mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 26.08.2024 : 17:22:05

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: kako odvaditi skakanje po ljudeh?
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 13   Dol
Natisni
Avtor Tema: kako odvaditi skakanje po ljudeh?  (Prebrano 57154 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
laika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 36


« Odgovor #30 : torek, 20.01.2004 : 12:20:22 »

Tudi jaz imam podobno izkušnjo s svojo labradorko. Če bi kaj rada, sploh ko gre za hrano ali igro, začne dajati taco, uleže se v prostor, laja, ... V glavnem pokaže, vse kar zna, da bi le bila pohvaljena in da bi dobila tisto, kar želi.

Moram reči, da sva imele zaradi tega že cel kup malih nesreč. S taco me je že sunila v oko, opraskala čez cel obraz,... Odkar imam njo, sem polna modric in prask.

Ha, ha, saj se učiva (tudi jaz!!!), ampak moram pa priznat, da je to precej večji in težji pes od pudlja (na to sem navajena od prej).

Kadarkoli to dela, jis trogo rečem NE. Pri skakanju sem že probala s kolenom. Kar pomaga. Še boljše pa je, če se sklonim jaz k njej in jo pobožam in počoham. Ampak moram pa ful pazit na njeno glavo, ker se zelo hitro zgodi, da me čisto BTW nekam sune.

Potrpljenje!

LP
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #31 : torek, 20.01.2004 : 16:52:30 »

Mislim, da se te neprijetne stvari dogajajo zaradi tega, ker psu npr. poveljujemo "Tačko", in ko vsa vzhičen da tačko, tako pohvalimo in nagradimo.

Nato pa psa hote ali nehote potrjujemo, ko sam od sebe začne s tačko,...

Po mojem mnenju se obnese, če od psa pogosto zahtevamo, da se popolnoma umiri (npr. sede in se umiri), ter mu šele čez nekaj časa mirovanja ustrežemo - nagradimo.

Tačko in vse ostale vaje pa moramo dati pod "stimulus control", kar pomeni, da pes da tačko samo na naše povelje/znak in ne kadar se mu zljubi.
Logiran
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #32 : torek, 06.04.2004 : 14:43:35 »

Flufi... Cheesy

zakaj ni gut, če pes sam ponuja tačko, če je pa tko prijetno za oči,
pa za publiko... Res pa je, da je takrat nikoli ne nagradimo. (ožji člani).

Na začetku je Sally veš čas grizljala, kar je dobila.. tudi lase!
Pol jo je pa moj večni otrok Borut nazaj ugriznil- čist mal!!
Zdaj ne grize več. Vzpenja se pa na otroke, ker enostavno ne zdrži- trese se, nori, le ko jo otrok končno poboža, ga mora še polubčkat pol se pa čisto umiri. Smiley
SE to po puberteti spremeni... zdaj ima štiri mesece? Kiss

Super ste!
@Neli
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.370


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #33 : torek, 06.04.2004 : 15:15:10 »

Zivjo Sally's nugget,

bokser se nikoli (pa prav res ne, tudi ko so stari pesjani) ne umiri. Ce ji boste dovolili skakanje po otrocih in odraslih v mladosti, bo na obiske in nakljucne mimoidoce skakala se pri 5-ih in vec letih. Dajanje tacke, skakanje in miganje je pri mladih bokserjih res ljubko (priznam, da tudi pri starih), vendar si zamisli frajlo pri 30 kilogramih, ko s kremplji veselo praska po obiskovalcevem obrazu (zrastla bo in ko skoci na koga, mu prav gotovo seze do vrh glave), ko se z gobcem zaletava v sosedin nos, v zelji, da ji da ljubcka, ko hoce na vsak nacin sedeti v obiskovalcevem narocju, posebej takrat, ko pride le-ta v tazakmasnih cotah na kavo Wink... Bog ne daj, da naleti na otroka.

