To je tudi mene zmotlo...tista trava ob šotoru je bila cela posrana...in razstavljanci in vzreditelji naj bi bili glede taga bolj osveščeni...
Sem zelela ze ene parkrat napisat nekaj na to temo a vedno pozabim. Danes pa sem se spet spomnila, ko sem nekaj kolovratila okoli razstavisca in je ravno dan, ko bo cel svet plesal cetvorko.
Vse je super, zelo dobro organizirano in resnicno mi je zal, da tega ni bilo v casu moje mladosti. A kar se tice cistoce je pa ziva groza.
Ze sedaj je okoli GR-ja vse polno praznih in na pol praznih steklenic, plocevink, papirckov, ostankov hrane... tla so ze polita itd.
Ko bo mladina zakljucila s plesom se bodo vrnili na osnovno lokacijo, kjer bo zurka do vecera. Potem pa bogpomagaj. Ce bo zadeva potekala po lanskem scenariju, potem bo ob ene 15h dobesedno vsa okolica in lokacija nastlana s smetmi do kolen, vse polito, pobruhano in se kaj bi se naslo. Ko govorim o okolici, potem mislim na Dunajsko cesto z obeh strani, Vilharjevo, vse okoli Slovenijalesa tja do Navja. Jasno, smetnjaki (ki jih niti ni tako malo) pa so vzorno prazni. Vsej tej svinjariji niso kos niti snazilci, ki so v casu prireditve prisotni.
To niti ni edini dogodek, ko se vsi dobesedno dusimo v svinjariji, jih je se kar precej, a pustimo zdaj to.
Druga zgodba je okolica, kjer zivim. Ker je v blizini sola je temu primerno vse nastlano s smetmi, h vecjemu smetnjaku na prostem pa pripomorejo tudi prebivalci vrstnih his, ki so si izbrali (ne tako majhno) podrocje kamor odlagajo sve i svasta od pokosene traje do kosovnih odpadkov.
In kje je tukaj svinjarija, ki jo naredijo psi?
Na razstavi je bilo onesnazeno samo tisto malo trave ki jo premore razstavisce, vse ostalo je bilo presentljivo cisto.
Doma sem se zgrozila ob misli, da se hocejo moji psi igrati s praznimi plasticnimi flasami (beri: smetmi).
In na vso to svinjarijo, ki je cisti produkt cloveka, se ti najte ena pametna (ali vec njih), ki viha nos, ko zagleda psa, ki kaka v visoki travi ob potoku, kamor cloveska noga ne stopi ali pa se spravi na najvisji kup smeti v obliki vej in pokosene trave.
Enkrat sem eni taksni zabrusila: "A to vas pa nic ne moti?", in pokazala na kup kosovnega materiala, pomesanega z malto, opeko in peskom, ki se je bohotil tam, kjer bi pravzaprav morala biti urejena trata. Njen odgovor je bil: "Pustimo to, ker ni isto."
S tem sicer ne zelim reci, da pustimo pasje dreke tam kjer jih je pes naredil, sploh ce govorimo o urejenih parkih alla Tivoli. To, da psi ne sodijo na otroska igrisca pa mi verjetno ni potrebno posebej poudarjati.
Mi gredo pa strasno na zivce ta dvojna merila in gonja napram lastnikom psov. Clovecki lahko dobesedno naserjejo do kolen pa je to druzbeno sprejemljivo, ce pa pes naredi en kup, pa ze vsi letijo vkup in z nagubanim celom zmajujejo z glavo in se zgrazajo nad neodgovornostjo lastnika in tem, da nima nikakrsnega cuta za cistoco in kako smo lastniki psov strasno netolerantni do okolice.
Ko so lani (ali predlani) naredili akcijo proti pasjim kakcem in so bili parki polni tistih zastavic, ki so oznacevale, kje se nahaja pasji drekec, me je posteno imelo, da bi tudi sama zacela z zastavicami oznacevat smeti, ki so ostale za clovekom. Prepricana sem, da bi se kakec zastavice dobesedno izgubile med zastavicami cloveskih odpadkov.
Naj vsak pomete pred svojim pragom in zivljenje bo za vse skupaj mnogo lepse in predvsem cistejse.