mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 16.09.2024 : 21:40:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Papillon - metuljček - čvek
Strani: 1 ... 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 ... 110   Dol
Natisni
Avtor Tema: Papillon - metuljček - čvek  (Prebrano 193396 krat)
0 članov in 15 gostov pregleduje to temo.
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #750 : sreda, 18.01.2006 : 13:02:18 »

Gery zmenjeno!
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #751 : sreda, 18.01.2006 : 13:50:11 »

Joni: vprašala sem te zato ker sem poslušala na TV, ko je govorila dr.Sabina Stariha, ki je tudi psihologinja za pse in je rekla da so piskajoče igračke slabe ker spominjajo psa na plen, ki cvili ko umira in lahko spodbudi agresijo v psu in ko čuje piskanje da se mu kar zmeša.
Glih tako ti povem kaj sem slišala Wink

Geri: Tara ima na žalost samo en pokalček, ker smo pol nehali razstavljat ampak sem na tega enega ful ponosna, ker ga je kar hitro osvojila, v bistvu ful nepričakovano Cheesy. V Best in showu pa se nismo uvrstili.
 Bilo jo je kar strah ker je bilo več velikih psov v ringu in ni lepo hodila ker se je bala. Ma meni je fajn tako  Smiley
Logiran
Joni
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 799


« Odgovor #752 : sreda, 18.01.2006 : 17:56:49 »

Ker Joni ni niti a od agresiven, ga pa piskajoca igraca motivira do tega, da se hitreje uci in bolj potrudi, mu ne mislim tega stran jemat. Tezko je posplositi en nasvet na vseh 400 pasem. Sicer pa ze od malega stresa igraco - "ubija plen" - pa zaradi tega se ni nobenega popadel in se dobro vklopi v druzbo ljudi in psov. Je pac neki praimpulz ki ga ta pasma ima še ima.

Drugace pa simpaticne slikice, Tara zna pozirat. Smiley


Tinkara
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #753 : sreda, 18.01.2006 : 22:00:13 »

Joni: nisem mislila nič slabega, ampk vem da lahko papillon postane agresiven zaradi človeških napak (iz lastnih izkušenj vem).NE pravim da bo to Joni ampak sem te hotela obvestit da bodi pozorna.
Mislim da psihologinja ne govori v prazno Wink
Ona recimo ne gralja igro vlečenje vrvi, ki bi po logiki spadala v isto skupino agresinih iger. Huh
Mogoče za učenje bi bil boljši kliker. Si poskusila?
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.435


« Odgovor #754 : četrtek, 19.01.2006 : 11:20:37 »

seveda ima par koristnih nasvetov, ampak med drugim tudi pravi, da naj ne bi psa cartali in podobne, tako da za moje pojme govori tudi traparije! verjetno je tu res odvisno od pasme, tako da res ni smiselno posploševati!  Smiley moje mnenje pač....
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #755 : četrtek, 19.01.2006 : 13:11:28 »

se stinjam tudi s tvojimi trditvami, da je odvisno od posameznega psa, niti ne pasme, ker kot sem povedala, tudi papillon, ki je tako prisrčen in miroljuben lahko postane agresiven zaradi naših napak (to govorim iz lastnih izkušnj). Moja ni stalno agresivna ampak ko ji kaj ni všeč pa te zna fajn ugriznit in napast. Ampak vsaj mene ne peče vest ker nisem jaz kriva za to. Tongue

To pa da se ne sme psa cartat pa nisem slišala in če je to rekla me zanima koliko ona sama to upošteva. Če ima rada psa...bolj mamo. Grin
Jaz imam celo eno knjigo doma, ki so jo napisali Zaninovič in Stariha. Bom prav prebrala da vidim kaj je tam napisano. Wink
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #756 : četrtek, 19.01.2006 : 13:38:46 »

