Ja Vesna ima res krasne pse. Ima Hamilton linije, to so zelo priznane in dokaj redke linije iz katerih izhaja pasma(nastala je iz osmih Hamilton psov). Pravega Hamiltonca je zelo tezko dobiti, saj si te pse predvsem podarjajo saj pravijo, da ni cene, ki bi lahko kupila Lhasica. Vcasih, ko so imeli Lhasice v templjih, so jih imeli za sebi enake in so tudi sedeli za mizo in jedli z njimi. Verjeli so namrec, da ce si gresil si se reinkaniral v Lhasica. Tudi, ce danes pogledas Lhaskota in ga bolje spoznas, so kdaj ze kar strasljivo podobno ljudem(karakterno)
Vesna ima dva psa iz Amerike(Anyo in Tannerja-cistih Hamilton linij), kmalu pa se mi zdi, da se ji pridruzi se en samcek Njena Anya je letos na Cac Maribor ze tretjic zapovstjo zmagala specialko
Hvala, Pia! Si razmišljala, da bi si tudi ti umislila kakšnega lhaskota?
No, v resnici v Sloveniji trije psi iz Amerike, vsi Hamilton linije, črna psička Anya, in dva samca - Tanner, krem barve in Tuborg, zlato-bel fant.
V nedeljo je na Nizozemsko prišel nov Hamiltonček, Myhlo, ki je tudi v solastništvu, v Ameriki pa sta v mojem solastništvu še dve psički "staright Hamilton", Kandy in Molly.
Hamilton psi so res nekaj posebnega - ne samo zaradi enotnega tipa, takoj namreč prepoznaš psa linije Hamilton, temveč tudi zaradi edinstvene zgodovine.
Res, kot je že Pia omenila, so nastali iz osmih psov, ki jih je trinajsti dalajlama podaril družini Cutting v dar, v zahvalo za prijateljstvo.
Znamenit je stavek, ki ga je dalajlama ob tem izrekel: "
Take a good care of them!"... To sporočilo se še danes prenaša iz roda v rod... od vreditelja do novega lastnika Hamiltončka.
Lhasa apsi hamilton linije so bili osnova za vzrejo vseh nadaljnih linij lhasa apsov po svetu.
Pravzaprav je do psa Hamilton linije skoraj nemogoče priti. Redki vzreditelji, ki se še danes ukvarjajo z vzrejo le Hamilton linije, dobre pse obdržijo zase, "pet" primerki so obvezno kastrirani ali sterilizirani.
Na žalost pa so že pred slabim stoletjem, oz. takoj po tem, ko so lhasa apse uradno registrirali kot pasmo, nekateri vzreditelji po svetu začeli vzrejati lhasa apse za razstavne pse. Tako se je pomotoma v vzrejo psov v Ameriki vključilo kar nekaj uvoženih angleških shih-tzujev.
(kot zanimivost naj povem, da pa so nekateri vzreditelji shih-tzujev v Angliji v svojo vzrejo vključili samca lhasa apso.)
Iz te "shih-tzu x lhasa apso" mix-vzreje se je razvilo kar nekaj linij, ki jih vzreditelji po vsem svetu na žalost z velikim veseljem vključujejo v svoj vzrejni program, prav zaradi pridobljene elegance, presenetljivo lepe dlake, in izdatnega gibanja. Vse to namreč izjemno impresira sodnike v ringu.
Ta "sparky-line" kot jo imenujemo, je osnova vseh psov iz Italije, večina psov na Švedskem in ostali Skandinaviji, Angliji, pa tudi v Nemčiji najdemo potomce.
Razliko med "ameriškim razstavnim" in "navadnim" lhasa apsom lahko opazimo že brez pogleda v rodovnik: dolg / daljši vrat, izjemna dlaka, izdatno gibanje...
Razpad je šel celo tako daleč, da so nekateri vodilni vzreditelji in ljubitelji pasme razmišljali o razcepitvi pasme na dva dela.
K sreči pa so nekateri požrtvovalni Nemci, s sodelovanjem Kanadčanov, začeli ponovno uvažati tipične predstavnike pasme iz Tibeta, Butana in Nepala. Ta nova linija, imenovana Tibetan Line, ali kratko TL je nov up za ohranitev te edinstvene pasme psov.
Psi TL linije se lahko parijo le s TL psi ali psi Hamilton linije. Ponosna se lahko pohvalim, da je pri nas že nekaj potomcev te nove linije. Mladiči mojega prvega legla so bili tretja generacija psov, pripeljanih iz Tibeta, in so še imeli "pogojne" rodovnike. Ena samička se je vključila v vzrejo naše Mojce Svetličič - SONG PAN, en samček pa je bil vključen v vzrejo Mojce Bregar - TITLING.
In kaj je posebnost lhasa apsov? Gotovo njihov edinstven značaj! So nekoliko zadržani do tujcev, vendar ko človeka enkrat spoznajo in vzljubijo, si ga zapomnijo do konca svojega življenja!
So pravi mali ljudje - v najboljšem pomenu besede. Imajo svoj način razmišljanja, so kot odsev Tibetancev. Tudi ti te izjemno skrbno poslušajo, ko jim kaj razlagaš, ko končaš, pa stvar opravijo po svoje. So izjemno inteligentni in zelo lahko vodljivi psi, če z njimi ravnaš na pravi način.
Dokaz, da imajo res izreden talent za učenje, je, da sem svoje pse zlahka naučila tudi plesa.
Na človeka se zelo, zelo navežejo - in pravzaprav ni prepreke, ki bi jih uspela ločiti od svojega ljubljenega prijatelja. Težko bi rekla gospodarja, ker lhasa apso redko prizna človekovo "nadmoč", temveč te ima za sebi enakega - prijatelja.
Pri nas imamo trenutno štiri lhaskote, pričakujem pa, da se bo število zdaj zdaj povečalo še za kakega člana ali dva. Zgodaj spomladi pa se bo naši četici pridružila še armada majhnih kosmatih kepic.