mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 01.12.2024 : 09:40:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 338260 krat)
0 članov in 19 gostov pregleduje to temo.
danijelsipek
novinec
*
Sporočil: 11

« Odgovor #1380 : četrtek, 09.09.2010 : 15:04:36 »

Zanima me še tole - glede ocene psičke. Za vzrejo se samičke ocenjujejo, pregledujejo, da dobijo vzrejno dovoljenje. Ali je sploh mogoče priti s psičko mešanko"čistokrvno brez rodovnika", da bi jo pregledali če ustreza standardu njene pasme? Če, kje je to mogoče? Hvala, upam da ne težim preveč.
Logiran
miskica
živim tukaj
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338

« Odgovor #1381 : četrtek, 09.09.2010 : 15:08:44 »

Kot uraden dokument, torej vzrejno dovoljenje, ni mogoče. Če sprašuješ, ali bo kak sodnik za to pasmo voljan ti povedat, če tvoja psica res zgleda kot tisto, za kar so ti jo prodali, je pa odvisno od zvezd, vremena in še drugih podobnih dejavnikov. Torej ali bo na volji, ali se mu bo dalo, ali bo videl kak smisel v tem.... Čisto osebna odločitev torej.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Sporočil: 29.418

Sijejo zvezdice na nebu ...

« Odgovor #1382 : četrtek, 09.09.2010 : 15:19:12 »

S psico brez rodovnika ni mogoče pridobiti vzrejnega dovoljenja in ne vzrediti mladičev z rodovniki, ne glede na to, kakšen/kateri sodnik ti gleda psa/psico. Kaj vse je potrebno storiti, še preden se sploh odločiš za vzrejo z neko psico, ti piše zelo podrobno na linku iz prejšnjega mojega sporočila. Brez ene same zadeve od navedenih je vzreja rodovniških psov nemogoča. Četudi bi imel psico z rodovnikom in z njo ne bi opravil vzrejnega pregleda, mladiči ne bi imeli rodovnikov. Treba je najprej kupiti korektno (bolje čim bolj korektno) pasemsko psico, jo pripeljati z ustrezno nego in vzgojo do odlične odrasle pasemske psice, opraviti predpisane zdravstvene preglede in vzrejni pregled, ji poiskati čim bolj ustreznega rodovniškega (ne piše najlepšega, temveč psici ustreznega) samca (če je iz države, kjer je predpisan vzrejni pregled, mora imeti seveda opravljenega tudi tega), jo spariti, prijaviti paritev, ustrezno in čim bolje poskrbeti za psico med brejostjo ... To pa že prinaša na svet mladiče, ki lahko imajo oz. imajo rodovnike.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator

« Odgovor #1383 : četrtek, 09.09.2010 : 15:22:08 »

Aja, danijelsipek, prav nic ne tezis, dokler ne bos zacel nesramno zagovarjati produkcije mesancev. Za vse ostalo smo ti na voljo z vsemi pojasnili. Smiley
Logiran

danijelsipek
novinec
*

« Odgovor #1384 : četrtek, 09.09.2010 : 15:32:16 »

Aja, danijelsipek, prav nic ne tezis, dokler ne bos zacel nesramno zagovarjati produkcije mesancev. Za vse ostalo smo ti na voljo z vsemi pojasnili. Smiley
:)ni straha, ne bom, še vedno so vzreditelji tisti, ki ti lahko o pasmi največ povedo.

Jaz nebi psice dal na pregled zaradi vzrejnega dovoljenja, ampak zaradi sebe, da  bi videl koliko odstopa od rodovniškega, ker koliko sem prebiral po forumih in po standarnih merah (obseg, višina, dolžina, dolžina gobca do ušes.....) trenutno ustreza vsemu napisanemu.
Me pa res zanima, predvsem zaradi repa - zakaj nima bol košatega? - verjetno genetika.