Energije za kasnejsi popravni izpit boste potrebovali nekajkrat vec, kot zdaj.
Luna pri osmih mesecih se skace, saj je bila zgleda tega navajena ze prej (k nam je prisla pri 6 mesecih in start je prejsnja lastnica zgleda zamudila ali pa se ji je sistem nekoliko podrl pri selitvi). V glavnem smo ze zmenjeni, da se ne skace na domace, z obiskovalci pa to vneto vadimo. Ko pridem domov, sicer miga, da jo kar nosi sem in tja, se je pa navadila pocakati kaksen meter stran, da odlozim vse iz rok in se ji za nekaj minut povsem posvetim. Na zacetku je letelo vse okrog, tace so bile nekaj casa na moji glavi, v glavnem pa zelo malo na tleh. Nerodno, ko imas polne roke in ti ne preostane drugega, kot dretje, kar je zagotovo slabo, saj razume le grozljivo povisan glas, ne razume pa, kaj pomeni.

Ne vem sicer, cemu bi sluzilo dajanje tace Undecided. Kaj izraza? Bolje jo nauciti mirno posedeti trenutek povsem na miru, kot dati taco. Pri nas nismo nikoli psov ucili dajanja tace.
Si morda opazila, ko da taco in jo pohvalis, da kar skoci od veselja. Potem jo je potrebno umiriti. In strinjam se s flufi, da lahko potem od pricakovanja kar naprej tisci taco nam v narocje.
No, vsak po svoje.
Logiran

flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #34 : torek, 06.04.2004 : 15:48:52 »

Vedenja kot je npr. ponujanje tačke, vzpenjanje, lizanje (predvsem kotičke ust), cviljenje,... so popolnoma normalna za pasje mladičke, ko jim služijo v bistvu za preživetje.

Pri odraščanju psa pa moramo ta mladičja vedenja nadomestiti s čim primernejšim, sicer postane odrasel pes, pri katerem smo ta vedenja krepili, moteč in tudi vsiljiv, ko hoče samoiniciativno našo pozornost, pojavijo se težave z našo avtoriteto, psa vedno težje obvladujemo, nas ne uboga,...  v bistvu je to vse povezano med seboj.

Nekaj osnovnih nasvetov je v članku http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=346
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #35 : torek, 06.04.2004 : 16:10:31 »

Sally's nugget: Ne spremeni se. Bokserji so pač taki. Morajo lupčka dat. Še posebej če "tarča" nakazuje, da nima nič proti lupčku.

Ok, moram popravit prvo izjavo: Ne spremeni se SAMO OD SEBE.
Nekega univerzalnega recepta ni sicer, kako odpravit plezanje po ljudeh, še posebej po otrocih, na katere so bokserji čisto nori (moji imajo srečo, da imajo stik samo z trdoživimi mulci, tako da ni krize, ko kakega tudi oni malce maltretirajo, hehe, potem jih pa mali zatoži, da mu težijo).
Zadnje čase za odpravljanje kakih neželjenih vedenj, uporabljam dolgčas. Jap. Prav berete. Če vidim recimo, da se mi najmlajša zvečer dere na sovo gori v bregu, jo "šuntam" dokler je ne zdolgočasim do konca in si najde kako drugo zanimivejšo reč da se ukvarja z njo. Tudi sam včasih oponašam sovo (saj veste: hukanje v dlani). Zadnje čase vse manj laja na sovo, ker preprosto nikoli ni dobila dokončne potrditve. Dolgčas ji je že postalo, ker se nič ne zgodi. In potem gre raje težit starima dvema, ali pa lajat na mačko, pri čemer vajo pač ponovim, hehe.

Enako bi poskusil glede skakanja, oz tudi sem. Ko se je mala pognala proti meni, sem se preprosto izmaknil, ali ji obrnil hrbet, tako da se mi je odbila od zadnje plati. Ker se je potem, ko je ugotovila, da pozornosti na ta način ne bo dobila (ali pa je celo cepnila po tleh in je dobila negativni impulz takorekoč kot strela z jasnega), ponavadi razmišljujoče usedla in razmislila o novi strategiji, sem imel priliko tovrstno vedenje pohvalit s tem, da sem sam počepnil k njej in ji rekel živjo.
Ampak to je prva stopnja. Sedaj ne skače po meni, po drugih, pa seveda skače. Logično nadaljevanje je seveda v tem, da VSI v družini pomagajo utrdit neko vedenje (neskakanje recimo), torej se vsi na tovrstno pasje vedenje, odzivajo enako.
Potem pa ga z "režiranimi" stiki z zunanjimi faktorji, prenesemo še na obnašanje v okolici (prosimo prijatelje naj sodelujejo, recimo). Ker se seveda nič ne zgodi z danes na jutri, je zadnja stopnja kontakt z neznanci, ki jih srečamo v pasji šoli, čez nekaj mesecev. Če si že v času ko je pes mladič, privoščiš obisk male šole, je pa to sploh super. Tam te namreč naučijo, kako delat.

