mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.11.2024 : 22:35:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: 1 ... 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 337467 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
mellon
novinec
*
Sporočil: 10

« Odgovor #1410 : sobota, 02.10.2010 : 21:31:06 »

Dodala bi še to, da sem starejši lastnici že pozimi takoj povedala, da Asko na polju spuščam in je bila zelo vesela, da se lahko znori, tako kot se je včasih z njenim možem. Tudi sama se zaveda, da Aska z mano zelo uživa in kvalitetno preživlja čas, zato je zelo vesela, ko jo pridem iskat. Poleti je bila Aska z mano tudi že na celodnevnem izletu na morju in večkrat se kam peljemo na daljše sprehode.
Aja, pa spomnila sem se, glede posesivnosti, ko sem se z lastnico že enkrat pogovarjala o tem, da mi je povedala, da je bila tako ljubosumna tudi že pri neki deklici, ki jo je pred leti hodila k njim na vrt božat in kdaj počesat. Ko je po nekem času tista deklica prišla s prijateljico in njenim psom do njihove ograje, da bi pozdravila Asko, je ta ob pogledu na psa, ki je bil z deklicama, čisto znorela. Tako, da so se znaki ljubosumja pojavili pri Aski že prej, pri deklici, ki pa je sedaj že večja in Asko bolj poredko obišče.
Torej če mi lahko kdo pove, kaj naj bi ta ljubosumnost in posesija pri psih pomenila, oziroma zakaj se pojavlja in kako se s tem spoprijeti? Mogoče nasvet na koga se lahko obrnem?
In Ren hvala za prijazen odgovor Smiley
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128

« Odgovor #1411 : sobota, 02.10.2010 : 21:40:47 »

Jaz bi pa rekla takole. Glede spuščanja psice se kljub vsemu strinjam z Yo in Lanabelo, ker če se slučajno kaj zgodi, bo v očeh javnosti kriva psica, pa čeprav bo krivda pravzaprav tvoja. Ker pes ni tvoj in torej z njo ne preživljaš večine njenega časa je logično, da se še ne poznata čisto in da nate gleda precej drugače, kot na pokojnega lastnika, ne uboga in ne jemlje te enako (kar si tudi napisala in se pravzaprav zaradi tega obrnila po nasvet). Tudi ti ne smeš preveč romantično gledat na vajin odnos.

Osebno najinega psa zaupava v varstvo le eni sami osebi - moojem bratu, za katerega vem, da bo upošteval vsa navodila in ga s povodca ne spusti niti na ograjenem dvorišču doma pri starših, ker ve, da k sosedom vseeno obstaja prehod. Ve, da čeprav ga ima Yin zelo rad in ga tudi sorazmerno uboga, to nikakor ni enako kot če je Yin z nama in to res dosledno upošteva. Pelje ga tudi na sprehod ampak o kakem spuščanju ni govora, pa mi tega niti omeniti pravzaprav ni bilo treba, ker je bilo samo po sebi umevno. Pa še enkrat poudarjam, da se dobro poznata in ga Yin obožuje, brat vedno ima priboljške zanj in roko, ki ga boža in čoha, pa tudi uboga ga kar precej. Yin ima le 15 kg.

Zdi se mi sicer lepo, da ji nudiš sprehode in s tem gibanje, prav tako je lepo, da pomagaš pri ostalih "opravilih" povezanih z njo (čeprav glede kopanja nisem prepričana, da ga malamuti potrebujejo kaj dosti oz. da je pogosto kopanje zanje dobro...), bi pa na tvojem mestu upoštevala nasvete glede spuščanja. Navsezadnje gre za malamuta, ki je precej impozanten, velik in močan pes in če se bo kaj zgodilo, bo kar precej hudo, sploh če že itak kaže znake dominance. kaj se bo recimo zgodilo, če bo kak malo "čuden" pes kdaj iz navdušenja skočil nate, ona pa bo to napačno interpretirala? Ali pa celo pravilno, pa se ji ne bo zdelo prav? Kako boš ustavila in obvladala odraslo malamutko?

Vem, da je to pravzaprav tvoj problem, za katerega iščeš nasvet, ampak ker pes ni tvoj in se posledično ne moreš z njo ukvarjati toliko kot bi bilo potrebno, je bolje, da se v takšne situacije niti ne spuščaš, ker se lahko res klavrno konča kljub zelo dobrim namenom.

Obiskuj jo, igraj se z njo, ukvarjaj se z njo - vse po pameti, pomagaj pri negi, spuščaj pa je res ne, pa čeprav starejšo lastnico morda veseli. Če se kaj zgodi, bo prste še vedno usmerjen v psico in vate, nje ne bo zraven.

Glede problemov pa bi rekla tole, ne glede na to kaj je problem je najbolj pomembno pri vzgoji psa, da si pri njej dosleden. Ker s psom nisi vedno, ker ni tvoja, je to skoraj nemogoče.

Lahko pa se poskusiš obrniti na kako pasjo šolo. Običajno nudijo tudi individualne posvete, bi pa bilo potem to smotrno le v primeru, da bi šli tudi lastniki zraven.

Logiran
ren
nekaj malega že vem
Sporočil: 198

« Odgovor #1412 : nedelja, 03.10.2010 : 11:46:47 »

Težko ti karkoli konkretnega svetujem(o), ker psica ni tvoja. Glede ljubosumja in posesivnosti pa lahko le sklepam: ker ima malo pozornosti, jo verjetno "čuva", ko jo dobi...in ker nisi alfa v vajinem tropu, psica prekorači določene meje.

Ne zameri, če je kakšen odgovor bolj "oster", ampak...si že doživela, videla kako izgleda, ko se psi stepejo? Nekateri lastniki svoje pse kar spuščajo, in ne pomislijo na posledice...in ko je pretep, se jih večina kar obrne in kaj boš potem?

Moj nasvet, še enkrat: s psičko bodi le na njihovem dvorišču.

Če pa bi rada kaj prebrala o pasmi, negi, vzgoji, pasji psihologiji...imaš odprte teme na tem forumu. Je pa res, da je teorija eno, praksa pa drugo, vendar s svojim psom.

Lep pozdrav!
Logiran
mellon
novinec
*

« Odgovor #1413 : nedelja, 03.10.2010 : 23:58:23 »

Saj vas razumem, ker ste vsi lastniki psov in seveda potem vsak gleda iz svojega zornega kota, kako je pri njegovem psu, komu ga dovoli sprehajati... verjamem, da ste zelo dobri lastniki, ki ste z vašimi psi zelo povezani in se z njimi veliko in pravilno ukvarjate in veliko veste o vzgoji in potrebah vaših psov. Tudi sama, če bi imela svojega psa, bi bila do njega zelo zaščitniška in ga najbrž nebi zaupala drugim, sploh da ga spuščajo, ker ja, nikoli ne veš kaj se lahko zgodi. Vendar določeni lastniki to dovolijo, najbrž zato, ker poznajo psa in njegov karakter, tistemu, ki ga sprehaja pa dovolj zaupajo. Tako mi je zaupala tudi že moja prijateljica, soseda, katere psička me je bila zelo navajena in me je poznala od dneva, ko smo jo šli skupaj iskat.

Vendar mi je vaše pisanje kar malo dalo misliti in sem bila na začetku kar šokirana oziroma prestrašena, ko ste mi vsi tako enoglasno odsvetovali sprehajanje in spuščanje Aske. Hvala za vsa opozorila in nasvete, ki so le še utrdili to, da bom še bolj previdna. Vendar jo bom na sprehode še naprej vodila, saj jo vodim sedaj skoraj vsakodnevno že več kot pol leta in z njo preživim kar velik časa. Ti sprehodi niso kratki, ampak hodimo tudi po 2, 3 ure. Tudi po tem je dostikrat še malo na fantovem dvorišču, kamor pride pozdravit tudi zmerom, ko ima možnost Smiley Lastnica nama s fantom zelo zaupa, saj psico dobro pozna, ter vidi kakšen odnos imava, koliko naju psica upošteva... Zato mi jo tudi tako zaupa, da jo lahko odpeljem tudi za cel dan. Seveda ji vedno sporočim kam gremo in smo vedno na vezi, jaz pa se tudi zavedam, da prevzemam odgovornost za vse kar se lahko zgodi. Zaradi vaših opozoril in Askinega vedenja bom v bodoče le še bolj previdna. Pa ne mislite, da jo spuščam na zelo obljudenih krajih, temveč tam kjer smo v večini sami. Vem, da ni z mano od malega in ne poznam "bed situacij", ki so se ji prej lahko zgodile, zato jo že in v bodoče  bom še bolj opazovala in bom previdna.
Glede posesivnosti in ljubosumja sem se pa danes spet pogovarjala z lastnico in izvedela, da je taka tudi do lastnice in sicer že od majhnega, kadar je lastnica preveč pozornosti namenjala drugim psom. Ona sicer misli, da je to genetsko in da se tega ne da odpravit in se s tem niti preveč ne obremenjuje. Sama mislim, da je to stvar vzgoje in Askine socializacije. Drugače je lepo vzgojena, saj lastnica pravi, da so jo vzgajali "za otroke" in res je v družbi otrok zelo nežna, no pa saj je tudi drugače. So si pa sedaj omislili še mladega mačka, ki jih Aska do sedaj načeloma ni marala. Tako da jo privajajo nanj in se ukvarjajo z njeno radovednostjo in tudi ljubosumjem, če se vsi vrtimo okoli mačka. Mogoče bo pa tudi to kaj vplivalo in spremenilo njeno obnašanje.

In ja, v prihodnosti si želim postati lastnica psa in se s fantom o tem pogovarjava in mogoče se odločiva ravno za to pasmo. Aska je sicer že odrasla psica, vendar vseeno z ukvarjanjem z njo, jo bolj in bolj spoznavam in doživljam vsaj delček tega kako ravnati s psom...in se zavedam, da nisem njena lastnica in je ne poznam od malega... vendar mogoče nekoč, če bo potrebno, to lahko postanem...

Še enkrat hvala vsem za dobronamerne nasvete, saj vem, da vsi mislite dobro in razmišljate kaj se lahko v najslabšem primeru zgodi. Se bom še malo pozanimala glede vsega in se mogoče res obrnem po kak strokoven nasvet.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076

« Odgovor #1414 : ponedeljek, 04.10.2010 : 07:53:18 »

Glej, mojo so ravno včeraj sosedovi peljali ven na kar dolgo pohajanje. Pa me ni pretirano skrbelo, ker vem da ni potrebe da me. So odgovorni ljudje, imajo jo strašno radi, predvsem pa je dogovor jasen (NE brez štrika, nikjer puščat same oz. privezovat, poleg tega se je ne vzgaja, ker to počnem jaz). Jim zaupam, a se vsseno vedno dogovorimo kam gredo in potem jaz potrdim, če lahko (v bližnji gozd na štriku ja, v mesto ne itd.) - sem tudi že rekla ne, če je bilo treba. Pošten dogovor je temelj vsega. Meni bi se izneverili samo enkrat, pa bi bilo konc heca za vedno. Tebi lastniki pustijo veliko, očitno nekoliko podcenjujejo 'kosmata pasja ušesa', zato si ti tista, ki mora imet še par dodatnih varovalk namesto njih vklopljenih. Zdaj so namreč navdušeni, ampak če bo treba kdaj kako škodo povzročeno na sprehodih plačevat ali dragega veterinarja (recimo da skoči pred avto itd.), se bodo prav na hitro obrnili nate in nabrzino pozabili 'hvaležnost' za vse sprehode. Če že spuščaš (jaz tujega definitivno ne bi), daj vsaj namensko, ko kaj počne - npr. ko je osredotočena, napaljena na žogo in se res igra, potem jo takoj zapneš nazaj - samo za ljubo vohljanje in španciranje naokrog pa ne, ker je še bolj nevarno.
Ima Aska identifikacijsko značko s telefonsko za primer, da ti nekam odtava?
Logiran
mellon
novinec
*

« Odgovor #1415 : ponedeljek, 04.10.2010 : 13:34:58 »

Ja, Aska ima na ovratnici značke z imenom in telefonsko številko. In tudi kadar jo spustim, jo na bližjem polju, travniku, in ji z roko nakažem naj leti Smiley in potem se res zleta, najbolj pa uživa, če skače po visoki travi in je smešna, ko skače ko en velik zajec Tongue podobno kot na snegu Smiley in potem v igri teka okoli in do mene in okoli, ampak me nikoli ne izgubi izpred oči. Sva se fantom tudi že igrala, da naju mora najt v visoki travi, ko se ji izmenično skrijeva, ona je pa čisto navdušena Cheesy če zagledamo (že od daleč) kakšnega sprehajalca ali pa psa, jo pokličeva k sebi in se brez kakršnega upiranja pusti pripeti, potem ko smo pa spet sami, jo pa spustiva. Pa ob bližnjem potočku jo tudi spustiva, ker ne vem, ampak je obsedena z vodo in vedno sili k vodi. Tam potem spet nori in dela kroge, v vodo, pa nazaj na polje pa spet v vodo, dokler ne pokuri energije in se v potok kar uleže Smiley No in v vsako večjo lužo tudi, če ima le priložnost. Seveda jo potem očistimo, itak je pa tudi sama že zelo čista in si svoje bele tačke umiva kot mačka Smiley
Sem pa opazila, da naju ima tudi ona vedno na očeh in nama vedno sledi oziroma se ozira kje sva.
Logiran
Lynn
živim tukaj
Sporočil: 7.504

« Odgovor #1416 : četrtek, 07.10.2010 : 23:33:12 »

Aska2005, sem ti hotela zdajle odgovoriti na ZS, samo mi je napisalo da imaš že preveč sporočil, tako da ti nisem mogla poslati. Verjetno da boš morala nekaj sporočil najprej zbrisati ker se ne da več pošiljati na ZS. Wink
Logiran
tereza80
novinec
*
Sporočil: 1

« Odgovor #1417 : ponedeljek, 25.10.2010 : 19:23:11 »

Pozdravljeni,

sem nova v vaši "klapi", pravzaprav nimam še psa, ampak resnično upam, da mi ga bo uspelo imeti že spomladi! Nimam izkušenj s psi, se pa bom učila skupaj z malo kepico, ki bo seveda zrasla v veliko kepo  Grin!

Rada bi prejela kakšen vaš nasvet oziroma opzorila, na kaj naj bom pozorna pri oskrbi takšnega psa Smiley!

Lep pozdrav,
Barbara
Logiran
nuuka
novinec
*
Sporočil: 3

« Odgovor #1418 : torek, 09.11.2010 : 00:39:22 »

Prav zaradi tega, ker bo ta kepica zrasla v 40 kg težkega psa z glavo, ki je trmasta in ki zna sama razmišljati, hkrati je pa neodvisna od tebe, je potrebno precej truda, da je življenje v simbiozi z malamutom prijetno za oba - lastnika in psa.

Če nisi izrazito stabilen in odločen karakter, je mogoče malamut kot prvi pes pri hiši kar znaten zalogaj. Morala boš postaviti pravila, se jih dosledno držati že od prvega dne, ko psa pripelješ domov. Pokazati mu moraš, da si ti vodja tropa. Vendar pokazati nikakor ne s fizično silo, ampak na pravi način - skozi šolanje, doslednost ipd.

"Zunanja" oskrba ni popolnoma nič zahtevna v primerjavi s trudom, ki ga boš morala vložiti za šolanje in vzgojo psa.
Malamut je zelo čist pes, ki ne smrdi, ne laja in se sam čisti. 2x tedensko česanje, ko menja dlako (2x letno) ga česeš vsak dan cca. 1 teden.. čiščenje ušes, striženje nohtov in dlake na tačkah, to je pa tudi vse. So relativno zdrava pasma.

Kje pa boš dobila psa? Pri katerem vzreditelju?
Logiran
aska2005
živim tukaj
Sporočil: 3.672

« Odgovor #1419 : torek, 14.12.2010 : 23:05:47 »

Da se po zelo dolgem času spet malo oglasim Wink. Pri nama kaj posebno novega ni Tongue Mogoče edino to, da sva v začetku decembra opravili uspešno izpit iz RO-II Cheesy

Za konec pa še dve fotki

lp
Logiran
SILBA MIA
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.789

« Odgovor #1420 : sreda, 15.12.2010 : 00:26:57 »

bravo
In ti praviš, da ni nič novega?
Logiran
Lynn
živim tukaj
Sporočil: 7.504

« Odgovor #1421 : sreda, 15.12.2010 : 18:56:46 »

Čestitke za opravljen izpit RO-II! Cheesy bravo Aska pa je lepotica kot vedno! Kiss Kiss
Logiran
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450

« Odgovor #1422 : sreda, 15.12.2010 : 21:16:46 »

Čestitke tudi od nas. Aski pa koš poljubčkov od Kaje in Keli.
Logiran
branka
živim tukaj
Sporočil: 8.174

« Odgovor #1423 : sreda, 15.12.2010 : 21:17:56 »

Čestike  Smiley Aska  Kiss Kiss Kiss
Logiran
nezzek
živim tukaj
Sporočil: 4.483

« Odgovor #1424 : sreda, 15.12.2010 : 21:22:24 »

Čestitke!! Kiss
Logiran
Strani: 1 ... 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.