A je kje kak link, kjer bi lahko dopil podroben opis posamezne pasme - standard po katerem pridobijo psice vzrejno dovoljenje. Konkretno za aljaškega malamuta. Kaj vse se gleda pri tej pasmi?
Hvala
Logiran
danijelsipek
novinec
*

« Odgovor #1385 : četrtek, 09.09.2010 : 15:47:03 »

Sem pozabil - katero hrano priporočate za to pasmo? Izbiram med HUSSE in HAPPYDOG
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator

« Odgovor #1386 : četrtek, 09.09.2010 : 15:48:56 »

Standard za pasmo je tole - http://www.fci.be/uploaded_files/243gb99_en.doc

Za rep piše:

TAIL: Moderately set; follows the line of the spine at the base.  Carried over the back when not working.  It is not a snap tail or curled tight against the back, nor is it short furred like a fox brush.  The Malamute tail is well furred and has the appearance of a waving plume.

Rep sledi hrbtni liniji in je bogato odlakan ter nošen na hrbtu kot bogata perjanica.

danijelsipek, se bojim, da pri tistem, kar se vidi na slikah, niso sodelovali samo malamuti, temveč je nekje vmes vskočil še kakšen mešanec z nemškim ovčarjem. Moje mnenje po videnih slikah, nisem pa ne sodnik in ne vzreditelj. Dokazov, kakšni vse so bili predniki tvoje psice, brez papirjev nimaš in že prej sem ti napisala, da je genetika lahko ena velika packa in se poigra s tvojim leglom, v katerem se lahko skoti nekaj malamutom podobnih, nekaj nemcem podobnih in nekaj prav lepo pisanih mladičkov.
Logiran

danijelsipek
novinec
*

« Odgovor #1387 : četrtek, 09.09.2010 : 16:36:49 »

Jaz pač upam da ni blo kakega švaba vmes. To sem danes slikal, pa me zanima mnenje vzrediteljev malamutov. Hvala

http://www.shrani.si/f/1b/m5/2HJrZ5kB/dsci0068.jpg
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator

« Odgovor #1388 : četrtek, 09.09.2010 : 18:30:42 »

Sicer tezko verjamem, da bo kaksen vzreditelj komentiral nerodovniskega psa, pa vendar ... Smiley

Na spodnjih slikah je rodovniški samec Max Halikanum v BIS ringu na letošnji razstavi v Trbovljah (avgust 2010), kjer je potem stal na 2. stopnički v V. FCI skupini. Glede na njegove uspehe lahko tudi malamut analfabeti smatramo, da je tipični pasemski samec. Smiley

danijelsipek, naslednjič zmanjšaj slike, saj sicer ne morejo biti objavljene na forumu drugače, kot povezave.
Logiran

danijelsipek
novinec
*

« Odgovor #1389 : petek, 10.09.2010 : 04:01:11 »

No, tole sliko pa sem našel pri avstrijskih vzrediteljih aljaškega malamuta -

Logiran
Lynn
živim tukaj
Sporočil: 7.504

« Odgovor #1390 : petek, 10.09.2010 : 14:08:46 »

A to je aljaški malamut z rodovnikom? Huh
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474

« Odgovor #1391 : petek, 10.09.2010 : 14:21:44 »

zakaj pa ne bi bil?

Logiran
Lynn
živim tukaj
Sporočil: 7.504

« Odgovor #1392 : petek, 10.09.2010 : 14:24:44 »

Aja, jaz se ne spoznam preveč sram, ampak se mi zdi precej drugačen od tistih malamutov ki jih videvam na razstavah, zato sem mislila da nima rodovnika..
Logiran
Lanabela
živim tukaj

« Odgovor #1393 : petek, 10.09.2010 : 14:47:48 »

A veš da pri večini  pasem obstaja več tipov? večinoma delovni psi zgledajo precej drugače kot razstavni. Poleg tega pa med rodovniškimi najdeš tudi manj tipične pse, ki imajo take ali drugačne napake, rodovnik imajo pa vseeno.
Pa še to moraš upoštevati, da za razstavo natupiran pes s polnim kožuhom zgleda čisto drugače takrat, ko je zmolsan.
Logiran
Lanabela
živim tukaj

« Odgovor #1394 : petek, 10.09.2010 : 14:57:04 »

Samo tista od Daniela pa ne bi bila čisto 100% da ni bilo kakšnega huskija vmes (pri nerodovniških je to zelo pogosto, ti dve pasmi pridno mešajo pa  včasi niti ne opazijo).
Logiran
Strani: 1 ... 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.