Z tujimi otroci bi pa preprosto poskusil tako, da bi dal psa na vrvico in šel med otroke. Potem bi jih nekaj prosil če mi pomagajo, kar otroci itak vedno radi naredijo. Počepnil bi ob psa, vrvico držal tako, da bi psu preprečil, da dvigne prednji taci ko se odžene in potem bi se eden izmed otrok postavil predenj ter ga poskusil pobožati. Pes bi se verjetno odgnal od veselja , mali bi izmaknil roko, vrvica pa bi psa vrnila v prvotni položaj. Potem ponavljamo, dokler se pes ne umiri, ker vidi, da na ta način ne bo bil "počohljan". Kombinacija kliker ali hrana, se da tudi uporabit smiselno, za hitrejše utrjevanje, ampak sam hrane ne uporabljam pri teh štosih, bolj pri učenju novih stvari. Klikam pa z usti, "zacikam z jezikom...ne vem kako naj se izrazim, ma saj se vam mora malo sanjat kako ck,ck naredite, hehe. Klopnete z jezikom" Grin

Sam zaradi načina življenja in ljudi v moji okolici, ki jih to niti ne moti toliko, da jih moji cele poslinijo, več kot to, da ne skačejo po meni, ne zahtevam od svojih psov. Do tujcev, ki jih ne vabijo k igri, pa se na srečo obnašajo "normalno", tako da nimam potrebe kaj dosti utrjevati "ne-skakanje". Če se boš resno odločila odpravit tovrstno vedenje, ti naslednjih nekaj mesecev želim vso srečo. Prve sovražnike imaš kar doma v lastni hiši, hehe, vsaj pri nas je tako da psi vedo za "dvojno hišno pravilo"- eno pri meni eno pri ženi.

p.s. predvidevam, da je skakanje pogojeno z željo po pritegovanju pozornosti-kot to počno mladiči. V tem kontekstu sem tudi odgovarjal. Če je skakaknje izraz želje psa po dominanci(recimo: pes se gostu vzpne v naročje in ga pogleda globoko v oči. Čisto socijalna igra, ki ni direktno agresivna, odkrije pa marsikaj o karakterju psa), so metode odpravljanja vedenja lahko povsem drugačne, ampak o tem kdaj drugič, pa tudi nisem ravno domač na tem terenu.
Logiran
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #36 : torek, 06.04.2004 : 21:16:05 »

 Grin, hvala vam, pesjanarji!!!

Res ste pravi profiji!   Wink
Imate različne poglede in mnenja-to je dobro, saj je vsak pes pasja osebnost zase.
Verjetno, ko ćlovek dalj časa živi v simbiozi s psom, začuti tiso pravo pot do "pametne" vzgoje.

Tudi jaz veselo migam z repkom ob vsakem odgovoru in veselo pozdravljam nazaj... altervito!!!
Kako kaj mala? Koliko je stara?
Na slišanje,
pa, pa, Neli
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #37 : torek, 06.04.2004 : 22:02:11 »

Sally's nugget,
altijeva tamala je sestrica od utopije-poezije...  Wink

6 mesecev
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #38 : ponedeljek, 19.04.2004 : 15:23:06 »

A ste to po cele družine na forumu?Pa saj to je super!!! Smiley Wink
Logiran
Bači
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #39 : torek, 20.04.2004 : 15:14:09 »