Tara, to o ne cartanju piše v enem članku ko je pisala o počlovečenju psa. Da ni prav da pes spi na postelji (celo trpel naj bi zaradi tega Shocked), da ga preveč crkljamo itd. Je pa s tem in knjigami tako... če ima človek večletne izkušnje s psmi potem mu nobena knjiga ne more ponuditi več kot to. Knjige so zelo dobre za začetnike, poznavalce... najboljše pa so za tiste ki znajo kritično presoditi kateri nasvet je dobro upoštevati za svojega psa in katerega raje prselišimo. Geri spi z mano na postelji in ima piskajoče igračke pa sploh ne živi v ogromnem trpljenju zaradi postelje, niti ne agresivna zaradi par piskajočih igračk ki jih ima.
Glede vlečenja vrvice pa je tako da je nihče ne zagovarja, niti prepoveduje saj je kot kup ostalih stvari igra z vlečenjem zelo primerna za določene pse, za druge pa neprimerna. Na lastniku psa je da se odloči ali je to dobro za psa ali ne. Nabolje da se učimo v pasji šoli če smo začetniki kot pa iz knjig saj inštruktor spozna našega psa in nam zna kar najbolje svetovati. Knjige so lahko zelo dvorezen meč če nekdo ne zna ločiti nasvetov po primernosti za njegovega psa. Verjamem da je Tinkara v času ko je Roli z njo (14 let) spoznala kako se odziva pes, kaj potrebuje, kako se obnaša ob določenih igračkah, kar je več kot dobrodošla popotnica za Jonija.
Jonija poznam in tudi v varstvu je bil pri meni, s piskajočimi igračkami vred, pa ta pes nikoli ne bo postal agresiven Cheesy Grin.. tako da ni treba skrbet. Tinkara ve kaj dela Wink
Seveda pa ne pomeni da kdor ima več let psa ali več psov da ravna pravilno.. saj če ima pse na ketni se nima iz njih kaj naučiti!
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #757 : četrtek, 19.01.2006 : 14:01:27 »

Ja res bogi psi ki spijo na postelji  Grin - moja prav trpi - pa je nisem silila jaz na posteljo - sama si jo je prisvojila -kako pes lahko potem trpi - tega ne štekam...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #758 : četrtek, 19.01.2006 : 14:18:08 »

Naj še jaz svoj piskček dodam...

Sem pasja inštruktorica, Geri je bila pri nas v šoli. Ko smo inštruktorji slišali tisti prispevek, smo se lahko samo smejali.

Najprej naj povem, da ima dr. Stariha amstafe, kjer je treba igro popolnoma drugače zastaviti. Za naše kužke pa je klasična plenska igra s piskajočimi igračami ali kakšnim drugim primernim predmetom (cunje, klobase, etc.) prava stvar. Moja mentorica v naši pasji šoli je prava pasja behavioristka z magisterijem iz psihologije malih družnih živali iz Anglije in redno nas obvešča o znanstvenih izsledkih iz tujine. Med drugim nam je tudi dala v branje študijo plenske igre. Namen te študije je bil, če se pri psih zaradi plenske igre res pojavi dominanca nad vodnikom. Izsledki so bili ravno nasprotni: psi, ki so plensko igro s svojimi vodniki osvojili in vedno na koncu zmagali so bili najbolj motivirani za delo z vodnikom in najbolj židane volje, tisti, ki so na koncu vedno zgubili so plensko igro še vedno imeli radi, niso pa bili tako zelo motivirani, najmanj motivirani za delo z vodnikom pa so bili psi, ki plenske igre z vodnikom niso počeli. Pri nobenem od psov pa se zaradi plenske igre ni pojavila dominantnost.

Po mojih izkušnjah psi hitro pogruntajo, da je vodnik tisti, ki oživi igračo in da je igrača brez njega dolgočasna. Noben pes pa vodnika ne zamenja za plen. Če vodnik dosledno vodi igro po znanih pravilih, ni nevarnosti dominance.

Stvar je drugačna pri bojnih psih, s katerimi ima dr. Starihova tudi izkušnje. Tam je pravilna igra popolnoma drugačna. Veliko o tem pa vedo Člani sekcije za terierje tipa bull pri Klubu za terierje.

Glede cartanja, postelj itd. to je stvar posameznega vodnika. Moja psička spi z mano, pa je kljub temu dobra v poslušnosti, ne zganja dominance nad nikomer in je zelo zadovoljen pes. Vsak dan imamo milijon priložnosti, da vzgajamo psa. Spanje v postelji sploh ni tako bistveno. Pravzaprav veliko inštruktorjev svoje pse carta in jih pustijo v posteljo, pa so ponavadi zelo poštimani psi (seveda so tudi izjeme).

Vsako posploševanje je zelo nevarno. Vsak pes je primer zase in k vsakemu je treba pristopiti posebej z metodami, ki jih poznami, včasih pa si je treba še kakšno izmisliti.

Zato se nič ne bojte. Še naprej se igrajte s svojimi psi in jim pucajte nagone.
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #759 : četrtek, 19.01.2006 : 14:34:03 »

No da povzamem kaj sem hotela povedat, ker se očitno ne znam izražat, da bi me kdo razumel Undecided:
1. Pvedala sem kaj sem slišala

2.tudi prisrčen papillon lahko postane zver

3.povedala sem svojo izkušnjo, zato da nebi mislili, da papillon pa nikakor ne more bit agresiven ker to ni v njegovem značaju.

Nisem pa hotela nobenemu solit pameti, hotela sem samo opozorit, da nebi kdo naredu napako kot mi zato, ker papillon po naravi ni agresiven.
Tara tudi ni bila agresivna dokler se nismo igrali "nevarnih igric" z njo, ker smo mislili, da pa ne bo nič hudega. Na koncu smo dobili porcijo!

Itak pa vsak ravna pol po svoje.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #760 : četrtek, 19.01.2006 : 14:43:59 »

Še kratek dodatek:

Renčanje med plensko igro, ko pes drži igračo in se puli zanjo, ne pomeni agresivnosti ali dominance do vodnika, temveč je znak, da se je pes v igro vživel, da je preklopil v lovski nagon... To je tudi cilj igre. Ko pes igračo izpuli in jo zmagoslavno odnese malo stran, je zaključil lovsko sekvenco - ulovil je plen. Lov je končan, nagon potešen, pes zadovoljen, vodnik pa tudi. Sekvenco lahko v igri pes in vodnik ponavljata, je pa vodnik tisti, ki igro začne in ki se odloči, kdaj se bosta nehala igrati. Takrat s psom igračo zamenjata za priboljšek (na začetku), pozneje pa pes igračo že sam da oziroma prinese, saj brez vodnika ni zanimiva. Jaz psa ne bi najprej učila ukaza zgrabi in spusti, preden bi ga začela učiti plenske igre, ker bi to pomenilo, da bi bil pes že precej odrasel in bi veliko zamudila, zraven pa še njegovi nagoni ne bi bili spucani...

Plenska igra nikakor ne zbuja agresivnosti, temveč puca plenski nagon in utrjuje vez med vonikom in psom.

Seveda pa ima vsaka pasma in pes svoje značilnosti in temu se prilagajajo tudi pravila plenske igre...

Več o tem bi nam lahko povedal kakšen dober marker, ki pse uču obrambo na osnovi plenskega nagona.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #761 : četrtek, 19.01.2006 : 14:46:24 »

Tara04, kaj ste se igrali s Taro, da je zdaj agresivna?

Kako ste igre izvajali?

Če človek ne razume igre, posameznih sekvenc in kaj psu z njimi sporoča lahko naredi veliko napak. Kot pravi Geri, v pasjih šolah se igre posebej učimo in vadimo, vadimo... Pri nas je celo na programu končnega preizkusa za mladičke.

Če želiš, mi lahko pošlješ zasebno sporočilo, da ugotoviva, kaj je šlo narobe.

lp
Logiran
Tara04
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 481


« Odgovor #762 : četrtek, 19.01.2006 : 14:58:26 »

Kalsang: ne morem pošiljat zasebnih sporočil ker imam mini paket Undecided
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #763 : četrtek, 19.01.2006 : 15:08:41 »

Kliči 01/426 47 23 (Ljubica).
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #764 : četrtek, 19.01.2006 : 15:10:39 »

Ali mail na: kalsang@S5.net
Logiran
Strani: 1 ... 46 47 48 49 50 [51] 52 53 54 55 56 ... 110   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Papillon - metuljček - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines