mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 12:22:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Strani: 1 ... 82 83 84 85 86 [87] 88 89 90 91 92 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Aljaški malamut - čvek  (Prebrano 336189 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Matejcha
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 99

« Odgovor #1290 : sreda, 19.08.2009 : 10:32:11 »

Matejcha, pasje preganjanje srn je vec kot nedopustno. Cetudi je ne ujame, nikakor ne sme imeti moznosti preganjanja divjadi. Bi si kar predstavljala tebe, ko bi za teboj dirjal medved. Najbrz ti ne bi bilo prevec pri srcu. No, za medveda nisi odgovorna, za psa pa gotovo. V celoti, pa ceprav gre "samo za srno" in ceprav "le-te ne ujame".

Jana, jaz po spletu okoliščin vem, da mi pes ne bo naredil hudega srni. Je zavetiščar, in ko smo jo dobili, nam je zgrizla lesen plot in ušla (ne govorimo v dnevih, ampak v urah). Gozd je pa dokaj blizu.
Srne ne dojemam kot "samo srne", verjemi. Tu ne gre za to, da mi je vseeno če bi moj (ali katerikoli drug pes) ubil/ranil srno/zajca/... Iz izkušenj (bolj ali manj ne na moj povod) ti povem,pes nima šanse. In na podlagi izkušenj z ostalimi živalmi (doma imamo kure, pa so še vse pocrkale od starosti, ne pa zaradi psa) vem, da ne bo naredila nobeni nič. Tudi če teče za njo in tudi če bi jo po čudežu dohitela. Sicer je srn pri nas malo, ne vidiš je 3 m stran, ampak 300 m stran, ker se pač držimo obljudenih poti (jaz in pes).

Jaz jo bom še naprej imela spuščeno, ko se bo meni zdelo primerno.
Glede uhajanja smo uredili zadeve z železno ograjo. Sprehodi so pa vsi brez problemov. Mislim, da ne gre posploševati. Če se pa srna ustraši psa pa nič takega. Sej beži tudi pred človekom in pred drugimi živalmi. Če moj pes teče za njo 20m je pa tudi ne bo konec.
Verjamem, da se ti zdi neodgovorno. Jaz s tem nimam težav. Odgovorila sem na vprašanje "mordapa" po mojih izkušnjah.

Pa glede ubijanja: v 20 letih nisem slišala, da bi v naši bližnji okolici kak pes ranil/ubil srno. Resno. Take stvari se zvejo takoj. In psi so bili vsaj še 10 let nazaj v glavnem spuščeni. Komentar?
Logiran
Nanook
midi
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399

NS Lama Tari

« Odgovor #1291 : sreda, 19.08.2009 : 10:35:45 »

Zakaj vedno iscete opravicila za preganjanje srn?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
Sporočil: 7.518

« Odgovor #1292 : sreda, 19.08.2009 : 10:38:34 »

Ni nujno da pes poškoduje srno tako, da jo napade in zgrize.
Veliko poškodb nastane med samim pogonom, ko tudi srna lahko nerodno skoči/pade/se zatakne kam z nogo.
Predvsem je problem takrat, ko imajo mlade, ker mladič ne more slediti mami in lahko ostane zapuščen in lahek plen za druge živali, če ga že konkreten pes pusti pri miru.
Da ne bi razpredali ˝samo˝ o stresu, ki ga gonjena divjad doživlja.
Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1293 : sreda, 19.08.2009 : 10:47:06 »

Ma ni opravičilo. Meni se ne zdi, da delam kako škodo s tem. Naj ima vsak tako, kot hoče. V končni fazi bom odgovorna za morebitne posledice edino jaz.
Ampak mislim, da ne gre na vse gledati tako strogo. Vedno zmanjšaš hitrost oz. si 100% pozorna na živali pri znaku divjad na cesti? Vedno pelješ  po omejitvah? Če gremo še bolj skrajno, ješ meso? Še bolj skrajno, bolje bi bilo sploh se ne usesti za volan, ker s tem narediš ogromno škode. Ow, potem je najbolje da se odklopimo od vsega in zaživimo z naravo. Samo potem bomo spet šli nad srne Smiley
Glej, če moj pes ne rani živali, niti jih ne upeha do O-ja onemoglosti, zakaj bi bil kaznovan s povodcem nonstop?
To je pač moje mnenje. Ti pa imej psa na vrvici do smrti, če se ti tako zdi prav.
Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1294 : sreda, 19.08.2009 : 10:47:57 »

Ni nujno da pes poškoduje srno tako, da jo napade in zgrize.
Veliko poškodb nastane med samim pogonom, ko tudi srna lahko nerodno skoči/pade/se zatakne kam z nogo.
Predvsem je problem takrat, ko imajo mlade, ker mladič ne more slediti mami in lahko ostane zapuščen in lahek plen za druge živali, če ga že konkreten pes pusti pri miru.
Da ne bi razpredali ˝samo˝ o stresu, ki ga gonjena divjad doživlja.
Lahko se poškodujem tudi jaz, če me pes potegne. Oz pes, če meni npr. spodrsne.
Logiran
branka
živim tukaj
Sporočil: 8.174

« Odgovor #1295 : sreda, 19.08.2009 : 10:48:23 »

Pa glede ubijanja: v 20 letih nisem slišala, da bi v naši bližnji okolici kak pes ranil/ubil srno. Resno. Take stvari se zvejo takoj. In psi so bili vsaj še 10 let nazaj v glavnem spuščeni. Komentar?

O, jaz pa sem. Psica je po nekaj minutah prišla nazaj čisto krvava, pa to psička teže 15 kg. In ne, ne razve se. Kateri lastnik bo pa povedal, da je njegov pes prišel nazaj krvav iz gozda ? Jaz bi bila sigurno tiho, in šla stran, kolikor bi me noge nesle. A ti bi povedala ostalim, da je tvoj pes prišel krvav ?

Pa tudi na sprehodu po gozdu sem že večkrat opazila mrtvo srno, nazadnje čisto majhno, in je imela pregrizjeno le pod vratom. Vse ostalo celo. Kaj se ti zdi, da se je zgodilo z njo ?

In še nekaj: prejšnji teden naju je lovec v gozdu opozoril, celo grdo nama je rekel, češ, da je takšnih psov, ki ju imam jaz veliko po gozdu, in da če še ne vemo, da jih streljajo. Sem mu odgovorila, da se tega še kako zavedam, in da NIKOLI ne sprehajam psov brez povodcev. Eh, pa mi ni najbolj verjel, se pravi, da se še vedno po gozdu resnično podijo spuščeni psi. A se ti to zdi fer do srn, in ostalih prebivalcev gozda ? Hmmm...
Logiran
branka
živim tukaj

« Odgovor #1296 : sreda, 19.08.2009 : 10:49:13 »

Lahko se poškodujem tudi jaz, če me pes potegne. Oz pes, če meni npr. spodrsne.

A dej no dej...a na pločniku se pa ne moreš ? Takega odgovora, oz. izgovora pa še ne  Roll Eyes
Logiran
branka
živim tukaj

« Odgovor #1297 : sreda, 19.08.2009 : 10:50:47 »

Še nekaj: povodec za psa NI kazen! Povodec je OBVEZEN pripomoček pri sprehajanju psa. Pika.
Logiran
Nanook
midi

NS Lama Tari

« Odgovor #1298 : sreda, 19.08.2009 : 10:54:19 »

Ce sprasujes mene, Matejcha, potem je odgovor ja, vedno vozim po omejitvah in ja , zmanjsam hitrost in ja sem pozorna kje mi bo kaksna srna skocila cez cesto, sploh zvecer in zgodaj zjutraj. Ja, jem meso, zelo rada, ja, poskusam se cim manj voziti z avtomobilom, rajsi se vozim s kolesom, je tudi ceneje. Se kaj?

Seveda se ti ne zdi, da delas skodo s tem, koliko pa o tem sploh ves? Seveda bo vsak delal to in tako kot mu pase, ne pa potem jokat, ko enkrat psa ne bo nazaj z lova ali ko boste kje v kakem grabnu zaradi tega, ker bo pes enkrat mal naj*b... in namesto srne naletel na medvedjega mladica ali pa divje prasice. Ne bi bilo prvic, da je pes izzival, fasal pa clovek. In potem grejo medveda odstrelit...

Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #1299 : sreda, 19.08.2009 : 10:58:16 »

Matejcha, dejstvo je, da je pes še kako zmožen ujeti in ubiti srno, psi koljejo tudi drobnico na pašnikih, pa kure v kurnikih itd. Poznam več primerov konkretnih psov, ki jim je takšen podvig "odlično" uspel. Seveda se lahko še naprej slepiš, da to ni mogoče, dokler ne boš enkrat videla na lastne oči. Upam, da ne boš, za dobro drugih živali, vendar glede na tvojo nonšalantnost se zna zgoditi, da te bo enkrat med sprehodom doletelo neljubo presenečenje.

Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1300 : sreda, 19.08.2009 : 11:00:29 »

Nisem rekla da je kazen. Mi je pa do psa nefer, da je vedno na povodcu. To je kazen.

S padci sem pa hotela reči, da se se lahko vedno kaj zgodi. Tebi, psu, divjadi. Tako pač je. In jaz ne smatram, da moj pes ogroža kogarkoli. Zato bo pač spuščen, ko se mi bo to zdelo prav (ne spuščam ga povsod in ob vsakem času). Tako da, če lovec vidi psa ki teka okrog brez lastnika in teka za divjadjo cele dneve - to ni moj pes. Jaz sem vedno max 20 m stran.

Sem pa opazila na tem in ostalih podobnih forumih, da imajo nekateri vedno prav in se kot eno krdelo spravijo na nekoga, ki meni drugače. Zame je tu konec debate, ker se dveh tako različnih mnenj pač ne da uskladiti. Sem prepričana, da se strinjate vsi, ki ste me zdaj "napadli". Lahko si pač mislite svoje, tako kot jaz.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907

« Odgovor #1301 : sreda, 19.08.2009 : 11:01:54 »

Ti pa imej psa na vrvici do smrti, če se ti tako zdi prav.

Ni potrebno imeti psa na vrvici v gozdu,če ima izdelan odpoklic.
Mojemu ne pade na pamet,da bi zdirjal za srno,čeprav je lovski pes.
Je hvalabogu šolan in mu je kristalno jasno,da bo uzbuna,če samo pomisli na to,da bi kakšno srno preganjal.
Ga pa poznje,ko srne že davno ni več na obzorju, rade volje spustim malo po njeni sledi.
Logiran
Nanook
midi

NS Lama Tari

« Odgovor #1302 : sreda, 19.08.2009 : 11:02:04 »

Mas se eno opcijo poleg povodca. Rece se ji odpoklic.
Logiran

branka
živim tukaj

« Odgovor #1303 : sreda, 19.08.2009 : 11:02:55 »

Pa dajte no, od Matejcha - e pes je zavetiščar no, zavetiščarji so pa tako in tako takšni posebni psi, hvaležni vsem do groba, ki ne bi nikoli kaj takega storili.  Roll Eyes

Pa dokler imaš povodec za kazen psu...mah nimam besed, no... Angry in ja, ti si vedno max 20 m stran od svojega psa, kakšen nesmisel je to trditi pa najbrž sama veš. In kdo te je napadel ?
Logiran
Matejcha
še malo sramežljiv
**

« Odgovor #1304 : sreda, 19.08.2009 : 11:09:02 »

Aha, ma kdo sploh ve, če je moj pes šolan?

Branka: In ne gre za to da je moj pes zavetiščar in da mi je hvaležen - od kod ti sploh ideja da si to mislim?! Od kje ti drznost, da me označiš kot tako? O meni sploh ne več nič, razen tega da imam psa na sprehodih včasih brez povodca. Omenila sem to kot "opravičilo" psu, da mi je zgrizel ograjo in ušel.
Tako obnašanje in etiketiranje res ni na mestu. In obrazložila sem že glede kazni in povodca. Še enkrat zate: JU NE ENAČIM!!! Daj vsaj sledi zadevam no...
Logiran
Strani: 1 ... 82 83 84 85 86 [87] 88 89 90 91 92 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: Aljaški malamut - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.