Živjo!!
Jaz imam čivavo staro 2 meseca in skače po pomeni kot nora, prav tako pa me pri tem non stop grize. Kaj narediti pri malih kužkih? Vedno skače ko me vidi, ko je lačna, ko jem kadarkoli in predvsem grizenje je vedno bolj nadležno. Ponavadi ji dam igračo za grist vendar ne zaleže  sram
Help!!
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #40 : sobota, 24.04.2004 : 17:21:08 »

Zdaj je še dovolj mlada, da bo vse skupaj enostavno - grizljanje omilimo tako, da se vsakič, ko preveč stisne (kaj je preveč, določimo sami), zaderemo AUUU!!! in se umaknemo - se ne igramo več. Skakanje na ljudi pri tako mladem kužku pa enostavno odpravimo tako, da ga ignoriramo, ko skače, in navdušeno crkljamo, ko ne. Hitro opazijo razliko, če smo le dosledni (tudi vsi člani družine in vsi obiski).

Pa veliko uspeha!
Logiran
Mety_ka
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 2


« Odgovor #41 : sreda, 19.05.2004 : 16:13:30 »

Moja soseda in zelo dobra prijateljica ima psa. Dobila ga je prejšni petek. Je mešanec med haskijem in labradorcem. Star je 8 mesecev. Prosila me je za nasvet, jaz pa se obračam na vas.
Pes, po imenu Žak, vedno grize in skače po vseh, in ko skače na koga, skoči v podoben položaj, kot če bi se 'gonil'  Grin. Že od 2. dne, ko ga je dobila, ga je poskušala odvaditi z raznimi priboljški in briketami, pa ji ni uspelo. Kaj svetuje?
Hvala za odgovore in se opravičujem, če je tema že bila; malo sem gledala po tem forumu, pa je nisem opazila.
LP, Mety
Logiran
Tanya
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 7


« Odgovor #42 : sreda, 19.05.2004 : 19:46:03 »

zivjo! No jaz imam eno zelo dobro metodo...ko je bila moja psicka majhna, je veliko skakala Sad, ampak sem odkrila metodo....takoj ko je pritekla k meni ali se pripravljala na skok, sem rahlo dvignila koleno (pokrcila) in je na zacetku skocila, ampak je kmalu ugotovila, da jo zaboli, ko se zaleti v koleno Smiley...to je to!!! Zdaj nimam nikoli vec tezav s tem! Ucinkovita metoda! Pa velik srece!!! Cheesy Cheesy  Wink
Logiran
tomaz
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 64


« Odgovor #43 : torek, 16.11.2004 : 19:35:14 »

Hm, saj ko je pes še majhen, ni tak problem, če malo skače vate. Ko zraste, postane problem. Jaz imam z mojim bokserjem (ravno danes je dopolnil 8 mesecev) kar mali moralni problem. Namreč doma mi težijo, naj ga že navadim, da ne bo skakal, meni pa je načeloma vseeno, če skače po meni. No, ne mislite, da nič ne naredim v tej smeri. Naročil sem jim, naj ob vsakem poskusu skoka stopijo predenj, strogo dvignejo kazalec in ostro zapovejo "Ray, ne skakat". In se je kar navadil.

He he, če sva pa sama, je povsem druga pesem. Zdaj mi je že jasno, da je bokser igrača. Z vsakim dnem se mi zdi, da je bolj navezan name in me ima za prijatelja. Zato mu pustim, da malo skače vame in ga zraven  Wink.
Logiran
Dunja
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #44 : torek, 16.11.2004 : 22:57:10 »

He he, če sva pa sama, je povsem druga pesem. Zdaj mi je že jasno, da je bokser igrača. Z vsakim dnem se mi zdi, da je bolj navezan name in me ima za prijatelja. Zato mu pustim, da malo skače vame in ga zraven  Wink.

Tomaz, vidim, da si že pravi bokseraš!  Wink
Tudi mene ne moti, če moji psi skačejo po meni...
Naučene imam celo, da, ko se potrepljam po prsih, se s sprednjimi tacami dvignejo in naslonijo na mene. Kiss
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 13   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Težave z vedenjem  |  Tema: kako odvaditi skakanje po ljudeh?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines