehod povsem odgovarja. Sicer je pa to odvisno od posameznega psa. Znanka ima tri seltije, ki so si po karakterju povsem razlicni. Ena psicka najraje hodi na agility in se po vrtu podi z njihovo macko. Na sprehodih je vedno nekje zadaj in komaj caka, da gredo domov. Druga dva uzivata na sprehodih, nosita palice in podobno, ko pa prideta domov jima pa ne pride na pamet, da bi se igrala na vrtu ampak raje cel dan polezavata na kavcu. Prva psicka je tudi odlicen cuvaj, med tem ko druga dva preslisita tudi zvonec.

Pri nakupu bodi pozorna, da bosta starsa imela pregledane in zdrave kolke (oznaka HD A), starsa in vsi stari starsi zdrave oci (PRA/CEA free ali frei). Tudi mladicki naj imajo pregledane oci (izgovora ne sme biti saj se testi opravljajo med 6 in 8 tednom in takrat je mladicek se pri vzreditelju). Tudi razne oznake »mild infection ali leichte CEA« naj te odvrnejo od nakupa.

Bom poiskala se kaksen link o boleznih! lp
Logiran

Lyra
novinec
*

« Odgovor #43 : torek, 04.11.2003 : 20:06:23 »

Kaja, najlepša hvala za odgovor in za linke! Sem jih že pregledala, res so čudoviti.
Logiran
Lyra
novinec
*

« Odgovor #44 : četrtek, 06.11.2003 : 17:04:18 »

Aja, še eno vprašanje imam, če kdo ve. Kako šelti prenaša potovanja z avtom in vodo (predvsem morsko)? Vsako leto gremo namreč za teden ali dva na morje, ponavadi na Hrvaško, in če bomo imeli šeltija bi ga radi vzeli s sabo.

LP, Lyra
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Šetlandski ovčar
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.